5 σημάδια που «δείχνουν» προβλήματα στο συκώτι

Πρόκειται για ένα από τα πιο «αθόρυβα» αλλά και σημαντικά ανθρώπινα όργανα. Και καθώς ο πόνος στο συκώτι (που θα μπορούσε να υποδείξει πρόβλημα), είναι κάτι παραπάνω από σπάνιος, υπάρχουν κάποιες άλλες ενδείξεις που μας μαρτυρούν πως κάτι δεν πάει καλά…
Το συκώτι, είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα του οργανισμού. Η δράση του αφορά στη χώνεψη της τροφής, την αποτοξίνωση του οργανισμού, την παραγωγή των πρωτεϊνών, λειτουργεί σαν αποθήκη βιταμινών, μετάλλων και ζαχάρων, παρέχοντάς τα στον οργανισμό όταν τα χρειαστεί και τέλος απορροφά από τις τροφές τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για την εύρυθμη λειτουργία του.
Το συκώτι θεωρείται επίσης ο μεγαλύτερος αδένας του οργανισμού, καθώς μια από τις πολλές λειτουργίες του είναι η παραγωγή και έκκριση της χολής. Οι ποικίλες λειτουργίες του συκωτιού το καθιστούν ουσιαστικά το «εργοστάσιο» του οργανισμού και τυχόν ενδείξεις δυσλειτουργίας του καλό είναι να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη για την αποφυγή χειρότερων καταστάσεων.
Οι ασθένειες που μπορούν να βλάψουν το συκώτι είναι πολλές, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις ατόμων που γεννιούνται με προβλήματα στο συκώτι και μαθαίνουν να ζουν με αυτά. Η συνηθέστερη, ωστόσο, αιτία που οδηγεί σε ηπατικά προβλήματα είναι η εκτεταμμένη κατανάλωση αλκοόλ και, σε αρκετές περιπτώσεις, φαρμάκων. Τα συνηθέστερα και πιο πρώιμα συμπτώματα που μας βοηθούν να προστατεύσουμε το συκώτι από μεγαλύτερη ζημιά ακολουθούν:
Δερματικές αλλαγές
Ένα από τα πιο πρώιμα σημάδια πιθανού προβλήματος στο συκώτι είναι οι ξαφνικές αλλαγές στο δέρμα. Είτε πρόκειται για τοπικό αποχρωματισμό της επιδερμίδας που παίρνει μια κιτρινωπή απόχρωση, είτε τα νύχια των χεριών ή τα ακροδάχτυλα γίνονται σταδιακά κίτρινα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η αδυναμία του συκωτιού να αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση της χολερυθρίνης κάτω από το δέρμα.
Φαγούρα ή υπερευαισθησία στο δέρμα
Ακόμα ένας οιωνός ηπατικών προβλημάτων είναι η έντονη φαγούρα που χειροτερεύει με το 
Διαβάστε την συνέχεια, εδώ!