Πώς να βάψεις τα μαλλιά σου χωρίς βαφές!

Στην εποχή μας, δεν χρειάζεσαι κομμωτήρια, χημικά, βαφές ή πολλά χρήματα για να φτιάξεις το χρώμα μαλλιών που σου αρέσει
Είτε ξέμεινες από χρήματα, είτε θέλεις μια πιο φυσική λύση, μπορείς να φτιάξεις ακριβώς το χρώμα μαλλιών που ονειρεύτηκες με εναλλακτικούς τρόπους.
Αρκεί να διαλέξεις την απόχρωση που επιθυμείς για όλη την επιφάνεια των μαλλιών σου ή ακόμη και για ανταύγειες, και τα άλλα άστα πάνω μας! Ψάξαμε για σένα ιδέες από την παλέτα της φύσης, τα μυστικά της γιαγιάς

Κόκκινο χρώμα 

Κόκκινα φρούτα: Πάρε ό,τι κόκκινο φρούτο έχεις εύκαιρο, όπως βατόμουρα, κεράσια, μούρα, ακόμη και παντζάρια και βάλε τα σε ένα μπρίκι με νερό. Όσο πιο κόκκινο το νερό τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα. Χρησιμοποίησε το εκχύλισμα αυτό μετά το λούσιμο για να ξεπλένεις τα μαλλιά σου. Όχι, δεν θέλει ήλιο, ούτε ξέβγαλμα. Σιγά – σιγά, θα παρατηρήσεις ότι τα μαλλιά σου έχουν αποκτήσει κατακόκκινες λαμπερές ανταύγειες!
Λουλούδια: Γέμισε ένα κατσαρολάκι με νερό και ρίξε μέσα μια χούφτα κόκκινα ροδοπέταλα ή πέταλα από κόκκινα γαρύφαλλα. Αφού βράσουν, άφησέ τα δύο περίπου ώρες στο νερό για να το χρωματίσουν αρκετά και ξέβγαζε με αυτό το μείγμα τα μαλλιά σου μετά από κάθε λούσιμο. Σύντομα θα σου δώσει έντονες κόκκινες ανταύγειες!

Καστανό & Μαύρο χρώμα
Καφές ή μαύρο τσάι: Ανακάτεψε μισή κούπα μάσκα μαλλιών ή μαλακτική κρέμα με μισή κούπα δυνατό καφέ στιγμής. Άφησε το μείγμα μία περίπου ώρα στα μαλλιά σου και έπειτα μπορείς να λουστείς. Όσο περισσότερο διάστημα βάζεις καφέ τόσο πιο σκούρα θα γίνονται τα μαλλιά σου. Εάν σταματήσεις να βάζεις, θα παρατηρήσεις ότι το χρώμα θα επανέρχεται στο αρχικό.
Κακάο: Κάθε φορά που λούζεσαι, αναμιγνύεις ½ κουταλάκι του γλυκού κακάο με τη δόση σαμπουάν που θα χρησιμοποιήσεις. Τρίβεις καλά και ξεβγάζεις. Σύντομα, θα δεις λαμπερές καστανές ανταύγειες ενώ όσο το χρησιμοποιείς τόσο πιο σκούρο θα γίνεται.
Ξύδι και σάλτσα σόγιας: Χρειάζεσαι μισή κούπα από το καθένα και αφού τα ανακατέψεις καλά, ξεβγάζεις με αυτό το μείγμα τα μαλλιά σου, μετά από κάθε λούσιμο. Η έντονη μυρωδιά δεν μένει στα μαλλιά αφού στεγνώσουν, ενώ το αποτέλεσμα είναι αθροιστικό. Όσο το χρησιμοποιείς τόσο σκουραίνουν.
Φασκόμηλο: Πρόκειται για τον πιο «απαλό» τρόπο να σκουρύνεις μερικούς τόνους τα μαλλιά σου σε περίπτωση που δεν θέλεις έντονα μαύρο χρώμα. Βράσε αρκετό φασκόμηλο σε λίγο νερό και ψέκαζε με αυτό το μείγμα τα μαλλιά σου καθημερινά. Τις ημέρες που λούζεσαι, ψέκασέ τα μετά το λούσιμο και μην τα ξεβγάλεις. Θα δεις υπέροχο χρώμα αλλά και λαμπερότερα τα μαλλιά σου.


Εκχύλισμα δάφνης: Αν τα μαλλιά σας πέφτουν ή είναι θαμπά, ξεβγάλτε τα μετά το λούσιμο με νερό στο οποίο έχετε βράσει φύλλα δάφνης. Για να σκουρύνετε το χρώμα τους σε περίπτωση που έχουν αρχίσει να ασπρίζουν, βράστε 150 γρ. φρέσκα δαφνόφυλλα, αφήστε το μείγμα να κρυώσει και λουστείτε για 15 μέρες.
Το χρησιμοποιούσαν επίσης για να τονώσουν τα μαλλιά αλλά και να σκουραίνουν το χρώμα τους (και των βλεφαρίδων) βράζοντας μαζί φύλλα δάφνης και καρυδιάς. 
Καρυδιά: Ο ζωμός από τα φύλλα καρυδιάς βοηθάει να δυναμώσουν και να λάμψουν τα καστανά μαλλιά. Βράστε τα και λουστείτε στο τελευταίο χέρι από το σαμπουάν σας ή έχετε το σε vaporisater και ψεκάστε όποτε θέλετε να τους δώσετε μια ανάσα ξεκούρασης

Για να ανοίξετε το χρώμα των μαλλιών σας 
Χαμομήλι: Λούζετε συχνά τα τα μαλλιά σας με αφέψημα από χαμομήλι. Όταν είστε στο μπάνιο να ξεπλένετε το τελευταίο χέρι από το σαμπουάν σας με χαμομήλι. Επίσης όταν είστε στην θάλασσα μπορείτε να βάλετε μέσα σε ένα vaporisater βρασμένο χαμομήλι και κάθε φορά που θα βγαίνετε από την θάλασσα, ψεκάζετε τα μαλλιά σας με αυτό. Έτσι και θα τα ξεπλένετε από το αλάτι και ο ήλιος με το χαμομήλι θα δώσει μια πιο ανοιχτή απόχρωση στα μαλλιά.
Οξυζενέ: Το οξυζενέ που βάζουμε για να καθαρίσουμε τις πληγές βοηθάει σε συνδυασμό με τον ήλιο να ανοίξουν οι αποχρώσεις των μαλλιών σας. Πριν βγείτε από το σπίτι για την καθιερωμένη πρωϊνή βόλτα, χτενίστε τα μαλλιά σας, έχοντας περάσει την βούρτσα με οξυζενέ. Κάντε το αρκετές φορές και τα μαλλιά σας θα ξανθαίνουν όλο και περισσότερο.


Από σχόλια φίλων προκύπτουν και τα εξής για να ξανθίσουν τα μαλλιά: 
- για τα ξανθά μαλλιά η (βαφή) είναι το στάχυ. Αφού έχει ξεραθεί το σιτάρι μαζεύουμε το εναπομείναντα στάχυ και το βράζουμε μετά το λούσιμο ξεβγάζουμε 2 φορές με το σταχυόνερο και τα μαλλιά μας παραμένουν ξανθα ή ανοίγουν προς το ξανθό.
- ΜΠΟΡΟΥΜΕ 
ΝΑ ΒΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΑΜΙΕΣ (ΑΧΥΡΟ) ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΧΥ ΜΕ ΧΑΜΟΜΗΛΙ.

Δείτε: Βαφές μαλλιών: τι κρύβεται πίσω από τη λάμψη;

Φτιάξτε μόνοι σας το σαμπουάν σας: Δώστε τέλος στα χημικά και πανάκριβα σαμπουάν! Φτιάξτε μόνοι σας σαμπουάν με Χαμομήλι ή με αιθέρια έλαια! 

Και στην ενότητα "φτιάχνω μόνος - περιποίησις" μπορείτε να βρείτε και άλλες φυσικές λύσεις για την φροντίδα των μαλλιών και του σώματος γενικότερα!


Το είδα: aromaikarias.blogspot.gr

Απαλλαγείτε από τις αλλεργίες με βότανα!


Καλώς μας ήρθε η Άνοιξη, όμως πολλές φορές δεν έρχεται μόνη…
Συνάχι, μπούκωμα και βήχας είναι αυτά που την ακολουθούν. 
Τόσο η δυτική όσο και η κινέζικη βοτανοθεραπεία έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν την ευαισθησία του ατόμου στους αλλεργιογόνους παράγοντες και να αμβλύνουν τα συμπτώματα. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, που παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας και στη γενικότερα καλή λειτουργία του. Ανακαλύψτε λοιπόν πως απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα του αναπνευστικού και…αναπνεύστε ελεύθερα!

Πράσινο Τσάι 
Παρά το γεγονός ότι το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη και τανίνες, έχει αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες είναι αποτελεσματικές για την καταπολέμηση των αλλεργιών και τις φλεγμονές. Το τσάι επίσης βοηθάει στην θεραπεία για τα συμπτώματα της αλλεργίας, όπως υγρά μάτια, φτέρνισμα και ο βήχας. Πίνουμε τρία με τέσσερα φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα. χωρίς γάλα και επεξεργασμένη ζάχαρη. Αν θέλουμε να γλυκαίνομαι το τσάι μας, χρησιμοποιώντας μέλι.
Δείτε περισσότερα: Πράσινο τσάι – Θεραπευτικές ιδιότητες.

Τζίντζερ 
Το Τζίντζερ βοηθάει στις αλλεργίες του δέρματος και στα συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, βήχα και φλεγμονή. Ρίχνουμε ζεστό νερό πάνω από το τζίντζερ και το αφήνουμε 10 με 15 λεπτά.
Δείτε περισσότερα: Πιπερόριζα – Τζίντζερ σε όλα για όλα! 
Τζίντζερ – Ginger· 9 ανυπέρβλητοι λόγοι για να το βάλετε στη ζωή σας!

Χαμομήλι 
Το τσάι-χαμομήλι είναι ένα φυσικό αντιισταμινικό. Συχνά χρησιμοποιείται για τις αλλεργίες λόγω της ικανότητάς του να μειώνει τη φλεγμονή, ενώ χαλαρώνει επίσης το σώμα. Πίνουμε ένα ή δύο φλιτζάνια του τσαγιού χαμομήλι κάθε μέρα
Δείτε περισσότερα: Χαμομήλι, ταυτότητα και θεραπευτικές ιδιότητες!

Κυνόροδο 
Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς εχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ελέγχουν την παραγωγή της ιστάμινης που προκαλει τις αλλεργίες προσφέροντας άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα Χρησιμοποιούμε φρέσκα ή αποξηραμένα για το τσάι μας. Ρίχνουμε βραστό νερό πάνω από τους καρπούς αφού τους έχουμε σπάσει σε γουδί και αφήνουμε 15 λεπτά,Τα κυνοροδα είναι πλούσια σε βιταμίνη C που μπορεί να μας προστατεύσει από τα κρυολογήματα και τη γρίπη.
Δείτε περισσότερα: Κυνόροδο ή καρπός αγριοτριανταφυλλιάς (Rosa canina) – Ιδιότητες

Θυμάρι
Το αφέψημα του θυμαριού έχει αποχρεμπτική και αντισηπτική δράση. Βράστε ένα φλιτζάνι νερό και προσθέστε μια κουταλιά θυμάρι. Πιείτε το ή κάντε γαργάρες με το ρόφημα 2-3 φορές την ημέρα.
Δείτε περισσότερα: Θυμάρι: Η κουζίνα μύρισε νησί!

Σαμπούκος
Το έγχυμα του σαμπούκου έχει μαλακτική, αποχρεμπτική και αντιμικροβιακή δράση. Συχνά δίνεται και στα παιδιά για την καταπολέμηση του βήχα.
Δείτε περισσότερα: Το «άγνωστο» βότανο σαμπούκος ή ζαμπούκος! 
Και φτιάξτε, Σπιτικό σιρόπι κουφοξυλιάς για το κρυολόγημα!

Λιναρόσπορος 
Βράστε 1,5 ποτήρι νερό και ρίξτε ένα κουταλάκι λιναρόσπορο, μισό κουταλάκι θυμάρι και μισό κουταλάκι ρίγανη. Έπειτα από δέκα λεπτά, σουρώστε και προσθέστε μία κουταλιά μέλι. Έχει μαλακτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και τονώνει την αναπνευστική λειτουργία.
Δείτε ακόμη: Τα μεγάλα οφέλη του λιναρόσπορου!

Μπορείτε να επιλέξετε και αιθέρια έλαια. 
Υπάρχουν κάποια που βοηθούν και τονώνουν την αναπνευστική λειτουργία.
Λάδι: το μασάζ με αιθέρια έλαια διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία και βοηθά να απαλλαγείτε από τις βλέννες. Ρίξτε σε 30ml αμυγδαλέλαιο 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού.
Εισπνοές: οι εισπνοές με αιθέρια έλαια θα βοηθήσουν να «ανοίξει» το αναπνευστικό σας σύστημα. Ραντίστε ένα μαντηλάκι με αιθέρια έλαια από μέντα, καμφορά, τζίντζερ, ευκάλυπτο ή κέδρο. Μπορείτε να ρίξετε μέχρι 3 αιθέρια έλαια μαζί και έως 6 σταγόνες συνολικά. Αφήστε το μαντηλάκι δίπλα σας και εισπνεύστε το άρωμα που εξατμίζεται.

Άλλα βότανα που μπορούν να είναι αποτελεσματικά είναι:
- Χρυσόβεργα (Solidago): βοηθά το αναπνευστικό και την καταρροή
- Εφέδρα (Ephedra): κατά του άσθματος, της βρογχίτιδας και του κρυολογήματος
- Η εχινάτσια, που έχει δράση φυσικού αντιβιοτικού και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Λαμβάνεται ως αφέψημα ή μητρικό βάμμα.
- Το χαμομήλι και το δεντρολίβανο (για το δέρμα),
- Η Αχιλλέα: Είναι αντιπυρετική και ιδανική σε κρυολογήματα, γρίπη, καταρροή, βήχα. Διεγείρει την εφίδρωση και σφίγγει τους εσωτερικούς βλεννογόνους της μύτης και του λαιμού, μειώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την έκκριση της βλέννας.
- Η σκόνη τζίνσενγκ μέσα στα αφεψήματα για τον περιορισμό της αλλεργικής αντίδρασης
- Το μέλι: μια κουταλιά σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, όπου θα προσθέσετε και δυο κουταλιές μηλόξυδο.
- Το σκόρδο και η αγγελική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Δείτε ακόμη: 14 βότανα για παθήσεις του αναπνευστικού!


Στοιχεία από: 
aromaikarias.blogspot.gr
www.ygeia-evexia.gr

Βαφές μαλλιών: τι κρύβεται πίσω από τη λάμψη;

Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα, αλλά και η βαθύτερη επιθυμία των ανθρώπων να είναι αρεστοί στους άλλους, οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε εκρηκτική αύξηση τη βιομηχανία καλλωπιστικών προϊόντων και τεχνικών. Ο τομέας των μαλλιών, όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από τις εξελίξεις της εποχής και έτσι ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών, αλλά τελευταία και των ανδρών, καταφεύγει στη βαφή τους, είτε για να κρύψει τα σημάδια του χρόνου, είτε για να βελτιώσει την εξωτερική του εμφάνιση.

Πώς δρουν οι βαφές μαλλιών;
Οι βαφές μαλλιών γενικά διακρίνονται στις προσωρινές, τις ημιμόνιμες και τις μόνιμες, που είναι και οι πιο συνηθισμένες. Οι μόνιμες βαφές αποτελούνται από ένα εξελικτικό γαλάκτωμα (developer) που εφαρμόζεται για τον αποχρωματισμό και την προετοιμασία των τριχών και μία κρέμα-βαφή, που περιέχει συνήθως αμμωνία, η οποία δίνει την επιθυμητή απόχρωση. Το εξελικτικό γαλάκτωμα περιέχει ως κύριο συστατικό οξυζενέ (hydrogen peroxide) και αναμειγνύεται με την κρέμα-βαφή λίγο πριν την εφαρμογή στα μαλλιά. Το μείγμα αυτό διαχέεται ανάμεσα στους άξονες των τριχών, εισέρχεται στο φλοιό τους, απομακρύνει τη φυσική χρωστική μελανίνη και την αντικαθιστά με την καινούρια απόχρωση. Μετά την εφαρμογή της βαφής, συνήθως συνιστάται η επάλειψη των μαλλιών με μαλακτική κρέμα, η οποία τα περιποιείται και τους δίνει λάμψη.

Ποιες ουσίες που περιέχονται σε βαφές είναι επικίνδυνες;
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μια από τις γνωστότερες βαφές που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, μετρήθηκαν 50 χημικές ουσίες στην κρέμα-βαφή, 7 στο εξελικτικό γαλάκτωμα και 22 στη μαλακτική κρέμα που εφαρμόζεται μετά τη βαφή. Αρκετές από αυτές τις ουσίες που περιέχονται στις βαφές, ελέγχονται εδώ και πολλά χρόνια για την επικινδυνότητά τους. Ο οξικός μόλυβδος (lead acetate) είναι μια τοξική ουσία, που έχει εγκριθεί για χρήση σε βαφές μαλλιών, σε συγκέντρωση όμως που δεν υπερβαίνει το 0,6%. (Παρατήρησις "τροφής": Έχει εγκριθεί μεν σε μικρό ποσοστό, αλλά με δεδομένο ότι τα χημικά κατάλοιπα ΣΥΣΣΩΡΕΎΟΝΤΑΙ, δεν νομίζω πως υπάρχει ασφαλές όριο...)

Πολλές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στις βαφές βασίζονται σε συνθετικά διαλύματα πίσσας ή άλλων παραγώγων του πετρελαίου, ενώ μερικές άλλες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα της κεφαλής, να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν καρκίνο σε πειραματόζωα και πιθανότατα στον άνθρωπο. 

Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη χημική ουσία αυτής της κατηγορίας είναι η PPD (p-phenylenediamine), η οποία δίνει ιδιαίτερα σταθερό χρώμα και ανθεκτικό σε πολλαπλά λουσίματα. Μερικές άλλες ύποπτες ουσίες είναι η 4-MMPD (4-methoxy-m-phenylenediamine), η 4-chloro-m-phenylenediamine, η 2-4-toluenediamine, η 2-nitro-p-phenylenediamine και η 4-amino-2-nitrophenol, ενώ συνεχώς ανακαλύπτονται όλο και περισσότερες, των οποίων η επικινδυνότητα είναι άγνωστη. Σημειώνεται ότι οι φυτικές βαφές, οι ανταύγειες (που δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα), οι βαφές χέννας, αλλά και τα χρωμοσαμπουάν, θεωρούνται πιο ασφαλείς μέθοδοι χρωματισμού των μαλλιών.

Σε τι αναφέρονται συνήθως τα παράπονα των καταναλωτών;
Στο Τμήμα Καλλυντικών Προϊόντων της Αμερικανικής Διεύθυνσης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αλλά και στις ανάλογες υπηρεσίες πολλών χωρών, τα παράπονα των καταναλωτών για προϊόντα περιποίησης μαλλιών, κρατούν μια από τις πρώτες θέσεις. Τα παράπονα αυτά αναφέρονται συνήθως σε απώλεια μαλλιών, σπάσιμο τριχών, απολέπιση, κάψιμο ή ξηρότητα του δέρματος της κεφαλής. Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις αναφέρονται αλλεργικές αντιδράσεις όπως κοκκινίλα ή φαγούρα, οι οποίες πολύ σπάνια μπορούν να εξελιχθούν σε πρήξιμο, δημιουργία φυσαλίδων στο πρόσωπο, αλλά και δυσκολία στην αναπνοή, οπότε καθίσταται απαραίτητη η αναζήτηση ιατρικής φροντίδας.

Ποια είναι η σχέση των βαφών μαλλιών με τον καρκίνο;
Από τη δεκαετία του 70 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες πάνω στην πιθανότητα πρόκλησης καρκίνου από τις βαφές μαλλιών. Σε μια μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε το 1994 στο ιατρικό περιοδικό Journal of the National Cancer Institute, στην οποία συμμετείχαν 573.000 Αμερικανίδες, δείχθηκε ότι όσες γυναίκες χρησιμοποιούσαν για χρόνια βαφές, ιδίως σκουρόχρωμες, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής από non-Hodgkin’s λέμφωμα και πολλαπλό μυέλωμα. Αντίθετα, σε μια άλλη έρευνα που περιλάμβανε 99.000 γυναίκες και δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά στο ίδιο περιοδικό, δεν βρέθηκε αξιοσημείωτη συσχέτιση των βαφών με οποιαδήποτε μορφή καρκίνου. Επίσης, σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 στο American Journal of Epidemiology, με δείγμα 2.300 Ευρωπαίες γυναίκες, καταγράφηκε αύξηση 19% στα περιστατικά λεμφώματος, σε όσες έβαφαν για χρόνια τα μαλλιά τους. Αρκετές εργασίες, ακόμη, συσχετίζουν τη χρόνια χρήση βαφών μαλλιών, εκτός από τους καρκίνους του αίματος (λευχαιμίες, λεμφώματα, πολλαπλό μυέλωμα) και με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι μελέτες περιλάμβαναν γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές τουλάχιστον 6 φορές το χρόνο, για παραπάνω από 15 χρόνια. Οι έρευνες στο συγκεκριμένο πεδίο συνεχίζονται από ερευνητικές ομάδες σε διάφορα μέρη του κόσμου, χωρίς, όμως, να υπάρχει πλήρης συμφωνία ως προς τον βαθμό επικινδυνότητας των βαφών. Όσοι επιστήμονες, πάντως, υποστηρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης, πιστεύουν ότι ο καρκίνος αναπτύσσεται όταν οι χημικές ουσίες από τις βαφές περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, δια μέσου του δέρματος της κεφαλής.

Ποιες είναι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Τον Φεβρουάριο του 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, προειδοποίησε με ανακοίνωσή της για τους κινδύνους που απειλούν όσες και όσους χρησιμοποιούν βαφές μαλλιών, τονίζοντας ότι οι επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης και του αίματος, καθώς και σοβαρές αλλεργίες του δέρματος. Σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, από τις 46 βαφές μαλλιών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, οι 27 είναι ικανές να προκαλέσουν παρενέργειες στην υγεία. Από αυτές οι 10 χαρακτηρίζονται εξαιρετικά επικίνδυνες, για διείσδυση στο δέρμα και πιθανή πρόκληση καρκίνου, οι 13 απλώς επικίνδυνες και οι 4 μέτρια επικίνδυνες. Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε 22 χημικές ουσίες, που περιέχονται σε βαφές για μαλλιά, λόγω ισχυρών ενδείξεων συσχέτισής τους με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Η απαγόρευση επιβλήθηκε διότι το 60% των γυναικών και το 10% των ανδρών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάφουν τα μαλλιά τους τουλάχιστον 6 φορές τον χρόνο, οπότε ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δεν είναι καθόλου αμελητέος. Ακόμη, όμως, και σε περιπτώσεις που κάποια ουσία απαγορευτεί, οι χημικές βιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σε ελάχιστο χρόνο παρόμοιες ουσίες, με ίδια αποτελεσματικότητα στο βάψιμο, αλλά και με την ίδια βλαπτικότητα στον οργανισμό των καταναλωτών. Σημειώνεται ότι η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόταν στις βαφές που κυκλοφορούν νόμιμα, με συγκεκριμένη εμπορική ονομασία. Για τα ανώνυμα προϊόντα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε για τη χημική σύσταση, ούτε για την ασφάλειά τους.

Μπορούν να ελεγχθούν οι βαφές;
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο έλεγχος όλων των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι αδύνατος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες του εξωτερικού, για λόγους κόστους, αλλά και έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Για να γίνει έλεγχος από τις κρατικές υπηρεσίες σε κάποιο προϊόν, θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα παράπονα ή να αναφερθούν σοβαρές παρενέργειες στην υγεία κάποιων καταναλωτών. Εξάλλου, δεν είναι απίθανο μια χημική ουσία, ενώ δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα στους περισσότερους ανθρώπους, σε ορισμένους να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις.

Πώς μπορεί να δοκιμαστεί μια βαφή μαλλιών από τους καταναλωτές;
Για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών, κυρίως από το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης, πριν από την εφαρμογή μιας βαφής, που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί, είναι χρήσιμο να προηγηθεί μια δοκιμή που ονομάζεται τεστ ευαισθησίας. Το τεστ γίνεται με επάλειψη μικρής ποσότητας της κρέμας-βαφής, σε τμήμα δέρματος διαστάσεων περίπου 1Χ1 εκατοστού στο δέρμα πίσω από το αυτί, ή στο εσωτερικό του αγκώνα. Η κρέμα-βαφή θα πρέπει να μείνει στα σημεία αυτά για 45-60 λεπτά και στη συνέχεια να ξεπλυθεί με χλιαρό νερό. Για τις επόμενες 48 ώρες ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέξει μήπως εμφανιστεί φαγούρα, τσούξιμο, κοκκινίλα ή κάψιμο, οπότε, στην περίπτωση που υπάρξουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα, η συγκεκριμένη βαφή θα πρέπει να απορριφθεί.

Πόσο επικίνδυνες είναι οι βαφές όταν μπουν στα μάτια ή καταποθούν;
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέχουν όσοι κάνουν βαφές, είναι να μην έλθει το προϊόν σε επαφή με τα μάτια, αφού μπορεί να προκαλέσει από απλή διαταραχή της όρασης, μέχρι και τύφλωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η βαφή μπαίνει στα μάτια όταν ο καταναλωτής προσπαθεί να βάψει τα φρύδια ή τις βλεφαρίδες του (!). Σημειώνεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων, κανένα προϊόν βαφής μαλλιών που να είναι κατάλληλο για χρήση σε φρύδια ή βλεφαρίδες. Επίσης, η κατάποση των ουσιών αυτών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση, μια κατάσταση που μπορεί να παρατηρηθεί κυρίως σε άνδρες που επιχειρούν να βάψουν το μουστάκι τους (!).

Πρέπει να γίνονται βαφές όταν μια γυναίκα είναι έγκυος ή θηλάζει;
Οι βαφές, επειδή ακριβώς περιέχουν επικίνδυνες ή άγνωστης επικινδυνότητας χημικές ουσίες, θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της κύησης, ή όσο η γυναίκα θηλάζει το μωρό της, ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή βλάβη στον ευαίσθητο εμβρυϊκό ή παιδικό οργανισμό, από την διάχυση των ουσιών στο αίμα ή το μητρικό γάλα.

(Παρατήρησις "τροφής": Αυτό είναι αδιανόητο ακόμη και σαν ερώτημα.. Εδώ υπάρχουν παρενέργειες τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως, εννοείται πως απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά!! Αν όχι για τις ίδιες, σίγουρα για το παιδί που δεν φταίει σε κανέναν κάτι για να φορτωθεί μία τέτοια ανθυγιεινή κληρονομιά.)

Πώς μπορούν να προστατευτούν οι καταναλωτές;
Μερικές απλές οδηγίες για την προστασία των καταναλωτών είναι:

- Προσεκτική τήρηση των οδηγιών που αναγράφονται στο φυλλάδιο της βαφής
- Ακρίβεια στους χρόνους εφαρμογής της βαφής
- Αποτροπή χρήσης βαφών σε μικρές ηλικίες
- Βάψιμο μαλλιών όσο αραιότερα γίνεται
- Προτίμηση ανοιχτόχρωμων και αποφυγή των σκούρων, και ιδίως των μαύρων, βαφών
- Πλήρης αποφυγή βαφής φρυδιών, βλεφαρίδων, μουστακιού ή άλλων σημείων του σώματος, εκτός της κεφαλής
- Προσοχή ώστε να μην μπει στα μάτια ή να μην καταποθεί η βαφή
- Μετά το τέλος του βαψίματος, πολύ καλό ξέπλυμα των μαλλιών με χλιαρό νερό
- Οι βαφές δεν πρέπει να εφαρμόζονται αν υπάρχουν πληγές στο δέρμα της κεφαλής
- Αν χρησιμοποιηθεί νέα βαφή, θα πρέπει να γίνει πρώτα δοκιμή στο δέρμα
- Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το μείγμα γαλακτώματος-βαφής που περισσεύει θα πρέπει να απορρίπτεται
- Δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύονται προϊόντα βαφής διαφορετικών εταιρειών, διότι μπορούν να προκύψουν βλαπτικές για τον οργανισμό ουσίες
- Πρέπει να αποφεύγονται τα ανώνυμα προϊόντα, διότι ενδέχεται να περιέχουν απαγορευμένες ουσίες
- Οι βαφές θα πρέπει να φυλάσσονται σε σημείο που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα παιδιά
- Αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, όπως η αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει να αναφερθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προστατευτούν οι υπόλοιποι καταναλωτές

Πώς μπορούν να προστατευτούν οι κομμωτές/κομμώτριες;
Οι κομμωτές/κομμώτριες, που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τις βαφές, θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις, ώστε να μειώσουν στο ελάχιστο τις πιθανές βλάβες στην υγεία τους. Έτσι, είναι απαραίτητο οι βαφές να γίνονται πάντα με γάντια μιας χρήσης, ώστε να αποτρέπεται η διείσδυση των χημικών ουσιών στο δέρμα, αλλά και ο χώρος βαφής να έχει πολύ καλό εξαερισμό, ώστε να εισέρχεται στον οργανισμό τους με την αναπνοή όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα των επικίνδυνων χημικών ουσιών. Επίσης, οι απότομες κινήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται, ώστε να μην εκτινάσσονται σταγονίδια βαφής στην περιοχή των ματιών ή του στόματος.

Υπάρχει τελικά κίνδυνος για την υγεία από τις βαφές;
Μελετώντας κανείς τις δεκάδες επιστημονικές εργασίες που έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά, συμπεραίνει ότι υπάρχουν αρκετές χημικές ουσίες από αυτές που χρησιμοποιούνται στις βαφές μαλλιών, οι οποίες θεωρούνται επικίνδυνες για την υγεία και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή. Εκτός από τις περιορισμένες τοπικές παρενέργειες ή τις σπάνιες αλλεργικές αντιδράσεις, η πλειοψηφία των ειδικών επιστημόνων θεωρεί ότι η συχνή χρήση των βαφών ενδέχεται να αυξήσει την πιθανότητα προσβολής από καρκίνους του αίματος (κυρίως λεμφώματα και πολλαπλό μυέλωμα), αλλά και της ουροδόχου κύστης.

Επίλογος
Το βάψιμο των μαλλιών είναι μια προσωπική επιλογή, η οποία είναι χρήσιμο να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες ορθής χρήσης και ασφάλειας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος πρόκλησης οποιασδήποτε βλάβης στην υγεία, όσων έρχονται σε επαφή με τις χημικές ουσίες που περιέχονται στις βαφές. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να νιώθουν και να δείχνουν όμορφοι και κανένας δεν μπορεί να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τα προϊόντα βαφής των μαλλιών, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη και να αποφασίζουν οι ίδιοι για ένα θέμα που επηρεάζει και διαμορφώνει ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής τους προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής.


Να έχουμε, επίσης, υπόψι πως ακόμη και τα πιο απλά σαμπουάν, μαλακτικές και γενικότερα τα καλλυντικά του εμπορίου περιέχουν χημικά, τα οποία όπως έχει γίνει γνωστό και ανέφερα και παραπάνω ΣΥΣΣΩΡΕΎΟΝΤΑΙ!! Η απόφαση και η ευθύνη δική μας: Πόσο τοξικό είναι το μπάνιο σας; Έρευνα – σοκ στις HΠA: καρκινογόνα κοκτέιλ στα καλλυντικά.


Επικίνδυνα συνθετικά χημικά συστατικά στα καλλυντικά. Αναγνωρίστε τα!
Χημικα Συντηρητικα - Parabens και καλλυντικά.

Δείτε ακόμη: Πώς να βάψεις τα μαλλιά σου χωρίς βαφές!Ενώ στην ενότητα μας, "φτιάχνω μόνος - περιποίησις" μπορείτε να βρείτε και άλλες φυσικές λύσεις για την φροντίδα των μαλλιών και του σώματος γενικότερα!

Το είδα: www.santosight.blogspot.gr

Αραγε φταίει η χοληστερίνη ή το ζάχαρο για τα καρδιαγγειακά;

Με αφορμή μια συζήτηση που είχα στις αρχές του μήνα με έναν καλό μου φίλο,
αγναντεύοντας τον "Χαρίλαο Τρικούπη", που ξεκίνησε πολιτικός και κατήντησε ..γέφυρα,
και αφορούσε τις στατίνες κι αν θα έπρεπε, λόγω υψηλής LDL, που τον ταλαιπωρούσε τελευταία, να σταματήσει το ιχθυέλαιο ή να αλλάξει τη στατίνη που του συνταγογραφούσε η κοινή μας φίλη και πάντα χαμογελαστή γιατρός του κέντρου υγείας, σκέφθηκα μια ακόμη μεγάλου μεγέθους πλάνη που ταλαιπωρεί όλο τον κόσμο, αποτελώντας ένα απ τα πλέον αμφιλεγόμενα θέματα της τελευταίας δεκαετίας..



Τί άλλο; ΤΙΣ ΣΤΑΤΙΝΕΣ..
Έτσι παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά και ευρώ που ξοδεύονται σε Αμερική και Ευρώπη (τουλάχιστον σ` αυτές έχουμε στατιστικά) για τις στατίνες, αλλά και την άλλη μεγάλη.. παρεξηγημένη πληγή.. τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, οι καρδιακές παθήσεις
παραμένουν, δυστυχώς, η πρώτη αιτία θανάτων στο δυτικό κόσμο..

Το αστείο στην υπόθεση, που καταντά αν όχι γελοίο, τουλάχιστον ανόητο, είναι η εμμονή της παραδοσιακής ιατρικής στην ξεπερασμένη πλέον θεωρία οτι η ηυξημένη χοληστερόλη είναι και η αιτία για τις παθήσεις της καρδιάς..
Και δεν μπορώ να μην θυμηθώ το γελαστό πρόσωπο ενός απ τους πιό καλούς παραγωγούς τυροκομικών του χωριού μου, ο οποίος έχει μια μικρή μονάδα που παράγει τυποποιημένα και άριστης ποιότητος τυριά, κυρίως φέτα, να μου λέει οτι όσο κρατά αυτή η..ανοησία των χαμηλών λιπαρών, η μονάδα του κερδίζει διπλά, ¨αποκορυφώνοντας¨ το γάλα και πουλώντας χωριστά την κρέμα και το βούτυρο..


Ολόκληρη η ιατρική δεοντολογία.. σιδηροδέσμια απ τις κολοσσιαίες φαρμακευτικές, μειώνει κάθε χρόνο τις ανώτατες τιμές της χοληστερόλης,
για να πουλά στατίνες,
και αδυνατεί να εντοπίσει τις άλλες αιτίες της καρδιαγγειακής νόσου
, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη συνεχώς αυξανομένων στοιχείων που υποστηρίζουν οτι τέτοιες διαταραχές είναι αποτέλεσμα μιας φλεγμονώδους διαδικασίας 
και οτι η ολική χοληστερόλη μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα μόνον οταν φθάνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παρασάγγας απέχοντα απ αυτά που τρομοκρατούν σήμερα τους δύστυχους αυτόχθονες συμπολίτες μας..

Δείτε: Χοληστερίνη: Μια σύγχρονη Επιστημονική Απάτη;

Χοληστερίνη, Καλή Υγεία και Πρόληψη.


Άλλωστε τα καρδιαγγειακά γενικώς είναι άλλο ένα παράδειγμα οτι η ιατρική βαδίζει τυφλά το λιθόστρωτο των φαρμακευτικών κολοσσών, χωρίς να έχει την πολυτέλεια της επιλογής..Δυστυχώς είναι πάρα πολλά τα λεφτά..
Ας δούμε κάποιες άλλες αιτίες καρδιοπαθειών, εκτός απο αυτές που επικεντρώνεται σήμερα, μετά πάθους ο ιατρικός κόσμος, και αφορά ,όπως είπαμε, τις τιμές της χοληστερόλης και των κλασμάτων της..και που είναι κάποιες φλεγμονώδεις διαδικασίες, όπως η εν πολλοίς παραμελημμένη Ομοκυστεϊνη, και η CRP, ή επι το ελληνικότερον C αντιδρώσα πρωτεϊνη, που δυναμιτίζουν την αθηρωματικλή πλάκα..



Η ΟΜΟΚΥΣΤΕΙΝΗ
Η ομοκυστεΐνη ένα αμινοξύ που παράγεται στον οργανισμό ως ενδιάμεσο προϊόν του μεταβολισμού ενός άλλου αμινοξέος, της
μεθειονίνης, η οποία περιέχεται στις πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ. στο κρέας, τα πουλερικά, τα όσπρια) και προσλαμβάνεται μέσω της 
διατροφής μας. Η μέτρηση της ομοκυστεΐνης γίνεται με εξέταση αίματος, έπειτα από νηστεία 6 ωρών.

Τιμές μικρότερες των 15 μmol/L θεωρούνται φυσιολογικές.
Κάτω των 10 μικρογραμμαρίων, ιδανικές.
Η ήπια ..υπερ-ομοκυστεϊναιμία (τιμές 16-30 μmol/L) έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο καρδιαγγειακού και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και φλεβικής θρόμβωσης.

H μειωμένη πρόσληψη 
παθήσεις, όπως
  • ο διαβήτης,
  • η νεφρική και η θυρεοειδική δυσλειτουργία και
  • οι νεοπλασίες.
Ορισμένα υπολιπιδαιμικά φάρμακα
· (φιμπράτες,
· νικοτινικό οξύ, κολεστιπόλη),
κάποια αντιδιαβητικά (μετφορμίνη, ροσιγλιταζόνη),
καθώς και τα θειαζιδικά διουρητικά.

προκαλούν την αύξησή της

Το μυστικό για τη διατήρηση της ομοκυστεΐνης σε χαμηλά επίπεδα είναι εξοργιστικά απλό και είναι έγκλημα για την υγεία του καθενός μας να μην εντάξει στο καθημερινό διαιτολόγιο του την κατανάλωση 2-3 φρούτων, πορτοκάλι, φράουλες, αβοκάντο, λεμόνι, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, ανανά, μανταρίνι, μπανάνα, βερίκοκο.
Καθώς και 2 πιάτων λαχανικών -πηγής φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β6-όπως: Σπανάκι, αντίδια, μαρούλι, σπαράγγια, μπρόκολο, κουνουπίδι, μπάμιες, μαϊντανός, κρεμμύδια (φρέσκα και ξηρά), λάχανο, αγκινάρες, καυτερή πράσινη πιπεριά, παντζάρια, σέλερι, σέλινο, κ.λπ.


Δείτε περισσότερα: Είναι η Ομοκυστεΐνη η νέα Χοληστερίνη;
ΑΝΤΙΔΡΩΣΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗ C (CRP)
Ατομα με αυξημένα επίπεδα CRP αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με εκείνους που 
έχουν χαμηλά επίπεδα.
Η Αντιδρώσα Πρωτεΐνη C (C-Reactive Protein ή CRP) είναι μια από τις κυριότερες πρωτεΐνες οξείας φάσης που συνθέτει ο οργανισμός μας 
όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια φλεγμονώδη κατάσταση.
Πρόκειται δηλαδή για μια σημαντική συνιστώσα του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού μας.

Η CRP συντίθεται στο ήπαρ κατά την εξέλιξη οξέων επεισοδίων, όπως

  • λοιμώξεις,
  • κακοήθειες,
  • αρθρίτιδα και άλλες
  • φλεγμονώδεις καταστάσεις και τα επίπεδά της αντανακλούν τον βαθμό της ιστικής βλάβης ή το μέγεθος της φλεγμονώδους κατάστασης.
Η CRP απελευθερώνεται συνήθως μέσα σε 6 ώρες από το ερέθισμα, το οποίο αν σταματήσει να επιδρά τότε οι τιμές της επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα εντός περίπου 4 ημερών.
Λόγω της ευαισθησίας της, η CRP έχει καθιερωθεί σαν ένας δείκτης ύπαρξης φλεγμονώδους κατάστασης στους ιστούς 
του σώματος.
Πρόσφατες όμως επιστημονικές έρευνες έχουν επισημάνει τη σημασία που διαδραματίζει η CRP και στα καρδιαγγειακά 
νοσήματα, αναδεικνύοντας τον ρόλο της στις διεργασίες αθηροσκλήρωσης και αθηρο-θρομβο-γένεσης, με αποτέλεσμα
την αύξηση των πιθανοτήτων ανάπτυξης καταστροφικών καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Κλινικές και εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν ότι η αθηροσκλήρωση δεν είναι απλά μια ασθένεια εναπόθεσης λιπιδίων 
στους ιστούς.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η συστηματική φλεγμονή παίζει βασικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της στεφανιαίας
νόσου και ιδίως στα οξέα της σύνδρομα.


Δείτε: ΦΛΕΓΜΟΝΗ..ΕΝΑΣ.. ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ- ΣΩΤΗΡΑΣ;

και: Αντιφλεγμονώδεις τροφές και βότανα!

Η αθηροσκλήρωση που προκαλείται από τη συσσώρευση της χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία, 
είναι ένα είδος φλεγμονής.
Και…Η φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο στη γένεση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Κι όμως πλέον γνωρίζουμε οτι:

τα Ω-3 λιπαρά οξέα, μειώνουν τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.
Για παράδειγμα, αν η φλεγμονώδης αντίδραση είναι πολύ αδύναμη, δεν θα μπορείς να καταπολεμήσεις μια μόλυνση. Τα Ω-3 
Λειτουργούν Ως Εσωτερική Παγοκύστη, Γιατί Ενθαρρύνουν Την Παραγωγή Διάφορων Ουσιών Που Μειώνουν Τη Φλεγμονή.
Τα Ω-3 χρησιμοποιούν τις ίδιες βιοχημικές οδούς με τους αναστολείς COX-2, όπως ήταν το Vioxx, που απεσύρθη, λόγω 
παρενεργειών, χωρίς την παραμικρή παρενέργεια, σε σχέση με το φοβερό vioxx. Αυτό σημαίνει ότι τα ω-3 θεραπεύουν την αιτία αντί για το σύμπτωμα. 
Έρευνες που γίνονται τώρα δείχνουν ότι αυτή η ιδιότητα που έχουν να καταπολεμούν τις φλεγμονές είναι ένας από τους τρόπους, με τους οποίους τα ω-3 μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως είναι: Καρδιακή προσβολή κι εγκεφαλικό.

Δείτε: ω-3 «βόμβες» υγείας!

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά!

Ω3 (Λιπαρά οξέα), Σύμμαχος για την καρδιά - 5 φυτικές πηγές που θα τα αυξήσουν!
Οι καρδιολόγοι πλέον πιστεύουν, παγκοσμίως, ότι:
Η Χρόνια Φλεγμονή Προκαλεί Την Εμφάνιση Της Αρτηριακής Πλάκας.


Η ρήξη της αθηρωματικής πλάκας και η απόφραξη των αγγείων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια με κίνδυνο ξαφνικού θανάτου.

Τα επίπεδα της CRP αντανακλούν τον βαθμό ευπάθειας και αστάθειας των αθηρωματικών πλακών των αγγείων.
Αυξημένα επίπεδα CRP πιθανόν να υποδηλώνουν προμήνυμα ρήξης της αθηρωματικής πλάκας με συνέπεια αποφρακτική
αρτηριακή νόσο.

Ερευνες απέδειξαν επίσης ότι ακόμη και ασθενείς με μικρής έκτασης εμφράξεις, παρουσιάζουν εμβολές που οδηγούν σε
καρδιακή προσβολή, λόγω της συσσώρευσης «πλάκας» από φλεγμονώδη κύτταρα στα αγγεία, προκαλώντας
αθηροσκλήρωση και που έχει σαν συνέπεια την αύξηση των επιπέδων της CRP.

Φαίνεται λοιπόν ότι η CRP αποτελεί ένα ισχυρό και ειδικό παράγοντα που προσδιορίζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού 
επεισοδίου ακόμη και σε υποτιθέμενα φυσιολογικά άτομα.
Σχεδόν 50% των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων, συμβαίνουν σε άτομα που είναι  
φαινομενικά υγιή και έχουν κανονικά ή ακόμη και χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης.

Άτομα με αυξημένα επίπεδα CRP αντιμετωπίζουν, όπως είπαμε, τριπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με 
εκείνους που έχουν χαμηλά επίπεδα.

Τα επίπεδα της CRP έχουν αποδειχθεί σε πολλές έρευνες ότι έχουν προγνωστική αξία για μελλοντικό κίνδυνο
καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, ξαφνικού καρδιακού θανάτου και αρτηριακών προβλημάτων.
Επίσης, τα επίπεδα της, έχουν προγνωστική αξία σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενα επεισόδια στεφανιαίας νόσου 
και για αυτούς στην οξεία φάση εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Οταν έχουμε..

  • Επίπεδα χαμηλότερα από 1 mg/dl ο κίνδυνος για μελλοντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι χαμηλός.
  • από 1-3 mg/dl ο κίνδυνος είναι μέτριος.
  • από 3 mg/dl ο κίνδυνος είναι υψηλός.
Ως εκ τούτου, οι ειδικοί θεωρούν ότι η μέτρηςη της «υψηλής ευαισθησίας» CRP (hs-CRP) μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον ως ένας πρώιμος διαγνωστικός δείκτης κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, παράλληλα με τον έλεγχο 
ομοκυστεΐνης.
Η πιο σημαντική όμως χρήση της CRP είναι η ανίχνευση του υψηλού κινδύνου σε άτομα που δεν έχουν άλλο 
παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Αφορμή για την πιό πάνω πολυλογία ηταν ένα δροσερό απόγευμα, σε μια όμορφη τοποθεσία με θέα τη γέφυρα,
που φέρει το όνομα του .. Τρικούπη.. ο οποίος το 1893, εξαιτίας της άσχημης οικονομικής κατάστασης, αναγκάστηκε 
να πει στη Βουλή σαν πρωθυπουργός τη φράση ”κύριοι, δυστυχώς, επτωχεύσαμεν”, που έμεινε ιστορική..αν και δυστυχώς
πολύ, πάρα πολύ..επίκαιρη..

Αν εμείς οι νεώτεροι Έλληνες είχαμε περισσότερο μυαλό, και τηρούσαμε τις προγονικές μας καταβολές στο φαγητό και 
την ψυχαγωγία, όχι απλώς την διασκέδαση, τότε θα είχαμε λιγότερη ανάγκη απο πανάκριβα φάρμακα και άδικη πολύχρονη νοσηλεία..και δεν θα φτάναμε και πάλι ένα βήμα πριν την χρεοκοπία..

Στο χωριό μου, που αριθμεί 8οο μόνιμους κατοίκους..ΟΓΑ ,οι 650 παίρνουν στατίνη σε μεγάλες δόσεις, όπως και 
διγουανίδια..
Οι περισσότεροι καταλήγουν από ζαχαρώδη διαβήτη, και οι αλλοδαπές ¨συνοδοί¨ανοϊκων, είναι 
χαρακτηριστικό θέαμα.
Κατά τα άλλα, η μοναδική ταβέρνα, κάθε βράδυ θυσιάζει αρνιά, και αρωματίζει τον 
πεντακάθαρο ορεινό αέρα με τη τσίκνα του κοκορετσιού..
Δεν λέω για το τσίπουρο που το παράγουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή… και το καταναλώνουν γενναία.

Παράδοξο: Στα 25 χρόνια που ζώ εκεί, στατιστικά ελάχιστοι κατέληξαν απο καρδιαγγειακά..παρόλο το κορεσμένο 
λίπος που κυκλοφορούσε στα αγγεία τους..Προσωπικά γνωρίζω πολλούς που κατέληξαν απο..διαβήτη, ακρωτηριασμένοι και δυστυχώς χωρίς την ευλογία της όρασης στις τελευταίες μέρες τους..Μήπως λοιπόν πρέπει να ψάξουμε κάπου αλλού για τον ύπουλο εχθρό της…μακαριότητός μας;


Δείτε ακόμη: Στατίνες Vioxx και... πολιτεία...


Το είδα: fytro.wordpress.com

Οι 21 θρεπτικότερες τροφές!!


Βερίκοκα
Τα βερίκοκα περιέχουν την Β-Καροτίνη η οποία βοηθάει στην προστασία των ματιών. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α και περιέχει υδατάνθρακεςπηκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ συνάμα αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών. 
Το σημαντικότερο απ’ όλα ωστόσο είναι το κουκούτσι του το οποίο είναι αντικαρκινικό, λόγω τηςβιταμίνης B17
Διαβάστε: Καταπολέμηση του καρκίνου με το κουκούτσι του βερίκοκκου
και Βερίκοκα – Τα «χρυσά αυγά του ήλιου»!
Αβοκάντο
Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνεςμαγνήσιοκάλιο, γλουταθιόνη (μία φυτοχημική ουσία η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, ψευδάργυρο και σίδηρο απ’ όσες τα άλλα φρούτα που καταναλώνονται ευρέως.Το ελαϊκό οξύ του αβοκάντο, ένα ακόρεστο λιπαρό, βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης.
Διαβάστε: Τα οφέλη και οι ιδιότητες του αβοκάντο
Βατόμουρα
Περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό οξύ που εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινογόνων κυττάρων. Επίσης περιέχουν τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη Ε, αλλά και τη βιταμίνη Κ, που είναι πολύ σημαντική για τα οστά. Ακόμη περιέχουν φυτοοιστρογόνα που έχουν ήπια δράση που μοιάζει με αυτήν των οιστρογόνων που εκκρίνει ο γυναικείος οργανισμός. Περιορίζουν τον κίνδυνο θρομβώσεων, εγκεφαλικών, καρδιακώναρρυθμιών, μειώνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Ταβατόμουρα είναι πλούσιες πηγές σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου. Η παρουσία τους σε επαρκείς ποσότητες στον οργανισμό είναι καθοριστική για πολλές ζωτικές λειτουργίες.
Διαβάστε: Oι ευεργετικές ιδιότητες του βατόμουρου!
Πεπόνι
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Β-καροτίνη, και τα δύο ισχυρά αντιοξειδωτικα. Επίσης, το πεπόνι, περιέχει βιταμίνες Α, θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και πολύ κάλιο που βοηθάει στη μείωση της πίεσης του αίματος.
Συμβάλλει στην καλύτερη όραση και προστατεύει παράλληλα τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του.
Δείτε Πεπόνι κατά της καρδιοπάθειας, του εγκεφαλικού και της… κυτταρίτιδας
Ντομάτα
Τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας είναι Βιταμίνη C, Βιταμίνη Α, Σίδηρο, Κάλιο, Ασβέστιο κι επίσης περιέχει μία απο τις πιο ισχυρότερες καροτινοειδής ουσίες, μία χρωστική ύλη, το λυκοπένιο, και λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό. Είναι καλό η ντομάτα να τρώγεται με λάδι διότι το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα με λίγο λίπος.
Διαβάστε περισσότερα για την ωφέλιμη ντομάτα!Οι τροφές με λυκοπένιο μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού και εμφράγματος. 
Σταφίδες
Στις σταφίδες αφθονούν οι φυτικές ίνες. Αυτές οι μικρές φύτρες είναι σπουδαία πηγή σιδήρου, η οποία βοηθάει το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο, κάτι το οποίο χρειάζονται περισσότερο οι γυναίκες ιδίως κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι σταφίδες περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν βακτήρια στο στόμα τα οποία ευθύνονται για την τερηδόνα και την ουλίτιδα.
Διαβάστε: Οι σταφίδες προστατεύουν τα κύτταρά μας από τη γήρανση και τις ασθένειες!
και: Κορινθιακή σταφίδα: Μαύρη, ελληνική και πολύτιμη!
Σύκο
Είναι μια καλή πηγή καλίου, και της βιταμίνης Β6, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγήσεροτονίνης που είναι ένας νευροδιαβιβαστής. Σε χαμηλά επίπεδα προκαλεί κατάθλιψη, ενώ σε υψηλά τονώνει τη καλή διάθεση. Επίσης βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τηνκατακράτηση υγρών. Τέλος, η πλούσια περιεκτικότητά τους στο μέταλλο που δυναμώνει τα οστά μας, το ασβέστιο, όπως και το κάλιο, το οποίο εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα που προκαλείται από μεγάλη κατανάλωση αλατιού, καθιστά τα σύκα συμμάχους μας ενάντια στην οστεοπόρωση.Δείτε Σύκο: το φρούτο με τα 9 οφέλη, που… γλυκαίνει το τέλος του καλοκαιριού!
Λεμόνια και Λάιμ
Περιέχουν τη λεμονίνη, τη φουροκουρομαρίνη και τη βιταμίνη C, όπου όλλα τους βοηθούν στη πρόληψη καρκίνου. Το λεμόνι, επειδή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα (αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια) θεωρείται και άριστο αιμοστατικό και είναι πολύ αποτελεσματικό κυρίως για την καταπολέμηση της υψηλής πίεσης.
Διαβάστε αναλυτικότερες πληροφορίες για τις πάμπολλες ιδιότητες, αλλά και τις εξίσου πολλές χρήσεις του λεμονιού!
Κρεμμύδια
Περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ενώσεων όπως η φλαβονοειδή ουσία quercetic η οποία εξουδετερώνει βλαβερές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται συνεχώς από το φυσιολογικό μεταβολισμό. Εμποδίζει την οξείδωση της λιποπρωτεΐνης LDL που είναι χημική αντίδραση η οποία έχει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση αθηροσκλήρυνσης και στεφανιαίας νόσου τηςκαρδίας. Επίσης η quercetin των κρεμμυδιών συμβάλλει στην προστασία και ανανέωση της βιταμίνης Ε και στην εξουδετέρωση σχηματισμών μεταλλικών ιόντων.Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσηκρεμμυδιών, μειώνει τον κίνδυνο για έλκος στο στομάχι.
Κρεμμύδι το ταπεινό κατά ζαχάρου, οστεοπόρωσης, καρκίνου και άλλων πολλών
Αγκινάρα
Η αγκινάρα αποτελεί πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου, μαγγανίου, βιταμίνης Κ, βιταμίνης C και καλή πηγή σιδήρου, όλων των βιταμινών του συμπλέγματος Β και καλίου. Περιέχει, επίσης, φλαβονοειδή. Οι κατεψυγμένες αγκινάρες έχουν σημαντικές απώλειες σε σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και βιταμίνη C , αλλά μεγαλύτερη συγκέντρωση σε φυλλικό οξύ. Οι ευεργετικές επιδράσεις της αγκινάρας στην υγεία προκύπτουν κυρίως από δύο συστατικά που περιέχει, την κυναρίνη και τη σιλιμαρίνη. Η κυναρίνη, η οποία βρίσκεται στα φύλλα της αγκινάρας, βοηθά στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων, τα οποία προκύπτουν από αδυναμία του οργανισμού να πέψει τα λίπη της τροφής εξαιτίας μειωμένης έκκρισης της χολής. Η κυναρίνη ενεργοποιεί την παραγωγή από το ήπαρ και την έκκριση της χολής, ώστε ανακουφίζει από στομαχική
διαταραχή, ναυτία, μετεωρισμό και κοιλιακό πόνο.
Διαβάστε: Αγκινάρα. Πολύτιμο φάρμακο για το συκώτι και τη χολή. 
Τζίντζερ – πιπερόριζα
Κύρια συστατικά του φυτού είναι υδατάνθρακες (με το άμυλο ως κυριότερο συστατικό) διάφορα λιπίδια (π.χ. παλμιτικό, ελαϊκό, λινελαϊκό, καπρικό, στεατικό, λινολενικό, αραχιδικό, τριγλυκερίδια, φωσφατιδικό οξύ, λεκιθίνες, ginger-γλυκολιπίδια Α, Β και C), επίσης, περιέχει ελαιορητίνες. Τα αιθέρια έλαια που περιέχονται στην πιπερόριζα είναι β- βισαβολένιο και τζιντζιμπερένιο, τζιντζιβερόλη, τζιντζιβερενόλη, α-κουρκουμένιο, β-σεσκιφελλανδρένιο, β-σεσκιφελλανδρόλη και πολυάριθμοι μονοτερπενικοί υδρογονάνθρακες, αλκοόλες και αλδεϋδες.
Αλλα συστατικά του φυτού είναι διάφορα αμινοξέα (π.χ.αργινίνη, ασπαρτικό οξύ, κυστεϊνη, γλυκίνη, ισολευκίνη, λευκίνη, σερίνη, θρεονίνη και βαλίνη), πρωτεΐνες, ρητίνες, διτερπένια (γαλανολακτόνη), βιταμίνες, ειδικά νικοτινικό οξύ (νιασίνη) και βιταμίνη Α και ανόργανα στοιχεία.Το εκχύλισμα τζίντζερ καταστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ έχει και μυκητοκτόνες ιδιότητες. Τα αιθέρια έλαια του τζίντζερ δρουν ενάντια στους ρινοϊούς και χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.
Διαβάστε περισσότερα για την πολύτιμη πιπερόριζα και τα πάμπολλα οφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό!!
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βιταμίνης Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, Β12 και βιταμίνης Α. Επίσης, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.
Και το καλύτερο είναι πως περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία σε μεγάλες ποσότητες! Ακόμα, τομπρόκολο περιέχει ουσίες οι οποίες δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου.
Διαβάστε: Μπρόκολο και είναι ένα από τα ισχυρότερα σταυρανθή λαχανικά του πλανήτη μας και: OΙ 22 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Σπανάκι
Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης Α, μαγγανίου, μαγνησίου, σιδήρου, βιταμίνης C, βιταμίνης Β2, ασβεστίου και πολλών αντιοξειδωτικών ουσιών. Αποτελεί, επίσης, εξαιρετική πηγή της βιταμίνης φυλλικό οξύ, το οποίο απομονώθηκε για πρώτη φορά από το σπανάκι. Παρέχει καλή ποσότητα διαιτητικών ινών και σημαντική πρωτεΐνης. Είναι, επίσης, πλούσιο σε β-καροτένιο και άλλακαροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.
Δείτε: Σπανάκι: ατσαλώνει τον οργανισμό 
Κολοκύθι
Είναι πολύ πλούσιο σε μαγγάνιο και βιταμίνη C. Αποτελεί, επίσης, καλή πηγή μαγνησίου, βιταμίνης Α, φυτικών ινών, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου και φυλλικού οξέος.
Πρόσφατες μελέτες συσχέτισαν το κολοκύθι με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου τουπροστάτη.

Διαβάστε: Κολοκυθόσποροι οι ευεργετικοί!
Και: Πρόληψη και προστασία από τον προστάτη 
Σκόρδο
Το σκόρδο περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις, με γνωστότερη και πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Η αλισίνη αποτελεί το φυσικό «προστάτη» του σκόρδου κατά των επιθέσεων από έντομα και μικροοργανισμούς. Επιπλέον, το σκόρδο είναι πλουσιότατο σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου.Δείτε περισσότερα για το σκόρδο και τις ιδιότητές του!
Κυδώνι
Η θρεπτική αξία του φρούτου έγκειται κυρίως στη βιταμίνη C που περιέχει. Το φρούτο περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες τανίνης και λιθώδη κύτταρα. Το ωμό κυδώνι χρησιμοποιείται και ως βότανο κατά της διάρροιας. Επιπλέον, οι σπόροι του έχουν αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες. Τα κυδώνια τονώνουν επίσης την όρεξη, καταπραΰνουν το ερεθισμένο στομάχι και διευκολύνουν την ηπατική καινεφρική λειτουργία.
Διαβάστε: Κυδωνιά Cydonia oblonga – Χυμός Κυδωνιού, Κυδωνόπαστο και Κυδωνόκρασο!
Φακές
Οι φακές, όπως και τα φασόλια, αποτελούν πολύ καλή πηγή μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών. Μαζί με τα φασόλια είναι η καλύτερη πηγή καλής ποιότητας φυτικής πρωτεΐνης και, συνυπολογίζοντας το ότι είναι φτωχές σε λίπος, συνολικές θερμίδες, νάτριο και δεν περιέχουν χοληστερόλη, καθίστανται απαραίτητο τρόφιμο σε ένα διαιτολόγιο με υγιεινές επιλογές. Όπως ισχύει και με τα φασόλια, οι φακές αποτελούν πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και είναι η καλύτερη πηγή φυλλικού οξέος στη δίαιτα. Είναι εξαιρετική πηγή μολυβδαίνιου, και πολύ καλή πηγή χαλκού, σιδήρου, μαγγανίου και φωσφόρου και καλή πηγή θειαμίνης (βιταμίνης Β1), πυριδοξίνης (βιταμίνης Β6), παντοθενικού οξέος και ψευδαργύρου. Συνεισφέρουν, επίσης, στη δίαιτα σημαντική ποσότητα μαγνησίου, καλίου, ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), νιασίνης (βιταμίνη Β3)) και σεληνίου. Επιπλέον, οι φακές είναι πολύ καλή πηγή ισοφλαβονοειδών και φυτο-οιστρογόνων.
Δείτε: ΦAKEΣ Ένας θρεπτικός δυναμίτης στο τραπέζι σαςκαι: Όσπρια: το εθνικό μας πιάτο!
Φυστίκι αράπικο
Τα αράπικα φυστίκια είναι εξαιρετική πηγή των βιταμινών της νιασίνης και του φυλλικού οξέος. Περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης. Επίσης το φυλλικό οξύ βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και προστατεύει από την αναιμία και τη θρομβοπενία.
Εξίσου θρεπτικά και ωφέλιμα είναι και τα περίφημα φυστίκια Αιγίνης: Φυστίκια Αιγίνης, μια πλήρης τροφή για τη χοληστερίνη, την καρδιά και τα μάτια.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πολύτιμα για τον άνθρωπο θρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ υπάρχουν και ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και βιταμινών Α και D. Οι πρωτεΐνες του γιαουρτιού είναι ανώτερες του γάλακτος, το ασβέστιο είναι περισσότερο διότι τα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή. Ακόμα ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων και καταστέλλει τις λοιμώξεις. Η περιεκτικότητά του σε ‘’ζωντανά’’ βακτήρια συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το γιαούρτι περιέχει και προσταγλανδίνες που προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθιστικές ουσίες όπως το αλκοόλ και ο καπνός.
Διαβάστε: Λίγα λόγια για το γιαούρτι
και παρασκευάστε το μόνοι σας: Γιαούρτι από… σπίτι!!
Σολομός
Ο σολομός είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Είναι μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια στα ‘καλά’ λιπαρά και πιο συγκεκριμένα στοαντιφλεγμονώδες εικοσιπεντανοικό οξύ (ΕΡΑ) και δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA), τα οποία χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος, της χοληστερόλης και κατά της εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και αρρυθμίας. Έχουν δηλαδή μια εξαιρετικά θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, βοηθώντας, συνάμα, σημαντικά στην ρύθμιση του διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά και της υπέρτασης, (κυρίως λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που διαθέτουν). Συν τοις άλλοις, συνδράμουν στην ελάττωση της κατάθλιψης, των προβλημάτων όρασης, της ψωρίασης της νόσου Alzheimer, των αρθριτικών και της οστεοπόρωσης και παράλληλα συμβάλουν στην επανάκτηση της μνήμης και της αύξησης της αντοχής στο αλκοόλ, εξαιτίας της ακετυλοχολίνης που περιέχουν. Τα ω-3 λιπαρά οξέα συντελούν στη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση του άγχους.Διαβάστε περισσότερα: ω-3 «βόμβες» υγείας! 
και: Ω 3 Λιπαρά οξέα, Σύμμαχος για την καρδιά – 5 φυτικές πηγές που θα τα αυξήσουν!
Τρούφα (μανιτάρι)
Περιέχει άριστη ποιότητα πρωτεΐνης και αμινοξέων, αρκετές φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία (όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο), αλλά και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, Β12, D).Της αποδίδονται επίσης θεραπευτικές δράσεις κατά των μυϊκών και αρθριτικών πόνων (λόγω του καλίου) και των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης (λόγω παντοθενικού οξέος). Τέλος είναι γνωστή κυρίως για τις ισχυρές αφροδισιακές της ιδιότητες. Η σπανιότητα και το άρωμά της προσδίδουν ιδιαίτερη αφροδισιακή αξία, ενώ σύμφωνα με διάφορες παραδόσεις η κατανάλωση τους από τον άνδρα κατά το γάμο, θεωρείτο καλό εφόδιο για την επίτευξη των συζυγικών του καθηκόντων.
Διαβάστε: Μανιτάρι: Ένα πλήρες και αντικαρκινικό γεύμα
Άννα Παπαδοπούλου, για το Blackstate.gr