Καθαρίσμος πλυντηρίου ρούχων!

Ο εφιάλτης της νοικοκυράς ! Ένα πλυντήριο ρούχων που αφήνει άσχημη μυρωδιά στα ρούχα! Νομίζω πως όλοι μας θέλουμε να φοράμε ρούχα καθαρά και μοσχομυρωδάτα αλλά καμιά φορά το αποτέλεσμα της πλύσης μας δεν είναι το αναμενόμενο!

Ευτυχώς όταν άρχισα να ψάχνω τρόπο να καθαρίσω το πλυντήριο ρούχων δεν ήταν από μυρωδιά άσχημη, αλλά από τον κάλο που έχω στο μυαλό! Οι τρόποι γενικά είναι διάφοροι. Πρίν όμως σας πώ τον τρόπο που έμαθα από την μαμά μου, η οποία τον είχε μάθει από την γιαγιά, θα σας πώ τί να κάνετε για να μην μυρίσει ποτέ το πλυντήριο ρούχων σας!

Να ξέρετε , αν το πλυντήριο σας μυρίζει ή τα πλυμένα σας έχουν άσχημη μυρωδιά , το πρόβλημα είναι στο εξωτερικό μέρος του κάδου! δηλαδή στο κομμάτι που εμείς δεν μπορούμε να δούμε!

1. Ποτέ μα ποτέ δεν αφήνουμε βρεγμένα ρούχα στο πλυντήριο! Αν έχουμε την άνεση χρόνου το βάζουμε αλλιώς να το βάλουμε, να φύγουμε και να τα απλώσουμε όταν επιστρέψουμε είναι μέγα λάθος!! Επίσης το χειρότερο είναι να βάλουμε την πλύση το βράδυ και να την απλώσουμε το πρωί!

2. Πάντα μετά την πλύση αφήνουμε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή ! Δεν είναι ανάγκη να είναι ορθάνοιχτη, απλά λίγο ανοιχτή! Έτσι ο κάδος στεγνώνει καλά και δεν δημιουργείται μούχλα!

3. Μια φορά τον μήνα καλό είναι να καθαρίζετε σχολαστικά την θήκη του απορρυπαντικού.

4. Κάθε μήνα αδειάστε το φίλτρο που συνήθως βρίσκεται κάτω δεξιά από την πόρτα του πλυντηρίου ή είναι κρυμμένο στο κάτω μέρος.

KΑΘΑΡΙΣΜΟΣ/ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ

Παίρνουμε λοιπόν μια κούπα του καφέ και την χρησιμοποιούμε για μεζούρα!
  • 1,5 κούπα σόδα (απλή αυτή που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα)
  • 3 κούπες ξύδι άσπρο όχι μυλόξυδο
  • νερό καυτό 
Βάζω στην θήκη του πλυντηρίου την σόδα και την σπρώχνω προς τα μπροστά για να χωρέσει όλη. Πολύ πολύ σιγά ρίχνω το ξύδι γιατί αφρίζει πολύ! Μόλις προσθέσω όλο το ξύδι τότε ρίχνω στην θήκη πάλι σιγά σιγά 2-3 λίτρα νερό πολύ ζεστό! Τότε βάζω σε λειτουργία το πλυντήριο στη μέγιστη θερμοκρασία του (πχ 90 °C ) και το αφήνω να κάνει μία πλήρη πλύση. Μόλις τελειώσει αδειάζω και το φίλτρο!


Σχόλιο "τροφής": φυσικά εμείς επιλέγουμε να φτιάξουμε μόνοι μας εύκολα και οικονομικά απορρυπαντικό πλυντηρίου και μαλακτικό ρούχων, που εκτος των άλλων, περιέχουν σόδα και ξίδι και έτσι ταυτόχρονα με κάθε πλύση, φροντίζουμε και την συσκευή μας!!!

Και για να δείτε ότι υπάρχουν και πιο δύσκολα πλυντήρια από το δικό σας δείτε δίπλα τι έφτιαξε ένας Ιρλανδός! Αν και νομίζω ότι με τα πλυντήρια που βάζουμε εμείς σαν οικογένεια κάθε εβδομάδα, θα είχα γίνει φέτες!!
Τώρα που το σκέφτομαι... μήπως να τον υιοθετούσαμε αυτόν τον τρόπο; Δύο σε ένα, και τα ρούχα πλυμένα κι εμείς καμαρωτοί - καμαρωτοί στις παραλίες... όσοι μπορούμε να πάνε τουλάχιστον!


Στην ενότητά μας "φτιάχνω μόνος - για το σπίτι", θα βρείτε πολλές ακόμη φυσικές λύσεις καθαριότητας, μακρυά από τα γνωστά χημικά, αλλά εξίσου ή και περισσότερο αποτελεσματικά!!!