Μεταλλαγμένα στη διατροφή μας!

Έρευνα της Greenpeace αποκαλύπτει τη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών από τις μεγαλύτερες εταιρείες γαλακτοκομικών.
δελτίο τύπου - 16 Φεβρουαρίου, 2012
Πρόσφατες αναλύσεις της Greenpeace σε ζωοτροφές αποκαλύπτουν ότι γαλακτοβιομηχανίες της χώρας κάνουν χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών της Greenpeace[1], ζωοτροφές με τις οποίες ταΐζουν τα ζώα τους οι εταιρείες ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΚΟΥΚΑΚΗ βρέθηκαν θετικές σε μεταλλαγμένα έως και 90%. Η Greenpeace καλεί τις γαλακτοβιομηχανίες, αλλά και το σύνολο των εταιρειών ζωικών προϊόντων, καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προστατεύσουν τους Έλληνες καταναλωτές και να εξασφαλίσουν ζωικά προϊόντα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
Την ίδια ώρα, οι εταιρείες ΟΛΥΜΠΟΣ και ΔΕΛΤΑ αναγράφουν σε συσκευασίες τους, και η εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ στην ιστοσελίδα της, ότι το γάλα τους παράγεται από αγελάδες που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές, ενώ στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο.
Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων έχουν ως εξής: 

Γαλακτοβιομηχανία
όπου ανήκουν τα δείγματα
Παρουσία μεταλλαγμένωνΠοσοτικός προσδιορισμός
ΔΕΛΤΑΘετικόέως 90%
ΟΛΥΜΠΟΣΘετικόέως 85%
ΜΕΒΓΑΛΘετικόέως 80%
ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗΘετικόέως 45%
Ως προς τις υπόλοιπες γαλακτοβιομηχανίες και τις εταιρείες ζωικών προϊόντων για τις οποίες δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στοιχεία, η Greenpeace τις καλεί να εξασφαλίσουν επίσης ζωικά προϊόντα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένες ζωοτροφές και επιφυλάσσεται για νέες έρευνες και αναλύσεις.
Τα στοιχεία της έρευνας της Greenpeace αποδεικνύουν ότι παρά τις όποιες εγγυήσεις και τις πιστοποιήσεις των εταιρειών, τα μεταλλαγμένα μπαίνουν στη διατροφή μας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στο μεγάλο εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Κάθε χρόνο, εξάγουμε περί τα 500 εκατομμύρια  ευρώ για την εισαγωγή σόγιας και άλλων πρώτων υλών για ζωοτροφές[3]

‘Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να τελειώνουμε με τα μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα είναι να παράγονται οι ζωοτροφές στην Ελλάδα’, δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace ενάντια στα μεταλλαγμένα και συμπλήρωσε ‘οι εταιρείες ζωικών προϊόντων οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους προς τους καταναλωτές, να σταματήσουν την εισαγωγή μεταλλαγμένων ζωοτροφών και να στραφούν άμεσα στην παραγωγή ντόπιας ζωοτροφής, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να βγάλει αμέσως από το συρτάρι το σύστημα σήμανσης που έχει ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο και να προωθήσει την καλλιέργεια ντόπιων ζωοτροφών’.

Η Greenpeace ζητά διατροφή καθαρή από μεταλλαγμένα. Πιο συγκεκριμένα, ζητά:  
-κρατική πιστοποίηση και σήμανση ζωικών προϊόντων
Το πρώτο, μεταβατικό, στάδιο για την ουσιαστική προστασία των καταναλωτών είναι η ολοκλήρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της διαδικασίας κρατικής πιστοποίησης και σήμανσης ζωικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με μη - μεταλλαγμένη ζωοτροφή (Agro 7)[4]. Υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι, θα διασφαλιστεί το –καταπατημένο σήμερα- δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν. Με δεδομένο ότι, η ευθύνη για καθαρή ζωοτροφή βαραίνει τις ίδιες τις εταιρείες, θα πρέπει αυτές να ζητήσουν από το υπουργείο την επίσπευση και ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα σήμανσης, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

-εγχώρια καλλιέργεια ζωοτροφών χωρίς μεταλλαγμένα
Το αμέσως επόμενο και κρίσιμο στάδιο είναι η προώθηση και ανάπτυξη της καλλιέργειας εγχώριας ζωοτροφής. Αντί να εξάγουμε συνάλλαγμα, εν τω μέσω οικονομικής κρίσης, για να εισάγουμε μεταλλαγμένη σόγια που προορίζεται για ζωοτροφή χρειάζεται να επενδύσουμε σε καλλιέργεια εγχώριας ζωοτροφής. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας[5] έχουν δείξει τις δυνατότητες καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών (ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, λούπινα), τα οποία επιπλέον προωθούν τη βιώσιμη γεωργία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και τονώνουν την ανάπτυξη στην περιφέρεια.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, η πολιτεία θα πρέπει να προσφέρει κίνητρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Οι εταιρίες ζωικών προϊόντων πρέπει να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια εδώ και τώρα, ώστε να αναπτυχθεί σημαντικά η εγχώρια καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών.

Σημειώσεις προς συντάκτες:
1. Η Greenpeace  προχώρησε σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά την περίοδο Νοέμβριος-Φεβρουάριος 2012 στους νομούς Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης , Κιλκίς, Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας και Ροδόπης. Η Greenpeace πήρε δείγματα ζωοτροφής και τα ανέλυσε σε διαπιστευμένο εργαστήριο. Όλα τα δείγματα χαρακτηρίστηκαν θετικά (δηλαδή περιέχουν μεταλλαγμένα) σε ποσοστά έως 90%. Στη συνέχεια οι κτηνοτροφικές φάρμες ταυτοποιήθηκαν με τις γαλακτοκομικές εταιρίες βάσει των σχετικών καταλόγων των ίδιων των γαλακτοβιομηχανιών (Greenpeace, Ιανουάριος 2012).
2. Τα δείγματα στάλθηκαν σε μοριακό εργαστήριο διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) το οποίο εφαρμόζει μεθόδους ποιοτικής και ποσοτικής ανίχνευσης που περιλαμβάνουν ομογενοποίηση του δείγματος, εκχύλιση DNA, έλεγχο της ποιότητας και ποσότητας εκχυλισμένου DNA, ενίσχυση με PCR εξειδικευμένων αλληλουχιών DNA.
3.Πηγές:http://www.minagric.gr/greek/agro_pol/EMPORIO/EMPORIO%20KOSMOS%202009.HTM και http://faostat.fao.org/desktopdefault.aspx?pageid=342&lang=en&country=84
4. Το εθνικό πρότυπο Agro7 για την επισήμανση προϊόντων ζωικής προέλευσης από ζώα που δεν εκτρέφονται με μεταλλαγμένα σχεδιάστηκε τον Ιούνιο του 2011, με τη συμμετοχή της Greenpeace ως μέλος της Τεχνικής Επιτροπής που σχεδίασε το πρότυπο, και σήμερα βρίσκεται ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μετά τη δημοσίευση των αναλύσεων της Greenpeace, γίνεται ακόμη πιο αναγκαία η επιτάχυνση από το Υπουργείο της διαδικασία ολοκλήρωσης του Agro7 προκειμένου να εξασφαλισθεί η προστασία του καταναλωτή και να αποκτήσουν τα ελληνικά ζωικά προϊόντα προστιθέμενη αξία.
5. ΟΙ έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί από το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ). Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.nagref.gr/

http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/metallagmena_analyseis/

Το είδαμε: www.awakengr.com/