Τα πράσινα λαχανικά είχαν για καιρό τα πρωτεία και ήρθε η ώρα να βάλουμε κι άλλο ένα χρώμα στη διατροφή μας, λίγο –έως αρκετά- πιο σκούρο. Τα σκουρόχρωμα σιτηρά, φρούτα και λαχανικά είναι επίσης υψηλής διατροφικής αξίας κι αν σας φοβίζει η… μαυρίλα, σκεφτείτε ότι προέρχεται από τις ανθοκυανίνες, οι οποίες τους δίνουν το χαρακτηριστικό αυτό χρώμα και παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης.
Στην πραγματικότητα, οι σκουρόχρωμες τροφές έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις ανοιχτόχρωμες, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυσική χρωστική ουσία, όπως εξηγεί ο Cy Lee, PhD, καθηγητής Χημείας των τροφών στο Πανεπιστήμιο Κόρνελ της Νέας Υόρκης.
Ψάξτε τις παρακάτω τροφές σε σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και βάλτε τες στη διατροφή σας σήμερα κι όλας.
Το καστανό σίγουρα είναι αρκετά ωφέλιμο, το μαύρο ρύζι, όμως, είναι ακόμη περισσότερο, καθώς περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης Ε, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, περιέχει περισσότερες ανθοκυανίνες από τα μύρτιλλα, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το Κέντρο Αγροκαλλιέργειας του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα.
Βατόμουρα: για μυαλό ξυράφι και σε μεγάλες ηλικίες
Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στα σκουρόχρωμα αυτά φρούτα έχουν μια πολύ σημαντική δράση: μειώνουν τη γνωστική φθορά στις μεγαλύτερες ηλικίες, γιατί «καθαρίζουν» τα κύτταρα που βλάπτουν την εγκεφαλική λειτουργία, όπως αναφέρουν ερευνητές του Διατροφικού Κέντρου Ερευνών Αντιγήρανσης στη Βοστόνη. Ακόμη, τα βατόμουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αφού 1 φλιτζάνι περιέχει περίπου 8 από τα 25 γραμμ. που χρειαζόμαστε καθημερινά.
Σύμφωνα με κορεάτικη μελέτη, τα συγκεκριμένα φασόλια μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης στο αίμα – μια πάθηση αρκετά επικίνδυνη – σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα κίτρινα ή τα πράσινα φασόλια σόγιας. Το λάδι σόγιας (από όλα τα φασόλια σόγιας), μην ξεχνάτε ότι περιέχει άλφα-λινολενικό οξύ, ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που μπορεί να μειώσει των κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.