Έξυπνα tips για το σπίτι και όχι μόνο!!

σπίτι

Αναζητούμε λύσεις για όλα και για τα πάντα. Συνήθως βρίσκουμε. Το δύσκολο με μένα είναι ότι κάθε φορά ενώ όταν τα διαβάζω τα συγκρατώ (έτσι τουλάχιστον νομίζω) στη πρώτη εφαρμογή ανατρέχω σε ένα βιβλιαράκι που τα γράφω. Αναζητήσαμε τα καλύτερα και τα πιο πρωτότυπα tips και σας τα προτείνουμε.

- Ήρθαν ξαφνικά φίλοι στο σπίτι και δεν προλαβαίνετε να παγώσετε το λευκό κρασί σας; Σας έχουμε τη λύση για τις επόμενες φορές! Πλύντε και βάλτε σε ένα σακουλάκι στην κατάψυξη ρόγες από σταφύλι (κατά προτίμηση χωρίς κουκούτσια, όπως η ραζακιά). Την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε λευκό κρασί βάλτε μέσα στο ποτήρι μερικές κατεψυγμένες ρόγες! Θα παγώσουν άμεσα το κρασί σας, θα το κρατήσουν δροσερό για αρκετή ώρα και θα δώσουν ένα υπέροχο άρωμα! Και στο τέλος αν θέλετε τρώτε και το σταφύλι

Βαλίτσες 
Αν οι βαλίτσες σας ήταν ξεχασμένες στην αποθήκη και μυρίζουν κλεισούρα (υγρασία), λίγες μέρες πριν τις χρησιμοποιήσετε βάλτε στο εσωτερικό τους 2-3 κύβους ζάχαρη και ξανακλείστε τις. Η ζάχαρη θα απορροφήσει την υγρασία και η δυσάρεστη μυρωδιά μέσα στη βαλίτσα θα εξαφανιστεί.
Δείτε ακόμη: 18 εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης εκτός κουζίνας!!


Γρατζουνιές στα CDs 
Αν μερικά CDs ή DVDs σας έχουν γρατζουνιστεί ή λερωθεί, με αποτέλεσμα να “πηδούν” όταν τα χρησιμοποιείτε, μην απελπίζεστε: Απλώστε λίγη οδοντόκρεμα (την κλασική άσπρη οδοντόκρεμα, όχι τζέλ) στην επιφάνειά του και τρίψτε ελαφρά με το δάχτυλό σας. Αφήστε την 5 λεπτά και μετά σκουπίστε την με ένα νωπό μαλακό χνουδωτό πανί.
Κρατήστε την μόνο για αυτήν της την χρήση καλλίτερα: Με τι, δηλητήρια, πλένουμε τα δόντια μας;


Υγρό καθαρισμού παρμπρίζ 
Θέλετε να παρασκευάσετε το δικό σας υγρό καθαρισμού του παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας; Σημειώστε: Σε 3,5 λίτρα νερό προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων και τρεις κούπες μπλε οινόπνευμα και ανακινήστε. Άριστο για καθαρισμό και οποιασδήποτε γυάλινης επιφάνειας.

Λεκές από σκουριά 
Ο λεκές από σκουριά είναι από τους δυσκολότερους λεκέδες και η χρήση κάποιου λευκαντικού ενδέχεται να τον κάνει μόνιμο, οπότε αποφύγετε λευκαντικά απορρυπαντικά! Αν δεν έχετε ειδικό απορρυπαντικό για αφαίρεση λεκέδων σκουριάς προσπαθήστε με χυμό λεμονιού και αλάτι: μουλιάζετε τακτικά τον λεκέ σε διάλυμα λεμονιού με αλάτι χωρίς να αφήνετε να στεγνώσει το ύφασμα ενδιάμεσα. Στη συνέχεια ξεπλύντε καλά από το λεμόνι και πλύντε κανονικά του ρούχο με υγρό απορρυπαντικό στην προτεινόμενη θερμοκρασία.
Δείτε ακόμη: 20 πράγματα που μπορείτε να καθαρίσετε με ένα λεμόνι!Και: Το αλάτι και οι αμέτρητες και έξυπνες χρήσεις του!


Πλύσιμο πουπουλένιου μπουφάν ή πουπουλένιου παπλώματος
Αν θέλετε να πλύνετε στο πλυντήριο ένα μπουφάν ή ένα πάπλωμα με πούπουλα, βάλτε μαζί με αυτά στον κάδο 2-3 μπαλάκια του τένις! Έτσι θα εξασφαλίσετε ότι τα πούπουλα δεν θα συγκεντρωθούν όλα σε ένα σημείο και το μπουφάν ή το πάπλωμα σας θα βγει αφράτο όπως και πριν!


Μαλακές μπότες 
Οι μαλακές δερμάτινες μπότες δεν στέκονται όρθιες. Βάλτε ένα μπουκάλι σε κάθε μπότα για να μην αποκτήσει πτυχές το δέρμα στο ύψος του αστραγάλου. 

Λεκές από γρασίδι 
Γυρίσατε από το πικνίκ στην εξοχή και ανακαλύψατε λεκέδες από γρασίδι στα ρούχα; Αν ο λεκές είναι μεγάλος, τρίψτε τον μαλακά με άσπρο οινόπνευμα, ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό και πλύνετε κανονικά. Αν το ύφασμα είναι πιο ευαίσθητο μουλιάστε σε κρύο νερό και μετά πλύνετε το με χλιαρό νερό και υγρό απορρυπαντικό. Για καλύτερα αποτελέσματα ξεπλύνετε με κρύο νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο οξυζενέ ή με κρύο νερό και λίγο ξίδι. 

Ατσαλάκωτα ρούχα στη βαλίτσα
Αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε το τσαλάκωμα των ρούχων στη βαλίτσα σας, απλώστε φύλλα χαρτιού ανάμεσα στα ρούχα. 


Πλύσιμο πουκαμίσων 
Αν οι γιακάδες και οι μανσέτες των πουκαμίσων σας είναι αρκετά λερωμένοι τρίψτε τα με μία μαλακή βούρτσα βουτηγμένη σε υγρό απορρυπαντικό πριν τα βάλετε στο πλυντήριο. Θα τα βοηθήσετε να βγουν πεντακάθαρα!

Σημάδια της κρεμάστρας στα ρούχα 
Αν σας έχουν μείνει παλιές βάτες και δεν ξέρετε τι να τις κάνετε ήρθε η ώρα να τις χρησιμοποιήσετε! Στερεώστε τις βάτες στις κρεμάστρες σας (πχ με λίγη κόλλα) για να μην μένουν σημάδια από την κρεμάστρα στους ώμους των ρούχων σας. 

Πετσέτες μπάνιου 
Για να διατηρήσετε τις πετσέτες μπάνιου και προσώπου όσο πιο απορροφητικές γίνεται, βεβαιωθείτε ότι έχουν ξεπλυθεί πολύ καλά απ’ το σαπούνι, ρίχνοντας μια κούπα λευκό ξίδι στο ξέπλυμά τους: το ξίδι θα αφαιρέσει όλα τα ίχνη του σαπουνιού.
Εμείς στην “τροφή” μάθαμε να φτιάχνουμε το μαλακτικό για τα ρούχα μας με ξύδι: Φτιάξτε σπιτικό μαλακτικό ρούχων με αιθέρια έλαια!
Δείτε ακόμη: Πάνω από 60 Χρήσεις για το Ξίδι!



Χρωματιστές πετσέτες 
Αν έχετε πετσέτες με έντονα χρώματα (όπως πετσέτες θαλάσσης) και θέλετε να τις διατηρήσετε όμορφες για περισσότερο καιρό προσθέστε στο πρώτο πλύσιμό τους μια κούπα αλάτι στο νερό. Το αλάτι έχει την ιδιότητα να σταθεροποιεί τα χρώματα! 

Μαύρα βαμβακερά ρούχα 
Αν τα μαύρα βαμβακερά ρούχα σας έχουν χάσει την έντασή του χρώματός τους κι άρχισαν να ξεθωριάζουν, πλύντε τα και αφού ξεπλύνετε αφήστε τα μέσα σε μια λεκάνη με νερό που θα έχετε ρίξει 2-3 κούπες (ανάλογα την ποσότητα των ρούχων) έτοιμου μαύρου δυνατού καφέ. Μην ξεπλύνετε πάλι!

Σκόροι: Απαλλαγείτε με γαρίφαλο 
Αν θέλετε να αποφύγετε τη ναφθαλίνη προκειμένου να φυλάξετε τα ρούχα σας από τον σκόρο, βάλτε ανάμεσα στα ρούχα (πχ μέσα στις τσέπες) ολόκληρα κομμάτια από μπαχαρικό γαρίφαλο (μοσχοκάρφια): αποτελεσματικό, ασφαλές, και μυρωδάτο! 

Λίπασμα
Ένα θαυμάσιο λίπασμα για τα φυτά του κήπου σας και ειδικά για τις τριανταφυλλιές, είναι το νερό όπου βράσατε σπανάκι!

Φουντώστε τη φωτιά στο τζάκι 
Αν η φωτιά του τζακιού σας σβήνει και θέλετε να την ξαναζωντανέψετε πετάξτε με προσοχή μια χούφτα χοντρό αλάτι! Οι φλόγες θα ξαναφουντώσουν!

Βελτίωση απόδοσης καλοριφέρ 
Για να βελτιώσετε κάπως την απόδοση των καλοριφέρ σας δοκιμάστε να κολλήσετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου μεταξύ του καλοριφέρ και του τοίχου που το στηρίζει. Το αλουμινόχαρτο θα βοηθήσει στην ανάκλαση της θερμότητας στο εσωτερικό του δωματίου και θα ελαχιστοποιήσει την απορρόφηση της θερμότητας από τον τοίχο, που μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη, ιδιαίτερα αν πρόκειται για έναν κρύο, βορινό τοίχο.

Διατήρηση μπογιάς 
Όταν η μπογιά έρχεται σε επαφή με το αέρα που μένει κλεισμένος στο κουτί σχηματίζει μια «κρούστα» και το χρώμα καταστρέφεται. Για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό ένα κουτί μπογιάς που έχει ήδη ανοιχτεί, τοποθετήστε το ανάποδα.

Λαμπεροί καθρέφτες στο μπάνιο 
Για να ξεθαμπώσουν οι καθρέφτες του μπάνιου σας τρίψτε τους με ένα πανί ποτισμένο με μερικές σταγόνες υγρό για τα πιάτα! Ένα πέρασμα με ένα στεγνό, καθαρό, μαλακό πανί στο τέλος αρκεί για να λάμψουν οι καθρέφτες σας.

Αποσμητικό από σπίρτα 
Αν η ατμόσφαιρα στην τουαλέτα δεν είναι και τόσο… ευχάριστη, τότε διώξτε κάθε δυσάρεστη μυρωδιά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάνοντας το εξής: Κλείστε την πόρτα, ανάψτε ένα σπίρτο (ή δύο αν ο χώρος είναι μεγάλος), και αφήστε το να καεί. Θα εκπλαγείτε με την αποτελεσματικότητά του!

Οικολογικός καθαρισμός τζαμιών 
Ξέρετε πώς θα αστράψουν τα τζάμια σας χωρίς να τα χρησιμοποιήσετε υγρό τζαμιών του εμπορίου; Τρίψτε τα με ένα πανί βουτηγμένο σε άσπρο ξίδι ή κρύο τσάι (χωρίς ζάχαρη!). Η βρεγμένη εφημερίδα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική αρκεί να διαλέξετε την σωστή ποιότητα χαρτιού: Το ιλουστρασιόν χαρτί δεν προσφέρεται γι’ αυτή τη δουλειά.

Δείτε ακόμη: Εναλλακτικές χρήσεις 9 αντικειμένων που όλοι έχουμε στο σπίτι.

Απίθανες εναλλακτικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας!

Κατακάθια από τον καφέ, δεν τα πετάμε. Χρησιμεύουν σε 10 πράγματα! 

10+5 απλά αλλά θαυματουργά φυσικά καθαριστικά! 

 140 Πρακτικές Λύσεις στα Καθημερινά Προβλήματα στο Σπίτι!

Στην ενότητά μας “φτιάχνω μόνος – για το σπίτι“, θα βρείτε πολλές ακόμη φυσικές λύσεις καθαριότητας, μακρυά από τα γνωστά χημικά, αλλά εξίσου η και περισσότερο αποτελεσματικά!!!


Το είδα: 26ecopages.blogspot.gr