Ο καρπός της Περσεφόνης κατά του καρκίνου!

Είναι ο καρπός που έδωσε ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να μην τον ξεχάσει με την επάνοδό της στον επάνω κόσμο.

Το ρόδι συμβολίζει τη μνήμη και τον έρωτα.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλους λαούς από τα αρχαία χρόνια, το ρόδι κατέχει πολλούς και διάφορους συμβολισμούς, ενώ συνδέεται με ήθη και έθιμα που έχουν σχέση με γάμο, το θάνατο, την ανάσταση.
Συμβολίζει τη γονιμότητα, την ευγονία, την αιωνιότητα και την καλοτυχία (το σπάμε την πρωτοχρονιά και στους γάμους), ενώ συνδέεται και με το θάνατο (το βάζουμε και στα κόλλυβα).
Για τους Ασσύριους, η Ιστάρ είναι θεά που αγαπά τα μήλα και τα ρόδια.
Τα ερωτικά ξόρκια τόσο για τους αρχαίους Έλληνες όσο και για τους Ασσύριους συνδέονταν με το μήλο ή το ρόδι.
Στην Αίγυπτο το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς.
Στο Βουδισμό θεωρείται ένα από τα τρία ευλογημένα φρούτα μαζί με το ροδάκινο και το κεδρόμηλο.
Η εμμονή των αρχαίων λαών με το ρόδι και η θέση που κατείχε τόσο στα ήθη και τα έθιμα όσο και στους μύθους δεν είναι τυχαία.

Το ρόδι είναι εξαιρετικό για την υγεία μας, αφού έχει αποδειχθεί μέσα από μία πληθώρα ερευνών ότι έχει ωφέλιμες επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για το ρόδι επιβεβαιώνει σιγά - σιγά όσα είχαν διαπιστώσει οι άνθρωποι στην αρχαιότητα. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας διαπίστωσε ότι ο χυμός του ροδιού μπορεί να αναστείλει την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη.
Τα συστατικά που υπάρχουν στο χυμό φαίνεται ότι καταφέρνουν να μπλοκάρουν την μετακίνηση των καρκινικών κυττάρων, παρεμβαίνοντας στο χημικό μηχανισμό που προκαλεί την εξάπλωσή τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο χυμό του ροδιού εμπόδιζαν τα καρκινικά κύτταρα που υπήρχαν σε ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη να μετασταθούν στα οστά.
Οι ερευνητές ευελπιστούν πως ο χυμός του ροδιού θα έχει ανάλογη ευεργετική δράση και σε άλλες μορφές καρκίνου.


Σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο - διατροφολόγο κυρία Κατερίνα Χρέμου, μισό φλιτζάνι σποριών ροδιού (90γρ.) περιέχει μόνον 72 θερμίδες, παρέχοντας :


16,3 γρ. υδατάνθρακες,
3,5 γρ. φυτικές ίνες, ποσοστό που καλύπτει το 14% των ημερησίων αναγκών,
14,3 mcg βιταμίνη Κ που καλύπτει το 18% των ημερησίων αναγκών,
8,9 mg βιταμίνη C που καλύπτει το 15% των ημερησίων αναγκών,
33,1 mcg φυλλικό οξύ, καλύπτει 8% των ημερησίων αναγκών
500 mcg βιταμίνη Ε, καλύπτει το 3% των ημερησίων αναγκών
300 mcg παντοθενικό οξύ (βιταμίνη), καλύπτει το 3% των ημερησίων αναγκών,
100 mcg βιταμίνη Β6, καλύπτει το 3% των ημερησίων αναγκών,
100 mcg χαλκό, καλύπτει το 7% των ημερησίων αναγκών,
205 mg κάλιο, καλύπτει το 6% των ημερησίων αναγκών,
100 mcg μαγγάνιο, καλύπτει το 5% των ημερησίων αναγκών.


«Η κατανάλωση ροδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά και να συμβάλλει στην πρόληψη δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, μειώνοντας την οξείδωση της LDL (κακή χοληστερόλη)», υπογραμμίζει η κυρία Χρέμου. «Η επιφερόμενη μείωση της φλεγμονής το καθιστά αποτελεσματικό κατά της οστεοαρθρίτιδας, υπέρ της ενίσχυσης της ανοσοποιητικής λειτουργίας καθώς και χρήσιμο εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και άλλων μορφών καρκίνου. Επιπρόσθετα βοηθά στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης και στην προώθηση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων».


Αντικαρκινική δράση


Παράλληλα, υπάρχουν έρευνες που εστιάζουν στην πιθανή αντικαρκινική του δράση, με κορυφαία αυτή που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research στις αρχές του 2010.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ορισμένες αντιοξειδωτικές ουσίες του ροδιού, οι ελλατζιταννίνες, εμφανίζονται να μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές αν το αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά μέσω της διατροφής.


Όπως και να έχει, πάντως, η νοστιμιά του προσφέρει πολλές δυνατότητες ένταξης στο καθημερινό διαιτολόγιο.


Καταναλώστε τους σπόρους του ροδιού σε σαλάτες φρούτων και λαχανικών, συνδυάστε τους με δημητριακά πρωινού ή με γιαούρτι,
προσθέστε τους σε γλυκά ή ακόμα και σε κυρίως πιάτα (πχ. χαλβά, σούπες, σάλτσες).


Φτιάξτε χυμό ροδιού _η συνολική αντιοξειδωτική δράση του έχει υπολογιστεί 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.


Ο χυμός του συνιστάται, επίσης, να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια ή έπειτα από έντονη άσκηση, αφού φαίνεται να αυξάνει την αιματική παραγωγή και να μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση.


ΠΡΟΣΟΧΗ : Τα άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, είναι καλό να αποφεύγουν το ρόδι, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε κάλιο.