12 θεραπείες από… σπίτι για να μειώσετε την πίεση

Δυστυχώς, η αρτηριακή πίεση είναι ένας «σιωπηλός εχθρός», που συνήθως δεν προειδοποιεί. Εάν δε διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό,νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και σε τύφλωση. Μάλιστα το 90 με 95% των περιπτώσεων, δεν παρουσιάζουν καν υποκείμενες αιτίες. Το click@Life σας προσφέρει έναν οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αρτηριακή πίεση.
Οι 10 παράγοντες κινδύνου
Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου στην περίπτωση της υψηλής πίεσης έχουν να κάνουν με την ηλικία, το φύλο, το γενεαλογικό ιστορικό υπόβαθρο του καθενός κ.α. Αναλυτικότερα:
• Η ηλικία είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν σαφώς περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση.
• Ένας ακόμη παράγοντας, που αυξάνει τις πιθανότητες υπέρτασης, είναι το βάρος.
• Στον τομέα της φυλής του κάθε ανθρώπου, έχει παρατηρηθεί ότι οι Αφρικανοί είναι πιο επιρρεπείς να παρουσιάσουν υπέρταση από τους Καυκάσιους.
• Oι πιθανότητες αυξάνονται και στην περίπτωση της κληρονομικότητας.
• Στους βασικούς υπόπτους περιλαμβάνεται το κάπνισμα, το οποίο εκτός από την υπέρταση, ευθύνεται για διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
• Το αλκοόλ αυξάνει την πίεση του αίματος, ενώ η κατανάλωση νατρίου ή το υπερβολικόαλάτι στη διατροφή θα σας κάνει ευαίσθητους σε υψηλή αρτηριακή πίεση.
• Η καθιστική ζωή είναι ένας παράγοντας, που υποβόσκει απειλώντας την υγεία σας με υπέρταση.
• Ειδικότερα, στην περίπτωση των γυναικών, η εγκυμοσύνη συμβάλλει περισσότερο, ώστε οι μέλλουσες μητέρες να βιώσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενώ και τα αντισυλληπτικά χάπια κατατάσσονται ανάμεσα στους υπόπτους.
Τα 7 πιο κοινά συμπτώματα
Οι συχνοί πονοκέφαλοι, η ρινορραγία, η αναίτια κούραση, η ζαλάδα, η έξαψη στο πρόσωπο, το «κουδούνισμα» στα αυτιά και η έντονη πίεση στο στήθος καταγράφονται ως τα πιο κοινά συμπτώματα μεταξύ των ατόμων που έχουν υπέρταση.
Ωστόσο, εκτός από αυτά, σε περίπτωση που υποπτεύεστε, ότι κάτι «τρέχει» με τον οργανισμό σας, καλό θα είναι να κάνετε το ειδικό τεστ. Είναι γρήγορο, απλό και ανώδυνο και μπορεί να σώσει τη ζωή σας.
Αυτό που επίσης πρέπει να γνωρίζετε είναι, ότι η πίεση ελέγχεται σε 2 μετρήσεις. Από τη μία υπάρχει η «μεγάλη» πίεση, η συστολική, η οποία υποδεικνύει την πίεση των χτύπων της καρδιάς και της ροής του αίματος και από την άλλη η «μικρή», η διαστολική, η οποία μετρά τα κενά μεταξύ των καρδιακών χτύπων.
Τα φυσιολογικά όρια της πίεσης κυμαίνονται μεταξύ 14 (η συστολική) και 9 (η διαστολική) για τους ενήλικες, ενώ ποσοστά μεγαλύτερα ή μικρότερα από αυτά χρειάζονται προσοχή.
Το κλειδί για να ελέγχετε την πίεσή σας είναι
Δείτε την συνέχεια, πατώντας εδώ!