Αντιμετωπίστε την Οστεοπόρωση με φυσικά μέσα!

Η σταδιακή μείωση της οστικής πυκνότητας και της αντοχής ονομάζεται αρχικά οστεοπενία και αργότερα οστεοπόρωση. Η μείωση της οστικής πυκνότητας κάτω από κάποιο όριο αυξάνει την πιθανότητα για κατάγματα.


Η οστεοπόρωση επηρεάζει όλο τον σκελετό αλλά η μείωση της οστικής πυκνότητας είναι συνήθως μεγαλύτερη στη σπονδυλική στήλη, τα ισχία και τα πλευρά.
Για τις γυναίκες ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης είναι μεγαλύτερος λόγω της συνήθως μικρότερης μυϊκής μάζας και φυσικά λόγω της σημαντικής αλλαγής στα επίπεδα των ορμονών τους μετά την εμμηνόπαυση.
Τα οιστρογόνα για ρυθμίζουν την δράση των οστεοκλαστών, αλλά η προγεστερόνη είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία των οστεοβλαστών.
Η καλσιτονίνη, η παραθορμόνη, τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η τεστοστερόνη, η βιταμίνη D, η Βιταμίνη Κ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ανακατασκευής των οστών
Διατροφικοί παράγοντες όπως η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και η υψηλή ή πολύ χαμηλή φώσφορου, η διατροφή με πάρα πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή πρωτεΐνη, ελλείψεις σε ιχνοστοιχεία, η μεγάλη κατανάλωση αλατιού είναι μερικοί από αυτούς που επηρεάζουν τον μεταβολισμό των οστών.
Οι φυσικές δραστηριότητες, το ύψος, το πολύ πάχος ή η πολύ αδυναμία, η φυλετική καταγωγή και το ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένεια προδιαθέτουν και επηρεάζουν ή χρησιμοποιούνται ως δείκτες για την υγεία του σκελετού.
Άλλοι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την υγεία των οστών και οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την μάζα τους είναι:
  • Η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων και κάποιων αντι-επιληπτικών φαρμάκων.
  • Διαταραχές λειτουργίας του θυρεοειδούς.
  • Αυξημένες ορμόνες παραθυρεοειδούς.
  • Αλκοολισμός.
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (Crohn's).
  • Κυστική ίνωση.
ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Διατροφή
Κατανάλωσε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά βασισμένη σε πλήρη, βιολογικά αν είναι δυνατό, συστατικά κυρίως φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανόμενων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, καρπών, λιπαρών ψαριών, βιολογικών γαλακτοκομικών και κρεατικών.
Μείωσε την κατανάλωση ζάχαρης και άλλων απλών υδατανθράκων, απέφυγε τη χρησιμοποίηση ραφιναρισμένων λαδιών και μη χρησιμοποιείς μαργαρίνη. Απέφυγε τη κατανάλωση κορεσμένων ζωικών λιπαρών.
Ζήτησε την βοήθεια ειδικών στο χώρο της διατροφής για να σε βοηθήσουν να εξατομικεύσεις τη διατροφή σου και να εντάξεις αυτές τις υποδείξεις.


Κατανάλωσε «αλκαλικές» τροφές
Όταν το σώμα μεταβολίζει μέταλλα, σχηματίζονται αλκαλικά ιόντα τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της οξεο-βασικής ισορροπίας του σώματος. Αν το σώμα γίνει πολύ όξινο, ιόντα ασβεστίου και φωσφόρου απομακρύνονται από το σκελετό για να αποκατασταθεί η ισορροπία, αλλά αυτό έχει ως συνέπεια την μείωση της οστικής μάζας.
Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι οι τροφές που περιέχουν τα περισσότερα «αλκαλικά» συστατικά, ενώ τα περισσότερα δημητριακά και οι ζωικές τροφές χαρακτηρίζονται περισσότερο «όξινες».
Η ισορροπία των μεταλλικών στοιχείων λοιπόν στα λαχανικά και τα φρούτα είναι ένας από τους παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη κατανάλωσή τους να έχουν καλύτερη σκελετική υγεία.
Δείτε πιο αναλυτικά: Αλκαλική Διατροφή. Μέρος 1
Αλκαλική Διατροφή. Μέρος 2


Φρόντισε την πρωτεΐνη σου
Η πρωτεΐνη είναι περισσότερο «όξινη» τροφή και γι' αυτό στους κύκλους της «υγιεινής» διατροφής έχει σχεδόν δαιμονοποιηθεί και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η αντίληψη του όσο λιγότερη τόσο καλύτερα.
Η σύγχρονη έρευνα όμως με συνέχεα και σαφήνεια αναφέρει ότι η πρωτεΐνη ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ και της ζωικής συνεισφέρει ΘΕΤΙΚΑ στην υγεία των οστών. Η πρόσληψη πρωτεΐνης αυξάνει την αποτελεσματικότητα του συμπληρωματικού ασβεστίου, ενώ η χαμηλή κατανάλωση πρωτεΐνης διαταράσσει τον μεταβολισμό των οστών, μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης του παραθυρεοειδούς.


Νερό & Υγρά
Πιες καθαρό, φιλτραρισμένο νερό ή και ροφήματα βοτάνων. Περιόρισε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης. Απόφυγε την υπερβολική χρήση οινοπνεύματος.
Αναψυκτικά τύπου cola περιέχουν μεγάλες ποσότητες από φωσφορικό οξύ και έχουν σαφώς συνδεθεί με την οστεοπόρωση λόγω του ότι μειώνουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και αυξάνουν τα επίπεδα του φώσφορου.


Διατροφικά - Συμπληρώματα
Χρησιμοποίησε καθημερινά κάποια «πράσινη τροφή» ως συμπληρωματική με τη μορφή ποτού αν μπορείς. Αυτό μπορεί να περιέχει spirulina, chlorella, χυμό νεαρών φυτών σταριού, κριθαριού, φύτρα από μπρόκολα κτλ. (συμπληρώνω εδώ και τα φύκια A.F.A.).
Κατανάλωσε μία κουταλιά της σούπας Βιολογικό Λάδι λιναριού την ημέρα μαζί με το φαγητό σου ή ανάλογα έλαια πλούσια σε Ω-3 λιπαρά.
Χρησιμοποίησε ένα ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής που να σου παρέχει όλες τις γνωστές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία το οποίο θα λειτουργήσει ως βάση για το εξατομικευμένο πρόγραμμα.
Για την απορρόφηση του ασβεστίου είναι απαραίτητη η βιταμίνη D η οποία προέρχεται κυρίως από φυτικές πηγές και την χοληκαλσιφερόλη που δημιουργείται με τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα του ανθρώπου. Η πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης καθώς και λίπους προκαλεί αύξηση της απέκκρισης του ασβεστίου και πρέπει να αποφεύγεται. Η πρόσληψη φυτικών ινών δεν επηρεάζει σημαντικά την απορρόφηση του ασβεστίου ενώ η αυξημένη πρόσληψη νατρίου οδηγεί σε αυξημένη απέκκριση ασβεστίου αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Επίσης η καφεΐνη καθώς και το αλκοόλ όταν η κατανάλωση δεν γίνεται με μέτρο αυξάνουν ραγδαία την απέκκριση ασβεστίου στα ούρα και κατά συνέπεια τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Τέλος υπάρχουν κάποια μέταλλα (μαγνήσιο), ιχνοστοιχεία (φθόριο, σίδηρος, χαλκός ψευδάργυρος, μαγγάνιο) και κάποιες βιταμίνες (βιταμίνη C και βιταμίνη K) τα οποία προσλαμβάνονται μέσω μίας ισορροπημένης διατροφής και δρουν προστατευτικά κατά της οστεοπόρωσης. Βότανα που έχουν θετική δράση στην οστεοπόρωση είναι το εκουϊζέτο, η μαλοτίρα και η σπιρουλίνα. Κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν και την Αρτεμισία.
Βάρος
Ενώ είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για πολλές παθήσεις και καλό είναι να βρίσκεσαι κοντά στο «φυσιολογικό» σου βάρος, απότομες μειώσεις του βάρους σχετίζονται με μείωση της οστικής πυκνότητας και με αυξημένη την πιθανότητα καταγμάτων.
Επίσης τα υπερβολικά αδύνατα άτομα μπορεί και αυτά να κινδυνεύουν.


Κάπνισμα
Οι τοξίνες του τσιγάρου επηρεάζουν τον μεταβολισμό ορμονών και την απορρόφηση του ασβεστίου και η στατιστική πιθανότητα για κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση είναι σαφώς αυξημένα σε καπνιστές.

Άσκηση
Προγραμμάτισε και εξασκήσου συστηματικά αερόβια όπως για παράδειγμα το περπάτημα και αναερόβια όπως για παράδειγμα οι ασκήσεις με βάρη.
Συμβουλέψου κάποιον ειδικό αν δεν έχεις εξασκηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή έχεις κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας.
Διατήρησε και εξάσκησε την ισορροπία σου και την ελαστικότητά σου με κάποιο πρόγραμμα διατάσεων, με παρακολούθηση τάξεων γιόγκα, Pilates, Tai-chi, Qigong ή ανάλογων τεχνικών.


Οστεοπαθητική
Ο οστεοπαθητικός μπορεί να απαλύνει κάποια από τα συμπτώματα. Η χειρομάλαξη και η κινητοποίηση των πάσχουσων αρθρώσεων βοηθάνε στο να βελτιωθεί η κυκλοφορία στην περιοχή και να αυξηθεί η κινητικότητα των αρθρώσεων. Από μόνα τους αυτά δε συνιστούν θεραπεία, αλλά αν είσαι πιο κινητικός και δεν πονάς τόσο, μπορείς να κάνεις περισσότερες ασκήσεις και να περπατάς περισσότερο, πράγματα καίρια για την αυτο-ίαση. Επιπλέον, ο Οστεοπαθητικός έχει τις γνώσεις να σου δώσει τις σωστές ασκήσεις (ποιες ειναι ασφαλείς για την πάθησή σου) και να σε καθοδηγήσει προς τις σωστές αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής που απαιτούνται.

Ανάπαυση & Διαχείρηση άγχους
Ξεκουράσου ικανοποιητικά, όταν στερείς τον εαυτό σου από ύπνο μειώνεις τις αναπλαστικές και θεραπευτικές δυνάμεις του.
Μάθε να διαλογίζεσαι, προσευχήσου, μάθε κάποιες τεχνικές διαχείρισης άγχους, ζήτα βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας.
Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και καλλιέργησε στάση ευγνωμοσύνης για το θαύμα της Ζωής.


Ειδικά μέτρα
Προληπτικός έλεγχος μέτρησης οστικής πυκνότητας. Οι DEXA μετρήσεις καλό είναι να γίνονται σε γυναίκες γύρω στην εμμηνόπαυση, αλλά πολύ καλή ιδέα είναι η χρήση μεθόδων που δεν χρησιμοποιούν ακτινοβολία για τον έλεγχο ανδρών και γυναικών πολύ νωρίτερα.

Ευχαριστώ τον Οστεοπαθητικό Ευθύμιο Λαζάρου, για την πολύτιμη βοηθειά του.
Ελευθέριος Μουράτης Οστεοπαθητικός - Φυσιοπαθολόγος