Έμπολα: η άμεση παρέμβαση προλαμβάνει την εξάπλωση

Νέα έρευνα για τον Ebola καταδεικνύει ότι η άμεση και δραστική εφαρμογή μέτρων προφύλαξης είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέλυσαν τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα των κρουσμάτων Ebola στη Νιγηρία έως την 1η Οκτωβρίου προκειμένου να υπολογίσουν το ποσοστό θανητοφόρων κρουσμάτων, εκείνο των εργαζόμενων σε υπηρεσίες υγείας που μολύνθηκαν, την πρόοδο της μετάδοσης του ιού και την επίδραση που είχαν τα μέτρα ελέγχου που τέθηκαν σε εφαρμογή στην έκταση της επιδημίας.
«Η γρήγορη και δυναμική επιβολή μέτρων ελέγχου είναι απαραίτητη όπως φαίνεται από το σενάριο επιτυχούς αντιμετώπισης της Νιγηρίας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που δεν έχουν ακόμη επηρεαστεί από την επιδημία του ιού Ebola, καθώς και για τις χώρες σε άλλες περιοχές του κόσμου που διατρέχουν τον κίνδυνο “εισαγωγής” του ιού», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Gerardo Chowell, αναπληρωτής καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Το μεγαλύτερο ξέσπασμα του ιού Ebola ως σήμερα εξελίσσεται στη Δυτική Αφρική με περίπου 8.011 κρούσματα εκ των οποίων 3.857 θανάτους έως τις 5 Οκτωβρίου. Είκοσι κρούσματα Ebola έχουν αναφερθεί στη Νιγηρία, όπου δεν έχουν σημειωθεί νέες περιπτώσεις από τις 5 Σεπτεμβρίου – όλες οι περιπτώσεις μόλυνσης ξεκίνησαν από έναν μεμονωμένο ταξιδιώτη που επέστρεφε από τη Λιβερία τον Ιούλιο.

Στην έκθεση των ερευνητών για το ξέσπασμα στη Νιγηρία το διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2014, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Eurosurveillance, οι ερευνητές βασίστηκαν σε μοντέλα ανάλυσης επιδημιών για να εκτιμήσουν τον ρυθμό εξάπλωσης των κρουσμάτων ανάλογα με το χρόνο που τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα ελέγχου.

Για περισσότερα, πατήστε εδώ!