Δυο θαυματουργά δέντρα, τη χαρουπιά και το αβοκάντο, καλλιεργούν δυο αδέρφια από την Αργυρούπολη Ρεθύμνου, αποδεικνύοντας ότι η καλλιέργειά τους δεν είναι ρίσκο αλλά επένδυση.
Θεωρούνται πρωτοπόροι όχι μόνο επειδή επέλεξαν το δρόμο των εναλλακτικών καλλιεργειών , αλλά και επειδή τόλμησαν «το κάτι διαφορετικό» σε εντελώς ανυποψίαστο χρόνο.
Ο δεύτερος αν και οικονομολόγος –μηχανικός επέλεξε το χαρούπι, ξεκινώντας το 2006.
Τα πρώτα δέντρα του αβοκάντο τα φύτεψε ο κ. Στέλιος Μανούσακας το 1984, αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση που είχε δοθεί τότε από το υπουργείο Γεωργίας μέσω των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ).
Έψαξα την αγορά, είδα ότι το μέλλον είναι το αβοκάντο και επένδυσα. Τώρα με παρακαλάνε να πουλήσω. Δυστυχώς στην Κρήτη δε βλέπουμε το μέλλον, και το μέλλον είναι το αβοκάντο. Έχουμε τώρα τους γραφειοκράτες των Βρυξελών και μας εκβιάζουν. Ξέρετε ότι η Γερμανία εισάγει κάθε χρόνο 450 χιλιάδες τόνους αβοκάντο; Η Γαλλία 350 χιλιάδες τόνους, τα οποία τα εισαγάγουν , από το Ισραήλ από την Κένυα , από το Περού και το Μεξικό»; θα πει στο MadeinCretaο κ. Στέλιος Μανούσακας.
Πριν 28 χρόνια όταν ξεκίνησε με δειλά βήματα την πρώτη του καλλιέργεια στην Αργυρούπολη οι συγχωριανοί του μάλλον τον «κοίταζαν» περίεργα. Τώρα πολλοί μετανιώνουν που δεν τον άκουσαν τότε.
Το κάθε στρέμμα με σωστή περιποίηση, μπορεί να παράγει μέχρι και 2,5 τόνους αβοκάντο! Τα 3,5 χιλιάδες στρέμματα της Αργυρούπολης, θα είχαν μια παραγωγή που θα άγγιζε τους 8 χιλιάδες τόνους.
Για το θέμα της καλλιέργειας του αβοκάντο μίλησε στο MadeinCreta o Δρ. Σπύρος Λιονάκης ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Κρήτης, που είναι από τους πρώτους γεωπόνους που έσκυψαν με θέρμη πάνω από το προϊόν.
Στη χώρα μας σήμερα καλλιεργούνται λιγότερα από 4 χιλιάδες στρέμματα αβοκάντο, ενώ η παραγόμενη ποσότητα καρπών ανέρχεται σε 3.500 τόνους ανά έτος.
Την ίδια ώρα στο Ισραήλ η καλυμμένη έκταση με αβοκάντο φτάνει τα 95 χιλιάδες στρέμματα με την μέση παραγωγή να μην ξεπερνά τα 900 κιλά ανά στρέμμα.
Την ώρα που η ζήτηση στην Ευρώπη ξεπερνά τους 300 χιλιάδες τόνους!
Δείτε περισσότερα για το αβοκάντο: Η διατροφική αξία και χρήσεις του αβοκάντο.
Θεραπεία της ψωρίασης με λάδι αβοκάντο!
Αβοκάντο: πως μπορείτε να το καλλιεργήσετε από κουκούτσι!
Οι παλαιότεροι στο Ρέθυμνο, πριν μισό αιώνα λέγανε, ότι η περιοχή «βγάζει χαρούπια και χωροφυλάκους». Με τους χωροφυλάκους δεν ξέρουμε τι έγινε, αλλά η καλλιέργεια του χαρουπιού, για πολλούς λόγους και κυρίως λόγω της έλλειψης τεχνογνωσίας για την επεξεργασία του, εγκαταλείφθηκε και όλοι οι παραγωγοί στράφηκαν στις «συμβατικές» καλλιέργειες.
Με το «χαμένο θησαυρό της Κρήτης» όπως ο ίδιος τον αποκαλεί αποφάσισε να ασχοληθεί ο κ. Ηλίας Μανούσακας. Οικονομολόγος –μηχανικός στο επάγγελμα και με πλούσια εμπειρία στην επεξεργασία του καφέ στον Καναδά, αποφάσισε να επιστρέψει στη γενέτειρά του στην Αργυρούπολη.
«Δε σας κρύβω ότι υπήρξαν στιγμές που απογοητεύτηκα και είπα ότι θα τα εγκαταλείψω, επειδή μηχανολογικά δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω», σημείωσε στο MadeinCreta oκ. Μανούσακας, ο οποίος πλέον μπορεί να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι είναι ο πρώτος που σχεδόν τελειοποίησε το σύστημα επεξεργασίας του χαρουπιού.
Πλέον παράγει 15 υποπροϊόντα μεταξύ αυτών: υποκατάστατο καφέ χωρίς καφεΐνη και γλουτένη, κακάο, αλεύρι, δυο είδη σιροπιών, χυμό από χαρούπι, παστέλι, σοκολάτα, μερέντα, ενώ η πρώτη υλη δίνεται για την παρασκευή αρτοπαρασκευασμάτων.