6 τροφές που μας προστατεύουν από τον ήλιο!


Το καλοκαίρι βρίσκεται μια... ανάσα μακριά και τα αντηλιακά γίνονται ξανά απαραίτητο αξεσουάρ. Γιατί να μείνουμε όμως μόνο σε αυτά όταν υπάρχουν τρόφιμα που μας προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου; 

Για του εμπορίου τα αντιηλιακά, δεν το συζητώ, αλλά ρίξτε μία ματιά εδώ για τα... σπιτικά: Χειροποίητο αντιηλιακό. Αξίζει;

Κάποια φαγητά έχουν χαρακτηριστεί… διπλού καθήκοντος και αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ικανότητα του δέρματος για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Και το ακόμη καλύτερο είναι πως αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Το μυστικό τους είναι τα αντιοξειδωτικά, δηλαδή ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, ένα σύνολο από άτομα ή μόρια που ευθύνονται για προβλήματα όπως η πρόωρη γήρανση και που συνήθως αποτελούν προϊόν της έκθεσης στον ήλιο. Οι ελεύθερες ρίζες «κλέβουν» τα ηλεκτρόνια από τα υγιή κύτταρα του δέρματος, ενώ τα αντιοξειδωτικά προσφέρουν ηλεκτρόνια στις ελεύθερες ρίζες ώστε να σταματούν να τα «κλέβουν» από τα κύτταρα του οργανισμού.

Ας δούμε τις τροφές που μας προστατεύουν από τον ήλιο…

Ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, αλλά ειδικά στα οστρακοειδή και τα λιπαρά ψάρια, έχουν απίστευτες αντιφλεγμονώδεις δυνάμεις. Η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, όπως στη ζημιά που προκαλείται από τον ήλιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη ωμέγα-3 στη διατροφή μας μπορεί να συνδράμει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος.
Δείτε: ω-3 «βόμβες» υγείας!

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά!

Κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά
Το λυκοπένιο, μια φυσική χρωστική ουσία και καροτονοειδές (δηλαδή αντιοξειδωτικό) που βρίσκεται στις ντομάτες και σε άλλα κόκκινα και ροζ τρόφιμα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από ερεθισμούς που οφείλονται σε υπεριώδεις ακτίνες όπως το ερύθημα. Το λυκοπένιο βοηθά στο να απαλλαγεί το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Η βήτα-καροτίνη, ένα άλλο είδος καροτενοειδούς που έχει βρεθεί στα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά, έχει συνδεθεί με τη μείωση της επίδρασης των ηλιακών εγκαυμάτων, ενώ οι φλαβονόλες που βρίσκονται στα πορτοκαλί και ροζ εσπεριδοειδή, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Μαύρη σοκολάτα



Οι φλαβονόλες που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από ορισμένους τύπους βλάβης, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που δημιουργούν οι υπεριώδεις ακτίνες όπως τα εγκαύματα. Επιπλέον, οι φλαβονόλες μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα να μείνει ενυδατωμένο, να αυξήσουν τον κορεσμό οξυγόνου και να ενισχύσουν τη ροή του αίματος. Πριν πάτε λοιπόν στην παραλία, ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας είναι ό,τι καλύτερο.
Δείτε ακόμη: Σοκολάτα: Υπόκυψε στον πειρασμό της...

Σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο και το κουνουπίδι, είναι γεμάτα με τις απαραίτητες αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Αυτή η οικογένεια των λαχανικών έχει επίσης συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου, όχι μόνο στο δέρμα αλλά και σε μια σειρά από άλλα όργανα. Η έρευνα δείχνει ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών, επίσης στην οικογένεια των σταυρανθών, περιέχουν σουλφοραφάνη, η οποία συνδέεται με την αύξηση της προστασίας του δέρματος απέναντι στον καρκίνο.

Πράσινα βότανα και λαχανικά



Ό,τι είναι πράσινο και έχει φύλλα, το πιθανότερο είναι πως παίζει ρόλο στην αντηλιακή προστασία. Φρέσκα βότανα, ειδικά ο μαϊντανός, ο βασιλικός, το φασκόμηλο (πολύ καλό και για την εφίδρωση επίσης!)και το δεντρολίβανο, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν το δέρμα.
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το σέσκουλο, είναι επίσης γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν με φυσικό τρόπο το δέρμα από τον ήλιο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινων λαχανικών με φύλλα βοήθησε στο να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του καρκίνου του δέρματος σε άτομα που είχαν προσβληθεί από αυτή την ασθένεια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το πλήρες γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, που σύμφωνα με την ίδια έρευνα αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης.

Πράσινο και μαύρο τσάι
Το πράσινο και το μαύρο τσάι (το οποίο επίσης έχει πράσινα φύλλα) είναι γεμάτα με πολυφαινόλες που μπορεί να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης του καρκίνου περιορίζοντας την παροχή του αίματος στην καρκινική περιοχή. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι βοηθά εκτός των άλλων στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Τέλος, μια ακόμη έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Δείτε ακόμη: Κάντε ήλιο-ΘΕΡΑΠΕΙΑ χωρίς φόβο και πάθος!

Πηγή: www.clickatlife.gr
Το είδα: www.awakengr.com