Τροφές που ίσως δεν φανταζόμαστε ότι μπορεί να βλάψουν το δέρμα μας!


Αυτά που τρώμε και πίνουμε παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος μας.
Υπάρχουν τρόφιμα που κρατούν το δέρμα ενυδατωμένο και απαλό και τρόφιμα που προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από βλάβες (π.χ. ρυτίδες). Υπάρχουν όμως και τρόφιμα που θα μπορούσαν να βλάψουν το δέρμα μας.

Ωστόσο, μπορεί να μην είναι αυτά που σκέφτεστε.
«Όλοι έχουμε ακούσει για τις δήθεν “απαγορευμένες” τροφές που προκαλούν δήθεν ακμή, όπως τα τηγανητά, τα λιπαρά, η καφεΐνη, τα καρύδια, η σοκολάτα, ακόμα και το κόκκινο κρέας», αναφέρει ο Δρ Neal Β. Schultz, κλινικός δερματολόγος στην Νέα Υόρκη. «Η αλήθεια είναι ότι σε καλά ελεγχόμενες στατιστικές μελέτες, αυτά τα τρόφιμα δεν προκαλούν ακμή».

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά “ένοχα” τρόφιμα που πρέπει να προσέξετε.


Αλάτι - Το πολύ (επεξεργασμένο) αλάτι μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους ανθρώπους κατακράτηση υγρών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένη όψη, διευκρινίζει ο Schultz. Επειδή το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό, εξηγεί, η περιοχή πρήζεται εύκολα. Σίγουρα όμως αυτό σχετίζεται με την ηλικία και το φαινόμενο είναι πιο συχνό στους μεσήλικες.

Οστρακοειδή - γαρίδες, καβούρια, αστακοί, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, και μια διατροφή υψηλή σ’ αυτό το στοιχείο μπορεί να οδηγήσει σε ακμή, επισημαίνει και συμβουλεύει τους ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ακμή να καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα μια-δυο φορές το μήνα και όχι μια-δυο φορές την εβδομάδα.

Γάλα - Παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις κατανάλωσής του είναι πιθανώς μικρές, στο δέρμα, σύμφωνα με τον Δρ Bobby Buka, επίσης κλινικός δερματολόγος στη Νέα Υόρκη, μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση δερματικών προβλημάτων.
Μια μελέτη του 2005 έδειξε ότι η υψηλή κατανάλωση γάλακτος ενοχοποιείται για ακμή. Μια ιταλική μελέτη του 2012, βρήκε συσχετισμό μεταξύ του αποβουτυρωμένου γάλακτος και ακμής. Αυτό οφείλεται πιθανόν στις υψηλότερες ποσότητες βιοδιαθέσιμων ορμονών στο αποβουτυρωμένο γάλα, αφού δεν μπορούν να απορροφηθούν από το περιβάλλον λίπος, εξηγεί ο Buka, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να διεγείρει τους αδένες που παράγουν τις φυσικές εκκρίσεις λίπους του δέρματός μας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.
Επίσης, σε μερικούς ανθρώπους με ροδόχρου ακμή (rosacea), τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν ερυθρότητα.
Βέβαια όταν μιλάμε για το γάλα του εμπορίου: Γάλα ή Δηλητήριο;
Τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη - Οι αμυλούχες τροφές είναι καλό να αποφεύγονται αν επιθυμούμε μια ενυδατωμένη επιδερμίδα (και ίσως ακόμη και για τη διατήρηση της απώλειας βάρους).
Τα τρόφιμα που θεωρούνται υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να προκαλέσουν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Μια μικρή αυστραλιανή μελέτη το 2007 διαπίστωσε ότι η χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή μείωσε την ακμή σε νέους άνδρες. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πραγματικά η σχέση.
Ωστόσο, εάν ο γλυκαιμικός δείκτης αποδειχθεί ότι σχετίζεται με δερματικά προβλήματα, και διαπιστώσετε ότι ο οργανισμός σας “ξεσπάσει” όταν τρώτε π.χ. τηγανιτές πατάτες, αυτό μπορεί να οφείλεται στο άμυλο παρά στο λιπαρό είδος τροφής.

Ζάχαρη - Αν τα αμυλούχα τρόφιμα που διασπώνται γρήγορα σε ζάχαρη αποτελούν πρόβλημα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ίδια η ζάχαρη μπορεί να ευθύνεται για δερματικά προβλήματα, κατά τον ίδιο τρόπο. Το υψηλό σάκχαρο μπορεί να αποδυναμώσει το δέρμα επηρεάζοντας ιστούς και το κολλαγόνο, και αφήνει το δέρμα περισσότερο ευάλωτο στις γραμμές και τις ρυτίδες.
Για το λόγο αυτό δεν είναι πιθανό η σοκολάτα να προκαλέσει πρόβλημα, όπως ευρέως πιστεύεται, αλλά η ζάχαρη που περιέχει.

Αλκοόλ - Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο πίνεις, τόσο περισσότερο θα αφυδατωθείς. Προκαλεί ζημία στη φυσική υγρασία του δέρματος, που μπορεί να κάνει τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές να μοιάζουν μεγαλύτερες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάρσεις της ροδόχρου ακμής.

Στην ενότητα μας "φτιάχνω μόνος - περιποίησις" μπορείτε να βρείτε και άλλες φυσικές, οικονομικές και αποτελεσματικές λύσεις για την φροντίδα των μαλλιών και του σώματος γενικότερα!


Το είδα: stopalimentarius.wordpress.com