Δερματικά προβλήματα που μας προειδοποιούν για τη συνολική μας υγεία!

Επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγος, medlabnews.gr
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Μεταξύ άλλων μας προστατεύει από την είσοδο μικροοργανισμών στο σώμα, από τη UV ακτινοβολία και διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος. Ακριβώς όπως το υγιές δέρμα μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας μας, έτσι και η κατάσταση της υγείας μας μπορεί να αντανακλάται στο δέρμα μας.

Έτσι πολύ συχνά, μία αλλαγή που θα παρατηρήσουμε στο δέρμα μας μπορεί να μας προειδοποιήσει για κάποια υποβόσκουσα πάθηση.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Εάν είστε γυναίκα και παρατηρήσετε αύξηση της τριχοφυΐας στο πρόσωπό σας, ή κυστική ακμή που αντιστέκεται στις παραδοσιακές θεραπείες της ακμής, το δέρμα σας ίσως σας προειδοποιεί για την ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ελεγχθεί ο κύκλος, το ιστορικό και τα επίπεδα των ορμονών.

Αλλεργίες
Τα εξανθήματα που εμφανίζονται στο δέρμα και ο κνησμός, συχνά οφείλονται σε κάποια αλλεργία. Τέτοιες μπορεί να είναι τροφικές αλλεργίες, αλλεργίες που οφείλονται σε φάρμακα, σε έντομα κ.α. Επειδή πολλές φορές το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί αρκετή ώρα μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο, πολλές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστεί το αίτιο για την αλλεργία. Για αυτό και σε άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες συστήνονται ειδικά τεστ ώστε να εντοπιστεί και να αποφεύγεται η επαφή με το αλλεργιογόνο αίτιο.

Υποθυρεοειδισμός
Οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό συνήθως παραπονιούνται για αδικαιολόγητη κούραση, άγχος, μη αντοχή στο κρύο και τη ζέστη αλλά και για εύθραυστα νύχια και μαλλιά, καθώς και για ξηρό, άτονο, σταχτιάς απόχρωσης δέρμα. Επίσης άτομα με προχωρημένο υποθυρεοειδισμό ίσως παρατηρήσουν πάχυνση του δέρματος στις κνήμες τους. Ευτυχώς, τα συμπτώματα αυτά περιορίζονται όταν ελεγχθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς.
Δείτε: Οι τροφές που αγαπάει ο θυρεοειδής!

Ο θυρεοειδής αδένας και η σχέση του με τη διατροφή!
Δερματικός Ερυθηματώδης Λύκος
Για κάποιους ανθρώπους, οι στρογγυλές κηλίδες στο δέρμα είναι τα πρώτα συμπτώματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη Δερματικού Ερυθηματώδους Λύκου. Τα 2/3 των ασθενών με λύκο θα αναπτύξουν κάποιο δερματικό σύμπτωμα κάποια στιγμή της ζωής τους, συχνά στις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο. Για κάποιον που πάσχει από λύκο, ο ήλιος τις μεσημεριανές ώρες είναι ακόμα πιο βλαβερός που σημαίνει ότι η σωστή και τακτική χρήση αντηλιακού και η φωτοπροστασία είναι ακόμα πιο σημαντική.

Διαβήτης
Ακόμα και πριν διαγνωστούν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα δέρμα σας μπορεί να σας προειδοποιήσει για την ύπαρξη διαβήτη με μία δερματική κατάσταση που ονομάζεται λιποειδική νεκροβίωση. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος με αποτέλεσμα τη δημιουργία κηλίδων, οι οποίες στη αρχή έχουν θαμπό, κόκκινο χρώμα, και στη συνέχεια το δέρμα στο σημείο γυαλίζει και η κηλίδα αποκτά μωβ περίγραμμα. Περιοχές με υπερμελάγχρωση ή πιο σκούρο δέρμα επίσης μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη διαβήτη. Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, το αυξημένο σάκχαρο μπορεί να παρεμποδίσει την προστατευτική ιδιότητα φραγμού του δέρματος. Καθώς διαταράσσεται η κυκλοφορία του αίματος και η αίσθηση στα άκρα, ο ασθενής επίσης κινδυνεύει από μολύνσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, πρέπει να ελέγχουν καθημερινά τα πέλματά τους για πιθανά κοψίματα και πληγές έτσι ώστε οποιοδήποτε πρόβλημα να αντιμετωπιστεί άμεσα και να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές.
Δείτε: Αντιμετώπιση του διαβήτη.

Τα 10 φυτά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Κανέλα. Το φυσικό όπλο κατά του ζαχάρου!

Ηπατικές παθήσεις

Η έντονη φαγούρα, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι σύμπτωμα κίρρωσης του ήπατος ή ηπατίτιδας. Η Ηπατίτιδα C μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση υπερυψωμένων κόκκινων περιοχών στα πόδια. Μία γερμανική έρευνα που επικεντρώθηκε στα αίτια του χρόνιου κνησμού που διαρκεί περισσότερο από 6 εβδομάδες και μελέτησε 1.200 ενηλίκους, έδειξε ότι οι ηπατικές παθήσεις συνδέονται στενά με τον επίμονο κνησμό, όπως επίσης και το άσθμα, οι αλλεργίες και το έκζεμα.

Έρπης ζωστήρας
Ο έρπης ζωστήρας χαρακτηρίζεται από ερεθισμένο δέρμα με φουσκάλες, πόνο και έντονο κνησμό. Προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς και συνήθως πυροδοτείται σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν η αναγνώριση του προβλήματος και η θεραπεία καθυστερήσει, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές σε άτομα με κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως απώλεια όρασης η ακοής.

Υψηλή Χοληστερόλη
Τα άτομα με μη ελεγχόμενη, υψηλή χοληστερόλη, μπορούν να εμφανίσουν εναπόθεση λίπους γύρω από τα μάτια, που εμφανίζεται με τη μορφή κίτρινων εξογκωμάτων, γνωστών και ως ξανθελάσματα. Συνήθως εμφανίζονται σε ανθρώπους με αυξημένη χοληστερόλη ή τριγλυκερίδια που οφείλεται σε γενετική διαταραχή (όπως η οικογενειακή υπερχοληστερολαιμία) ή σε ηπατική διαταραχή (όπως η πρωτοπαθής χολική κίρρωση).
Διαβάστε επίσης:
Τι αποκαλύπτει η εμφάνισή μας για την υγεία μας;

18 προβλήματα των ποδιών που σας προειδοποιούν για την υγεία σας!

Τα νύχια ως καθρέφτης της υγείας! 

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: πολύτιμα για τον οργανισμό μας!


Μπορεί στους περισσότερους να μην είναι ιδιαίτερα «συμπαθή». Κάποιοι μάλιστα τα θεωρούν άνοστα. Όμως, οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι αμέτρητες. Τα λαχανικά προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις, έχουν αντικαρκινική και αποτοξινωτική δράση, ενώ είναι σημαντικοί «σύμμαχοι» όσων θέλουν να χάσουν κιλά.

Κατσαρό μαρούλι
Πλούσιο σε λουτεΐνη και σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, το κατσαρό μαρούλι βελτιώνει σημαντικά την όραση. Περιέχει σουλφοραφάνη, μια οργανική ένωση που παρουσιάζει αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σοταρισμένα ή στον ατμό, τα κατσαρά μαρούλια, μπορεί να είναι πικρά στη γεύση, αλλά έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία.

Σπανάκι
Κάλλιστα ο Ποπάυ, θα μπορούσε να είναι ένας... επιτυχημένος διατροφολόγος και όχι ένας απλός ναύτης. Το σπανάκι που συνήθιζε να τρώει σε μεγάλες ποσότητες ο ήρωας των αγαπημένων κόμιξ, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυλλικό οξύ και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το φυλλικό οξύ είναι μέλος του συμπλέγματος των βιταμινών Β και είναι απαραίτητο στη σύνθεση του DNA. Για τον λόγο αυτό, το φυλλικό οξύ βοηθάει σημαντικά στην προστασία κατά του καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του μαστού. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, αναγκαίο για την καλή λειτουργία των μυών και συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Δείτε περισσότερα: Σπανάκι: ατσαλώνει τον οργανισμό!

Άσπρο ή μοβ λάχανο
Ανεξαρτήτως χρώματος, το λάχανο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, μαγνησίου, φυλλικού οξέος, βιταμινών του συμπλέγματος B, καλίου και αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι ινδόλες και οι σουλφοραφάνες. Ωστόσο όπως προκύπτει από έρευνες, το μοβ λάχανο έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από το άσπρο, ενώ η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 6-8 φορές μεγαλύτερη. Το λάχανο μάλιστα ενδείκνυται για καπνιστές, άτομα επιρρεπή στις ιώσεις και όσους βιώνουν έντονο στρες

Ραδίκια
Τα ραδίκια, άγρια και ήμερα, είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C και πολλών άλλων ευεργετικών συστατικών για τον οργανισμό. Πλούσια σε καροτενοειδή καθώς και σε ανόργανα στοιχεία όπως είναι το κάλιο, το νάτριο και το μαγνήσιο αλλά και βιταμίνες Β1 και Β2, αποτελούν το ιδανικό συνοδευτικό για κρέας και ψάρια.
Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, ενώ κλινικές έρευνες έδειξαν ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση ασθενειών, που σχετίζονται με το συκώτι και τη χολή. Ένας πρακτικός τρόπος για να ξεχωρίζετε τα άγρια από τα ήμερα ραδίκια, είναι να θυμάστε ότι τα πρώτα έχουν στενά φύλλα, ενώ τα δεύτερα πιο πλατιά. Όποια και να διαλέξετε πάντως, πριν τα μαγειρέψετε, θυμηθείτε ότι πρέπει να τα ξεπλύνετε πολύ καλά.
Δείτε περισσότερα: Ραδίκια - Ιδιότητες.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Αν και μικροσκοπικά, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες (Α, C, Κ, Β6, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη), αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Δεν περιέχουν καθόλου λίπος και το ποσοστό νατρίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Τρώγονται ψητά στον φούρνο, μαγειρεμένα σε σούπες και στην κατσαρόλα, ωμά ή σε σαλάτες. Τα φρέσκα λαχανάκια Βρυξελλών διατηρούνται για 3-4 ημέρες στο ψυγείο μέσα σε πλαστική σακούλα, ενώ μπορείτε να τα καταψύξετε, αφού προηγουμένως τα ζεματίσετε για 3-5 λεπτά.

Σέσκουλα
Με μεγάλα, γυαλιστερά, αρκετά σκληρά και γραμμωτά φύλλα, τα σέσκουλα έχουν μια στυφή γεύση. Πλούσια σε βιταμίνες Κ, C και β-καροτίνη, τα σέσκουλα διαθέτουν τις περισσότερες φυτικές ίνες από οποιοδήποτε άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών, έχουν μικρότερες πιθανότητες (σε ποσοστό ως και 25%) να εμφανίσουν καρδιακές διαταραχές συγκριτικά με εκείνες που δεν καταναλώνουν.

Ρόκα
Με πικάντικη και ιδιαίτερα πιπεράτη γεύση, η ρόκα έχει τη δική της θέση στη λίστα των λαχανικών. Φημίζεται για τις διουρητικές ιδιότητες της, για την πλούσια περιεκτικότητά της σε βιταμίνες Α και C, αλλά και τα ποσοστά σε ασβέστιο και κάλιο, που περιέχει. Μάλιστα, λόγω του ασβεστίου, ενδείκνυται η κατανάλωση ρόκας για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, ενώ σε κάθε περίπτωση βοηθάει στην ενδυνάμωση των οστών.
Δείτε περισσότερα: Ρόκα: πικρή, αλλά ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Iceberg
Ιδιαίτερα διαδεδομένο και με σημαντική διατροφική αξία, το iceberg είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά. Με μόλις 10 θερμίδες η μερίδα, μπορείτε να το προσθέσετε ελεύθερα σε κάποιο σάντουιτς, σε τάκος ή ακόμη και στη σαλάτα σας για να γίνει πιο νόστιμη.

Μαρούλι
Πλούσιο σε λουτεΐνη και καροτενοειδή, το μαρούλι έχει αναμφίβολα μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι ευεργετικό εξαιτίας των βιταμινών Α, Β, C και E, ενώ λόγω της χλωροφύλλης, έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση και ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το μαγγάνιο που περιέχει, βοηθά σημαντικά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ το χρώμιο προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Τέλος, οι φυτικές ίνες του, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθούν στη λειτουργία της πέψης.

12. Ο σπουδαίος εχθρός της υγείας που δε σας είπαν!

Το να ελέγχεται μόνο η χοληστερίνη και όχι άλλοι –συχνά σπουδαιότεροι- εχθροί της υγείας είναι ένα συχνό φαινόμενο που οδηγεί άδικα πολλούς ανθρώπους σε πρόωρο και άσχημο θάνατο ή απλώς στην παράταση του θανάτου. Στο προηγούμενο μέρος (εδώ!) αρχίσαμε να πραγματευόμαστε έναν από αυτούς τους παραμελημένους εχθρούς της υγείας μας, την ομοκυστεϊνη. Στη συνέχεια θα δοθούν κι άλλες πληροφορίες για τους κινδύνους που συνεπάγεται η υψηλή ομοκυστεϊνη, ποια είναι τα ιδανικά επίπεδά της στο αίμα και ποιοι είναι οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισής της.

Η χοληστερίνη μπορεί, υπό πολλές προϋποθέσεις, να συσσωρευθεί μέσα στα αγγεία μας μόνο αν τα αγγεία αυτά έχουν βλαφθεί και μόνο αν η χοληστερίνη αποκτήσει μια επικίνδυνη, αθηρογόνο μορφή. Η μείωση της επικίνδυνης αυτής μορφής της χοληστερίνης μπορεί να επιβραδύνει την απόθεσή της στα τοιχώματα των αρτηριών που υπέστησαν βλάβες, αλλά δεν προσφέρει τίποτε στο να σταματήσει την αρχική φθορά.
Αυτό σημαίνει ότι το να εστιάζουμε όλες τις προσπάθειες πρόληψης της καρδιοπάθειας στη μείωση της χοληστερίνης είναι σαν να προσπαθούμε να εμποδίσουμε το ξέσπασμα της βροχής με μια ομπρέλα. Η ομοκυστεϊνη, από την άλλη, προκαλεί έναν καταστροφικό καταρράκτη χημικών αντιδράσεων στα ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν τα αρτηριακά τοιχώματα. Η καταστροφή που γίνεται στα τοιχώματα αυτά κατόπιν ενθαρρύνει το σχηματισμό αποθέσεων χοληστερίνης. Επίσης, η ομοκυστεϊνη εμπλέκεται στην ικανότητα του σώματός μας να αποδομήσει έναν άλλο σπουδαίο παράγοντα κινδύνου που κάνει το αίμα μας να πήζει εύκολα, κάνοντας θρόμβους και προκαλώντας εμφράγματα και ισχαιμικά εγκεφαλικά


Δείτε: Αραγε φταίει η χοληστερίνη ή το ζάχαρο για τα καρδιαγγειακά;
Όμως τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεϊνης έχουν συνδεθεί επίσης με τον καρκίνο, την άνοια (Alzheimer’s), την οστεοπόρωση, τη νόσο του Πάρκινσον, την κατάθλιψη, τη χρόνια κόπωση, την ινομυαλγία, τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (τύφλωση), τη θυρεοειδική ανεπάρκεια, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και πολλές άλλες ασθένειες.

Η ομοκυστεϊνη ενδέχεται να παίζει ένα βασικό ρόλο στη γένεση του καρκίνου. Η ανώμαλη μεθυλίωση (βλέπε στο προηγούμενο άρθρο) είναι ένα από τα διακριτικά χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων. Και μάλιστα, η έρευνα έχει δείξει ότι οι παράγοντες μεθυλίωσης μπορούν να θεραπεύσουν καρκινικές βλάβες σε ζώα.
Η ομοκυστεϊνη μπορεί να συμβάλλει στην καρκινογένεση δια της αύξησης των ελεύθερων ριζών. Σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο, το υψηλό οξειδωτικό φορτίο ελεύθερων ριζών μπορεί επίσης να εμποδίσει τη διαδικασία της μεθυλίωσης. Η συνδυαστική δράση της ανεπαρκούς μεθυλίωσης και του οξειδωτικού στρες από ελεύθερες ρίζες μπορεί να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ ομοκυστεϊνης και καρκίνου.
Απ’ ό,τι φαίνεται, κάποιες ασθένειες προκαλούνται άμεσα από τις τοξικές δράσεις της ομοκυστεϊνης ενώ σε άλλες ασθένειες η υψηλή ομοκυστεϊνη είναι μάλλον ένα σήμα ότι το σώμα είναι επικίνδυνα μη μεθυλιωμένο. Είναι ξεκάθαρο ότι η ενίσχυση της μεθυλίωσης (και η ελάττωση της ομοκυστεϊνης) είναι ένας δυναμικός τρόπος προφύλαξης από την πρόωρη γήρανση καi την αρρώστια. 


Γιατί όμως δεν ακούτε πολλά να λέγονται για την ομοκυστεϊνη ή τον άλλο μεγάλο κακούργο, τη φλεγμονή, ως διορθώσιμους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά και ένα σωρό άλλες εκφυλιστικές ασθένειες;
Ίσως διότι και οι δύο μπορούν να αντιμετωπιστούν με φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά, που δεν εμπλέκουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Για δείτε όμως τι γίνεται με τη χοληστερίνη! Σε μια ανάλυση 22 μειζόνων κλινικών μελετών με θέμα τη χοληστερίνη που έγινε το 1992, οι συγγραφείς κατέληξαν ότι «η μείωση της χοληστερόλης δεν μειώνει τη θνησιμότητα και δεν είναι πιθανό ότι προλαμβάνει τη στεφανιαία νόσο (των αγγείων) της καρδιάς». Επίσης συμπέραναν ότι οι μελέτες που έδειχναν κάποιο όφελος από τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερίνη ήταν έξι φορές πιθανότερο να αναφερθούν από άλλους ερευνητές απ’ ότι οι μελέτες που έδειχναν ότι τα φάρμακα αυτά δεν ωφελούν.
Δείτε: Χοληστερίνη, Καλή Υγεία και Πρόληψη.


Χοληστερίνη: Μια σύγχρονη Επιστημονική Απάτη;


Και: Είναι η Ομοκυστεΐνη η νέα Χοληστερίνη;

Ποια είναι τώρα τα ιδανικά επίπεδα ομοκυστεϊνης στο αίμα; Όπως συμβαίνει και με άλλες εξετάσεις, τα λεγόμενα «φυσιολογικά» όρια που προκύπτουν από το 95% των προσερχόμενων σε ένα εργαστήριο για να μετρηθούν –από τους οποίους ελάχιστοι είναι πραγματικά υγιείς- απέχουν σημαντικά από τα ιδανικά όρια που οι έρευνες τεκμηριώνουν ότι συνεπάγονται περισσότερη ζωή. Έτσι λοιπόν τα «φυσιολογικά» όρια για την ομοκυστεϊνη είναι 5-15 μmol/L. Ωστόσο, οι έρευνες της ίδιας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας δείχνουν ότι ο κίνδυνός σας για καρδιοπάθεια αρχίζει να αυξάνεται μόλις τα επίπεδά σας ομοκυστεϊνης ξεπεράσουν τα 6,3 μmol/L. Στην τιμή 10 ο κίνδυνος είναι διπλάσιος, στην τιμή 15 γίνεται τετραπλάσιος, στην τιμή 20 οκταπλάσιος και στην τιμή 25 ο κίνδυνος δωδεκαπλασιάζεται!

Στο επόμενο μέρος για την ομοκυστεϊνη θα αναφερθούμε στους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισής της αλλά και στις συχνότερες ορμονικές εκτροπές που συχνά κρύβονται πίσω από μια υψηλή ομοκυστεϊνη στο αίμα σας.

Συνεχίζεται...


sites.google.com/a/drfilimon.gr

Φτιάξε το δικό σου θαλασσινό αλάτι με τέσσερα εύκολα βήματα!


1. Συλλογή Νερού

Βρείτε μια παραλία με καθαρό θαλασσινό νερό και γεμίστε μερικά μπουκάλια ή κουβάδες.
Εδώ έχουμε 4,5 λίτρα (3 μπουκάλες) θαλασσινού νερού.

2. Στράγγισμα του νερού.

Τώρα, θα πρέπει να σουρώσετε το νερό της θάλασσας μέσα από μια μουσελίνα ή πολλές στρώσεις από τουλπάνι. Σιγουρευτείτε ότι αφαιρέσατε όλη την άμμο και τα πετραδάκια από το θαλασσινό νερό πριν το βράσιμό του. Προσέξτε όταν συλλέγεται το νερό να μην είναι πολύ αμμώδες

3. Βράσιμο του νερού.





Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού και αφήστε το να βράσει μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο. Χρειάζονται μερικές ώρες. Σιγουρευτείτε ότι μένετε κοντά! Δεν θέλετε να βράσει εντελώς και να στεγνώσει ... θα λερώσει με τα πιτσιλίσματα παντού. Ούτε θέλετε καμένο θαλασσινό αλάτι, έτσι δεν είναι;

4. Αποξήρανση ή αφυδάτωση του θαλασσινού αλατιού.




Τώρα θα έχετε μια παχιά πάστα από θαλασσινό αλάτι να κάθεται στον πάτο της κατσαρόλας σας. Θα πρέπει να την αφήσετε να στεγνώσει σε ένα ρηχό μπωλ ή σε χαρτί ψησίματος στον ήλιο για μια ημέρα ή δύο (εάν το κλίμα είναι ζεστό και ξηρό έξω). Διαφορετικά, μπορείτε να βάλετε την πάστα στον αποξηραντή σας πάνω σε περγαμηνή για περίπου 24 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία.

Προσοχή: Εάν έχετε ζώα, βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει το αλάτι σε απρόσιτο σημείο.

Ta-da!
Τώρα έχετε το δικό σας θαλασσινό αλάτι!
Εύκολο!;

Αποθηκεύστε το σε ένα γυάλινο βάζο.
Από την διαδικασία αυτή θα πάρετε περίπου 1 βάζο (bon mama) θαλασσινό αλάτι...
Θυμηθείτε, μπορείτε να στεγνώσετε τελείως το θαλασσινό αλάτι και να το τρίψετε ψιλό όπως και το βιομηχανικό!

Είμαι βέβαιος ότι όλοι σκέφτεστε ... τι γεύση έχει; υφή;
Λοιπόν, γεύση ακριβώς όπως το ακριβό θαλασσινό αλάτι που δεν έχει καμία σχέση με το βιομηχανικό .
Η υφή είναι τραγανή, σχεδόν σαν νιφάδες.
Θα το αγαπήσετε.

Νομίζω ότι είναι ιδανικό για πασπάλισμα σε μπισκότα!
Απολαύστε το....

yiorgosthalassis.blogspot.com

Η θρεπτική αξία των δαμάσκηνων


Το ξερό δαμάσκηνο σάς παρέχει συνολικά το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης επτά βασικών θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου.

Τα δαμάσκηνα διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (30% της ημερήσιας δόσης ενός ενήλικα άνδρα). Ήδη από την αρχαιότητα ήταν γνωστή η τεχνική αποξήρανσης των δαμάσκηνων, η οποία συγκεκριμένα προήλθε από τη Μέση Ανατολή.
Μάλιστα, πριν από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι Γαλάτες είχαν καταφέρει να τελειοποιήσουν αυτήν την τεχνική.
Μέχρι τις μέρες μας το γαλλικό ξερό δαμάσκηνο εξακολουθεί να θεωρείται το καλύτερο στο είδος του.

Ενέργεια
Είναι γενικά τροφή που περιέχει υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα (30% γλυκόζη, 15% φρουκτόζη και 2% σουκρόζη). Το ξερό δαμάσκηνο σάς παρέχει συνολικά το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης επτά βασικών θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου (περισσότερο από τα σταφύλια, τα μήλα και τα βερίκοκα) και του καλίου.

Επιπλέον τα ξερά δαμάσκηνα έχουν σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μια μερίδα 100γρ. ξηρά δαμάσκηνα παρέχει στον οργανισμό σχεδόν 4% των καθημερινών αναγκών σας σε βιταμίνη Α και 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δοσης σε β-καροτίνη, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Τα ξερά δαμάσκηνα αποτελούν, επίσης κορυφαία πηγή των βιταμινών του συστήματος Β για την καταπολέμηση της κόπωσης.

Καρδιά
Τα ξερά δαμάσκηνα σάς προσφέρουν κατά 1/3 περισσότερο σίδηρο από 1 μερίδα συκωτιού και έχουν καταγραφεί ως κορυφαία πηγή (η τρίτη καλύτερη μετά τα σύκα και τα σταφύλια) σιδήρου, τα αποθέματα του οποίου είναι απαραίτητα για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης.
Ένα ποτήρι χυμός δαμάσκηνων σάς προσφέρει τόσο κάλιο όσο οι μπανάνες και τα πορτοκάλια, βοηθώντας στην ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Γι’αυτόν το λόγο η κατανάλωση ξερών δαμάσκηνων συνιστάται συχνά σε όλους όσους υποφέρουν από υπέρταση.


Επιπλέον ο χυμός δαμάσκηνων έρχεται δεύτερος σε περιεκτικότητα διαλυτών ινών (περιέχει περισσότερες ίνες από τα ξερά όσπρια). Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις η ημερήσια κατανάλωση μιας χούφτας ξερών δαμάσκηνων είναι ένας καλός τρόπος να μειώσετε την LDL χοληστερόλη χωρίς φάρμακα.

Δυσκοιλιότητα
Τα ξερά δαμάσκηνα περιέχουν επίσης ισχυρά οξέα φρούτων, που βοηθούν στην πρόληψη και στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας καλύτερα από κάθε άλλη τροφή. Αποτελούν ακόμα, πηγή άλλων ουσιών που μειώνουν τις συγκεντρώσεις χολικών οξέων στα κόπρανα (κυρίως του λιθοχολικού οξέως που ευθύνεται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου).
Τα ξερά δαμάσκηνα παρέχουν, επίσης, το ιχνοστοιχείο βόριο, για υγιή οστά και πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Τέλος η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, τα χαμηλά λιπαρά και τα ισοροπημένα σάκχαρα των ξερών δαμάσκηνων τα καθιστούν ιδανικό σνακ για όσους προσέχουν το βάρος τους, καθώς και για τους ευαίσθητους στην ινσουλίνη διαβητικούς.
Τα ξερά δαμάσκηνα υποκαθιστούν τέλεια τα λιπαρά στα γλυκά, διότι περιέχουν σημαντική ποσότητα πηκτίνης, η οποία παγιδεύει τον αέρα στα γλυκά με τον ίδιο τρόπο που το λίπος παγιδεύει τη ζάχαρη. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φρούτα, τα ξερά δαμάσκηνα περιέχουν μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα του σακχάρου σορβιτόλη, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας των φαγητών που δεν περιέχουν λιπαρά.
Τα ξερά δαμάσκηνα είναι ακόμα, πλούσια πηγή μηλικού οξέος, που δρα ως ενισχυτικό γεύσης.

Αγορά, φύλαξη και κατανάλωση

  • αναζητήστε δαμάσκηνα χωρίς υπερθειικό άλας, ξεραμένα στον ήλιο, προτιμήστε αυτά που είναι συσκευασμένα σε κουτιά ή σακούλες κλεισμένες αεροστεγώς, ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση, η απώλεια υγρασίας και η εισβολή εντόμων. Το μέγεθος των ξερών δαμάσκηνων και η παρουσία ή απουσία κουκουτσιού δεν έχουν καμιά επίδραση στην ποιότητα ή τη γεύση τους.
  • τοποθετημένα σε αεροστεγή δοχεία, τα ξερά δαμάσκηνα διατηρούνται έως έξι μήνες. Για να διπλασιάσετε το χρόνο ζωής τους βάλτε τα στην κατάψυξη.
  • καταναλώστε τα ωμά παρά μαγειρεμένα. Το νερό και η θερμότητα αφαιρούν θρεπτικές ουσίες (τα βρασμένα δαμάσκηνα περιέχουν μόνο το ένα τρίτο των βιταμινών Α, Β και C, του σιδήρου και των ινών, σε σχέση με τα ωμά).
  • μπορείτε να κόψετε τα ξερά δαμάσκηνα σε κύβους ή φέτες και να τα προσθέσετε στα δημητριακά σας, να τα γεμίσετε με βούτυρο ή φυστικοβούτυρο, να τα κάνετε χυμό με τη βοήθεια ενός αποχυμωτή, να τα κάνετε μαρμελάδα ή να τα χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή γλυκών.
Μαρμελάδα δαμάσκηνο
Κόβετε σε κύβους ένα φλιτζάνι ξερά δαμάσκηνα, προσθέτετε ¼ του φλιτζανιού χυμό μήλου ή σταφυλιού, και τα χτυπάτε στο μπλέντερ ώσπου να γίνουν πουρές.
Χρησιμοποιείτε τη μαρμελάδα για το πρωινό σας ή για την παρασκευή γλυκών.
Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ξερά δαμάσκηνα με σύκα και το χυμό μήλου ή σταφυλιού με ¼ χυμό δαμάσκηνων.

Βαρδάκα Καλλιόπη Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Πηγή: www.iatronet.gr