Φυσική απολύμανση για το σπίτι...

«Εξοπλιστείτε» με φυτά εσωτερικού χώρου
Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αποτελούν απλά διακοσμητικά στοιχεία, αλλά είναι πηγή ευεξίας και υγείας απολυμαίνοντας την ατμόσφαιρα του σπιτιού και εμπλουτίζοντάς την με οξυγόνο.
Εξυπηρετούν ακόμη την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου για συνύπαρξη (έστω και έτσι) με το φυσικό στοιχείο. Μια ανάγκη που ο σύγχρονος «τεχνητός» τρόπος ζωής μπορεί να συρρίκνωσε αλλά ευτυχώς δεν εκμηδένισε.

• Τα φυτά εσωτερικού χώρου ευδοκιμούν σε φωτεινούς αλλά όχι άμεσα εκτεθειμένους στον ήλιο χώρους.
• Πρέπει να έχουν όσο το δυνατό σταθερή θερμοκρασία και να μην είναι εκτεθειμένα στα ρεύματα.
• Να αποφεύγεται η τοποθέτησή τους κοντά σε εστίες θερμότητας (καλοριφέρ, τζάκι κλπ).

Η Σανσεβιέρια ή αλλιώς «γλώσσα της πεθεράς» είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό. Δε θέλει σχεδόν καθόλου πότισμα (1 φορά ανά δίμηνο) και αντέχει γενικά στην ξηρασία.


H Δράκαινα που υπάρχει σε πολλές είδη και απαιτεί σκίαση, αλλά ειδικά οι ποικιλίες της με χρωματιστά φύλλα απαιτούν περισσότερο φως. 
Οι κάκτοι και τα παχύφυτα είναι φυτά που αντέχουν γενικά στην ξηρασία. Το σπαθίφυλλο επίσης λέγεται ότι καθαρίζει τον αέρα για αυτό και το χρησιμοποιούν πολύ συχνά σε γραφεία.

Για τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού με περισσότερη υγρασία, όπως η κουζίνα και το μπάνιο, μπορείτε να επιλέξετε φυτά που αγαπούν το νερό. 
Τέτοια είναι η φτέρη που έχει ανάγκη και από φωτισμό.
Προσοχή: Ποτέ δεν αφήνουμε στις φτέρες να στεγνώσει το χώμα.

Επίσης υδρόφιλη και η Αιχμέα που είναι της οικογένειας των βρομελιωδών χρειάζεται αρκετό φωτισμό και ποτέ δε θα πρέπει να ζήσει σε θερμοκρασία κάτω από 18 βαθμούς.
Η Μαράντα επίσης απαιτεί αρκετή υγρασία. Τα φύλλα της κατά την διάρκεια της νύχτας στρέφονται προς τα πάνω ενώ την ημέρα απλώνουν και πάλι. Δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα σε σχέση με τα υπόλοιπα φυτά.


Όμορφα και χωρίς απαιτήσεις φυτά είναι και οι κάκτοι, τα παχύφυτα, ο πόθος, διάφορα είδη του φύκου καθώς και το χλωρόφυτο.

Συμβουλή: Μπορείτε σε έναν τετράγωνο δίσκο να βάλετε διάφορους κάκτους τοποθετώντας γύρω-γύρω χαλίκι δημιουργώντας έναν μικρό κήπο δίνοντας στον χώρο σας ένα minimal ύφος.


Τέλος για τον καθαρισμό τους από την σκόνη, πλένετε πολύ προσεκτικά τα φύλλα με ένα βρεγμένο μαλακό πανί, ενώ αν θέλετε να τα γυαλίσετε βάλτε λίγο λάδι σε ένα άλλο πανί και σκουπίστε τα απαλά. Τους κάκτους μπορείτε να τους καθαρίζετε με ένα πινελάκι!


Δείτε: Φυτά και Ανθρώπινη Αύρα!

Τα φυτά έχουν ψυχή, αισθάνονται, διαισθάνονται, «βλέπουν», «ακούνε», έχουν μνήμη.


Πως φροντίζω τα φυτά εσωτερικού χώρου
Κάποια από τα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι ή στην αυλή σε γλάστρες την άνοιξη και το καλοκαίρι, προτιμάμε να τα μεταφέρουμε σε εσωτερικό χώρο για τους χειμερινούς μήνες. Αυτό γίνεται, γιατί τα περισσότερα από αυτά είναι τροπικά φυτά, που κατά πάσα πιθανότητα να μην αντέξουν το κρύο και την παγωνιά που επικρατούν στη χώρα μας το χειμώνα.
Αυτή η πιθανότητα μεγαλώνει όσο ανεβαίνουμε από τη Νότια Ελλάδα προς τη Βόρεια. Έτσι, τα περισσότερα από τα φυτά “εσωτερικού χώρου” που επιβιώνουν άνετα το χειμώνα στην Κρήτη, πρέπει να προστατευτούν και να μπουν μέσα στο σπίτι στη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, αφού βάλω μέσα αυτά τα ευαίσθητα φυτά, είναι καλή εποχή για να κάνω τις απαραίτητες περιποιητικές εργασίες και μεταφυτεύσεις.
Αφού θα τα έχω όλο το χειμώνα μέσα στο σπίτι μου ή σε κλειστό χώρο γενικότερα (πλατύσκαλο, αίθριο, κλιμακοστάσιο, γραφείο κτλ) θα πρέπει να τους παρέχω ιδιαίτερη φροντίδα.

  • Έτσι, φροντίζω να τα ποτίζω μόνο όταν στεγνώσει το χώμα τους, αλλιώς κινδυνεύει να σαπίσει η ρίζα τους. Προσέχω, επίσης, να είναι φυτεμένα σε χώμα με καλή αποστράγγιση.
  • Τοποθετώ τις γλάστρες με τα φυτά αυτά σε σημείο φωτεινό και όχι σε σημείο που ανοίγει συχνά πόρτα ή παράθυρο και μπαίνει για πολλή ώρα κρύος αέρας.
  • Δεν τα τοποθετώ ούτε δίπλα σε εστίες θερμότητας (καλοριφέρ, τζάκι, σόμπα). Ακόμη, πρέπει να προσέξω αν μου φέρουν δώρο γλάστρα που έχει σύνθεση με πολλά φυτά να φροντίσω από την αρχή να χωρίσω τα φυτά και να τα μεταφυτέψω το καθένα σε ξεχωριστή μεγαλύτερη γλάστρα. Αν και οι συνθέσεις αυτές είναι πολύ όμορφες και εντυπωσιακές, συνήθως δεν έχουν καθόλου χώρο για να αναπτυχθούν σωστά τα φυτά.
  • Τέλος, η ατμόσφαιρα στους κλειστούς χώρους είναι συνήθως ξηρή και η υγρασία λιγοστή. Για το λόγο αυτό και επειδή τα φυτά αυτά αγαπούν την ατμοσφαιρική υγρασία, πρέπει να τους βρέχουμε κάπου κάπου τα φύλλα με καθαρό νεράκι. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε είτε καταβρέχοντας με νερό τα φυτά στο μπαλκόνι ή μέσα στη μπανιέρα.
Δείτε: Καλλιεργήστε το... φαρμακείο σας!!!


Φυτά εσωτερικού χώρου. «Φίλτρα» για τον αέρα του σπιτιού και όχι μόνον!
Αιμιλία Ροδοπούλου, MSc. Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος, in.gr
Το είδα: epistrofi-sti-fysi.blogspot.gr