Αποκωδικοποιούν γιατί; Γιά νά ἐπανακωδικοποιήσουν...

Ἐδῶ καὶ καιρὸ διαβάζουμε διάφορες ἀνακοινώσεις ἀναφορικῶς μὲ τὴν ἀποκωδικοποίησι τόσων καὶ τόσων γονιδιωμάτων. Τὴν μία ἀποκωδικοποιοῦν τὸ γονιδίωμα τῆς τομάτας, τὴν ἄλλη τοῦ ποντικοῦ, τὴν παρ’ ἄλλη τοῦ καρπουζιοῦ.

Κι ὅλα αὐτά γιατί;

Ποιός ὁ στόχος τῆς τόσο μεγάλης τους κάψας γιά ἀποκωδικοποιήσεις; Ποῦ στοχεύουν;

Τὸ βέβαιον εἶναι πὼς ἕνα τμῆμα τῶν στόχων τους ἀφορᾶ σὲ ἐπεμβάσεις στὶς γενετικὲς πληροφορίες. Ἄλλοτε γιὰ νὰ ἀφαιρέσουν ἕνα γονίδιο, ἄλλοτε γιὰ νὰ προσθέσουν κι ἄλλοτε γιὰ νὰ ἀκυρώσουν. Ἀποτέλεσμα φυσικὰ ὅλων αὐτῶν εἶναι ἡ ὕπαρξις τροφῶν μὲ συνδυασμοὺς γονιδίων, ποὺ οὐδόλως μᾶς προσφέρουν κάτι, ἀλλὰ ποὺ ἐπιτρέπουν στὰ φροῦτα ἤ στὰ λαχανικὰ νὰ διατηροῦν μίαν ὑπέροχη ἐμφάνισι. Ἔτσι ἔχουμε ντομάτες μὲ γονίδια βατράχου, πιπεριὲς μὲ γονίδια σαύρας, ῥαδίκια μὲ γονίδια ποντικοῦ…. (τυχαῖα κι ἄσχετα πιθανὸν τὰ παραδείγματα, ἀλλὰ ἀναγκαῖα γιὰ νὰ ἀντιληφθοῦμε τὸ ποῦ στοχεύουν!)

Ἔχουμε δῆλα δὴ ντομάτες ποὺ δὲν καταστρέφονται ἐμφανισιακῶς ἀπὸ τὴν ὑγρασία, πιπεριὲς ποὺ δὲν καταστρέφονται ἀπὸ τὰ περιττώματα τῆς σαύρας καὶ ῥαδίκια ποὺ δὲν τρώγονται ἀπὸ τὰ ποντίκια. Ὑπέροχη ἐμφάνισις ἀλλά ἀπό θρεπτική ἀξία; Τί;

Ὑπάρχουν σαφῶς κι ἄλλοι λόγοι, ἐξ ἴσου σοβαροὶ μὲ τὴν ἀνάγκη κάποιων γιὰ ἔλεγχο, ἀλλὰ δὲν θὰ τοὺς ἀναλύσουμε σήμερα. Γιὰ τὴν ὤρα ἁπλῶς ἄς κλαῖμε τὰ ….καρπούζια!

Φιλονόη.
Υ.Γ. Γιατί τά ἔβαλαν τώρα μέ τά καρπούζια; Μά γιατί;

Αποκωδικοποίησαν το DNA του καρπουζιού
Η εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει σε νέες καλύτερες ποικιλίες

Λονδίνο
Διεθνής ομάδα ερευνητών κατάφερε να αποκωδικοποιήσει το γονιδίωμα του καρπουζιού. Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού σύμφωνα με τους ειδικούς ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών με πιο ζουμερά, πιο θρεπτικά, πιο γλυκά αλλά και πιο ανθεκτικά στις ασθένειες καρπούζια.

Η αποκωδικοποίηση
Την προσπάθεια της αποκωδικοποίησης έκανε ομάδα 60 επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα. Οι ερευνητές μελέτησαν και συνέκριναν το γονιδίωμα 20 ειδών καρπουζιών και διαπίστωσαν ότι πολλά γονίδια που συνδέονται με την ανθεκτικότητα στις ασθένειες στα καρπούζια χάθηκαν κατά την διαδικασία της «εξημέρωσης» του φρούτου. Οπως σημειώνουν οι ερευνητές το καρπούζι έχει 23.440 γονίδια, περίπου όσα και ο άνθρωπος. Δημιούργησαν μάλιστα ένα χάρτη γονιδιακών παραλλαγών του καρπουζιού πρώτης γενεάς.

Έχοντας πλέον ολοκληρωμένο το γονιδίωμα του καρπουζιού οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα γενετικά δεδομένα για να δημιουργήσουν νέες διασταυρώσεις που θα οδηγήσουν τελικά σε καρπούζια που θα έχουν φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς απέναντι στις ασθένειες ενώ ταυτόχρονα θα είναι πιο εύγευστα και θρεπτικά. Είναι πιθανό μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, να υπάρξει επέμβαση στο χρώμα αλλά και το μέγεθος των καρπουζιών.

Out of Africa και το καρπούζι
Τα μέχρι τώρα ευρήματα υποδεικνύουν ως τόπο καταγωγής του καρπουζιού την Αφρική. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι καλλιεργούσαν καρπούζια όχι τόσο ως πηγή τροφής αλλά για για το νερό τους που ήταν πολύτιμο στις ξηρές και άνυδρες συνθήκες που επικρατούν εκεί. Το καρπούζι αποτελείται από 90% νερό ενώ διαθέτει βιταμίνες (A,C) και άλλες ουσίες όπως το λυκοπένιο που προσδίδει ερυθρό χρώμα σε διάφορα φρούτα και λαχανικά.

Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 400 ποικιλίες με την Κίνα να είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στον κόσμο. Το καρπούζι βρίσκεται μέσα στην πρώτη πεντάδα των φρούτων με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Genetics».

Στην ενότητά μας "μεταλλαγμένα" θα βρείτε πολλά ακόμη... ενδιαφέροντα πειράματα που κάνουν στα προϊόντα της Φύσης, με αποδέκτες και πειραματόζωα εμάς... για την υγεία μας πάντα!

Πηγή: filonoi.gr