Τι μπορεί να σας λείπει:
Σύμφωνα με τους επιστήμονες συχνά για την αϋπνία ευθύνεται η έλλειψη ορισμένων βιταμινών ή άλλων θρεπτικών συστατικών. Ας δούμε όμως τι προκαλεί την αϋπνία και πως μπορούμε να το διορθώσουμε κάνοντας ορισμένες διορθωτικές κινήσεις στη διατροφή μας:
1. Μαγνήσιο
Σύμφωνα με έρευνες η έλλειψη ή τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία. Συγκεκριμένα αν κάποιος δε λαμβάνει την απαραίτητη καθημερινή ποσότητα μαγνησίου η έλλειψη αυτή μπορεί να τον οδηγήσει σε κακής ποιότητας ύπνο με συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ποσότητα μαγνησίου που πρέπει να προσλαμβάνει κάποιος καθημερινά πρέπει να είναι περίπου 400 mg αλλά μοιρασμένο σε μικρές δόσεις. Πάρτε συμπληρώματα μαγνησίου, αλλά αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την καρδιά ή τα νεφρά σας συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.
Δείτε: Υγεία: πολύτιμο μαγνήσιο!
Μάλλον χρειάζεστε μαγνήσιο!
2. Χαλκός
Εκτός από το μαγνήσιο μετά από μελέτες οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο χαλκός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο σε γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση. Αν η πρόσληψη χαλκού σε ημερήσια βάση δεν ξεπερνά το 1mg τότε αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να μην μπορούν να κοιμηθούν εύκολα, αλλά και την επόμενη μέρα να νοιώθουν εξαντλημένες. Για να αποφύγουν την αϋπνία οι γυναίκες που βρίσκονται πριν από την εμμηνόπαυση συνιστάται να προσλαμβάνουν καθημερινά 2mg χαλκού.
Δείτε: Χαλκός και υγεία!
Αν θέλετε να κάνετε όνειρα γλυκά αποφύγετε…
1. Την υπερβολική κατανάλωση καφέ (πιείτε το πολύ 2 κούπες ημερησίως)
Αν η αϋπνία έχει γίνει η μόνιμη συντροφιά σας, τότε σίγουρα και η σχέση σας με τον καφέ και την καφεϊνη θα έχει αποκτήσει τη μορφή εξάρτησης προκειμένου να «βγάλετε» τη μέρα. Οι διεγερτικές ιδιότητες της καφεϊνης, βοηθούν τον κουρασμένο οργανισμό να σταθεί στα πόδια του κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ανταπεξέλθει στο βαρυφορτωμένο, καθημερινό πρόγραμμα. Ωστόσο, η υπερβολή, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Οι ειδικοί αναφέρουν, πως 2-3 κούπες με καφέ την ημέρα είναι υπεραρκετές ενώ οι καταχρήσεις, που οδηγούν στην κατανάλωση μέχρι και 7-8 φλιτζάνια με καφέ, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν-και η βασανιστική αϋπνία είναι ένα από αυτά…
Tip: αν ο καφές αποτελεί τον καθημερινό εθισμό σας, αντικαταστήστε τον σταδιακά με ντεκαφεϊνέ. Τις πρώτες ημέρες, θα αντιληφθείτε τη διαφορά και ίσως ο οργανισμός σας αντιδράσει χαρίζοντάς σας έναν βαθύ και απολαυστικό ύπνο, που τόσο έχετε ανάγκη…
Δείτε: Πιάσε έναν με ολίγη, ένα μέτριο ή βαρύ γλυκό ή ένα πολλά βαρύ και όχι… Ο Ελληνικός καφές και τα οφέλη του!
Και: Απίστευτο! Πίνοντας φραπέ δείτε τι άλλο πίνουμε και θα φρίξετε!
3. Τις μεγάλες ποσότητες λιπαρών τροφών στη καθημερινή σας διατροφή.
Οι πλούσιες σε λιπαρά τροφές δεν ανεβάζουν μόνο το δείκτη της ζυγαριάς μας αλλά ενδέχεται να ευθύνονται και για τις βασανιστικές αϋπνίες, που μας ταλαιπωρούν καθημερινά. Αν η διατροφή μας είναι πλούσια σε λιπαρά και ο οργανισμός μας έχει εθιστεί στις λιπαρές τροφές, τότε η αϋπνία, ίσως αποτελεί καθημερινή, δυσάρεστη συντροφιά μας.
Tip: αποφύγετε τις πλούσιες σε λιπαρά τροφές και προτιμήστε τις τροφές που είναι πλούσιες σε Ω3, όπως είναι ο τόνος, ο σολομός και η πέστροφα, που περιέχουν συστατικά που συντελούν σε έναν απροβλημάτιστο ύπνο.
Δείτε περισσότερα για τα υπερ – ωφέλιμα Ω 3
4. Αποφύγετε τη σοκολάτα τις βραδινές ώρες
αφού περιέχει λιπαρά και καφεΐνη που οδηγούν σίγουρα σε προβλήματα ύπνου.
5. Μην κάνετε υπερβολές με το αλκοόλ τις βραδινές ώρες και φάτε ελαφριά.
Αποτελεί ένα από τα πιο δυσάρεστα αισθήματα, που μπορεί να βιώσει κανείς. Ο λόγος για την υπερκατανάλωση αλκοόλ, που ενώ εκείνη την στιγμή, μας φτιάχνει το κέφι και κατόπιν μας… βγάζει εκτός εαυτού χαρίζοντάς μας ένα ανεπανάληπτο μεθύσι, αργότερα, αποσυντονίζει σε τέτοιο βαθμό τον οργανισμό μας, που ο ύπνος αποτελεί άπιαστο όνειρο…
Tip: το να μην πιεις, ειδικά αν βγεις ένα βράδυ με καλή παρέα για διασκέδαση, είναι ουσιαστικά ανέφικτο. Όμως, υπάρχει λύση και ακούει στο όνομα: μέτρο. Η λογική και με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ (π.χ. 2-3 ποτηράκια το μέγιστο), αποτελεί την ιδανικότερη λύση όχι μόνο για να αποφύγουμε ένα βασανιστικό μεθύσι αλλά και να κοιμηθούμε χωρίς προβλήματα και δυσάρεστες επιπτώσεις από το hangover…
6. Οι φράουλες, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια
καλό είναι να αποφεύγετε να τα καταναλώνετε λίγο πριν τον ύπνο καθώς η βιταμίνη C που περιέχουν παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της αδρεναλίνης, ορμόνη που θα σας κρατήσει σε εγρήγορση.
7. Πικάντικα φαγητά και μπαχαρικά: μακριά και αγαπημένοι…
Τόσο τα πικάντικα φαγητά όσο και τα μπαχαρικά είναι πεντανόστιμα και πάντα κατέχουν ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι μας. Όμως, η κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ήρεμο και απροβλημάτιστο ύπνο μας. Μπαχαρικά και πικάντικες γεύσεις, συνήθως προκαλούν προβλήματα στο στομάχι καθώς είναι δύσκολο να χωνευθούν και συχνά προκαλούν βασανιστικές αϋπνίες και έντονα στομαχικά προβλήματα.
Tip: το να σας συμβουλεύσουμε να αποκλείσετε εντελώς τα πικάντικα φαγητά ή τα μπαχαρικά από τη διατροφή σας είναι και ανέφικτο και ανεδαφικό. Ωστόσο, αν το μενού σας περιλαμβάνει τέτοια φαγητά, φροντίστε να τα καταναλώσετε μεσημεριανές ώρες, ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας το χρονικό περιθώριο να επεξεργαστεί τις εν λόγω τροφές και να κοιμηθείτε χωρίς στομαχικά προβλήματα.
Οι τροφές που μας… στέλνουν για όνειρα γλυκά
*Το κεράσι είναι ιδανικό για έναν όμορφο και ήσυχο ύπνο.
Τα αγαπημένα μας κεράσια, δεν αποτελούν μόνο ένα υπέροχο, καλοκαιρινό φρούτο. Ο ρόλος τους είναι πολύ πιο σημαντικός από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες, τα κεράσια, περιέχουν μελατονίνη, μια ουσία , που ρυθμίζει το εσωτερικό μας «ρολόι» και μας βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας.
Tip: Το καλοκαίρι, που τα κεράσια υπάρχουν άφθονα στην αγορά, επωφεληθείτε και καταναλώστε τα άφοβα όχι μόνο μέσα στην ημέρα αλλά και αντί βραδινού, προκειμένου να διευκολύνετε τον οργανισμό σας να κοιμηθεί. Όσο για τον χειμώνα, που τα κεράσια είναι είτε προϊόν θερμοκηπίου είτε σπανίζουν ιδιαίτερα, μια λύση είναι να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή τη μαρμελάδα με γεύση κεράσι, ώστε έστω και «έμμεσα» να επωφεληθείτε από τα θαυματουργά συστατικά τους.
* Οι ανάλατοι ξηροί καρποί περιέχουν μαγνήσιο που βοηθάει κατά του στρες και του άγχους.
* Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το γάλα περιέχουν τριπτοφάνη, μια ουσία που βοηθάει στην παραγωγή σεροτονίνης που έχει αγχολυτική δράση.
* Δημητριακά και λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Β6 που παίζει σημαντικό ρόλο στο νευρικό σύστημα.
* Η κατανάλωση κρέατος βοηθάει καθώς περιέχει σίδηρο. Η έλλειψη σιδηρού προκαλεί αϋπνία αλλά και εξάντληση κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να κάνουμε ανήσυχο ύπνο το βράδυ.
* Τέλος το ψωμί και τα ζυμαρικά δημιουργούν την παραγωγή σεροτονίνης που δρα ως φυσικό ηρεμιστικό.
* Ελαφρύ βραδινό: η λύση για βαθύ ύπνο…
Το βραδινό φαγητό επηρεάζει σημαντικά την ομαλή ή όχι πορεία του ύπνου μας. Ένα «βαρυφορτωμένο» βραδινό φαγητό, προκαλεί προβλήματα στο στομάχι και πέρα από περιττά κιλά μας «χαρίζει» και βασανιστικές αϋπνίες.
Tip: η λύση για έναν ξεκούραστο ύπνο, ακούσει στο όνομα: ελαφρύ φαγητό. Αντί για φιλέτα πλούσια σε κρέμα γάλακτος και τηγανητές πατάτες, επιλέξτε ένα ελαφρύ πιάτο, όπως δημητριακά ολικής άλεσης με άπαχο γάλα, που περιέχει τρυπτοφάνη, μια ουσία που φέρνει χαλαρό και εύκολο ύπνο. Άλλες τροφές, που περιέχουν τρυπτοφάνη, είναι οι μπανάνες, το μέλι και τα προϊόντα που περιέχουν συστατικά βρώμης.
Βότανα για να απαλλαγείτε από τα νεύρα και τις αϋπνίες
ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ
Χρησιμοποιείται από τον 18ο αιώνα ως ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος. Είναι γνωστή για τις χαλαρωτικές ιδιότητές της και περιλαμβάνεται σε αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα που ηρεμούν τον οργανισμό. Η βαλεριάνα μειώνει το άγχος, την υπερένταση και τις υστερικές κρίσεις, ενώ η χρήση της ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Μεταξύ άλλων αναφέρεται σε κείμενα του Πλίνιου και του Διοσκουρίδη. Τα έλαια που περιέχει έχουν παρόμοια δράση με τις βιοδιαζεπίνες, ενώ στο παρελθόν χρησιμοποιείτο και κατά της επιληψίας. Μικρές δόσεις αφεψήματος από τη ρίζα του φυτού ανακουφίζουν από τον πονοκέφαλο ενώ παράλληλα ηρεμούν και καταπολεμούν την αϋπνία.
Δείτε: Βαλεριάνα – Το ηρεμιστικό της φύσης!
ΠΑΣΣΙΦΛΟΡΑ
Στην Ελλάδα καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό γνωστό ως «ρολόι», όμως ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους βοτανολόγους της Ευρώπης από τον 16ο αιώνα οι οποίοι τη χρησιμοποιούσαν ευρέως στα παρασκευάσματά τους. Τα σημαντικότερα συστατικά της είναι τα φλαβονοειδή, ιδίως η απιγενίνη και η ισοβιτεξίνη, και οι γλυκοσίδες, μεταξύ άλλων η γυνοκαρδίνη. Τα άνθη, τα φύλλα και οι στήμονές της χρησιμοποιούνται νωπά ή αποξηραμένα για τις ηρεμιστικές ιδιότητές τους. Η πασσιφλόρα είναι εξαιρετικά χρήσιμη στη θεραπεία της αϋπνίας, της διέγερσης, της οξυθυμίας και του άγχους.
ΥΠΕΡΙΚΟ ή ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ
Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις δεισιδαιμονίες του Μεσαίωνα καθώς την εποχή εκείνη θεωρείτο ότι είχε τη δύναμη να διώχνει τους δαίμονες. Εχει ηρεμιστική δράση και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Αναφέρεται ακόμη και σε αρχαία κείμενα του Γαληνού ως αντικαταθλιπτικό, ενώ επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα τρίκυκλα αντικαταθλιπτικά όταν αυτά χορηγούνται σε μικρές δόσεις. Αντενδείκνυται για γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά, ασθενείς που λαμβάνουν κυκλοσπορίνες ή πάσχουν από νόσους του ήπατος. Τις θεραπευτικές του ιδιότητες γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Αραβες και οι Πέρσες.
Δείτε: Βαλσαμόχορτο και βαλσαμόλαδο το Θαυματουργό!
ΧΑΜΟΜΗΛΙ
Ηταν γνωστό από την αρχαιότητα ενώ οι Αιγύπτιοι το είχαν αφιερώσει στον θεό Ηλιο που θεωρείτο γιατρός των μολυσματικών ασθενειών. Το τσάι του χαμομηλιού είναι χαλαρωτικό και συστήνεται για την επίτευξη ψυχικής ηρεμίας. Η γλυκίνη που βρέθηκε ότι περιέχεται στο χαμομήλι μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες παραμένει στο αίμα για περίπου 2 εβδομάδες μετά την κατανάλωση του ροφήματος. Το χαμομήλι χρησιμοποιείται για παθήσεις νευρικής φύσεως όπως νευραλγίες, αϋπνίες, ζαλάδα, κρίσεις άσθματος και ημικρανίες και περιέχει φλαβονοειδή, κουμαρίνες, χολίνη, πυρίτιο, άλατα ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου.
Δείτε: Χαμομήλι ο φυσικός σύμμαχος υγείας και ομορφιάςΧαμομήλι, ταυτότητα και θεραπευτικές ιδιότητες!
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ
Είναι ηρεμιστικό βότανο και σε μεγάλες δόσεις ναρκωτικό. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μαγειρική, όμως παράλληλα έχουν αναγνωριστεί οι θεραπευτικές ιδιότητές της καθώς το ρόφημα της μαντζουράνας καταπραΰνει το νευρικό σύστημα. Βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος, τις αϋπνίες και τους πονοκεφάλους. Είναι γνωστή από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείτο ως φάρμακο από τους Αιγύπτιους και τους Αραβες, ενώ συναντάται στη μεσογειακή φύση. Κατά των νευρικών πονοκεφάλων συστήνεται το αφέψημα ή το έγχυμά της.
Τίλιο
Πρόκειται για ήπιο βότανο με ηρεμιστική δράση. Μπορείτε να συνδυάσετε το τίλιο και με χαμομήλι για να έχετε πιο κατευναστικό αποτέλεσμα. Και τα δύο ηρεμούν το στομάχι, ενώ το χαμομήλι ενδείκνυται και για τους πονοκεφάλους που προέρχονται από υπερένταση, ενώ είναι ασφαλές και για τα μικρά παιδιά.Δείτε: Τίλιο – Φλαμούρι (Tilia europaea): Ιδιότητες.
Μαρούλι
Aν έχετε δύσκολο ύπνο ή ξυπνάτε στη μέση της νύχτας και δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε, επωφεληθείτε από τις ηρεμιστικές και υπνωτικές ιδιότητες του μαρουλιού. Bράστε τα φύλλα ενός βιολογικού μαρουλιού σε 1/2 λίτρο νερό για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Πριν κοιμηθείτε, πιείτε αφού το σουρώσετε μια μεγάλη κούπα από το υγρό. Aυτό το γιατροσόφι, σε μικρότερη ποσότητα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στα παιδιά.Δείτε: Μαρούλι – θρεπτική αξία!
Λυκίσκος
Χρησιμοποιείται στην ζυθοποιία, είναι η ουσία της μπύρας που μας φέρνει υπνηλία.
Δείτε: O ΛΥΚΙΣΚΟΣ (Humulus Lupulus): Ο αγνοημένος θησαυρός της Ελλάδας.
Λεβάντα
Χαλαρωτική και σπασμολυτική δράση (βοηθάει και στον πονοκέφαλο)
Δείτε: Λεβάντα – Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις!
Μελισσόχορτο
Αντικαταθλιπτική και σπαμολυτική δράση.
Δείτε: Το υπέροχο Μελισσόχορτο!
Λουίζα
Είναι καταπραϋντική, καταπολεμά την νευρικότητα, την αϋπνία αλλά και την δυσπεψία που σχετίζεται με το στρες. Επίσης, βοηθά στην αποτοξίνωση και είναι αποτελεσματική στην σύσφιξη του δέρματος.
Δείτε: Λουίζα: Το λουλούδι με τις μαγικές ιδιότητες!
Τι να προσέξετε:
-Αν έχετε αλλεργίες συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την χρήση τους.
-Μην πίνετε πολλά ροφήματα την ημέρα, καθώς η κατάχρηση μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες για τον οργανισμό σας, όπως ζαλάδες, αϋπνίες κ.α
-Μην συνδυάζετε πολλά βότανα μαζί. Ένα ή δύο κάθε φορά είναι αρκετά.
Δείτε ακόμη: Συνταγές – ροφήματα για την αϋπνία!
Πώς ο ύπνος μας προειδοποιεί για τα προβλήματα υγείας μας
Στοιχεία από:
lifezone.gr
www.clickatlife.gr
www.life2day.gr