Υπερτροφές με λιγότερο από 1 ευρώ; Κι όμως υπάρχουν!


Οι μισθοί και οι συντάξεις συνεχώς συρρικνώνονται, η ανεργία χτυπάει κόκκινο και οι διαθέσιμοι οικονομικοί μας πόροι διαρκώς ελαττώνονται. Το πνεύμα οικονομίας, μπήκε πλέον για τα καλά στη ζωή μας και οι περιττές σπατάλες αποτελούν συνήθεια του παρελθόντος.
Στην εποχή μας ακόμη και το 1 ευρώ έχει μεγάλη αξία. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε με 1 ευρώ στην τσέπη; Κάποιοι θα πουν υποτιμητικά, ότι το 1 ευρώ δεν φθάνει για τίποτα, ούτε για τσίχλες. Ευτυχώς όμως έχουμε αρκετά παραδείγματα για να τους διαψεύσουμε.

Δεν αναφερόμαστε μόνο στο μπουκαλάκι νερού των 0,50 λεπτών ή στην φρατζόλα του ψωμιού. Υπάρχουν ευεργετικές για τον οργανισμό μας υπερτροφές, που το κόστος τους είναι ιδιαίτερα χαμηλό και η διατροφική τους αξία, εξαιρετικά υψηλή. Ο ιδανικός δηλαδή συνδυασμός.
Σίγουρα με το 1 ευρώ, δεν μπορούμε να γεμίσουμε το περίφημο «καλάθι της νοικοκυράς», μπορούμε όμως να «γεμίσουμε» με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά τον οργανισμό μας, με μερίδες υγιεινών τροφών που κοστίζουν ιδιαίτερα φθηνά…




Όσπρια
Χαμηλά σε λιπαρά και γεμάτα πρωτεΐνες, τα όσπρια περιέχουν δεκάδες θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Στην πλειονότητά τους είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, σιδήρου ή και φώσφορου. Τα όσπρια μπορεί να είναι το κυρίως γεύμα σας ή να αποτελέσουν το συνοδευτικό σε αρκετά πιάτα, σαλάτες, ντιπ κ.ο.κ. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα, εκτός από την πληθώρα των θρεπτικών τους συστατικών, είναι το χαμηλό τους κόστος. Μια μερίδα από όσπρια της αρεσκείας σας (φασόλια, φακές, ρεβίθια κ.ά.) είναι πολύ οικονομική. Ιδίως αν τα προμηθεύεστε από καταστήματα με «χύμα» προϊόντα και δεν προτιμάτε εμπορικές εταιρείες.






Φρούτα και λαχανικά εποχής
Υγιεινά, οικολογικά και οικονομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, είναι ιδανική επιλογή για να χαρίσετε στον οργανισμό σας ενέργεια και να εξοικονομήσετε χρήματα. Για παράδειγμα το χειμώνα δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε τις άγευστες και ακριβές ντομάτες. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές, όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο ή και το κουνουπίδι. Το ίδιο ισχύει και με τα φρούτα. Επιλέγουμε εποχικά φρούτα και αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματά μας. Ο οργανισμός μας μπορεί να επωφεληθεί από τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες, το φυλλικό οξύ, τα μέταλλα κ.ά., ενώ η τσέπη μας θα γλιτώσει αρκετά ευρώ. Πέρα από το χαμηλό κόστος τους, τα φρούτα έχουν και μια ακόμη λειτουργία σύμφυτη με το πνεύμα οικονομίας της εποχής: λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε νερό και φυτικές ίνες, μας χορταίνουν περισσότερο και μας κάνουν να πεινάμε λιγότερο μέσα στη μέρα. Συνεπώς τρώμε λιγότερο και εξοικονομούμε πόρους.




Αυγά
Τα αυγά είναι νόστιμα, έχουν πλούσια γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία. Η συντήρησή τους είναι εύκολη και οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τα απολαύσουμε, πολλοί. Είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής θρεπτικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ακόμη, αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, απαραίτητες για την καλή υγεία των ματιών και την ενδυνάμωση της όρασης. Μεγάλη διατροφική αξία και χαμηλό κόστος, είναι ο ιδανικός συνδυασμός.




Πατάτες
Τηγανιτές, ψητές, βραστές, με όποιον τρόπο και αν τις προτιμάτε, οι πατάτες καταναλώνονται όλο το χρόνο -ανεξαρτήτως εποχής- είτε ως συνοδευτικό, είτε ως κυρίως γεύμα. Έχουν ξεχωριστή γεύση, υψηλή διατροφική αξία και χαμηλό κόστος. Ως προς τα θρεπτικά τους συστατικά, οι πατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο, βιταμίνες C, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, ενώ περιέχουν άμυλο και μαγνήσιο. Μπορείτε να προμηθευτείτε μερικές πατάτες από τη λαϊκή αγορά ή το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας, δαπανώντας λιγότερο από 1 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να είστε προσεκτικοί, με τη συχνότητα που καταναλώνετε τηγανιτές πατάτες, αφού η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό και δεν εννοούμε μόνο ότι παχαίνουν.



Ζυμαρικά
Εύκολα, νόστιμα, θρεπτικά και οικονομικά, τα ζυμαρικά είναι μια καλή επιλογή για ένα γρήγορο και φθηνό γεύμα. Προτιμήστε τα μακαρόνια ολικής άλεσης που έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Περισσότερο οικονομικές λύσεις είναι το πλιγούρι και το ρύζι. Τα αμυλούχα τρόφιμα (πατάτες, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά), εκτός του ότι μας παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία), διατηρούν τις τιμές τους σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.




Μαύρη σοκολάτα
Αποτελεί μια από τις περισσότερο διαδεδομένες υπερτροφές. Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ελευθερώνει τη λειτουργία των αρτηριών και εμποδίζει το σχηματισμό βλαβερών θρόμβων. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κυρίως σε πολυφαινόλες. Επίσης έχει αντικαταθλιπτική δράση, καθώς περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα, όπως η τυροσίνη, η οποία σχετίζεται με την καλύτερη διάθεση που μπορεί να νιώθουμε με την κατανάλωση λίγης σοκολάτας. Όλες αυτές τις θρεπτικές ιδιότητες μπορεί να τις προσλάβει ο οργανισμός σας, με λιγότερο από 1 ευρώ (μιλάμε για μια μικρή σοκολάτα ή μερικά κομμάτια). Στο εμπόριο θα βρείτε διαθέσιμες συσκευασίες μαύρης σοκολάτας, που το κόστος τους δεν υπερβαίνει το 1 ευρώ.




Βότανα
Η ελληνική φύση είναι γεμάτη βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να νοστιμίσουμε τα φαγητά μας ή να τα πιούμε ως αφέψημα. Τα βότανα εκτός από υπέροχη γεύση και άρωμα περιέχουν πολλά ευεργετικά συστατικά που μας βοηθούν να προστατεύσουμε την υγεία μας ή και να αντιμετωπίσουμε τυχόν ασθένειες. Μερικά παραδείγματα είναι το θυμάρι, η μέντα, η λουίζα, η λεβάντα και το δεντρολίβανο. Το κόστος τους είναι χαμηλό στην αγορά, αλλά μπορείτε και οι ίδιοι να τα καλλιεργήσετε σε ένα μικρό κήπο ή στο μπαλκόνι σας. Άνετα όλοι μπορούμε να έχουμε μια γλάστρα με βασιλικό, θυμάρι, μέντα, δεντρολίβανο ή δυόσμο. Διαφορετικά μια εξόρμηση στη φύση είναι ο κατάλληλος τρόπος για να ενισχύσετε τα αποθέματά σας.

Δείτε ακόμη: «Σούπερ» Ελληνικές τροφές που ενισχύουν την υγεία!