Συνταγές για φυσικά αποσμητικά σώματος!

Η εφίδρωση, «διαπνοή» για τους ειδικούς, είναι μία φυσιολογική και απαραίτητη λειτουργία του δέρματος για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του οργανισμού. Στους περισσότερους ανθρώπους εμφανίζεται εντονότερη στην περιοχή της μασχάλης και αυτό γιατί είναι μία ευαίσθητη, λεπτή περιοχή του δέρματος με αυξημένο αριθμό ιδρωτοποιών αδένων. Το φαινόμενο της «απόφραξης» (του ιδρώτα) στην μασχάλη, όμως, δημιουργεί ένα περιβάλλον ζεστό και υγρό, ευνοϊκό για την ανάπτυξη και των πολλαπλασιασμό βακτηριδίων, τα οποία ευδοκιμούν πάνω στο δέρμα και διασπούν ενώσεις όπως λιπίδια και πρωτεΐνες με αποτέλεσμα την δημιουργία οσμών που είναι συχνά έντονες και επίμονες. 
Για την καταπολέμηση αυτών των οσμών χρησιμοποιούμε αποσμητικά, τα περισσότερα εκ των οποίων, όμως, τον τελευταίο καιρό έχουν μπει στο στόχαστρο των δερματολόγων. Ο λόγος είναι ότι τα «συνηθισμένα» αποσμητικά του εμπορίου περιορίζουν τη ροή ιδρώτα, ενώ στις συνθέσεις τους χρησιμοποιούν όχι μόνο οινόπνευμα, το οποίο δημιουργεί ξηρότητα στην μασχάλη, αλλά και άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες κρίνονται ύποπτες -ακόμα και επικίνδυνες- από τους ειδικούς ως προς τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν στην ίδια μας την υγεία. 
Διαβάστε περισσότερα για τους κινδύνους των προϊόντων του εμπορίου:
Χημικα Συντηρητικα - Parabens και καλλυντικά.


Είναι το Aποσμητικό σας Τοξικό;


Αποσμητικά και Ανθιδρωτικά... δηλητήρια και λύσεις!

Επικίνδυνα συνθετικά χημικά συστατικά στα καλλυντικά. Αναγνωρίστε τα!

Προτείνουν, λοιπόν, οι επιστήμονες να χρησιμοποιούμε πιο «φυσικά»
αποσμητικά, τα οποία είναι απαλλαγμένα από αυτές τις ουσίες (π.χ. από paraben και άλατα αλουμινίου), χωρίς όμως να στερούνται προστατευτικών ιδιοτήτων κατά της κακοσμίας και της υγιεινής της μασχάλης.

Ο ιδρώτας είναι αυτός που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός μας λειτουργώντας ως φυσικός θερμοστάτης. Τι γίνεται όμως με τη δυσοσμία; Το μυστικό βρίσκεται στα φυσικά υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας, με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας φυσικά αποσμητικά.



Συνταγές:
Υλικά
Παρασκευή
Ανακατέψετε την άχνη με την σόδα και την σκόνη βανίλιας. Βάλτε τη βιταμίνη Ε σε χλιαρό νερό για 1-2 λεπτά, ώστε να μαλακώσει η κάψουλα και να μπορέσετε να αφαιρέσετε όλο το περιεχόμενο της και προσθέστε την στο λάδι.
Ενώστε τα υλικά και ζυμώστε το μείγμα με καθαρά χέρια. Βάλτε το μείγμα σε ένα σκούρο βαζάκι.
Μυρίζει σαν γλυκό και μη φοβάστε, δεν θα κολλήσουν οι μασχάλες σας, επειδή περιέχει άχνη, ούτε θα αφήσει σημάδια που δεν φεύγουν από τα ρούχα σας.
Μην ανησυχείτε για το λάδι καρύδας, λέγεται λάδι κατ' ευφημισμό μόνο. Σε κανονική θερμοκρασία δωματίου, που όμως δεν ξεπερνάει τους 38 βαθμούς, είναι στερεό. Το αποσμητικό έχει την μορφή σφιχτής κρέμας, που μπαίνει σε βαζάκι και αλείφεται με τα δάχτυλα. Αν μπει το ψυγείο σκληραίνει ακόμα περισσότερο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν στικ.

Αποσμητικό σε στικ

  • 1/4 φλυτζανιού μαγειρική σόδα
  • 1/4 φλιντζανιού κορν φλάουερ
  • 5-6 κουταλιές σούπας λάδι καρύδας
Είναι στερεό κάτω από τους 18 βαθμούς C, ενώ λιώνει στους 24 βαθμούς C. Ρίχνουμε σιγά σιγά τις κουταλιές του λαδιού καρύδας στο μείγμα της σόδας και του κορν φλάουερ, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Το βάζουμε στο ψυγείο.


Roll on
  • 1 κουταλιά σούπας μαγειρική σόδα
  • Ι κουτ. γλυκού κορν φλάουερ
  • 3-5 κουταλιές λάδι καρύδας
Βάζουμε το μείγμα σε μπουκαλάκι roll on, το ανακατεύουμε και το χρησιμοποιούμε.

Αποσμητικό σε πούδρα

  • 1/4 φλυτζάνι κορν φλάουερ
  • 1/4 φλυτζάνι μαγειρική σόδα
  • 10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο από τεϊόδενδρο
Τόσο το λάδι καρύδας όσο και η σόδα είναι αντιβακτηριδιακά και σε συνθήκες μέτριας εφίδρωσης έχουν πολύ καλές αποσμητικές ιδιότητες, εφ' όσον συνδυαστούν με ένα ντους, γιατί το αποσμητικά αυτά δεν είναι αντιιδρωτικά. Ο ρόλος τους δηλαδή δεν είναι να καλύπτει την οσμή του ιδρώτα, αλλά να καταπολεμά την οσμή, καταπολεμώντας τα βακτηρίδια, που την προκαλούν. Μπορεί να μην έχει την αντιιδρωτική και αποσμητική προστασία, που έχουμε συνηθίσει, με τα κοινά αποσμητικά του εμπορίου, όμως είναι σίγουρα πιο φιλικά στο δέρμα μας.

Δείτε ακόμη: Αποσμητικό λεβάντας σε σπρέι!


Συνταγές της Σοφίας: Αποσμητικό - Αφρός ξυρίσματος - After Shave & Σπρέι Μαλλιών!


Και στην ενότητά μας "φτιάχνω μόνος" θα βρείτε πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες και φυσικές λύσεις που προάγουν την υγιεία μας!