Πλευρώτους οστρεώδης - Διατροφική αξία.

Πλευρωτός ο οστρεώδης (Pleurotus ostreatus)Γνωστή ποικιλία μανιταριών. Έχουν πλούσια σάρκα και ντελικάτο άρωμα. Πρωταγωνιστούν στην ελληνική κουζίνα, ενώ είναι και πλούσια πηγή βιταμινών. Ένα μανιτάρι που το συναντάμε πάνω σε υγιή ή κομμένα δέντρα , συνήθως έλατα ή φυλλοβόλα. Ζει παρασιτικά στα πλάγια των κορμών και είναι ένας από τους κύριους αποδομητές του ξύλου. Αναπτύσσεται σε συστάδες καρποσωμάτων το ένα πάνω από το άλλο. 
Το καπέλο του έχει χρώματα από λευκό , γκρι , μαύρο έως καφέ , σχήμα στρειδιού με πτυχωτή περίμετρο και επιδερμίδα λεία και ελαστική. Τα ελάσματα είναι λευκά ή κρεμ και κατέρχονται στο κοντό του πόδι που είναι έκκεντρο και προσκολλάται πλάγια στο ξύλο. Η σάρκα του είναι λευκή. Είναι ένα από τα λίγα σχετικά μανιτάρια που μπορεί να καλλιεργηθεί σε άχυρο. 

Παραδοσιακή ιατρική: Οι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι και αργότερα οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τα μανιτάρια «τροφή θεών και βασιλέων». Οι μάγισσες του Μεσαίωνα ανακάτευαν τη σκόνη τους με στάχτη και αλείφονταν με το μείγμα για να αυξήσουν τη γονιμότητα, ενώ παρασκεύαζαν ερωτικά φίλτρα και φάρμακα για να αντιμετωπίσουν την ανικανότητα.

Τι υποστηρίζουν οι νέες έρευνες: Πράγματι, τα μανιτάρια ή ουσίες που εξάγονται από αυτά έχουν αξιόλογες ιδιότητες, που πιθανόν ενισχύουν το σύστημα άμυνας του οργανισμού, συμβάλλουν στην καταπολέμηση μορφών καρκίνου, μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη χοληστερόλη. Επιπλέον, συνδυάζουν τις αντιικές ιδιότητες με την αντιφλεγμονώδη δράση.

Για τι άλλο είναι ευεργετικά: Τα μανιτάρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και νάτριο, ενώ είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας (100 γρ. δίνουν περίπου 35 θερμίδες). Περιέχουν πολύ λίγα λίπη και μηδενική χοληστερόλη. Επιπλέον, είναι ικανοποιητική πηγή φωσφόρου (120 mg), καλίου (420 mg), σεληνίου (2,6 mcg), ψευδαργύρου (0,77 mg), ενώ δίνουν φυλλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, και παντοθενικό οξύ). Η ριβοφλαβίνη προάγει την υγεία του δέρματος και την καλή όραση, η νιασίνη ενισχύει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού και νευρικού συστήματος, ενώ το παντοθενικό οξύ εμπλέκεται στην παραγωγή των ορμονών.

Περισσότερα για τα μανιτάρια γενικότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ!

Το είδα: mushroomsinevrytania.blogspot.gr
και: www.alekati.gr