Φτιάχνουμε μόνοι μας σπιτικό Vicks (ΒΙΞ)!


Από μικροί όταν κρυολογούσαμε μας έκαναν εντριβές με αυτή την καυτή (και για άλλους παγωμένη) κρέμα Vicks, στο θρυλικό μπλε βαζάκι. 
Όταν μας την άπλωναν στο στέρνο και την πλάτη τότε ως δια μαγείας η μύτη ξεβούλωνε, κοιμόμασταν βαθιά και το επόμενο πρωινό ήμασταν ”περδίκι”.
Δεν μπορούσαμε βέβαια τότε να φανταστούμε οτι η εντριβή γινόταν με πετρελαιοειδή!

Σήμερα έχουμε πλέον την δυνατότητα να παρασκευάζουμε το θρυλικό Vicks μόνοι μας παίρνοντας όμως την ίδια ανακούφιση από το κρυολόγημα με υγιεινά μέσα..
Για να φτιάξει κανείς Vicks αυτή την σπουδαία κρέμα εντριβής τα υλικά καθώς και η διαδικασία είναι απλούστατα. Το παρασκεύασμα μας είναι το ίδιο αποτελεσματικό αλλά ασφαλέστερο και φθηνότερο από το τυποποιημένο…αφήστε που στις εποχές που διανύουμε κάτι μου λέει πως σε λίγο θα γίνουμε γιατροί του εαυτού μας οπότε καλό είναι να μπορούμε να παρασκευάζουμε τουλάχιστον τα μέσα ανακούφισης από το κοινό κρυολόγημα!

Πώς φτιάχνεται;
Θα χρειαστείτε ένα κατσαρολάκι για να λιώσετε τα υλικά και ένα βάζο για να την αποθηκεύσετε.
Προτιμήστε γυάλινο βαζάκι 60 ή 120 γρ. για αυτή την αλοιφή. Το βαζάκι από μια παλιά κρέμα είναι αρκετό αλλά καλό θα ήταν να το απολυμάνετε στο πλυντήριο ή σε βραστό νερό πρώτα.
Θα σας δώσω τα υλικά σε μέρη και όχι σε γραμμάρια για να προσαρμόσετε τις δοσολογίες ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε και το βάζο που διαθέτετε.
Όταν λοιπόν λέμε ”1 μέρος κερί” και ”2 μέρη λάδι”εννοούμε πως αν χρησιμοποιήσουμε ως μονάδα μέτρησης μια κούπα ή ένα κουτάλι τότε στις 2 κούπες ή στα 2 κουτάλια λάδι θα βάλουμε 1 κούπα ή 1 κουτάλι κερί.
Απλό;

Υλικά 
Αυτά είναι τα υλικά για την βασική συνταγή για Vicks. Αλλά υπάρχουν και κάποια ακόμη έλαια που μπορείτε να προσθέσετε προαιρετικά και τα οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην ανακούφιση από το βράσιμο του στήθους και το βαρύ κρυολόγημα.

Αυτά είναι:
Τα αιθέρια έλαια ύσσωπος, δεντρολίβανο, μέντα, θυμάρι.
Προσθέστε 5 σταγόνες από το καθένα στα 30 γραμμάρια αλοιφής.

Διαδικασία:
Λιώνουμε το λάδι και το κερί μέλισσας σε ένα κατσαρολάκι, δεν τα βράζουμε και τα αποσύρουμε συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τότε προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια. Όταν ενωθούν τα υλικά μας ρίχνουμε το μείγμα σε αποστειρωμένο βάζο και αυτό είναι όλο!
Η αλοιφή μας θα παγώσει και θα στερεοποιηθεί μέσα στα επόμενα 10 – 15 λεπτά. Αν για τις προτιμήσεις σας είναι μαλακιά λιώστε την ξανά και προσθέστε κι άλλο κερί μέλισσας. Αν είναι σκληρή λιώστε την και προσθέστε κι άλλο λάδι καρύδας. Με λίγα λόγια προσαρμόστε την πυκνότητα ανάλογα με τις επιθυμίες σας.

Δείτε και μία παραλλαγή:


Υλικά 
  • 1/4 φλιτζάνι τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας ή αμυγδαλέλαιο 
  • 2 κουταλιές σούπας τριμμένο καθαρό κερί μέλισσας 
  • 25-30 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου 
  • 20-25 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου 
  • 10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας 
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το τριμμένο κερί σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει το κερί. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια σταγόνα σταγόνα, ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Βάζουμε το μείγμα σε μικρό γυάλινο ή μεταλλικό βάζο και αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει. Θα γίνει σαν απαλή κρέμα. Διατηρείται σε δροσερό,ξηρό περιβάλλον μέχρι ένα χρόνο.

Προσοχή! Τα αιθέρια έλαια είναι ασφαλή για τα παιδιά πάνω από την ηλικία των 2 ετών, εκτός από τα αιθέρια έλαια της λεβάντας και του χαμομηλιού, που είναι ασφαλή για όλες τις ηλικίες. Επίσης,οι έγκυες καλό είναι να ρωτήσουν τον γιατρό τους.

TIP
Χρησιμοποιείται για εντριβές στο στήθος να βοηθήσει τον βήχα και το αναπνευστικό και επίσης βοηθάει πολύ η εντριβή στα πέλματα όταν κάποιος έχει βήχα και κρυολόγημα.
Εκτός από την εντριβή τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα ακριβώς κάτω από τα ρουθούνια αν η μύτη σας ή του παιδιού σας είναι βουλωμένη. Ανοίγει τους αεραγωγούς την ίδια στιγμή που την τοποθετείτε!!
Φτιάξτε ένα διάλυμα καυτού – βραστού νερού με ελάχιστη από την αλοιφή σας (ένα μυτάκι του κουταλιού γλ.) και τοποθετήστε το μπολ με το μείγμα στο δωμάτιο του ”κρυωμένου” σας. Αφήστε το να δώσει τους υδρατμούς του μέχρι να κρυώσει το νερό.

Δείτε ακόμη: Αλοιφή που γιατρεύει σχεδόν τα πάντα!!

Αλοιφή για το κρύωμα και τους μυϊκούς πόνους!

Θεραπευτικό Λάδι για μυϊκούς, νευρικούς πόνους και παθήσεις!

Φτιάξε Σπαθόλαδο (Βάλσαμο)! 

Φτιάχνουμε λάδι για μυϊκούς πόνους, ρευματισμούς, ψύξεις, κρυώματα…

Συνταγές για τους πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις από κρυολόγημα! 

Και στην ενότητά μας “φτιάχνω μόνος για πρόληψη/θεραπεία“, θα δείτε πολλούς τρόπους ώστε να φροντίζετε την υγεία σας φυσικά!!


Στοιχεία από:
manoliassa.forumup.gr

healthandbeautylab.blogspot.gr