Δραστικές ουσίες σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, καρπούς, έλαια και κρασί.


ΤρόφιμοΔραστικά συστατικά
Φρούτα και λαχανικά
ΜήλαΚερκετίνη, επικατεχίνη, χλωρογενικό οξύ, p-κουμαρικό οξύ
Εσπεριδοειδή φρούταΝαρινγενίνη, εσπερετίνη, εσπεριδίνη, εριοκιτρίνη, ναρινγίνη, μεριοκιτρίνη, νατριτουίνη, p-κουμαρικό οξύ, καφεϊκό οξύ, φερουλικό οξύ, ασκορβικό οξύ, β-καροτένιο
ΣταφύλιαΤαννικό οξύ, κουερκετίνη, προκυανιδίνες, άλλα φαινολικά
ΚρεμμύδιΚερκετίνη, μυρισετίνη
ΚαρόταΚερκετίνη, λυκοπένιο, ρουτίνη, προυνίνη
ΣκόρδοΕνώσεις θείου
ΤομάταΛυκοπένιο
Δημητριακά
ΡύζιΟριζανόλη, ισοβιτεξίνη, πινορεσινόλη, άλλα φαινολικά
Άγριο ρύζιΦυτικό οξύ, γλυκοζίτης λουτεολίνης, γλυκοζίτης p-υδροξυακετοφαινόνης, 3,4,5 τριμεθοξυκιναμινικό οξύ
ΌσπριαΦλαβονοειδή, ισοφλαβόνες, φαινολικά οξέα, τανίνες
Κριθάρι2-o-γλυκοζυλισοβιτεξίνη, πηκτίνη, β-γλυκάνη
ΒρώμηΕστέρες καφεϊκού και φερουλικού οξέος, πηκτίνη, β-γλυκάνη
Καρποί και έλαια
ΕλαιόλαδοΤυροσόλη, υδροξυτυροσόλη, τοκοφερόλη, καφεϊκό οξύ, κουμαρικό οξύ, ελαϊκό οξύ, σκουαλένιο
ΣουσάμιΣεσαμόλη, σεσαμινόλη, τοκοφερόλη, σεσαμολινόλη
Αράπικο φιστίκιΤαξιφολίνη, ρεσβερατρόλη
Κρασί
Κρασί


Πηγή
Φαινολικά οξέα, φλαβονόλες, τανίνες, μονομερείς κατεχίνες, πολυμερείς ανθοκυανίδινες, ρεσβερατρόλη