7 ιδέες για home spa!


της Αϊνόλα Τερζοπούλου
Scrub, ενυδατικές μάσκες, λάδια και λοσιόν από απλά υλικά και αιθέρια έλαια θα τα κάνουν όλα χωρίς να χάσετε χρόνο. Θα διώξουν τα νεκρά κύτταρα και τις τοξίνες, θα φροντίσουν για την ενυδάτωση, την ελαστικότητα και τη λάμψη του δέρματος, θα καταπραΰνουν την ένταση από το σφιγμένο σώμα και θα τονώσουν την κυκλοφορία, τη διάθεση και την ενέργειά σας. Κι όλα αυτά μέσα σε λίγα μόνο λεπτά…

1. Μείγμα μπάνιου για ξεκούραση
Ξεχάστε για σήμερα το συνηθισμένο βιαστικό ντους. Το μπάνιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να ­απαλλαγείτε από το στρες και να ξαναπάρετε μονομιάς δυνάμεις. Γεμίστε την μπανιέρα και ενισχύστε τη θεραπευτική δράση του νερού με το χαλαρωτικό μείγμα μπάνιου, που θα φροντίσει και το δέρμα σας.

Υλικά
● 1/4 του φλιτζανιού γάλα σε σκόνη
● 1/4 του φλιτζανιού νιφάδες βρώμης
● 1 κουταλιά μαγειρική σόδα
● 1 κουταλάκι αμυγδαλέλαιο ή άλλο έλαιo βάσης
● 3 σταγόνες χαμομήλι
● 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου
● 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού

Εφαρμογή
Περνάτε τις νιφάδες από το μπλέντερ, τις αναμειγνύετε καλά σε ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και αδειάζετε το μείγμα στο ζεστό (αλλά όχι καυτό) νερό της μπανιέρας. Μείνετε μέσα για 15-20 λεπτά.

2. Τονωτικό scrub για απαλό σώμα
Το σιμιγδάλι καθαρίζει και ανοίγει τους πόρους, ενώ τα αντιοξειδωτικά και οι τονωτικές ιδιότητες του πορτο­καλιού θα σας δώσουν αίσθηση ευεξίας και φρεσκάδας.

Υλικά
● 1/2 πορτοκάλι (το χυμό του)
● 4 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό

Εφαρμογή
Ανακατεύετε τα δύο υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη πάστα. Την απλώνετε σε όλο το σώμα και τρίβετε το δέρμα σας με απαλές, κυκλικές κινήσεις για 2- 3 λεπτά, επιμένοντας περισσότερο στα σκληρά σημεία (αγκώνες, φτέρνες, γόνατα). Ξεβγάζετε καλά και απλώνετε στο νωπό δέρμα μια ενυδατική κρέμα.

3. Ενυδατικό λάδι για το σώμα
Η ενυδάτωση μετά το μπάνιο είναι απαραίτητη όχι μόνο για να συγκρατήσει η επιδερμίδα το νερό που δέχτηκε, αλλά και για να ενισχύσει την απαλότητα και την ελαστικότητά της αρωματίζοντάς την ελαφρά.

Υλικά
● 120 γρ. από οποιοδήποτε έλαιο βάσης
● 50 σταγόνες αιθέριο έλαιο (λεβάντας ή πορτοκαλιού για τόνωση, σανδαλόξυλου ή ιλάνγκ-ιλάνγκ για χαλάρωση).

Εφαρμογή
Σε ένα γυάλινο μπουκάλι (αν έχει αντλία ακόμη καλύτερα), ανακατεύε­τε τα δύο συστατικά και αλείφετε το μείγμα με απαλές κυκλικές κινήσεις σε όλο σας το σώμα, κάνοντας μασάζ μέχρι να απορροφηθεί.

4. Μάσκα μπανάνας για άτονα μαλλιά
Αναδομεί την τρίχα με τις μαλακτικές, ενυδατικές και θρεπτικές ιδιότητες που έχουν η μπανάνα, το μέλι και το λάδι καρύδας, ενώ με τη μέντα ή το δυόσμο διεγείρει την κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής, δίνοντας μια αίσθηση αναζωογόνησης και φρε­σκάδας. Τελικό αποτέλεσμα; Μαλλιά απαλά, λεία και ευκολοχτένιστα.

Υλικά
● 1/2 μπανάνα
● 1 κουταλιά μέλι
● 1 κουταλάκι λάδι καρύδας
● 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο δυόσμου ή μέντας

Εφαρμογή
Πολτοποιείτε την μπανάνα με το αιθέ­ριο έλαιο και ύστερα ρίχνετε το λάδι και το μέλι, ανακατεύοντας καλά μέχρι να γίνει μια πάστα. Μετά το λούσιμο, απλώνετε τη μάσκα στα μαλλιά και την αφήνετε να δράσει για 15 λεπτά. Ξεβγάζετε με άφθονο νερό.

5. Δροσιστική λοσιόν για τα μάτια
Βλέφαρα βαριά, ερεθισμένοι βολβοί, ρυτίδες έντασης στο λεπτό δέρμα. Η ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια «λέει» πολλά για την κόπωσή σας. Λύση άμεσης δράσης: Οι δροσερές κομπρέσες σε διάλυμα ροδόνερου!

Υλικά
● 30 γρ. ροδόνερο
● 120 γρ. αποσταγμένο ή βρασμένο νερό

Εφαρμογή
Σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο με βιδωτό καπά­κι, αναμειγνύετε τα δύο συστατικά. Φυλάτε τη λοσιόν στο ψυγείο και, όποτε νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα και ξηρά, ακουμπάτε για λίγα λεπτά πάνω τους κομπρέσες με γάζα ή βαμβάκι που θα βρέχετε με τη λοσιόν.

6. Scrub προσώπου για καθαρό δέρμα
Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και προετοιμάζει την επιδερμίδα να δεχτεί μια φροντίδα βαθύτερης ενυδάτωσης, όπως μια μάσκα ή μια κρέμα. Κάνει το μακιγιάζ να φαίνεται πιο φυσικό. Το λάδι τζοτζόμπα, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, είναι ιδανικό για τις ξηρές και πιο ώριμες επιδερμίδες, ενώ το αιθέριο έλαιο μέντας έχει τονωτική επίδραση.

Υλικά
● 4 κουταλιές αμύγδαλα(τριμμένα σε σκόνη στο μπλέντερ)
● 2 κουταλιές λάδι τζοτζόμπα ή άλλο λάδι βάσης
● 4 κουταλιές μέλι
● 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας

Εφαρμογή
Σε ένα γυάλινο μπολ, ρίχνετε τη σκόνη από τα αμύγδαλα και το λάδι βάσης, ύστερα το μέλι και το αιθέριο έλαιο μέντας και ανακατεύετε καλά. Καθαρίζετε την επιδερμίδα σας και, όσο είναι ακόμη νωπή, απλώνετε μια μικρή ποσότητα scrub στο πρόσωπο. Με λίγο νερό, κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ στο πρόσωπο, αποφεύγοντας τα χείλη και την ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια. Αφαιρείτε το scrub με μια ζεστή πετσέτα, ξεβγάζετε και ύστερα απλώνετε την ενυδατική σας κρέμα. Για να είναι το δέρμα σας λαμπερό, μπορείτε να κάνετε scrub μία φορά την εβδομάδα, οπότε βάλτε το υπόλοιπο σε ένα βάζο, το οποίο θα φυλάξετε στο ψυγείο για την επόμενη φορά.

7. Θρεπτική μάσκα για το πρόσωπο
Ο κρόκος του αυγού είναι μία από τις πιο συμπυκνωμένες τροφές για το δέρμα. Του προσφέρει άφθονα λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Το γάλα σε σκόνη δρα απαλυντικά, ενώ το μέλι ενυδατώνει, έχει αναπλαστικές ιδιότητες και αφήνει το δέρμα σας καθαρό και βελούδινο. Τρία συστατικά-κλειδιά σε αυτή τη μάσκα θα σας κάνουν να νιώσετε το ­πρόσωπό σας φρέσκο και ξεκούραστο.

Υλικά
● 10 ml μέλι
● 5 γρ. γάλα σε σκόνη
● 1 κρόκο αυγού

Εφαρμογή
Ανακατεύετε τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και απλώνετε τη μάσκα σε καθαρό πρόσωπο με ένα φαρδύ πινέλο, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια και τα χείλη. Την αφήνετε για 15-20 λεπτά και την ξεβγάζετε με δροσερό νερό.

Ποδόλουτρο για ξεκούραση
Τα πόδια σηκώνουν το βάρος μας όλη την ημέρα και είναι φυσικό να τα νιώθουμε βαριά και κουρασμένα.΄Ενα ποδόλουτρο, λοιπόν, με μέλι, αμυγδαλέλαιο και σαπούνι, που θα τα μαλακώσει, και με δεντρολίβανο ή ­λεβάντα, που θα τα τονώσει και θα δημιουργήσει μια αίσθηση δροσιάς και ελαφράδας, είναι η πιο γρήγορη λύση αναζωογόνησης.

Υλικά
● 1 κουταλιά μέλι
● 1 κουταλιά υγρό σαπούνι
● 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου ή λεβάντας
● 2 κουταλιές αμυγδαλέλαιο

Εκτέλεση
Ανακατεύετε καλά τα υλικά και τα ρίχνετε σε μια λεκάνη. Προσθέτετε χλιαρό -όχι ζεστό- νερό και αφήνετε τα πόδια σας μέσα για 10-15 λεπτά. 



Και στην ενότητα μας "φτιάχνω μόνος - περιποίησις" μπορείτε να βρείτε και άλλες φυσικές λύσεις για την φροντίδα των μαλλιών και του σώματος γενικότερα!


www.vita.gr