Γνωρίστε την βιταμίνη Κ.

Έρευνες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ της αυξημένης διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης Κ και λιγότερων καταγμάτων, αλλά και τη συμβολή της στην ελαστικότητα του δέρματος, την αρθρίτιδα και τη μείωση των ρυτίδων. Γνωρίστε την βιταμίνη Κ!

Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Στην πραγματικότητα, χωρίς αυτή το αίμα δεν πήζει. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη σκελετική υγεία, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Όπως και η βιταμίνη D, παράγεται μόνη της στον οργανισμό μας, αλλά συνήθως όχι σε ποσότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες του. Βακτήρια του χαμηλότερου τμήματος του εντέρου, παράγουν επίσης βιταμίνη Κ και στη συνέχεια την αποθηκεύουν στο ήπαρ. Πάντως, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η συμβολή αυτής της μορφής της βιταμίνης Κ στις αποθήκες του σώματος.

Ποιες είναι οι καλύτερες διατροφικές πηγές της;
Οι καλύτερες διατροφικές πηγές της βιταμίνης Κ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι, το πίτουρο σιταριού και τα λάδια ελιάς και σόγιας. Επειδή η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η απορρόφησή της από τα λαχανικά ενισχύεται από την παρουσία του διαιτητικού λίπους. Γι’ αυτό, σοτάρετε το σπανάκι σε λίγο ελαιόλαδο.

Τι συμβαίνει όταν δεν προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες;
Η ανεπάρκεια βιταμίνης K είναι εξαιρετικά σπάνια σε υγιείς ενήλικες. Περιπτώσεις ανεπάρκειας συνήθως εμφανίζονται μόνο σε άτομα με προβλήματα δυσαπορρόφησης, σοβαρή ηπατική βλάβη ή ασθένεια ή σε εκείνους που λαμβάνουν θεραπεία με φάρμακα που παρεμβαίνει στον μεταβολισμό της βιταμίνης. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει αν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες. Τα κύρια συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το ότι το αίμα δεν πήζει κανονικά και μπορεί να παρατηρήσετε αυξημένους μώλωπες στο δέρμα σας.
Τα βρέφη λαμβάνουν συνήθως μια δόση βιταμίνης Κ κατά τη γέννησή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά παρατηρούνται σε αυτά μειωμένα ποσοστά βιταμίνης Κ και παραγόντων πήξης, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων.

Τι συμβαίνει με την υπερβολική πρόσληψη;
Δεν είναι συνηθισμένο να παρατηρούνται δυσμενείς επιπτώσεις από την υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Κ, αλλά το μέτρο εξακολουθεί να είναι η καλύτερη προσέγγιση. Ωστόσο, άτομα σε θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμακα, συνιστάται να παρακολουθούν στενά της πρόσληψη της βιταμίνης και να διατηρούν σταθερά τα επίπεδά της καθώς μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα αυτού του φαρμάκου.

Οι ποσότητες που χρειαζόμαστε
Ένας ενήλικας άνδρας χρειάζεται 80 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Κ, ενώ μια ενήλικη γυναίκα 65.

Που συμβάλλει
Η δράση της βιταμίνης Κ, εντοπίζεται στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, την ενδυνάμωση των οστών, αλλά και την καλύτερη ποιότητα δέρματος. Έρευνες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ της αυξημένης διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης Κ και λιγότερων καταγμάτων, αλλά και τη συμβολή της στην ελαστικότητα του δέρματος, την αρθρίτιδα και τη μείωση των ρυτίδων.


Βιταμίνη Κ για ισχυρά οστά 
Υψηλή διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης Κ σχετίζεται με ανώτερες ιδιότητες των οστών.
Σε μιά διετή μελέτη που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2011 διαπιστώθηκε ότι η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ σημαίνει μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και μικρότερη οστική απώλεια.
Οι συγγραφείς της μελέτης έγραψαν ότι η βιταμίνη Κ προσφέρει στα οστά μας "ιδιαίτερες και ανώτερες ιδιότητες", επισήμαναν επίσης πως η διατροφική - μέσω της διατροφής - πρόσληψη και ταυτόχρονη αύξηση της βιταμίνης Κ στα άτομα της μελέτης σχετίστηκε με μικρότερη απώλεια της οστικής πυκνότητας και μικρότερες αυξήσεις στο πορώδες των οστών κάτι που βοήθησε να εξηγηθεί η προστατευτική επίδραση της πρόσληψης της βιταμίνης Κ έναντι των καταγμάτων που οφείλονται στην οστεοπόρωση... 

Οι ρυτίδες και η υγεία των οστών σχετίζεται.
Η πιθανή σχέση μεταξύ του δέρματος και της υγείας των οστών δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι το δέρμα και οστά έχουν κοινή την δομική πρωτεΐνη που ονομάζεται κολλαγόνο. Η γήρανση συμβάλλει στην καταστροφή του κολλαγόνου στο δέρμα που οδηγεί στην χαλάρωση και τις ρυτίδες. Αυτές οι αλλαγές μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν και λέπτυνση των οστών.
Μια απλή ματιά στον καθρέφτη μπορεί να είναι το μόνο που απαιτείται, για να ωθήσει τις γυναίκες να καταλάβουν οτι αρχίζουν να έχουν πρόβλημα με τα οστά τους.

Δείτε: Οι άγνωστοι «ευεργέτες» μας!

Ρυτίδες: μια ματιά στον καθρέφτη δείχνει σε ποιες βιταμίνες έχουμε έλλειψη.


Πηγές: www.clickatlife.gr

botanologia.blogspot.gr