Μια σπιτική μάσκα μαλλιών για όγκο, που κάνει θαύματα!

Φτιάξε τη δική σου κρέμα μαλλιών από μπανάνα και γιαούρτι. Οι βιταμίνες A, B5, E και C που περιέχει το φρούτο σε συνδυασμό με οξέα του γιαουρτιού, θα βοηθήσουν τα μαλλιά σου να γίνουν πιο δυνατά, μαλακά και λαμπερά ενώ ταυτόχρονα θα δείχνουν πολύ πιο πλούσια.

Συστατικά που θα χρειαστείς:
½ μπανάνα
¼ της κούπας, γιαούρτι πλήρες.

Πώς θα φτιάξεις τη μάσκα:
Βήμα 1ο: Λιώσε σε ένα μίξερ τη μπανάνα και το γιαούρτι, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Βήμα 2ο: Έπειτα άλειψε το μείγμα σε βρεγμένα μαλλιά. Σιγουρέψου ότι έβαλες τη μάσκα σε όλο το μήκος των μαλλιών, ξεκινώντας από τη ρίζα.
Βήμα 3ο: Τύλιξε τα μαλλιά σου με μια υγρή πετσέτα και άσε τη μάσκα να απορροφηθεί για περίπου 10 λεπτά.
Βήμα 4ο: Ξέβγαλε καλά τα μαλλιά σου με νερό και έπειτα λούσου κανονικά με το σαμπουάν σου.
Tip:Μπορείς ακόμα, πριν βάλεις την υγρή πετσέτα στα μαλλιά σου, να προσθέσεις σε αυτή μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σου αιθέριο έλαιο (γιασεμί, λεβάντα, κανέλα).


Δείτε ακόμη: Δώστε τέλος στα χημικά και πανάκριβα σαμπουάν! Φτιάξτε μόνοι σας σαμπουάν με Χαμομήλι ή με αιθέρια έλαια! 

Σαμπουάν και αφρόλουτρο, εύκολα και υγιεινά και Ξεχνάμε τα parabens! 

Φυσική μαλακτική κρέμα μαλλιών!

Σπιτικές συνταγές για θαυματουργά conditioner & μάσκες!

Συνταγές με βότανα για τα Μαλλιά!

Φτιάξτε σαμπουάν μπύρας για όγκο και θρέψη!

Και στην ενότητα μας, "φτιάχνω μόνος - περιποίησις", μπορείτε να βρείτε και άλλες φυσικές, οικονομικές και αποτελεσματικές συνταγές και λύσεις για την φροντίδα των μαλλιών και του σώματος γενικότερα!


Το είδα: www.faysbook.gr

14 τροφές και βότανα για αποτοξίνωση του ήπατος!


Γιατί είναι απαραίτητο να φροντίζουμε το συκώτι μας;
Λοιπόν, η απάντηση είναι απλή: γιατί και αυτό φροντίζει για εμάς! 

Δείτε πόσα πολλά κάνει για εμάς: Το συκώτι μας, μας εξομολογείται και μας συμβουλεύει...

Η αποτοξίνωση του σώματος είναι μια προκλητική διαδικασία την οποία το συκώτι μας την φέρνει σε πέρας κάθε μέρα, συμβάλλοντας στην καλή διατήρηση της υγείας μας.
Πολλές φορές όμως το συκώτι μας εκτίθεται σε ποικίλες επιρροές και εσωτερικές και εξωτερικές, λόγω στρες, μόλυνσης ή μεγάλης ποσότητας επεξεργασμένων τροφών. Γι’ αυτό προτείνεται ανά τακτά διαστήματα να προσφέρουμε στο ήπαρ μας μια δίαιτα αποτοξίνωσης. Δεν υπάρχει πιο σημαντικό ίσως όργανο για την αποτοξίνωση του ανθρώπινου οργανισμού, από το ήπαρ! Βοηθάει με την πέψη και τον μεταβολισμό του λίπους και αποτοξινώνει το σώμα μας από τους ρύπους, τα πρόσθετα τροφίμων, τις τοξίνες και από οτιδήποτε άλλο μπορεί να βλάψει τον οργανισμό.
Ο καλύτερος τρόπος είναι η κατανάλωσης των σωστών τροφών. Δείτε την παρακάτω λίστα με τα 14 καλύτερα τρόφιμα και βότανα για μια γρήγορη αποτοξίνωση! 

Γκρέιπφρουτ. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, το γκρέιπφρουτ τονώνει την παραγωγή των ενζύμων που βοηθάνε στην μείωση των τοξινών.

Πράσινο Τσάι. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε κατεχίνες το πράσινο τσάι βοηθάει πάρα πολύ το συκώτι ώστε να είναι 100% λειτουργικό. 

Μήλα. Επειδή περιέχουν πηκτίνη, τα μήλα βοηθάνε το σώμα να απελευθερώσει τις τοξίνες. 

Καστανό Ρύζι. Το σύμπλεγμα βιταμινών Β προωθεί τον μεταβολισμό και υποστηρίζει την αποσυμφόρηση του συκωτιού. 

Μπρόκολο. Αυτό το λαχανικό παίζει σημαντικό ρόλο στην ώθηση της παραγωγής των ενζύμων που συμμετέχουν στην αποτοξίνωση. 

Σπανάκι. Το σπανάκι καθώς και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του ήπατος, ενεργοποιώντας την λειτουργία της χολής για την εξάλειψη των τοξινών. 

Λεμόνια. Με την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C τα λεμόνια βοηθάνε τον οργανισμό με μετατρέψει τις τοξίνες σε ουσίες που είναι εύκολο να διαλυθούν στο νερό. 

Καρότα. Πλούσια σε βήτα-καροτίνη καθώς και σε φλαβονοειδή, τα καρότα ενεργοποιούν την φυσική ικανότητα του συκωτιού να εξαλείφει τις τοξίνες. 

Ελαιόλαδο. Σε μικρές ποσότητες, βοηθάει στην απορρόφηση των τοξινών για την καλύτερη αποβολή τους από το συκώτι. 

Σκόρδο. Περιέχει σημαντικές ποσότητες σεληνίου και αλλικίνης και ενεργοποιεί ορισμένα ένζυμα του συκωτιού που προκαλούν τον καθαρισμό του οργανισμού.  

Γαϊδουράγκαθο. Το κύριο συστατικό του γαϊδουράγκαθου ονομάζεται σιλυμαρίνη και απομακρύνει από το ήπαρ τις βλαβερές εκείνες ουσίες που προκαλούν βλάβη στα ηπατικά κύτταρα. Ακόμα η σιλυμαρίνη διεγείρει την αναγέννηση ηπατικών κυττάρων, βοηθώντας το ήπαρ να ανοικοδομηθεί μετά από σημαντική του βλάβη. Μια από τις πιο κρίσιμες θρεπτικές αποτοξινωτικές ουσίες είναι η γλουταθειόνη και το γαϊδουράγκαθο φροντίζει να μην εξαντλείται.

Ρίζα πικραλίδας - ταραξάκο. Κάθε άνοιξη στη φύση φυτρώνει ένα ολόκληρο φαρμακείο. Πρόκειται για το ζιζάνιο που προβάλει τα κίτρινα άνθη του ανάμεσα στο πράσινο γκαζόν και θυμώνει πολλούς. Όμως η πικραλίδα είναι από τα καλύτερα βότανα της μητέρας φύσης για το ήπαρ. Στην Αυστραλιανή εφημερίδα Medical Herbalism δημοσιεύτηκαν δύο μελέτες που δείχνουν τις ευεργετικές, αναγεννητικές ιδιότητες της πικραλίδας σε περιπτώσεις ίκτερου, ηπατίτιδας, διόγκωσης του ήπατος και δυσπεψίας.

Αγκινάρα. Οι ισχυρές ενώσεις οξέων που περιέχονται στην αγκινάρα έχουν δείξει τις ίδιες δυνατές ηπατικές αναγεννητικές ιδιότητες με αυτές του γαϊδουράγκαθου. Συνήθως θα την βρείτε σε κάψουλες και η δοσολογία είναι 300-500mg ημερησίως. Την εποχή που μπορείτε να την βρείτε φρέσκια φτιάξτε από τα φύλλα της αφέψημα και αποξηράνετε μερικά για να έχετε παρακάτω.

Κουρκουμάς ή κουρκούμη. Πρόκειται για καρύκευμα που χρησιμοποιείται πολύ στην Ινδία και βοηθά στην αναγέννηση του ήπατος και στον καθαρισμό του από τοξίνες. Αυξάνει την παραγωγή της χολής βοηθώντας έτσι στην απομάκρυνση των τοξινών και την μείωση των φλεγμονών του ήπατος. Ο κουρκουμάς έχει βρεθεί σε έρευνες ότι ανεβάζει τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων που στηρίζουν και προάγουν την αποτοξίνωση του ήπατος. Μπορείτε να προσθέσετε κουρκουμά στο φαγητό σας σαν καρύκευμα ή να το προμηθευτείτε σε κάψουλες.

Όπως βλέπετε η λίστα είναι πλούσια σε βότανα, φρούτα και λαχανικά. Εάν δεν σας αρέσει το γκρέιπφρουτ μπορείτε να επιλέξετε τα καρότα, εάν δεν σας αρέσει το σκόρδο μπορείτε να επιλέξετε το καστανό ρύζι και ούτως καθ’ εξής. Σίγουρα θα υπάρχει κάτι στην λίστα το οποίο θα σας ταιριάζει!
Η αποτοξίνωση δεν πρέπει να είναι δύσκολη στην εκτέλεση. Και με τόσες επιλογές δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερη!!

Προειδοποίηση
Πριν να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης του ήπατος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ειδικά αν είστε έγκυος ή πάνω από 60 χρονών.

Μερικές δίαιτες αποτοξίνωσης του ήπατος, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, μπορεί να είναι πολύ απαιτητικές για μερικούς και μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των ηλεκτρολυτών με αποτέλεσμα έντονη κόπωση και απώλεια ζωτικών στοιχείων.

Επιπλέον δεν θα πρέπει να ξεκινήσετε μια αποτοξίνωση του ήπατος εάν είστε άρρωστοι ή παίρνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

Δείτε ακόμη: ΗΠΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ.

Πηγές: e-diatrofi.org

Κορτιζόνη: Θαύμα ή δηλητήριο;

Χωρίς κορτιζόνη δεν θα ζούσαμε. Άλλωστε, η κορτιζόνη, που όταν παράγεται από τον ίδιο τον οργα­νισμό λέγεται κορτιζόλη, είναι μια ορμόνη η οποία, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στην καταπολέμηση φλεγμονών.
Οι εντυπωσιακές της ιδιότητες την οδήγησαν στο εργαστήριο, όπου οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν κορτιζόνη συνθετικά. Έτσι, τη βρίσκουμε στα φαρμακεία σε πολλές μορφές, από χάπι και ένεση μέχρι κολλύριο και αλοιφή.
Η χρήση της είναι ευρεία, αφού χορηγείται για ποικίλες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα εκζέματα, το άσθμα ή η ελκώδης κολίτιδα, και τα αποτελέσματά της είναι θαυματουργά. Ένα τόσο ισχυρό φάρμακο, όμως, δεν θα μπορούσε να είναι αθώο. Η κορτιζόνη, λοιπόν, συχνά κατηγορείται για σημαντικές παρενέργειες, ακόμη και για πρόκληση ασθενειών. Τι ισχύει, επομένως; Είναι η κορτιζόνη ένα θαυματουργό φάρμακο ή πρόκειται για... δηλητήριο;
Το Vita τη βάζει στο μικροσκόπιο και λύνει τις πιο συχνές σας απορίες.

Ο γιατρός μού είπε ότι χρειάζεται να πάρω κορτιζόνη. Έχω ακούσει, όμως, ότι υπάρχουν παρενέργειες με τη λήψη της. Ισχύει;
Πράγματι, η κορτιζόνη έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, που μπορεί να παρουσιαστούν μετά από χρόνια (πάνω από 3 μήνες), αλλά και μετά από οξεία χορήγηση (2-3 ημέρες). Ο κίνδυνος να εκδηλωθούν παρενέργειες εξαρτάται από το είδος της κορτιζόνης που χορηγείται (πόσο ισχυρή είναι), τη δόση, το χρόνο λήψης και το υπόστρωμα στο οποίο δρα (το ίδιο, δηλαδή, το άτομο που μπορεί π.χ. να είναι διαβητικό).

Οι κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να παρουσιαστούν μετά από χρόνια ή οξεία λήψη κορτιζόνης είναι:
• Αύξηση της πίεσης και του σακχάρου.
• Εμφάνιση γλαυκώματος (από τη χρήση κορτιζονούχου κολλυρίου).
• Μεταβολές της διάθεσης, που μπορεί να φτάσουν μέχρι την ψύχωση.


Η μακροχρόνια χρήση της μπορεί ακόμη να προκαλέσει:
• Γαστρικό έλκος.
• Οστεοπόρωση.
• Καταρράκτη.
• Σύνδρομο Cushing (ο ασθενής έχει λεπτά άκρα, παχύ κορμό και πρόσωπο στρογγυλό σαν την πανσέληνο).
• Ευαισθησία του οργανισμού σε λοιμώξεις, καθώς καταστέλλει το ανοσοποιητικό.

Οι πιο πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες υποχωρούν με τη διακοπή της κορτιζόνης. Υπάρχουν όμως και μόνιμες βλάβες: η οστεοπό­ρωση, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα. Ο γιατρός, πάντως, σταθ­μίζει τη σχέση οφέλους - κόστους και χορηγεί κορτιζόνη μόνο όταν χρειάζεται. Η λήψη π.χ. κορτιζόνης από έναν άνθρωπο με ρευματοειδή αρθρίτιδα που δυσκολεύεται να κινηθεί ή από έναν ασθματικό με πρόβλημα δύσπνοιας βελτιώνει την ποιότητα ζωής και συχνά αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

Έχω συχνά φαγούρα στα μάτια και χρησιμοποιώ κορτιζονούχο κολλύριο. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος;
Τα κορτιζονούχα κολλύρια δεν πρέπει να χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού (κάτι που, δυστυχώς, συμβαίνει στην Ελλάδα), γιατί η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης του ματιού ή καταρράκτη. Υπάρχουν βέβαια διάφορα είδη κορτιζόνης, με πιο ελαφριά τη φλουορομεθολόνη, που δεν έχει σχεδόν καμία παρενέργεια, και ισχυρότερη τη δεξαμεθαζόνη, η οποία μετά από χρήση 15 ημερών ανεβάζει, σύμφωνα με έρευνες, την πίεση των ματιών στο 1/3 του γενικού πληθυσμού. Όταν έχετε, λοιπόν, συμπτώματα, όπως φαγούρα, ξεκινήστε με ένα αντιαλλεργικό κολλύριο που δεν ενέχει κινδύνους. Αν η φλεγμονή επιμένει, ο οφθαλμίατρος θα αποφασίσει αν χρειάζεται να σας χορηγήσει κορ­τιζόνη ήπιας μορφής (αν η λήψη διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα) ή ισχυρότερη (με έλεγχο πάντα της οφθαλμικής σας πίεσης). Αν χρειαστεί, ο γιατρός θα σας συστήσει και ένα ειδικό κολλύριο για να ρίξει την πίεση των ματιών.

Έπαιρνα κορτιζόνη σε χάπι και τα συμπτώματα υποχώρησαν, αλλά ο γιατρός μου επιμένει να τη συνεχίσω. Υπάρχει λόγος;
Η διακοπή της κορτιζόνης πρέπει να γίνεται σταδιακά, κυρίως όταν χορηγείται σε ενέσιμη μορφή, σε χάπι, αλλά και σε σπρέι (αν και η απορρόφηση από τον οργανισμό είναι μικρότερη). Ο λόγος είναι ότι ο οργανισμός μας παράγει τη συγκεκριμένη ορμόνη από τα επινεφρίδια. Όταν, λοιπόν, του χορηγείται κορτιζόνη εξωγενώς, ο ίδιος... ξεκουράζεται! Αν, λοιπόν, διακόψουμε απότομα τη λήψη της, χωρίς να τον προετοιμάσουμε, ο οργανισμός μένει χωρίς κορτιζόνη, μπορεί δηλαδή να προκληθεί οξεία επινεφριδιακή ανεπάρκεια, που απειλεί ακόμη και την ίδια τη ζωή μας.

Ισχύει ότι οι κορτιζονούχες κρέμες δεν έχουν παρενέργειες;
Οι κορτιζονούχες κρέμες που χρησιμοποιούνται συνήθως για εκζέματα ή αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις, όταν συστήνονται για λίγες ημέρες, δεν έχουν καμία παρενέργεια. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση του κολλαγόνου και να δημιουργήσει ευαισθησία του δέρματος στις λοιμώξεις και δυσκολία επούλωσης των πληγών.

Η μητέρα μου ξεκίνησε να παίρνει κορτιζόνη και φοβάται ότι θα παχύνει. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Η λήψη κορτιζόνης από το στόμα ή σε ενέσιμη μορφή συνδέεται με την αύξηση βάρους και συνήθως μεταφράζεται σε εκτεταμένα πρηξίματα σε όλο το σώμα (πρόσωπο, λαιμό, κοιλιά κλπ.). Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τις κρέμες και τα κολλύρια με κορτιζόνη. Η αύξηση, βέβαια, του βάρους είναι αναστρέψιμη μετά τη διακοπή της κορτιζόνης. Γιατί, όμως, το βάρος αυξάνεται; Η κορτιζόνη έχει την ιδιότητα να προκαλεί κατακράτηση νατρίου και υγρών, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωση αλατιού και προϊόντων πλούσιων σε αλάτι κατά το διάστημα λήψης της.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να μειώσω τις αρνητικές επιπτώσεις της κορτιζόνης;
Αποφύγετε το αλάτι, που προκαλεί κατακράτηση υγρών και αυξάνει την πίεση, περιορίστε τα γλυκά, που ανεβάζουν το σάκχαρο, και γενικά ακολουθήστε μια διατροφή φτωχή σε λιπαρά. Καλό είναι, επίσης, να παίρνετε την κορτιζόνη μετά το φαγητό, ώστε να μην ερεθίζεται το στομάχι σας.

Ο γιατρός μου μου σύστησε εισπνεόμενο σπρέι για την οξεία κρίση βήχα του γιου μου. Αναρωτιέμαι αν πράγματι χρειάζεται να πάρει κορτιζόνη.
Το εισπνεόμενο σπρέι με κορτιζόνη συστήνεται κυρίως σε άτομα με ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) ή άσθμα. Αν και δεν είναι αντιβηχικό φάρμακο, μπορεί να χορηγηθεί σε περιπτώσεις ασθματοειδούς βήχα, όταν υπάρχει δηλαδή υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων και, επομένως, προκαλείται βρογχόσπασμος. Ο παθολόγος, ο πνευμονολόγος ή ο παι­δίατρος θα αποφασίσουν ποιο σχήμα λήψης της κορτιζόνης θα δοθεί (π.χ. καθημερινά, μέρα παρά μέρα) και για πόσο διάστημα πρέπει να συνεχιστεί η λήψη.


Δείτε: Βήχας: Φυσική αντιμετώπιση!

To «αντιβηχικό» σας εγχειρίδιο!

3 σε 1!
Η κορτιζόνη δεν χρησιμοποιείται τυχαία σε τόσα διαφορετικά προβλήματα υγείας. Οι δράσεις της είναι τρεις:
Αντιφλεγμονώδης
Σημαντική για την αντιμετώπιση π.χ. της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Ανοσοκατασταλτική
Χρησιμοποιείται π.χ. στις μεταμοσχεύσεις, ώστε να μην απορρίψει ο οργανισμός το μόσχευμα.
Αναλγητική
Λόγω της ιδιότητάς της να μειώνει τις φλεγμονές, μπορεί να ελαττώνει και τον πόνο, π.χ. σε περιπτώσεις καρκινοπαθειών.


Το είδα: www.awakengr.com

Ένα φυτό με ψαράκι, που εξαφανίζει τα κουνούπια!!

Στην Lysimachia αρέσει πολύ το νερό. 
Αν την τοποθετήσουμε σε μια γυάλα και κάνουμε τη σωστή μετατροπή… τα κουνούπια έχουν πρόβλημα.
Το φυτό ανήκει στα λεγόμενα υδροχαρή φυτά και μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε μια γυάλα γεμάτη νερό.
Τοποθετείται στα μπαλκόνια των σπιτιών ή των διαμερισμάτων και ζει με το νερό που ρίξαμε αρχικά.
Δεν χρειάζεται δηλαδή αλλαγή του νερού μέσα στη γυάλα.




Αν μέσα στη γυάλα τοποθετήσουμε το όχι και τόσο γνωστό μας κουνουπόψαρο, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των εντόμων αφού το συγκεκριμένο ψάρι έχει ως κύριο μενού του, τα ενοχλητικά έντομα. (Διευκρινίζω πως το ψάρι κάνει την δουλειά, το φυτό είναι συνοδεία και κυρίως για διακοσμητικούς λόγους)




Πρασινίζοντας το μπαλκόνι μας, κάνουμε πιο άνετη τη διαμονή μας στους εξωτερικούς χώρους.
Το κουνοπόψαρο, το χρησιμοποιούσαν παλιότερα σε περιοχές με μεγάλες περιόδους ελονοσίας.



Δείτε ακόμη: Κράτα μακριά τα κουνούπια με φυσικούς τρόπους!

Φτιάξτε παγίδα για κουνούπια απλά και φθηνά!

Πανεύκολα, Χειροποίητα εντομοαπωθητικά σπρέι!

Κεραλοιφή για τσιμπήματα εντόμων!


Πηγή: newsit.gr
Το είδα: periplanomeno.wordpress.com

Φυτεύω δέντρα παντού!!

Άγρια κερασιά στις πλαγιές του
Πάικου. Στις 15 Ιουνίου ήταν
φορτωμένη περίπου με 200 κιλά
κεράσια, εξαιρετικής ποιότητας
και νοστιμιάς, χωρίς καμία
προσβολή από έντομα, τα οποία
γευτήκαμε και κρατήσαμε τα
 κουκούτσια.
Τι θα λέγατε να φυτέψουμε 10.000 δέντρα ή και περισσότερα τον επόμενο χειμώνα; Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα σε μερικά χρόνια να υπάρχουν χιλιάδες καρποφόρα δέντρα στην περιοχή μας, όλα ελεύθερα και προσιτά σε οποιονδήποτε;

Ας αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα που μπορούμε και δεν κοστίζουν, χρειάζεται μόνο να δείξουμε ενδιαφέρον… Για να δούμε πώς θα γίνει… Που θα βρούμε τα δέντρα;

Αυτές τις ημέρες που όλοι τρώτε κεράσια, βερίκοκα, μήλα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, αχλάδια κ.λ.π. κρατείστε τα κουκούτσια. Αμέσως έχετε στα χέρια σας εκατοντάδες εν δυνάμει δέντρα.

Πώς νομίζετε ότι φύτευαν δέντρα οι παππούδες μας;

Σίγουρα πριν πενήντα χρόνια δεν υπήρχαν φυτώρια, μάλιστα θα ήταν πολύ αστείο αν κάποιος σ’ ένα κεφαλοχώρι άνοιγε μια τέτοια επιχείρηση.



Που θα τα φυτέψουμε και πώς;
Ο καθένας από εσάς ας ξεκινήσει γύρω από το σπίτι του, στη γειτονιά του να φυτεύει τα κουκούτσια, εκεί που πηγαίνει έναν περίπατο με τον φίλο του, σ’ ένα εγκαταλειμμένο οικόπεδο… Δεν χρειάζεται να πάρουμε μαζί μας τσάπα και άλλα σκαπτικά εργαλεία, το μόνο που χρειάζεται είναι να θάψουμε στο σημείο το κουκούτσι σε βάθος όσο το μέγεθος του.

Πότε φυτεύουμε τα κουκούτσια;
Συγκεντρώνουμε τα κουκούτσια σ’ ένα πλαστικό δοχείο (ταπερ) και τα αφήνουμε στη σκιά να ξεραθούν. Ύστερα μπορούμε να αρχίσουμε να τα θάβουμε από το Νοέμβριο έως και το Φεβρουάριο.

Πώς θα τα ποτίσουμε;
Δεν θα χρειαστούν πότισμα, η Φύσις θα τα φροντίσει…

Πώς θα τα φροντίσουμε;
Την επόμενη άνοιξη που θα περάσουμε να τα δούμε θα εκπλαγούμε ότι τα περισσότερα θα έχουν γίνει μικρά δεντράκια. Εάν το σημείο που τα έχουμε φυτέψει υπάρχει βοσκή ή ξέρουμε ότι θα περάσουν τα χορτοκοπτικά του Δήμου τότε θα χρειαστεί να βάλουμε ένα μικρό πλέγμα γύρω από τα δεντράκια για να τα προστατέψουμε.

Πώς θα έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία σ’ αυτή μας την προσπάθεια;
Για να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας, δηλ. από κάθε κουκούτσι να βγει και δεντράκι τότε χρειάζεται το κουκούτσι να προέρχεται από καρπό άγριου δέντρου. Τα κουκούτσια από άγριο δέντρο έχουν μεγαλύτερη βλαστικότητα. Το Πάικο και όχι μόνο είναι γεμάτο άγρια δέντρα, εάν δεν γνωρίζετε εσείς τότε σίγουρα κάποιος φίλος, γνωστός σας κυνηγός ή και βοσκός γνωρίζει και θα σας πει που θα βρείτε ή μπορεί και να σας φέρει. Μη διστάσετε να ρωτήσετε, όποιος ψάχνει βρίσκει…

Ο Παναγιώτης Μανίκης, φυσικός καλλιεργητής, σε μια από τις πολλές ομιλίες που έχει κάνει ανέφερε τα εξής:
«Το δέντρο από κουκούτσι δεν χρειάζεται πότισμα γιατί η ρίζα του είναι πολύ βαθιά π.χ. ένα δεντράκι ύψους 10 εκατοστών έχει ήδη 30 ή και 40 εκατοστά ρίζα, έτσι βρίσκει την υγρασία που χρειάζεται και αντέχει στην ξηρασία. Και η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι είναι ανομοιόμορφα όσον αφορά το σχήμα, το μέγεθος, το βάρος, ότι είναι μια θαυμάσια τροφή για μια οικογένεια, μια θαυμάσια τροφή για τους καταναλωτές που ξέρουν να εκτιμήσουν τις αληθινές γεύσεις. Όχι, όμως, γι’ αυτούς που έχουν αλλοιωμένες γεύσεις. Τα δέντρα αυτά έχουν μια ισχυρή πασσαλώδη ρίζα, που πάει σε βάθος σε αναζήτηση νερού, φαγητού και θρεπτικών στοιχείων. Άρα αυτά τα δέντρα είναι προορισμένα να επιβιώσουν. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι η ρίζα τους είναι κεντρική πασσαλώδης. Ένα δέντρο, που βγαίνει από σπόρο, έχει μνήμη επιβίωσης. Άρα, λοιπόν, αυτή η κεντρική πασσαλώδης ρίζα είναι το κλειδί για την επιβίωση ενός δέντρου. Είναι μια ρίζα που πάει σε βάθος για την αναζήτηση νερού και θρεπτικών στοιχείων και μπορεί να μας δώσει αντοχή του φυτού σε ξηρασία, σε μεγάλη υγρασία, σε αρρώστιες, σε προσβολές από έντομα. Ένα δέντρο που μεγαλώνει απ’ ευθείας από το κουκούτσι, ουσιαστικά δε χρειάζεται πότισμα. Τώρα αν στη συνέχεια εμείς θέλουμε να το μπολιάσουμε γιατί μας αρέσει μια συγκεκριμένη ποικιλία, π.χ. τα τραγανά κεράσια της Έδεσσας ή τα ροδάκινα ή οι γερμάδες, πάλι μπορούμε να το μπολιάσουμε απ’ ευθείας στο χωράφι πάνω στο άγριο, που έχει βγει ή στο ημιάγριο. Και πάλι θα έχουμε τα δεύτερα καλύτερα.
Τώρα, όταν σπέρνουμε ένα κουκούτσι από βερίκοκο που φάγαμε, από δαμάσκηνο που φάγαμε, από ροδάκινο που φάγαμε, δε θα βγει ούτε άγριο δέντρο ούτε ήμερο. Αυτό που θα βγει, θα είναι κάτι ανάμεσα στο άγριο και στο ήμερο. Αλλά θα έχει ένα σχήμα που θα είναι φυσικό δέντρο».

Δείτε: Φυσική καλλιέργεια και υγιεία!




Τον περασμένο Ιανουάριο σε διάφορα σημεία του Πολυκάστρου βάλαμε απ’ ευθείας στο χώμα κουκούτσια από βερίκοκο. Σήμερα, όπως βλέπετε, είναι ήδη δεντράκια 35 έως 40 εκατοστών.




Μεγαλώνουν χωρίς την φροντίδα μας, η κεντρική πασσαλώδης ρίζα τους αγγίζει το ένα μέτρο, άρα έχει βρει την υγρασία που χρειάζεται για να «βγάλει» το καλοκαίρι και όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του χώματος.Δείτε ακόμη: Σπορά φύτεμα καλλιέργεια λαχανικών!

Σπορά αρωματικών φυτών και βοτάνων!

Αντίσταση στο σύστημα φυτεύοντας παντού λαχανόκηπους (καταπληκτικό βίντεο)!!

Πώς μπορούμε να κάνουμε τα τοπία μας φαγώσιμα (Βίντεο)

Αρρυθμίες: πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν;


Πότε ένα "φτερούγισμα" στην καρδιά είναι ασήμαντο και πότε πρέπει να μας ανησυχήσει; Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αρρυθμίες και αντιμετωπίστε τις δραστικά.

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο ένας άνθρωπος να νιώθει ένα ‘φτερούγισμα’ στην καρδιά του ή ότι ‘χάνει’ έναν παλμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά είναι αθώα, τουλάχιστον στους νεότερους. Ενίοτε όμως συνοδεύονται από ξαφνική δύσπνοια ή ζάλη και προκαλούν ανησυχία. Τότε χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης γιατί δεν είναι όλες οι ταχυκαρδίες ίδιες.
Η ταχυκαρδία είναι ένας γενικός όρος που αφορά όλες τις περιπτώσεις όπου οι καρδιακοί παλμοί υπερβαίνουν τους 100 ανά λεπτό. Φυσιολογικά οι καρδιακοί παλμοί ενός ανθρώπου σε κατάσταση ηρεμίας κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό, με τους επαγγελματίες αθλητές να έχουν χαμηλότερες τιμές και τα βρέφη υψηλότερες.

Κάθε καρδιά λειτουργεί με τους δικούς της σταθερούς ρυθμούς χάρη σε ένα αξιόλογο ηλεκτρικό σύστημα, βάσει του οποίου το αρχικό ηλεκτρικό ερέθισμα παράγεται από το φλεβόκομβο και άγεται αρχικά στους κόλπους και στη συνέχεια περνά στις κοιλίες διαμέσου μιας ενδιάμεσης ‘γέφυρας’ (κολποκοιλιακός κόμβος).
Αυτή η αλληλουχία παραγωγής και μετάδοσης του ηλεκτρικού ερεθίσματος επαναλαμβάνεται περίπου 100.000 φορές την ημέρα και έχει ως αποτέλεσμα ισάριθμες συστολές της καρδιάς κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η απόδοσή της ως αντλία να είναι βέλτιστη.

Πότε μια ταχυκαρδία είναι αρρυθμία;
Ο καρδιακός ρυθμός βεβαίως δεν είναι σταθερός αλλά προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες του οργανισμού. Έτσι, αν τρέξουμε, αν κάτι μας τρομάξει ή αν έχουμε πυρετό είναι εύλογο να εμφανιστεί ταχυκαρδία (φλεβοκομβική ταχυκαρδία) η οποία είναι απολύτως φυσιολογική.
Μια ταχυκαρδία χαρακτηρίζεται ως αρρυθμία και χρήζει διερεύνησης όταν εμφανίζεται αδικαιολόγητα ενώ κάποιος/α είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως να πρόκειται για σχετικά καλοήθεις καταστάσεις που δεν απαιτούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση αλλά η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής είναι απαραίτητη καθότι ορισμένες αρρυθμίες είναι δυνητικά θανατηφόρες.

Γενικά, οι ταχυκαρδίες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με την προέλευση του αρρυθμιογόνου ερεθίσματος.
Οι υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες ξεκινούν από τους κόλπους της καρδιάς με χαρακτηριστικούς εκπροσώπους την παροξυσμική κολπική ταχυκαρδία, τον κολπικό πτερυγισμό, την πολυεστιακή κολπική ταχυκαρδία, την κολπική μαρμαρυγή και το σύνδρομο Wolf-Parkinson-White.
Η πλειονότητά τους δεν απειλεί τη ζωή του πάσχοντα και δεν προκαλούν μόνιμες καρδιακές βλάβες. Ορισμένες όμως μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως καρδιακή ανεπάρκεια αν παραμεληθούν. Η δε κολπική μαρμαρυγή που συχνά χρονίζει αποτελεί αρκετά συχνό αίτιο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι κοιλιακές ταχυκαρδίες ξεκινούν από τις κοιλίες και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης καθότι είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε κοιλιακή μαρμαρυγή και να οδηγήσουν στο θάνατο. Απαντώνται συχνά ως επιπλοκή ενός εμφράγματος.

Πού οφείλονται;
Η παθολογική ταχυκαρδία οφείλεται κατά κανόνα σε διαταραχή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς η οποία μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αυξημένη.
Στην πιο απλή και αθώα περίπτωση η ταχυκαρδία είναι αποτέλεσμα της λήψης διαφόρων διεγερτικών ουσιών όπως είναι η καφεΐνη και άλλες συγγενείς ουσίες που απαντώνται στον καφέ, το τσάι και τις σοκολάτες. Ορισμένοι οργανισμοί είναι πιο ευάλωτοι στην επίδρασή τους. Αντίστοιχες συνέπειες μπορεί να έχει το αλκοόλ και το κάπνισμα.
Πολλές χημικές ουσίες του περιβάλλοντος έχουν επίσης παρόμοια δράση στη καρδιά. Πρόκειται συνήθως για πτητικές ουσίες που εισπνέονται όπως διάφοροι διαλύτες που περιέχονται σε χρώματα, κόλλες, βερνίκια, προωθητικά αέρια, βενζίνη κλπ. Μεγαλύτερο κίνδυνο σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι που έρχονται σε διαρκή επαφή με αυτά τα προϊόντα ενώ δεν είναι αμελητέα η εισπνοή τους με σκοπό την πρόκληση ευφορίας από εξαρτημένα άτομα.

Εξάλλου, ταχυκαρδία προκαλούν πολλά ναρκωτικά με προεξάρχοντα την κοκαΐνη και τις αμφεταμίνες. Ορισμένοι θάνατοι μάλιστα αποδίδονται και στην αρρυθμιογόνο δράση τους.
Πέρα όμως από τα ναρκωτικά, η πρόκληση αρρυθμιών είναι δυνητική παρενέργεια διαφόρων φαρμάκων.
Ευνόητο είναι ότι πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να εμφανίσουν ταχυκαρδία, όπως στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, βαλβιδοπάθειες και υπέρταση.
Συχνά το πρόβλημα οφείλεται στην ύπαρξη εκ γενετής διαφόρων ‘βραχυκυκλωμάτων’ στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς όπως πχ συμβαίνει στο σχετικά συχνό σύνδρομο Wolf-Parkinson-White.
Aλλες οργανικές παθήσεις που ενοχοποιούνται είναι ο υπερθυρεοειδισμός, η αναιμία, διάφορες ηλεκτρολυτικές διαταραχές κ.ά.

Έχω ταχυκαρδία;
Η ταχυκαρδία έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά να συστέλλεται τόσο γρήγορα, ώστε να μην προλαβαίνουν οι καρδιακές κοιλότητες να γεμίζουν αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προωθούνται επαρκείς ποσότητες αίματος στην περιφέρεια και να εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα:

-Αίσθημα απώλειας ενός σφυγμού
-Αίσθημα παλμών
-Δύσπνοια
-Αίσθημα ζάλης
-Απώλεια αισθήσεων
-Θωρακικό άλγος
-Θάνατος

Ο ιατρός θα υποψιαστεί το πρόβλημα με βάση τα συμπτώματα που θα του περιγράψει ο ασθενής. Οι ανωμαλίες στην ηλεκτρική λειτουργία της καρδιάς θα αποτυπωθούν στο ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Σε περίπτωση όμως που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και εξακολουθούν να υπάρχουν υπόνοιες, μπορεί να εφαρμοστεί φορητό σύστημα καταγραφής ΗΚΓ επί 24ώρου βάσης (Holter). Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ηλεκτροφυσιολογική μελέτη της καρδιάς που πραγματοποιείται σε ορισμένα εξειδικευμένα εργαστήρια.
Αφού λοιπόν διαπιστωθεί η ταχυκαρδία, μένει να αποκαλυφτούν τα αίτια της. Προς αυτή τη κατεύθυνση και ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να ζητηθούν διάφορες αιματολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις, τεστ κοπώσεως, υπερηχογράφημα και στεφανιογραφία.

Θεραπεία
Κάθε αρρυθμία αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Σε πολλές περιπτώσεις υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται επιτυχώς με τον χειρισμό Valsava: προσπαθούμε να εκπνεύσουμε χωρίς όμως να βγαίνει αέρας από το στόμα ή τη μύτη ώστε να αυξηθεί η ενδοκοιλιακή πίεση και να λειτουργήσει ένα αντανακλαστικό του νευρικού συστήματος.
Πολύ αποτελεσματική είναι η απινίδωση (ηλεκτροσόκ) που χρησιμοποιείται κυρίως στην κολπική μαρμαρυγή ενώ υπάρχουν διάφορα φάρμακα για τη θεραπεία και την πρόληψη υποτροπών.

Η κοιλιακή ταχυκαρδία, όπως προαναφέρθηκε απαιτεί άμεση αντιμετώπιση με απινίδωση και ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων. Και εδώ μπορούν να χορηγηθούν φάρμακα για την πρόληψη ενός επόμενου επεισοδίου αλλά συχνά απαιτείται και η τοποθέτηση βηματοδότη-απινιδωτή που μπορεί να ανιχνεύσει μια απειλητική κοιλιακή ταχυκαρδία και αυτομάτως να κάνει απινίδωση.
Τέλος, μια νεότερη τεχνική συνίσταται στον ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο της καρδιάς ώστε να εντοπιστεί το υπεύθυνο κέντρο που προκαλεί την αρρυθμία και στη συνέχεια να καταστραφεί με τη βοήθεια ραδιοκυμάτων για να επανακτήσει η καρδιά τους φυσιολογικούς ρυθμούς της.

Αρρυθμίες και κατανάλωση ψαριού 

Το ψάρι, όπως αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας κ. Π. Τούτουζας, ηρεμεί την καρδιά και την προστατεύει από τις αρρυθμίες. Την προφυλάσσει από τις κακοήθεις αρρυθμίες (όπως είναι η κοιλιακή ταχυκαρδία) και αποτρέπει την κοιλιακή μαρμαρυγή του αιφνίδιου θανάτου. 

Περιέχει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το λινολεϊκό οξύ, το δεκαεξανοϊκό οξύ και το εικοσιπεντανοϊκό οξύ, που είναι γνωστά στους ειδικούς και ως λιπαρά οξέα των μακρών αλύσεων.
Αυτά είναι πολύτιμα για τη σταθεροποίηση της κυτταρικής μεμβράνης, ώστε να υποβοηθείται η λειτουργία του μυοκαρδιακού κυττάρου και σε στιγμές ισχαιμικής κρίσεως ή οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, να προστατεύουν την καρδιά από μια τέτοια αρρυθμία.


Δείτε για τα πολύτιμα: ω-3 «βόμβες» υγείας!

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά!

Ω3 (Λιπαρά οξέα), Σύμμαχος για την καρδιά - 5 φυτικές πηγές που θα τα αυξήσουν!

Δείτε ακόμη: Συνένζυμο Q10: Τι είναι, που το βρίσκουμε και πόσο σημαντικό είναι για την υγεία μας.


Πηγές: www.iator.gr .
www.clickatlife.gr 
ygeia.tanea.gr

Χυμοί που γιατρεύουν!


Mπορείς να φτιάξεις χυμό που θα διωξει τις σακούλες από τα μάτια; Ή που θα διώξει το hangover; Οι καλύτερες συνταγές από τον ειδικό!
Το βιβλίο Σούπερ Χυμός (Super Juice), που έχει γράψει ο πολύ γνωστός στη Μεγάλη Βρετανία φυσικοπαθητικός Michael van Straten, κάνει θραύση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σου παρουσιάζουμε 3 διαφορετικές συνταγές για χυμούς από την ενδιαφέρουσα έκδοση, που θα σε ανακουφίσουν από μερικά συνηθισμένα συμπτώματα και ενοχλήσεις:



*Κατακράτηση υγρών
Συστατικά: 
4 καρότα, 
1 μήλο, 
1 ακτινίδιο και 
λίγος μαϊντανός.

Ο εξαιρετικά γευστικός αυτός χυμός βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει για τη δράση του κατά της κατακράτησης υγρών. Αποτελεί επίσης πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών Α, C, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ποτάσιου.

*Ηangover και αποτοξίνωση

Συστατικά: 
2 πορτοκάλια, 
1 λεμόνι, 
1 λάιμ και 
1 ροζ γκρέιπφρουτ.

Καθώς το συγκεκριμένο κοκτέιλ «καθαρίζει» αποτελεσματικά το συκώτι και το έντερο, είναι ιδιαίτερα δραστικό στην περίπτωση που έχει γίνει κατάχρηση του αλκοόλ. Παράλληλα, τα οξέα από τα φρούτα που περιέχει εξουδετερώνουν τα ανεπιθύμητα «κακά» βακτηρίδια από το γαστρικό σωλήνα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη δράση των «καλών» προβιοτικών βακτηρίων.

*«Κουρασμένα» και πρησμένα μάτια

Συστατικά: 
4 καρότα, 
2 φύλλα μαρουλιού, 
1 ματσάκι νεροκάρδαμο, 
μια μικρή χούφτα μαϊντανός και 
μια χούφτα σπανάκι.

Πρόκειται για ένα χυμό που πρέπει να εισαχθεί στο καθημερινό διαιτολόγιό σου, αν θέλεις να φροντίσεις την υγεία των ματιών σου. Είναι «φορτωμένος» με τεράστιες ποσότητες βιταμίνης Α, βήτα-καροτένιου και άλλων σημαντικών καροτενοειδών, αλλά και με αξιοσημείωτες βιταμινών C και Ε, φυλλικού οξέος και σιδήρου.



Και στην ενότητά μας "χυμοί", θα βρείτε πληροφορίες και ιδιότητες άλλων χυμών και αρκετές συνταγές που προασπίζουν την υγιεία μας!

Το είδα: www.missbloom.gr

Στοματικό διάλυμα με δυόσμο!

Για υγιή και περιποιημένα δόντια και ούλα, πρέπει να καταπολεμήσετε τα βακτήρια που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα. Αν όμως δε θέλετε (και καλά κάνετε) να χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα αγνώστων συστατικών που κυκλοφορούν στην αγορά, σας προτείνουμε να φτιάξετε μόνη σας στο σπίτι με απλά και φυσικά υλικά ένα στοματικό διάλυμα με βάση τον δυόσμο για φρέσκια αναπνοή.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
  • 2 κουταλιές της σούπας δυόσμο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας βότκα
Τρόπος παρασκευής και χρήσης:
Αναμείξτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ για δύο λεπτά. Σουρώστε το υγρό και τοποθετήστε το σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκαλάκι. Χρησιμοποιήστε το όπως τα στοματικά διαλύματα του εμπορίου, πρωί και βράδυ αφού πλύνετε τα δόντια σας, βάλτε 3 κουταλιές της σούπας σε ένα ποτήρι και με αυτή την ποσότητα κάντε στοματικές πλύσεις για περίπου 30 δευτερόλεπτα.΄


Δείτε ακόμη: Φτιάξε στοματικό διάλυμα με βότανα!

Με τι, δηλητήρια, πλένουμε τα δόντια μας;

Σπιτική οδοντόκρεμα, χωρίς τα δηλητήρια του εμπορίου!!

Σπιτικές συνταγές για τη περιποίηση των δοντιών!

Ελαιοθεραπεία: Αποτοξίνωση από το στόμα με τη χρήση λαδιού!


Πηγή: beautetinkyriaki
Το είδα: www.fytokomia.gr

Η αλήθεια για την τοξικότητα των τροφίμων χωρίς γλουτένη και την κοιλιοκάκη.

"Αυτό που είναι τροφή για έναν άνθρωπο μπορεί να είναι ισχυρό δηλητήριο για κάποιον άλλον" - Λουκρήτιος.

Σήμερα, ακόμη και τα μικρότερα παντοπωλεία σε ολόκληρη την Αμερική έχουν αρχίσει να πουλάν τρόφιμα χωρίς γλουτένη για ένα "υγιεινό τρόπο ζωής» στα τμήματα, δίπλα στο πράσινο τσάι.
Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη βρίσκονται παντού και είναι πλέον συνώνυμα με τη διαβίωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής ... ακόμη και για άτομα χωρίς κοιλιοκάκη.

Αλλά είναι τα τρόφιμα χωρίς χωρίς γλουτένη πραγματικά υγιή; Θα κάνουν την Κοιλιοκάκη μια μακρινή ανάμνηση;
Αυτό που μπορώ να σας πώ είναι όχι, δεν θα την κάνουν ... και υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε.

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η λάθος συνταγή για την Κοιλιοκάκη.
Στο τελευταίο μέρος αυτής της σειράς scdlifestyle.com
 σας έδειξα ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι αρκετή για τη θεραπεία των ασθενών με κοιλιοκάκη και όποιος την χρησιμοποιεί ως μοναδική θεραπεία βρίσκεται σε κίνδυνο να πεθάνει πιο γρήγορα από ό, τι θα έπρεπε.
Η απόδειξη είναι ότι οι φλεγμονές μεγαλώνουν, η βιταμινική ανεπάρκεια προχωράει, το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου επιμένει, παρόλο την δίαιτα χωρίς γλουτένη, η οποία οδηγεί σε ένα πράγμα: την μη θεραπεία της κοιλιοκάκης ...

Αλλά τι θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι λάθος με μια δίαιτα χωρίς γλουτένη; Δεν προκαλεί η γλουτένη την Κοιλιοκάκη;
Ναι, η γλουτένη προκαλεί την κοιλιοκάκη 
και πρέπει στην πραγματικότητα να εξαλειφθεί για τη θεραπεία της κοιλιοκάκης ..., η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και μια μικρή έκθεση στη γλουτένη ενεργοποιεί ένα 70% αύξηση της εντερικής διαπερατότητας του εντέρου και μια ένταση της φλεγμονή για 6-μήνες [1] .

Αλλά υπάρχει ένας κατάλογος από άλλα τρόφιμα που οδηγούν σε φλεγμονή και διατηρούν το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου. Μην με παρεξηγείτε, η γλουτένη είναι όντως ο χειρότερος ένοχος. Αλλά τo έντερο ενός που πάσχει από κοιλιοκάκη έχει υποστεί σοβαρή ζημιά και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε φτωχές διατροφικές επιλογές. Αν δεν αφαιρέσετε τις «άλλες διαιτητικές τροφές που πυροδοτούν " και που συμβάλλουν στην ασθένεια, θα καταλήξετε άρρωστος και τσαντισμένος όπως ήμουν εγώ. Η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι αρκετή ... και εδώ είναι ο λόγος.


Οι τροφές χωρίς γλουτένη είναι συνήθως τοξικές.


Η βιβλιογραφία σχετικά με την κοιλιοκάκη μας λέει ότι η κατανάλωση τροφών χωρίς γλουτένη είναι μια υγιεινή επιλογή τρόπου ζωής και ο γιατρός συνήθως θα εξηγήσει στους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς οτι είναι ο μόνος τρόπος για τη θεραπεία της κοιλιοκάκης. Αλλά το σχέδιο θεραπείας συμβαδίζει με την ίδια συμβατική «σοφία» που δημιούργησε την τρέχουσα τυπική αμερικανική διατροφή (SAD) Standard American Diet.
Αυτό είναι το πρόβλημα: η τυπική δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι χτισμένη στην ίδια βάση με την SAD ... και οι δύο είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ιδιαίτερα επεξεργασμένη διατροφή που αποτελείται από τοξικά τρόφιμα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η εξάρτηση από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και είναι πλούσια σε τοξίνες.


Η τυπική δίαιτα χωρίς γλουτένη περιέχει συνήθως 4 συγκεκριμένες τοξίνες τροφίμων που συμβάλλουν στο διαρρέον έντερο, στην φλεγμονή, και στην αβιταμίνωση:

  • Σπόροι δημητριακών (όπως το καλαμπόκι, το ρύζι, και η βρώμη)
  • Σόγια και παράγωγα (γάλα σόγιας, πρωτεΐνη σόγιας, αλεύρι σόγιας, κ.λπ.)
  • Βιομηχανικά σπορέλαια (κανόλα, έλαιο ελαιοκράμβης, έλαιο κάρθαμου, και ηλιέλαιο)
  • Ζάχαρη (ιδιαίτερα υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού και ζάχαρη)
Παρά το γεγονός ότι η χειρότερη τοξίνη τροφίμων, η γλουτένη, αφαιρείται - η διατροφή χωρίς γλουτένη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους άλλους τέσσερις παράγοντες που προκαλούν τις σύγχρονες ασθένειες και είναι μια διατροφή που "μοιάζει " πολύ με την τυπική αμερικανική διατροφή. Στην πραγματικότητα, πολλοί τύποι ζυμαρικών χωρίς γλουτένη και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα φορτώνονται με υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των 4 τοξικών τροφίμων από ότι τα αντίστοιχά αρχικά τους.

Τα χωρίς γλουτένη δημητριακά διεξάγουν πόλεμο μέσα στο έντερο σας: episthmi.blogspot.gr

Στο " πώς η γλουτένη προκαλεί Κοιλιοκάκη" εξήγησα 
ότι ο κύριος λόγος που δεν τρώμε το σιτάρι και άλλα σιτηρά που περιέχουν γλουτένη είναι ότι περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται γλιαδίνη, η οποία είναι μια προλαμίνη που αυξάνει την παραγωγή ζονουλίνης, προκαλώντας διαρροή του εντέρου και φλεγμονή.

blog.cholesterol-and-health.comwww.umm.edu/news/releases/zonulin.htm

Και θυμάστε, όταν είπα ότι τα φυτά μεταφέρουν όπλα μαζικής καταστροφής;
Δεν είναι αστείο ... τα φυτά ανησυχούν για την επιβίωσή τους, όπως ακριβώς και εμείς. Δεν θέλουν να πεθάνουν, και αυτός είναι ο λόγος που έχουν μηχανισμούς άμυνας για την προστασία τους, όπως τα τοξικά αντιθρεπτικά και οι πρωτεΐνες που πρέπει να αποτρέπουν κάθε ζωντανό ον από την κατανάλωση τους.
Τα περισσότερα δημητριακά περιέχουν μια τοξική πρωτεΐνη που ονομάζεται "προλαμίνη", σκληρή πρωτεΐνη που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν. Η έρευνα είναι πολύ σαφής: δεν είμαστε εξοπλισμένοι για να "χωνέψουμε" ή να σπάσουμε τις προλαμίνες σε αρκετά μικρά κομμάτια, ώστε να απορροφήσουμε οποιαδήποτε από τα θρεπτικά συστατικά τους.[2]
Οι τοξικές προλαμίνες παρέχουν στο φυτό ένα μηχανισμό προστασίας για την επιβίωσή του (δεδομένου ότι δεν μπορεί να σηκωθεί και να τρέξει μακριά). Αυτές οι πρωτεΐνες προκαλούν ερεθισμό του βλεννογόνου του εντέρου και κρύβονται στο εντερικό τοίχωμα των ανθρώπων και των ζώων που τις τρώνε.


Η γλιαδίνη είναι η προλαμίνη στο σιτάρι, αλλά και τα άλλα δημητριακά τα συνήθη στην δίαιτα χωρίς γλουτένη έχουν παρόμοιες πρωτεΐνες που προκαλούν επίσης προβλήματα:

  • Η ζεϊνη, η προλαμίνη στο καλαμπόκι, έχει δειχθεί να είναι προβληματική για την κοιλιοκάκη [ 3 ]
  • Η αβενίνη, η προλαμίνη στη βρώμη, ενεργοποιεί μια ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση [4]
  • Η ορζενίνη, η προλαμίνη στο καφέ ρύζι, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο των παιδιών [5]
Οι προλαμίνες είναι ο βαρύς οπλισμός άμυνας του φυτού υπερασπίζοντας το από το να φαγωθεί... αλλά αυτό δεν είναι το μόνο μέρος αυτών των δημητριακών που προκαλούν προβλήματα. Περιέχουν ένα άλλο μυστικό όπλο εξίσου ισχυρό ...

Οι λεκτίνες των δημητριακών φυτών χωρίς γλουτένη είναι πολύ τοξικές
Αν οι προλαμίνες είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής, τότε οι φυτικές λεκτίνες είναι οι ειδικές επιλεκτικές εξ ου και το όνομα τους (από το λατινικό legere που σημαίνει συλλογή ή επιλογή) δυνάμεις των φυτών και εκτελούν μεμονωμένες αποστολές αυτοκτονίας εναντίον του βλεννογόνου του εντέρου σας. Αυτές οι τοξικές γλυκο πρωτεΐνες δεν πέπτονται ούτε και αυτές και συγκολλούνται με τα κύτταρα του τοιχώματος του εντέρου (εντεροκύτταρα) και τα εμποδίζουν από την ολοκλήρωση των συνηθισμένων διαδικασίων επούλωσης τους (προκαλώντας τον θάνατο τους). Όχι μόνο αυτό, αλλά η έρευνα δείχνει ότι τρυπούν το εντερικό τοίχωμα και προκαλούν διαρροή του εντέρου ... και μπορούν να να προκαλέσουν φλεγμονή [6].

Αυτοί οι λεγόμενοι «υγιείς, χωρίς γλουτένη σπόροι" προκαλούν πόλεμο στο εσωτερικό του εντέρου σας , επειδή δεν θέλουν να φαγωθούν,... όπως ακριβώς και η γλουτένη. Και μέχρι στιγμής έχουμε μιλήσει για το πώς αυτά τα δημητριακά προώθουν το διαρρέον έντερο και την φλεγμονή ...
Αλλά θυμάστε νωρίτερα, όταν επισήμανα ότι μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης δεν θεραπεύει την κοιλιοκάκη, ούτε και την φλεγμονή, αλλά δημιουργεί και διατροφικές ανεπάρκειες;

Οι φυτάτες κλέβουν τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά ακριβώς κάτω από τη μύτη σας.
Οι φυτάτες δεν χρησιμοποιούνται για την άμυνα των φυτών – αλλά είναι για την αυτο-γονιμοποίηση των φυτών. Είναι ειδικά σχεδιασμένες για να παρέχουν στα φυτά τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που χρειάζονται για να διατηρηθούν ζωντανά.
Όταν τα τρώμε, δεσμεύουν τα μεταλλικά ιόντα μέσα μας, έτσι ώστε μειώνουν την βιοδιαθεσιμότητα των κρίσιμων μέταλλων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο [7]. Όχι μόνο αυτό, αλλά αναστέλλουν και τα ένζυμα που χρειαζόμαστε για να αφομοιώσουμε σωστά τα τρόφιμα και να απορροφήσουμε τα θρεπτικά συστατικά από αυτά.
Κλέβουν τα μεταλλικά στοιχεία που χρειαζόμαστε και στη συνέχεια, μας αφαιρούν και την δυνατότητα να εξάγουμε τα σωστά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώμε. 
Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά μπορεί επίσης να μειώσει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται την βιταμίνης D [8], και τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται με το διαρρέον έντερο[9]. ( Εάν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι χρειάζεστε δημητριακά για να είστε υγιείς, διαβάστε αυτό το άρθρο www.marksdailyapple.com).

Αυτές οι τοξικές επιθέσεις αν τις βάλουμε μαζύ... αρχίζουν να ζωγραφίζουν την εικόνα ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν λειτουργεί. Ακόμα η κινόα, μια συχνή βάση της της «υγιούς» δίαιτας ελεύθερης γλουτένης, περιέχει μεγάλες ποσότητες σαπωνίνες. Οι Σαπωνίνες είναι μια άλλη χημική άμυνα των φυτών που βλάπτει σοβαρά το τοίχωμα του εντέρου και προκαλεί διαρρέον έντερο[10] .

Η σόγια διαταράσσει τις ορμόνες και τον θυρεοειδή σας.
Η σόγια είναι ένα άλλο φαγητό που επινοήθηκε ως «υγιές» από τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη και μάλιστα είναι ο κράχτης, σαν εναλλακτική λύση για τις ζωικές πρωτεΐνες. Η βιομηχανία σόγιας έχει ξοδέψει τόνους χρόνου και χρημάτων για να προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι η σόγια είναι υγιές τρόφιμο.



Η πραγματικότητα είναι η εξής: Η σόγια είναι γεμάτη με τοξίνες. Εδώ είναι τα 4 βασικά προβλήματα με την σόγια σε σχέση με την Κοιλιοκάκη:
  • Η σόγια διαταράσσει τις ορμόνες σας, λόγω της παρουσίας των φυτο-οιστρογόνων. Αυτό είναι σημαντικό επειδή αυτά τα φυτοοιστρογόνα συνδέονται με την ανάπτυξη του καρκίνου και τα προβλήματα στειρότητας. Οι ορμόνες σας πρέπει να λειτουργούν σωστά για να αναρρώσετε από μια ασθένεια.
  • Η σόγιας βρομίζει τον θυρεοειδή σας. Έχουμε ήδη καλύψει ότι αν έχετε Κοιλιοκάκη, οι πιθανότητες σας για να αποκτήσετε και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς (όπως η νόσος του Graves) είναι πολύ υψηλές . Τα ίδια τα φυτοοιστρογόνα ανακατεύονται με τις ορμόνες σας και εμπλέκονται στον υποθυρεοειδισμό και ενδεχομένως στον καρκίνο του θυρεοειδούς [11] .
  • Η σόγια είναι υψηλή σε φυάτες, πράγμα που σημαίνει ότι σας στερεί από πολύτιμα μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, και σίδηρο. [12]
  • Η σόγια αυξάνει την ανάγκη για περισσότερη βιταμίνη D, η οποία ήδη γνωρίζουμε ότι συχετίζεται με το διαρρέον έντερο.
Για μια πλήρη λίστα των τοξικών επιδράσεων της σόγιας, ελέγξτε εδώ αυτό το PDF από το Ίδρυμα Weston A. Price. www.westonaprice.org/
Ακριβώς όπως τα σιτηρά, η σόγια περιέχει τοξικές χημικές ουσίες που δεν υποστηρίζουν την θεραπεία της κοιλιοκάκης. Με απλά λόγια: υπάρχει πολύ καλύτερη ποιότητα τροφίμων για να βάζετε στο στόμα σας.


Βιομηχανικά σπορέλαια φλογίζουν το σώμα

Η κατανάλωση των βιομηχανικών σπορέλαιων (αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, σογιέλαιο, κραμβέλαιο, ηλιέλαιο, κλπ.) έχει αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο αιώνα και η ελεύθερη γλουτένης δίαιτα δεν αποτελεί εξαίρεση. Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα στα ράφια περιέχουν αυτά τα σπορέλαια που είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Στην πραγματικότητα, ίσως ακόμη και να πιστεύετε ότι κάποια από αυτά τα λάδια είναι "υγιή".
Εδώ είναι η διαφορά: όταν τα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε ισορροπημένη αναλογία, δεν προάγουν τη φλεγμονή. Αλλά όταν η κατανάλωση των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων αυξάνει, χωρίς την αντίστοιχη αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, η αναλογία είναι εκτός ισορροπίας και η φλεγμονή παρουσιάζεται. Είναι τυπικό για μια ελεύθερη γλουτένης δίαιτα να είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που προέρχονται από βιομηχανικά σπορέλαια χαμηλής περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτό είναι μια σίγουρη συνταγή για μια φλεγμονώδη κατάσταση ...
Ο φίλος μας ο Chris Kresser έχει μια από τις πιο λεπτομερείς εξηγήσεις αυτής της διαδικασίας στα 9 βήματα του, στην σειρά Τέλεια Υγεία, εδώ μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη ανάλυση: chriskresser.com
 

Όμως, η σύντομη έκδοση είναι κάπως έτσι:
«Η αύξηση της κατανάλωσης των ωμέγα-6 έχει διαδραματίσει εξίσου σημαντικό ρόλο στην αύξηση σχεδόν κάθε φλεγμονώδους νόσου. Δεδομένου ότι είναι πλέον γνωστό ότι η φλεγμονή εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις ασθένειες, όπως η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, είναι δύσκολο να προσπεράσουμε τις πάρα πολύ αρνητικές επιπτώσεις των ωμέγα-6 λιπαρών ». [13]
Το βασικό: τα βιομηχανικά σπορέλαια προωθούν την φλεγμονή επηρεάζοντας δραματικά την αναλογία σας από ω-6 και ω-3 λιπαρά οξέα.

Η ζάχαρη πυροδοτεί μια ζωηρή φωτιά στο σώμα 
Εδώ είναι οι 143 λόγοι για τους οποίους η ζάχαρη καταστρέφει την υγεία σας ...chriskresser.com
 αλλά θέλω να εστιάσουμε σε αυτό που τροφοδοτεί.
Οι Υδατάνθρακες και τα σάκχαρα είναι η κύρια τροφή για τα βακτήρια του εντέρου μας. Τα βακτήρια τρέφονται απο την ζάχαρη, αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι το είδος των βακτηρίων που υπέρ αναπτύσσονται στο έντερο του ασθενούς με Κοιλιοκάκη. Κανονικά υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων.
Όταν η λεπτή ισορροπία της εντερικής χλωρίδας διαταράσσεται, ευκαιριακά ή παθογόνα βακτηρία μπορεί γρήγορα να πάρουν τον έλεγχο και να προκαλέσουν "δυσβιοτικό έντερο" ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, small intestinal bacterial overgrowth (SIBO). Ένας λόγος που οι ασθενείς με κοιλιοκάκη έχουν συχνά δυσβιοτικό έντερο είναι αποτέλεσμα της βλάβης των λαχνών του λεπτού εντέρου. Κατά τη διάρκεια των ενεργών σταδίων της κοιλιοκάκης, οι λάχνες δεν λειτουργούν σωστά και μπορεί να συμβεί δυσαπορρόφηση υδατανθράκων (που σημαίνει ότι υπάρχει ξαφνικά ένα σωρό επιπλέον τροφή για τα βακτήρια).

Εδώ είναι όπου η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης ταιριάζει σε όλα αυτά ...
Η πιο κοινή ζάχαρη που καταναλώνεται στην τυπική δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η σακχαρόζη (ή επιτραπέζια ζάχαρη). Η σακχαρόζη είναι κατασκευασμένη από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης συνδεδεμένα μαζί για να δημιουργήσουν έναν δισακχαρίτη (2 μόρια ζάχαρης). Η σακχαρόζη διασπάται κατά τη διαδικασία της πέψης σε μόρια μονο-σακχαρίτη για να απορροφηθεί από το έντερο.
Εδώ είναι η παγίδα: ο κύριος "διαχωριστής" για αυτούς τους χημικούς δεσμούς είναι οι μικρο-λαχνες, οι οποίες όπως είχαμε συζητήσει προηγουμένως έχουν καταστραφεί και δεν είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό μας αφήνει με πλεόνασμα από μόρια σακχάρων να κυκλοφορούν στο έντερο και να τρέφουν τα κακά βακτήρια. Διαβάστε αυτό το άρθρο για πληροφορίες σχετικά με τα  διάφορα είδη γλυκαντικών: Τα γλυκαντικά της φύσης!


Σε γενικές γραμμές, η τυπική δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι κυρίως έτοιμοι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και επεξεργασμένα σάκχαρα, οι οποίοι είναι κυρίως δι- και πολυσακχαρίτες που πρέπει να διασπαστούν στο έντερο πριν να μπορούν να απορροφηθούν. Έχοντας έναν σωρό από αχώνευτους υδατάνθρακες και σάκχαρα να κυκλοφορούν στο έντερό σας, δημιουργείται η τέλεια συνταγή για πεπτικά προβλήματα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ...

Δείτε: Επεξεργασμένη ζάχαρη: Η Πικρή Αλήθεια.

Sugar detox: Αποτοξίνωση από τη ζάχαρη τώρα!

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σας προκαλεί το διαρρέον έντερο
Νωρίτερα σε αυτή τη σειρά scdlifestyle.com 
σας επεσήμανα ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που υποδηλώνει ότι δεν μπορεί να αντιστραφεί η ζημιά από την κοιλιοκάκη χωρίς αναστροφή του διαρρέοντος εντέρου. Μέχρι στιγμής έχω δείξει πώς οι τοξικοί μηχανισμοί άμυνας των δημητριακών χωρίς γλουτένη δημιουργούν διαρρέον έντερο και φλεγμονή.

Η Φλεγμονή και το διαρρέον έντερο, προκαλείται επίσης από τις τοξίνες που παράγονται από τα κακά βακτήρια ...
Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ότι σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (SIBO) από μόνο του μπορεί να πυροδοτήσει την απελευθέρωση ζονουλίνης με τον ίδιο τρόπο που το κάνει η γλουτένη [14]. Στην πραγματικότητα, υποθέτουν ότι το σώμα ανταποκρίνεται στην υπερανάπτυξη με το άνοιγμα των σφιχτών συνδέσεων και είναι μια αμυντική αντίδραση του ανοσοποιητικού για να ξεπλύνει τα κακά βακτήρια από το σώμα [15] .
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια κατάσταση υπερανάπτυξης βακτηρίων που οδηγεί στο διαρρέον έντερο και η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης είναι το καύσιμο για να τροφοδοτήσει την υπερανάπτυξη. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές έκαναν βιοψίες λεπτού εντέρου από παιδιά με κοιλιοκάκη για να κατανοήσουν τον ρόλο των βακτηρίων στην ασθένεια. Τα αποτελέσματά τους ήταν τρομακτικά: δεν βρέθηκε μόνο υπερανάπτυξη, αλλά ανακάλυψαν ότι αυτά τα παιδιά είχαν 42 διαφορετικά ραβδόμορφα βακτηρίδια, 30 εκ των οποίων δεν είχαν βρεθεί ποτέ στο ανθρώπινο λεπτό έντερο πριν ... 18 εκ των οποίων ήταν εντελώς άγνωστα [16] !

Πώς μπορεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου να προκαλέσει τόσο μεγάλο πρόβλημα;
Τα παθογόνα βακτήρια παράγουν τοξικά υποπροϊόντα που απελευθερώνονται στο έντερο και στην κυκλοφορία του αίματος, (όπως λιπο πολυσακχαρίτες - LPS). Αυτές οι τοξίνες μπορεί να βλάψουν σοβαρά την εντερική επιφάνεια των κυττάρων, προκαλώντας μια φλεγμονώδη αντίδραση καθώς το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει την αντιληπτή βακτηριδιακή απειλή και αυτό είναι η αιτία στην δυσκολία της πέψης και της απορρόφησης ορισμένων υδατανθράκων. Μπορούν επίσης να βρούν τον τρόπο τους να μπούν στην κυκλοφορία του αίματος και έτσι σπέρνουν τον όλεθρο στο ήπαρ [ 18] .
Και όχι μόνο αυτό, αλλά ενώ ευτυχισμένα τρέφονται με αχώνευτα σάκχαρα και άλλους υδατάνθρακες που υποτίθεται ότι πρέπει να τρέφουν εσάς, απελευθερώνουν αέρια όπως μεθάνιο και υδρογόνο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αέρια, φούσκωμα, και διάρροια ή δυσκοιλιότητα ... και μια διαρκή αθεράπευτη κοιλιοκάκη.

Δείτε: ΦΛΕΓΜΟΝΗ..ΕΝΑΣ.. ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ- ΣΩΤΗΡΑΣ;

και: Αντιφλεγμονώδεις τροφές και βότανα!


Ο κύκλος της φλεγμονής του διαρρέοντος εντέρου
Το βασικό είναι: Εάν έχετε κοιλιοκάκη, έχετε διαρρέον έντερο και κακή χλωρίδα του εντέρου.
Έχουμε μιλήσει για το πώς οι προλαμίνες και οι λεκτίνες προκαλούν φλεγμονή και διαρρέον έντερο. Έχουμε μιλήσει για το πώς το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλεί φλεγμονή και διαρρέον έντερο ... και όλα μέσα στα όρια μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη.
Όταν η εντερική χλωρίδα σας είναι εκτός ισορροπίας και το φράγμα του εντέρου σας είναι κατεστραμμένο, το έντερο σας φλεγμένει. Η φλεγμονή προκαλεί διαρρέον έντερο και το διαρρέον έντερο προκαλεί φλεγμονή. Το ένα τρέφει το άλλο σε ένα φαύλο κύκλο που μοιάζει με αυτόν:


Ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσει η θεραπεία της Κοιλιοκάκης είναι να σπάσεις αυτόν τον κύκλο της φλεγμονής του εντέρου και της διαρροής... και το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι η δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν είναι αρκετή. Υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να τρέφεσαι, που μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία.
Έτσι, τι μπορεί να φάει κάποιος με κοιλιοκάκη για να αισθάνεται καλύτερα;
Η απάντηση είναι: τρώγε εύκολοχώνευτα , χαμηλής-τοξίνης, πραγματικά τρόφιμα. Τα τρόφιμα που δεν τρέφουν τα κακά βακτήρια ή προωθούν την φλεγμονή ... αλλά ταυτόχρονα παρέχουν επαρκή τροφή και βελτιώνουν την εντερική διαπερατότητα.


Με άλλα λόγια, η ιδανική δίαιτα της κοιλιοκάκης:

  • Δεν περιέχει επεξεργασμένα τρόφιμα που γεμίζουν με πρόσθετα σάκχαρα, φυτικά έλαια, πρόσθετα, χρωστικές ουσίες ή ότι βλάπτει την υγεία.
  • Εξαλείφει τους δισακχαρίτες και τους πολυσακχαρίτες ώστε να λιμοκτονήσουν τα κακά βακτήρια.
  • Εξαλείφει τις πιο τοξικές ομάδες τροφίμων: δημητριακά και σόγια.
  • Ενθαρρύνει την κατανάλωση των χαμηλών τοξινών ολόκληρων τροφίμων.
  • Τρόφιμα στη φυσική τους κατάσταση.
  • Ενθαρρύνει πολλά θρεπτικά προϊόντα ζωικής προέλευσης που μας προμηθεύουν με πρωτεΐνη και υγιή λίπη.
  • Ενθαρρύνει τα προβιοτικά από τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ή από τα συμπληρώματα.
Η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης δεν ταιριάζει...
Απλά η εξάλειψη των κόκκων δημητριακών που προάγουν την φλεγμονή και το διαρρέον έντερο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά αν αφαιρέσετε και τα άλλα 3 τοξικά τρόφιμα που ανέφερα παραπάνω (σόγια, βιομηχανικά σπορέλαια, και ζάχαρη), θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανάρρωση. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τρώτε ολόκληρα τρόφιμα, μη επεξεργασμένη διατροφή - η οποία είναι ιδανική για τη βέλτιστη υγεία με βάση αυτά που γνωρίζουμε.

Είναι το ίδιο πράγμα με την παλαιό ή την πρωτόγονη διατροφή;
Σύμφωνα με την εμπειρία μας, για να προχωρήσουμε στην πλήρη πάλαιο / πρωτόγονη διατροφή προέχει η ανάρρωση από την κοιλιοκάκη και καλά θα κάνουμε να εστιάσουμε στην επούλωση του εντέρου πρώτα. Η διαδικασία της αποκατάστασης αρχίζει από την λιμοκτονία των κακών βακτηρίων και βοηθώντας το έντερο να θεραπευτεί με την αφαίρεση αρχικά των κανονικών υγιεινών τροφίμων που μπορεί να είναι προβληματικά. Σε γενικές γραμμές, τα καλύτερα αποτελέσματα συνέβησαν όταν τα τρόφιμα μαγειρεύονται σωστά και οι προβληματικές τροφές εισάγονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Πριν από την ανακάλυψη της γλουτένης, το 1952, ο Δρ Sidney V Haas πρότεινε τη θεωρία ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι η αιτία της κοιλιοκάκης στο βιβλίο του Η Διαχείριση της Κοιλιοκάκης www.amazon.com επειδή είδε όφελος στην θεραπεία της κοιλιοκάκης με την διατροφή με ειδικούς υδατανθράκες (SCD).

Η διατροφή SCD είναι μια μορφή διατροφής της παλαιο / πρωτόγονης χαμηλών υδατανθράκων διατροφής που αφαιρεί τις κοινές ερεθιστικές ουσίες που είναι προβληματικές στη δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, αλλά περιορίζει επίσης τη διαθεσιμότητα των υδατανθράκων ως πηγή τροφής για τα κακά βακτήρια και τα λιμοκτονεί με την πάροδο του χρόνου. Καθώς το λεπτό έντερο βελτιώνεται, μπορούμε να αρχίσουμε να απορροφούμε τα θρεπτικά συστατικά σωστά και πάλι. Ο όγκος των σακχάρων που αφήνεται να ζυμωθεί στην πεπτική οδό καθίσταται λιγότερος και τα συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, και η διάρροια αρχίζουν και φεύγουν.

Δημιουργήστε μια προσαρμοσμένη διατροφή για να θεραπεύσετε το σώμα σας
Τέλος, το πλαίσιο της SCD διατροφής ξεκινά με απλές τροφές που είναι ευκολοχώνευτες. Συγχρόνως θα καταλήξετε δημιουργώντας μια προσαρμοσμένη διατροφή που επεκτείνεται με περισσότερα τρόφιμα, και ενώ τελικά θεραπεύεστε ... επιτρέπετε σιγά σιγά τα τρόφιμα που μπορεί να μην ήταν ανεκτά νωρίτερα (όπως, αυγά, ξηρούς καρπούς, ή γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση).

Το βασικό: Η διατροφή των ειδικών υδατανθράκων SCD ήταν το μόνο πράγμα που σταμάτησε τελικά τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μου και άρχισε να αντιστρέφεται η βλάβη στο σώμα μου πριν ακόμα να μπορέσω να ανεχθώ μια Παλαιο / πρωτόγονη διατροφή. Εάν είστε έτοιμοι να πάρετε τον έλεγχο της Κοιλιοκάκης σας συστήνω ιδιαίτερα να προσπαθήσετε για 30-μέρες μια SCD διατροφή για να δείτε πώς αισθάνεστε.

Δημιουργήσαμε έναν δωρεάν οδηγό γρήγορης εκκίνησης ώστε να είναι εύκολο για σας να ξεκινήσετε την διατροφή ειδικών υδατανθράκων SCD. Μπορείτε να τον βρείτε εδώ: http://scdlifestyle.com/scd-quick-start-guide/

-> SCD Δωρεάν οδηγός γρήγορης εκκίνησης
Ξεκινώντας μια δίαιτα όπως η SCD είναι το πρώτο βήμα για την αναστροφή των ζημιών από την Κοιλιοκάκη ... αλλά και η αλλαγή στον τρόπο ζωής και τα συμπληρώματα είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Στο επόμενο μέρος αυτής της σειράς, θα σας εξηγήσω τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα συμπληρώματα που πρέπει να ξέρετε για να διαχειριστείτε σωστά την Κοιλιοκάκη.

Εδώ είναι το κομμάτι: Γιατί ο καθένας με Κοιλιοκάκη χρειάζεται απεγνωσμένα την βιταμίνη D
http://scdlifestyle.com/2012/07/why-everyone-with-celiac-disease-needs-vitamin-d/

PS - Παρακαλώ μοιραστείτε αυτό με τους φίλους και τις οικογένειες που ασχολούνται με την κοιλιοκάκη ή την δυσανεξία στη γλουτένη. Σας ευχαριστώ

Σχετικά με τον συγγραφέα
Jordan Reasoner είναι ένας μηχανικός της υγείας και συγγραφέας. Είχε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη το 2007 και σχεδόν έχασε κάθε ελπίδα όταν μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης δεν λειτούργησε. Από τότε, μετέτρεψε την υγεία του χρησιμοποιώντας τη διατροφή SCD και άρχισε το SCDLifestyle.com για να βοηθήσει τους άλλους να θεραπεύσουν φυσικά τα προβλήματα στο στομάχι. Μπορείτε να δείτε εδώ την ιστορία του και τον βρίσκετε στο Google+, Facebook ή Twitter.

Δείτε ακόμη: Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης (460-370 π.κ.χ.)

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1 http://physrev.physiology.org/content/91/1/151.long
2 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17454876
3 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22298027
4 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17852883
5 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18957470
ttp://users.ugent.be/~efouquae/artikels/augustus%202004/antinutrition.pdf
7 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2998440
8 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2998440
9 http://ajpgi.physiology.org/content/294/1/G208.ful
10 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.2740630206/abstract
11http://www.westonaprice.org/soy-alert
12http://www.westonaprice.org/soy-alert
13http://chriskresser.com/9-steps-to-perfect-health-1-dont-eat-toxins
14http://physrev.physiology.org/content/91/1/151.long
15http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12404235?dopt=AbstractPlus
16http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19755974
17http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=12738465
18http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.22848/pdf


Το είδα: episthmi.blogspot.gr

Πέψη & Υγεία - Μέρος Α: Γενικά για την Πέψη & Πληροφορίες για τους Υδατάνθρακες.

Αυτά που έπρεπε να μαθαίνουμε από το σχολείο: Πόσο σημαντικό είναι να ξέρουμε τι συμβαίνει από την στιγμή που θα βάλουμε κάτι στο στόμα μας.
Έτσι θα προσέχαμε και θα μαθαίναμε τι ακριβώς πρέπει να τρώμε ώστε να μην αρρωσταίνουμε!


Πέψη: Προϋπόθεση της καλής υγείας
Αποκαθιστώντας την υγιή πέψη με φυσικούς τρόπους 


Το παρόν άρθρο που εδώ παρουσιάζεται σε 3 μέρη έχει σκοπό να σας δώσει με τρόπο σύντομο και περιεκτικό γνώσεις πάνω στα βασικά συστατικά της τροφής, τις διαδικασίες της πέψης αλλά και τις βασικές αρχές που ακολουθεί η Φυσικοπαθητική Διαιτολογία για την Φυσική Αποκατάσταση της Πέψης και της Υγείας του Ανθρώπου.
Το άρθρο αυτό είναι μια εισαγωγή στο θέμα από τη σκοπιά της Φυσικοπαθητικής. 


Στο ιατρείο μας σπάνια συναντάμε ασθενείς που δεν έχουν κάποιου τύπου γαστρεντερική δυσλειτουργία. Η συχνότητα των περιστατικών αυτών είναι αυξημένη και έχει συγκεκριμένες αιτίες που την προκαλούν. Ίσως η πιο σοβαρή αιτία είναι η αλλαγή του τρόπου διατροφής τις τελευταίες δεκαετίες, ήτοι η απομάκρυνση από τον παραδοσιακό μεσογειακό τρόπο διατροφής και η επικράτηση της τυποποιημένης διατροφής με τα επεξεργασμένα βιομηχανικά τρόφιμα, αλλά και πολλές άλλες ανθυγιεινές διαιτητικές συνήθειες που οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει κατά τη διάρκεια των ετών ή λανθασμένες συμπεριφορές και επιβαρύνσεις που έχουν προστεθεί στη διαβίωσή μας τα τελευταία χρόνια.

Στην πλειονότητά τους οι ασθένειες του δυτικού κόσμου σήμερα οφείλονται στην υπερκατανάλωση τροφών, αλλά και στις λανθασμένες διατροφικές επιλογές. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η επιδημία πεπτικών διαταραχών, όπως είναι η δυσπεψία, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, στομαχικά μικρόβια και έλκη, η κολίτιδα και η εκκολπωματίτιδα, η δυσβίωση κυρίως από τον μύκητα Candida και η επακόλουθη χρόνια κόπωση.
Ως Φυσικοπαθητικός, πιστεύω ότι η προϋπόθεση της καλής υγείας, αλλά και η προϋπόθεση για την επανάκτηση μιας καλής υγείας, περνά μέσα από ένα γαστρεντερικό σύστημα που λειτουργεί σωστά. Δηλαδή, δεν υπάρχει σημαντικότερος πυλώνας από αυτόν για τη συνολική υγεία μας, το υψηλό ενεργειακό μας επίπεδο και τη μακροζωία μας. 

Δείτε: Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης (460-370 π.κ.χ.)

Έντερο: ο "βασιλιάς" των οργάνων!

Θα αναφερθούμε στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στους διαφορετικούς παράγοντες και στις αιτίες που οδηγούν στις διατροφικές διαταραχές, καθώς επίσης και στις πολλές εναλλακτικές θεραπείες με τη χρήση τροφών, βοτάνων ή συμπληρωμάτων διατροφής που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αποκαταστήσουμε την κατάλληλη πέψη.

Μερικά στοιχεία για την πέψη
Ανατομικά το πεπτικό ή γαστρεντερικό σύστημα ξεκινά από τη στοματική κοιλότητα συνεχίζεται προς το φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι, ακολουθεί το λεπτό έντερο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου είναι το δωδεκαδάκτυλο, έπεται η νήστιδα και ο ειλεός) και μετά ακολουθεί το παχύ έντερο (με τα τμήματά του το ανιόν κόλον, το εγκάρσιο κόλον, το κατιόν κόλον και με τελικό του τμήμα το απευθυσμένο). Φυσικά, κάθε τμήμα του πεπτικού συστήματος επιτελεί και διαφορετική λειτουργία.

Είναι ένας σωλήνας μήκους 10 μέτρων, με μυϊκό ιστό στο τοίχωμά του (για να μπορεί να προωθεί το περιεχόμενο με περισταλτισμό) και με εμβαδόν επιφανείας εσωτερικά λόγω των πτυχώσεων, που πλησιάζει το μέγεθος ενός μικρού ποδοσφαιρικού γηπέδου. Τα δισεκατομμύρια των κυττάρων από τα οποία αποτελείται η εσωτερική επιφάνεια (ο βλεννογόνος του), αποτελούν το φραγμό μεταξύ του εσωτερικού μέρους του οργανισμού μας και του περιβάλλοντός μας, όπου διακινούνται ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία που πρέπει να απορροφηθούν, φιλικά μικρόβια (η χλωρίδα του εντέρου), παθογόνα μικρόβια, τοξίνες και πολλοί άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για τον οργανισμό που θα πρέπει να αποβληθούν χωρίς να εισέλθουν στο εσωτερικό του σώματος. Τα κύτταρα αυτά ανανεώνονται στην πλειονότητα τους σε σύντομα τακτά χρονικά διαστήματα ημερών (πιθανόν λόγω της εντόνου λειτουργίας του όλου συστήματος). Ο πεπτικός σωλήνας, εφόσον αποτελεί τη δίοδο προς το εσωτερικό του σώματος, ενισχύεται από μια σειρά ανοσοποιητικών μηχανισμών και κρατιέται υγιής από εκατομμύρια ωφέλιμα και φιλικά βακτηρίδια, τα οποία διατηρούν την απαραίτητη ισορροπία (χλωρίδα του εντέρου).
Δείτε: Η μεγάλη απάτη του παγκοσμιο-ποιημένου διατροφικού κώδικα (Codex Alimentarius), για καθολικό πόλεμο ενάντια σε όλα τα μικρόβια.

Το γαστρεντερικό σύστημα συνδέει το σώμα μας με τις πηγές ενέργειας του περιβάλλοντος κόσμου. Όπως όλοι οι ζώντες οργανισμοί επεξεργαζόμαστε τα οργανικά υλικά, απορροφώντας τις θρεπτικές ουσίες, δημιουργώντας από το θρεπτικό υλικό ενέργεια για να λειτουργήσουμε και αποβάλλουμε ότι έχει απομείνει και είναι άχρηστο. Τόνοι από τροφές διακινούνται μέσα από τον πεπτικό σωλήνα στη διάρκεια της ζωής μας για να μας δώσουν την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία μας, παράλληλα με την παροχή όλων των άλλων ωφελίμων και απαραίτητων στοιχείων όπως οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, ένζυμα κ.α., που είναι απαραίτητα στην λειτουργία του οργανισμού και απορροφώνται μέσα από το γαστρεντερικό σύστημα.

Διάσπαση των θρεπτικών συστατικών
Αρχικά πρέπει να επέλθει η διάσπαση των θρεπτικών συστατικών, μία απαραίτητη προετοιμασία για να καταστεί δυνατή η απορρόφηση που ακολουθεί. Η διαδικασία της πέψης αρχίζει ακόμη και πριν μπει η τροφή στο στόμα. Μόλις έρθουμε οπτικά σε επαφή με τα τρόφιμα ή τα μυρίσουμε και φυσικά όταν τα βάλουμε στο στόμα μας, ξεκινά η διαδικασία της πέψης με την έκκριση του σιέλου που υγραίνει την τροφή, ώστε να διευκολυνθεί η κατάποσή της και με το ένζυμο πτυελίνη που περιέχει (είναι μια μορφή αμυλάσης, ενζύμων που πέπτουν τους υδατάνθρακες) αρχίζει η διάσπαση των υδατανθράκων από το στόμα, των μεγάλων μορίων υδατανθράκων σε μικρότερα μόρια. Αυτό συμβαίνει μόνο εάν ένα άτομο αφιερώνει χρόνο για να μασήσει καλά την τροφή, πράγμα σπάνιο σήμερα, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε με βιασύνη. Εάν ένα άτομο τρώει πάρα πολύ γρήγορα, πρώτον υπάρχουν λιγότερα ένζυμα για να διασπάσουν τα συστατικά των υδατανθράκων, γιατί δεν προλαβαίνουν να εκκρίνουν ικανοποιητική ποσότητα σιέλου οι σιελογόνοι αδένες και δεύτερον δεν κατακερματίζεται η τροφή ικανοποιητικά με τη μάσηση για να αυξηθεί η επιφάνεια της που θα έρθει σε επαφή με τα ένζυμα της σιέλου. Όσο περισσότερη ώρα μασάτε την τροφή σας, τόσο περισσότερο βοηθάτε να περάσει πιο έτοιμη στα επόμενα στάδια της χώνευσης και επομένως το πεπτικό σας σύστημα δεν θα καταπονηθεί. Από τη βιαστική μάσηση λοιπόν ξεκινούν τα λάθη στη πέψη.
Δείτε: Πάνω από 80% του πληθυσμού δεν μασάει καλά την τροφή του! Δείτε τις συνέπειες.

Και: Πώς πρέπει να τρώμε...

Ο επόμενος σταθμός για τα τρόφιμα στην πέψη είναι στο στομάχι, στο οποίο μεταφέρονται, αφού διέλθουν από τον οισοφάγο. Εκεί αναμειγνύονται με τα οξέα του στομάχου (υδροχλωρικό οξύ) και με ένα ένζυμο (πεψινογόνο) που εκκρίνεται από το στομάχι. Ο συνδυασμός πεψινογόνου και υδροχλωρικού οξέος δημιουργεί ένα πολύ ισχυρό ένζυμο που λέγεται πεψίνη και διασπά τις πρωτεΐνες.

Με την επίδραση αυτής, οι πρωτεΐνες διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια. Η τροφή τώρα έχει μορφή πολτού. Παράλληλα, τα γαστρικά υγρά εξουδετερώνουν μικρόβια και άλλους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς. Το στομάχι είναι κυρίως αρμόδιο για τη διάσπαση των πρωτεϊνών. Η πέψη των υδατανθράκων διακόπτεται στο στομάχι για να συνεχισθεί στο δωδεκαδάκτυλο. Εδώ απαιτείται πάλι χρόνος ηρεμίας στα γεύματα, επειδή το στομάχι σταματά την έκκριση των ένζυμων όταν το άτομο είναι σε κατάσταση στρες. Αυτός είναι ο λόγος που το γεύμα πρέπει να σερβίρεται στο τραπέζι, όπως γινόταν παλιά με όλη την οικογένεια σε συνθήκες ηρεμίας. Υπό κανονικές συνθήκες, τα τρόφιμα μένουν για να συνεχισθεί η πέψη περίπου δύο έως τρεις ώρες στο στομάχι, αλλά εάν ένα άτομο έχει προβλήματα πέψης, τα τρόφιμα μπορούν να μείνουν περισσότερο, ακόμη και μέχρι οκτώ ή δέκα ώρες στο στομάχι. ("Τροφή": Για αυτό να αποφεύγετε να τρώτε με ανθρώπους που σας δυσαρεστούν ή σε δυσάρεστες καταστάσεις και επιτέλους σταματήστε να τρώτε βλέποντας ειδήσεις!!!)

Ακολούθως, τα τρόφιμα προωθούνται στο δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου, όπου μέσω του χοληδόχου πόρου και του παγκρεατικού πόρου, εκκρίνονται τα πεπτικά υγρά. Από το συκώτι εκκρίνεται η χολή, αφού συμπυκνωθεί στη χοληδόχο κύστη. Η χολή διαλύει τα μεγάλα σφαιρίδια λίπους και τα μετατρέπει σε μικροσκοπικά σταγονίδια (γαλακτωματοποίηση). Συντελεί, επίσης, στην εξουδετέρωση των γαστρικών οξέων, γιατί είναι αλκαλική.

Από το πάγκρεας στην ίδια περιοχή εκκρίνονται άλλα ένζυμα, η αμυλάση για τη συνέχιση της διάσπασης των υδατανθράκων, το ένζυμο πρωτεάση για να ολοκληρωθεί η διάσπαση των πρωτεϊνών και η λιπάση, ένα ένζυμο που διασπά περαιτέρω τα λίπη.
Εκτός αυτών το πάγκρεας παράγει και αλκαλικές ουσίες, οι οποίες συντελούν επίσης στην εξουδετέρωση των οξέων που έχουν αναμειχθεί με την τροφή μέσα στο στομάχι. 
Δείτε τα πάντα για τα ένζυμα και τα οφέλη τους: Ενζυματική, η έξυπνη διατροφή!

Ένζυμα το άλφα και το ωμέγα της ζωής - Μέρος Α.

Ένζυμα το άλφα και το ωμέγα της ζωής - Μέρος Β.


Απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών της διατροφής
Στο επόμενο στάδιο, από το δωδεκαδάκτυλο τα τρόφιμα προωθούνται στο δεύτερο και τρίτο μέρος του λεπτού εντέρου, όπου υπό κανονικές συνθήκες, τα τρόφιμα πρέπει να αφομοιωθούν. Είναι στο λεπτό έντερο όπου οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται από ειδικά κύτταρα που βρίσκονται στις εντερικές λάχνες. Αυτές μοιάζουν με πολύ λεπτές τρίχες που συνδέονται με το τοίχωμα του λεπτού εντέρου. Έχουν μικρές διόδους όπως οι πόροι του δέρματος, που επιτρέπουν στις θρεπτικές ουσίες, δηλαδή στις βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα, τις πρωτεΐνες, τα ουσιώδη λιπαρά οξέα και τα σάκχαρα να απορροφηθούν και να μεταφερθούν στο αίμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτές οι λάχνες να διατηρούνται υγιείς για να επιτρέπουν τη σωστή απορρόφηση, επειδή όπως θα δούμε αργότερα, εάν φλεγμαίνουν η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών διαταράσσεται και μειονεκτεί.

Τα υπολείμματα των τροφίμων αυτά που έχουν απομείνει μετά το στάδιο που προαναφέραμε, είναι συνήθως ίνες (δυσαπορρόφητοι υδατάνθρακες) που δεν μπορούν να απορροφηθούν και προωθούνται προς το παχύ έντερο που είναι και το τελευταίο τμήμα του γαστρεντερικού συστήματος από όπου αποβάλλονται μέσω των περιττωμάτων. Αυτή είναι εν συντομία η λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Στο παχύ έντερο δεν συντελείται απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, απλά συγκεντρώνονται τα υπολείμματα των τροφών για να αποβληθούν και απορροφάται ένα μέρος του νερού που περιέχουν. Πολλοί παράγοντες μπορούν να υπεισέλθουν και να διαταράξουν σημαντικά την διατροφική διεργασία (πέψη).

Πώς μπορούμε να έχουμε μία σωστή διατροφή, αν δεν υφίσταται έστω και μία στοιχειώδης γνώση των δομικών στοιχείων που πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε στο διαιτολόγιό μας;
Όλες οι τροφές σε ένα σωστά λειτουργικό έντερο, απορροφώνται, αφού τα συστατικά τους διασπαστούν σε «δομικούς λίθους», στις πλέον απλές ενώσεις τους (δηλ. μονοσακχαρίτες ή δισακχαρίτες, αμινοξέα, λιπαρά οξέα βραχέων, μακρών αλυσίδων, τριγλυκερίδια κ.λ.π.).

Τα βασικά συστατικά των τροφών είναι 

  • οι υδατάνθρακες, 
  • τα λίπη, 
  • οι πρωτεΐνες, 
  • οι βιταμίνες, 
  • τα ιχνοστοιχεία, 
  • το νερό και 
  • τα ένζυμα. 
Οι υδατάνθρακες ή σάκχαρα
Στο σχηματισμό τους συμμετέχουν τρία βασικά στοιχεία: άνθρακας, υδρογόνο, οξυγόνο. Είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής ενέργειας στον οργανισμό. Μετά την απορρόφησή τους, αποθηκεύονται σε μορφή γλυκογόνου στους μυς και το ήπαρ. Από το γλυκογόνο των μυών παράγεται γλυκόζη, που είναι απαραίτητη για τη σύσπαση των μυϊκών ινών και λειτουργία των μυών. Η γλυκόζη αποτελεί την κύρια πηγή παραγωγής ΑΤΡ (ο μηχανισμός παραγωγής ενέργειας του οργανισμού) και είναι η μόνη πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για τη λειτουργία του. Η επάρκεια υδατανθράκων στη διατροφή μειώνει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πρωτεΐνες (αμινοξέα) για την παραγωγή ενέργειας.
Εάν υπάρξει έλλειψη υδατανθράκων ο οργανισμός διασπά πρωτεΐνες για να παράγει γλυκόζη. Όσοι υδατάνθρακες περισσεύουν μετατρέπονται σε λίπος. Οι υδατάνθρακες βοηθούν επίσης στην απορρόφηση κάποιων ανόργανων στοιχείων (κυρίως ασβεστίου και φωσφόρου) και στην αρμονική συμβίωση και διατροφή των διαφόρων μικροοργανισμών που υπάρχουν στο πεπτικό μας σύστημα (χλωρίδα του εντέρου). Το τμήμα του γαστρεντερικού που απορροφώνται είναι το λεπτό έντερο.

Οι υδατάνθρακες στην τροφή πρέπει να καλύπτουν το 50% των ημερησίων θερμιδικών αναγκών (εξ αυτών το 50% πρέπει να είναι πολυσακχαρίτες και 50% μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες).
Δίνουν ενέργεια τεσσάρων θερμίδων ανά γραμμάριο. Σε υπερκατανάλωση υδατανθράκων με υψηλό ΓΔ μπορεί να αυξηθούν τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Οι ανεπεξέργαστοι υδατάνθρακες (μαύρο ψωμί) είναι προτιμότεροι από τους επεξεργασμένους (π.χ. άσπρο ψωμί) και ποιοτικά και θερμιδικά.

Τα είδη των υδατανθράκων είναι:
1. Μονοσακχαρίτες (απλά σάκχαρα) α. Φρουκτόζη (φρούτα – μέλι) β. Γλυκόζη (φρούτα – μέλι ) γ. Γαλακτόζη (γάλα)
2. Δισακχαρίτες (ένωση δύο μορίων μονοσακχαριτών) α. Σακχαρόζη (ζάχαρη- διασπάται σε γλυκόζη και φρουκτόζη) β. Λακτόζη (γαλακτοκομικά). Προϋποθέτει επάρκεια του ενζύμου λακτάση. Τα άτομα που έχουν έλλειψη λακτάσης μπορούν να ανεχθούν τα υποπροϊόντα τους π.χ. γιαούρτι) γ. Μαλτόζη (από τη διάσπαση αμύλων)
3. Πολυσακχαρίτες α. Άμυλο (ρύζι – σιτάρι – βρώμη - καλαμπόκι – όσπρια –πατάτες - ξηροί καρποί - λαχανικά) β. Γλυκογόνο (κρέας - ζωικοί ιστοί) γ. Κυτταρίνη (φυτικές άπεπτες ίνες - φλοιός σίτου - φρούτα – λαχανικά ) δ. Πηκτίνη (διαιτητικές ίνες - φρούτα, – όσπρια – φλοιός δημητριακών)

Καλοί Υδατάνθρακες: Όσπρια – Δημητριακά – Ξηροί καρποί. Δίνουν ενέργεια και πολλά θρεπτικά στοιχεία.

Κακοί Υδατάνθρακες: Γλυκά – αεριούχα αναψυκτικά – Ποτά γλυκά (λικέρ). Δίνουν μόνον «κενές» θερμίδες, χωρίς να παρέχουν οποιαδήποτε ποιοτική θρέψη.

Για την καλύτερη χρησιμοποίηση των υδατανθράκων και το τι πρέπει να προσέχουμε όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες (πέραν του αν είναι επεξεργασμένοι και ανεπεξέργαστοι, καλοί ή κακοί) μπορούμε να το σταθμίσουμε με μία σειρά δεικτών, ιδιαίτερα χρήσιμους εφόσον συνυπάρχουν προβλήματα υγείας.

Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ) και Γλυκαιμικό Φορτίο (ΓΦ)
Στο παρελθόν οι υδατάνθρακες χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες, στους απλούς υδατάνθρακες και στους σύνθετους από τον αριθμό των απλών σακχάρων που περιέχονταν στο μόριό τους.
Απλοί υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες που αποτελούνται από ένα ή δύο απλά σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη ή η σουκρόζη (ή σακχαρόζη ή επιτραπέζια ζάχαρη), ονομάζονται και απλά σάκχαρα.
Σύνθετοι υδατάνθρακες: ονομάζονται τα αμυλώδη τρόφιμα. Ονομάζονταν σύνθετοι υδατάνθρακες, επειδή το άμυλο αποτελείται από μακριές αλυσίδες του απλού σακχάρου της γλυκόζης. Αυτοί ήταν και οι προτιμότεροι στην κατανάλωση.

Καλύτερος χειρισμός των υδατανθράκων επιτυγχάνεται με τους κάτωθι δείκτες.
Ο γλυκαιμικός δείκτης (σχετίζεται με την ποιότητα και όχι την πυκνότητα ή ποσότητα των υδατανθράκων στην τροφή), προσδιορίζει την ικανότητα του υδατάνθρακα που καταναλώνουμε να αυξήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και επομένως και της παραγόμενης ινσουλίνης, σε σύγκριση με ένα τρόφιμο αναφοράς π.χ. γλυκόζη. Στην ουσία ο γλυκαιμικός δείκτης δεν είναι τίποτα άλλο από ένας συγκριτικός δείκτης που μας δείχνει, το πόσο επηρεάζει η μία ή η άλλη τροφή υδατανθράκων την ταχύτητα έκκρισης της ινσουλίνης σε σχέση με την τροφή αναφοράς την γλυκόζη (ΓΔ=100), που θεωρείται ότι είναι ο υδατάνθρακας που προκαλεί τη μέγιστη έκκριση ινσουλίνης. Μαθηματικά μπορεί να εκφραστεί:

Επιφάνεια καμπύλης σακχάρου αίματος της υπό εξέταση τροφής

ΓΔ = ————————————————————————————- Χ 100

Επιφάνεια καμπύλης σακχάρου αίματος τροφής αναφοράς (γλυκόζη)

Είναι απαραίτητος για την επιλογή των τροφών και τη διαμόρφωση του διαιτολογίου των διαβητικών που ο οργανισμός τους δεν έχει τη δυνατότητα της άμεσης ανταπόκρισης της λειτουργίας του παγκρέατος για έκκριση ινσουλίνης και ταχεία απομάκρυνση της γλυκόζης από την κυκλοφορία, όταν απορροφηθεί ταχέως ένας υδατάνθρακας.
Η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα προκαλεί και μεγαλύτερη λιπογένεση (δηλ. αυξάνει τη δημιουργία και αποθήκευση λίπους στον οργανισμό, από την μετατροπή των υδατανθράκων που περισσεύουν σε λίπος, εάν αυτοί δεν καταναλωθούν άμεσα με κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας). Επιπλέον, η απότομη αυξομείωση του σακχάρου στο αίμα συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη (ινσουλινοαντοχή), καρδιαγγειακή νόσο, παχυσαρκία και αίσθημα πείνας μετά από μισή έως μία ώρα από την κατανάλωσή τους, γεγονός που μας ωθεί στην βουλιμία και πολυφαγία.

Όσο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη έχει μια τροφή τόσο πιο αργά αφομοιώνεται, προκαλώντας μια πιο ήπια έκκριση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την προστασία από απότομες «αυξομειώσεις» του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης (δηλ. την αποθήκευση λίπους) παράλληλα αυξάνουν σημαντικά την λιπόλυση (την καύση λίπους για παραγωγή ενέργειας – βοήθεια στο αδυνάτισμα).

Οι τιμές του ΓΔ των τροφών:
Χαμηλού ΓΔ ≤55, Μετρίου ΓΔ = 56-69, Υψηλού ΓΔ ≥70
Τροφές με υψηλό – μέτριο ΓΔ: γλυκόζη 100, μαλτόζη 105-110, μέλι 97-87, κορν φλέικς χωρίς ζάχαρη 80, πατάτες (βραστές 70, ψητές, τηγανητές 80-95, πουρές 90), γλυκοπατάτες 51, καρότα 85-92, καρπούζι 72, ψωμί άσπρο 69, ολικής αλέσεως 72, ρύζι άσπρο 72, μπισκότα 70, σοκολάτα 70, ρύζι καστανό 66, σταφίδες 64, μπανάνες 62, ζάχαρη κρυστ. 59, μαρμελάδα 55, αρακάς 70.
Τροφές με χαμηλό ΓΔ: φρουκτόζη 20, φιστικιά αράπικα 13, σόγια 15, πράσινα λαχανικά <15, ντομάτες 38, γάλα-γαλακτοκομικά 32-36, μαύρη σοκολάτα 22, φακές 29, ρεβιθιά 30, φασόλια 36-40, μήλα 39, πορτοκάλια 40, ψωμί σίκαλης 40-50, ψωμί κριθαρένιο 34-50, μακαρόνια άσπρα 50, μακαρόνια ολικής 42, αχλάδια 47, σταφύλι 45.

Προσοχή ο ΓΔ δεν έχει σχέση με την θερμιδική αξία των τροφών, αλλά με την ταχύτητα που ανεβάζουν οι τροφές τα ζάχαρα και την ινσουλίνη στο αίμα π.χ. φρουκτόζη, ΓΔ 20 χαμηλός και 356 θερμ./100γρ σε αντίθεση με τη γλυκόζη, ΓΔ 100 υψηλός και 334 θερμ./100γρ. Δηλαδή ίδια θερμιδική αξία περίπου, διαφορετικός ΓΔ.
Ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να επιλέγει κυρίως τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ακόμη πιο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι διαβητικοί. Εξ άλλου γι’ αυτούς δημιουργήθηκε και ο δείκτης αυτός.
Όσοι αθλούνται θα πρέπει να επιλέγουν τροφές με χαμηλό ή μέσο γλυκαιμικό δείκτη πριν την προπόνηση (διατήρηση σταθερών επίπεδων γλυκόζης στο αίμα στην διάρκεια της προπόνησης – και αποφυγή υπογλυκαιμίας 30΄-60΄ μετά το φαγητό στην διάρκεια της δραστηριοποίησης). Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη πρέπει να καταναλωθούν στο πρώτο μεταπροπονητικό γεύμα ή κολατσιό (βοηθά στην αύξηση του ρυθμού αναπλήρωσης του γλυκογόνου των μυών).
Εάν όμως γυμνάζεστε με σκοπό την απώλεια βάρους ή δεν επιθυμείτε την αύξησή του, τότε πάλι οι χαμηλού ΓΔ τροφές είναι προτιμότερες μετά την προπόνηση, γιατί τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα δεν θα αναστείλουν την συνεχιζόμενη αποδόμηση του λίπους. Τροφές που δεν περιέχουν υδατάνθρακες έχουν γλυκαιμικό δείκτη μηδέν (0) και δεν επηρεάζουν την έκκριση ινσουλίνης π.χ. αυγό ΓΔ 1.

Για να μειωθεί το αίσθημα της πείνας (μετά από μία ώρα) από την κατανάλωση τροφών με υψηλό ΓΔ π.χ. καρότα, φρούτα ή χυμούς φρούτων, μέλι, θα πρέπει τα τρόφιμα αυτά να τα συνδυάσουμε με τρόφιμα χαμηλού ΓΔ π.χ. σέλινο, αγγούρι, πράσινα λαχανικά, οπότε ο γλυκαιμικός δείκτης του συνδυασμού μειώνεται.
Γενικά, οι απλοί υδατάνθρακες που βρίσκονται κυρίως στη ζάχαρη, τα φρούτα, τους χυμούς, το μέλι αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος γρηγορότερα σε σχέση με τους σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι συναντώνται στο ρύζι, τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα όσπρια και τα δημητριακά.

Γλυκαιμικό Φορτίο. Δίνει τη δυνατότητα να περιγράψουμε ταυτόχρονα την ποιότητα (Γλυκαιμικός Δείκτης), αλλά και τη συνολική ποσότητα των υδατανθράκων (σε μία μερίδα τροφής). Εδώ, λαμβάνεται υπ’ όψιν και η πυκνότητα των υδατανθράκων που περιέχεται σε μία τροφή (είναι πιο ολοκληρωμένη πρόβλεψη της επίδρασης από την άποψη του συνολικού φορτίου υδατανθράκων και εκφράζει τα γραμμάρια του υδατάνθρακα). Η μαθηματική έκφραση είναι:

Γλυκαιμικό Φορτίο = γλυκαιμικός δείκτης τροφής / 100 Χ ποσότητα υδατανθράκων σε γραμμάρια (μίας μερίδας τροφής). Π.χ.

Μήλο ΓΔ = 40 περιέχει 15γρ. υδατ./μερίδα, ΓΦ = 40Χ15/100 = 6γρ. άρα ΓΦ=6

Πατάτα μικρή ψητή ΓΔ = 80 περιέχει 15γρ. υδατ./μερ., ΓΦ = 80Χ15/100=12γρ. άρα ΓΦ = 12

Το συμπέρασμα είναι ότι η πατάτα θα έχει τη διπλάσια μεταβολική υδατανθρακική επίδραση από το μήλο στον οργανισμό. Δείτε το σαν την προσαρμογή των υδατανθράκων μιας τροφής στην γλυκαιμική τους πυκνότητα.

Οι τιμές του ΓΦ των τροφών:
Χαμηλό ΓΦ ≤10, Μέτριο ΓΦ = 11-19, Υψηλό ΓΦ ≥20
Ενδεικτικά τιμές ΓΦ τροφών: 

ΦΡΟΥΤΑ Μερίδα (120 γρ.)
Φράουλες 1, γκρέιπ φρουτ 3, δαμάσκηνα 1,9, ροδάκινο 2,1, κεράσια 2,7, αχλάδι 3,8, καρπούζι 4, πορτοκάλι 5, μήλο 6, ακτινίδιο 5, μπανάνα άγουρη 6, σταφύλια 8-10 , μπανάνα ώριμη 13
ΧΥΜΟΙ Μερίδα (250 γρ.) χωρίς ζάχαρη
Πορτοκάλι χυμός 13, χυμός μήλου 12
ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ Μερίδα (250 γρ.)
Coca Cola 16, πορτοκαλάδα αναψυκτικό 23, ενεργειακά ποτά 40
ΟΣΠΡΙΑ Μερίδα (150 γρ.)
Φασολάδα 7, φακές βρασμένες 7, ρεβίθια 8, φασόλια μαυρομάτικα 13, πατάτα βραστή και γλυκοπατάτα 17, πατάτα τηγανητή 22, πατάτα ψητή 26, νιφάδες βρώμης 13
ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μερίδα (80 γρ.)
Μπιζέλια 3, καρότα 3, πράσινα φασόλια 9, καλαμπόκι 9
ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Μερίδα (180 γρ.)
Μακαρόνια ολικής αλέσεως 16, μακαρόνια βρασμένα 5 λεπτά 18, βρασμένα 10-15 λεπτά 21, βρασμένα 20 λεπτά 27
ΨΩΜΙ Μερίδα (30 γρ.)
Ψωμί πολύσπορο 6, ολικής αλέσεως 10, άσπρο 10, σικάλεως 5-7, κριθαρένιο 5-8 (ανάλογα με την πρόσμιξη σιταριού)
ΡΥΖΙ Μερίδα (150 γρ.)
Ρύζι βρασμένο καστανό 18, basmati 24,4, μακρύκοκκο 23, άσπρο 23

Ανακεφαλαιώνοντας
- Προτιμάτε τροφές με χαμηλό ΓΔ και ΓΦ. Μειώστε ή αποφύγετε τις πατάτες, κέικ, μπισκότα, ζάχαρη. Μην καταναλώνετε γεύματα χωρίς την κατανάλωση σαλάτας. Οι τροφές με χαμηλό ΓΔ σας βοηθούν να μην πεινάτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τρώτε 4-5 μερίδες λαχανικά μαγειρεμένα ή σε σαλάτες και 2-3 μερίδες φρούτα ημερησίως.
- Οι φυτικές ίνες καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης κι έτσι μειώνουν τον ΓΔ και το ΓΦ ενός τροφίμου και ενός γεύματος. Γι αυτό προτιμάτε τα φρούτα από τους αντίστοιχους χυμούς τους και τα ανεπεξέργαστα δημητριακά από τα επεξεργασμένα π.χ. ψωμί ολικής άλεσης. 
- Χρησιμοποιείστε λάδι, ξύδι ή λεμόνι στις σαλάτες και θυμηθείτε ότι μπορείτε να τις καταναλώνετε σαν πρώτο πιάτο. Για πρωινό προτιμήστε δημητριακά από βρώμη, κριθάρι ή δημητριακά με φλοιό σίτου (πίτουρα). 
- Όσο πιο ώριμα και όσο πιο γλυκά είναι τα φρούτα ή τα λαχανικά τόσο πιο υψηλό ΓΔ και ΓΦ έχουν. Π.χ. μια παραωριμασμένη μπανάνα έχει υψηλότερο ΓΔ και ΓΦ από μια αγουρωπή. Όσο περισσότερο χρόνο μαγειρεύονται τα τρόφιμα τόσο υψηλότερο ΓΔ και ΓΦ έχουν όπως π.χ. τα παραβρασμένα ζυμαρικά σε σχέση με τα al dente.
- Αποφύγετε την κατανάλωση γρήγορου φαγητού, το φαγητό «σε πακέτο» και τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Σε πολλά από αυτά χρησιμοποιούν ζάχαρη για τη βελτίωση της γεύσης. Η δραστηριότητα και η γυμναστική βοηθούν στο να «κάψετε» υδατάνθρακες.

Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ έχουν και χαμηλό ΓΦ, αλλά τα τρόφιμα με μέτριο ή υψηλό ΓΔ μπορεί να κυμαίνονται από χαμηλό έως πολύ υψηλό ΓΦ.
Σε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα στην ανάλυση των συστατικών οι υδατάνθρακες μπορεί να κρύβονται κάτω από τις λέξεις Δεξτρόζη, Λακτόζη, Φρουκτόζη, Σακχαρόζη, Σορβιτόλη, Μαλτόζη, Μέλι, Μελάσα, Μαλτροδεξτρίνη κ.α. 

Δείτε: Όξινο γλουταμινικό νάτριο: η μάστιγα της σύγχρονης διατροφής!

Φυτικές Ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι μέρος των φυτικών τροφών, που χωρίς να χωνεύονται, διασχίζουν το λεπτό έντερο και φτάνουν άθικτες στο παχύ έντερο, από όπου και αποβάλλονται διαμέσου της αφόδευσης. Δεν δίνουν ενέργεια (θερμίδες), είναι υδρόφιλες και αποβάλλονται από τον οργανισμό «συμπαρασύροντας» νερό και άλλες άχρηστες ή χρήσιμες ουσίες. Η απαραίτητη ημερήσια ποσότητα είναι περίπου 30-40γρ.

Χωρίζονται σε διαλυτές και αδιάλυτες, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην αποφυγή δυσκοιλιότητας, δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, απορροφούν τοξίνες και εμποδίζουν μέρος των λιπών να απορροφηθούν, επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και επομένως την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, μειώνουν δηλαδή το ΓΔ και ΓΦ των τροφών και τη χοληστερίνη. Επιπλέον έρευνες τις συσχετίζουν με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου στο έντερο.

Η υπερκατανάλωση φυτικών ινών (πάνω από 60 γρ. την ημέρα) μπορεί να προκαλέσει διάρροιες, μείωση της απορρόφησης του ασβεστίου, ορισμένων λιποδιαλυτών βιταμινών, μετεωρισμό και πόνους στην κοιλιά.

Υπάρχουν σχετικοί πίνακες που αναφέρουν την περιεκτικότητα των τροφών σε ίνες, αλλά πιο εύκολο είναι να ξέρουμε γενικά ποιες τροφές έχουν ίνες.
α. Διαλυτές Φυτικές Ίνες. Επιβραδύνουν την πέψη, δημιουργούν κορεσμό, μειώνουν τη χοληστερίνη. Οι κυριότερες είναι: σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, ξηροί καρποί, λαχανικά, φρούτα (φλούδα). Διασπώνται για να σχηματίσουν λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα μειώνουν τη χοληστερίνη που παράγει το συκώτι.
β. Αδιάλυτες Φυτικές Ίνες. Απορροφούν νερό, περιορίζουν τα λίπη μέσα στο έντερο και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Οι κυριότερες είναι: ψωμί ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι, λαχανικά, φρούτα, όσπρια. 

Δείτε ακόμη: Αυξήστε τις φυτικές ίνες με 10 τροφές.

και: Ασπίδα για τον εγκέφαλο οι φυτικές ίνες! 

Συνεχίζεται... Πέψη & Υγεία - Μέρος Β: Πρωτεΐνες & Λίπη.
Των Ματίνα Χρονοπούλου, B.Sc., N.D., Ph.D & Ιωάννης Λιάπης, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Βελονιστής
Πηγή: psoriasi-me.blogspot.com
Το είδα: alttherapy.blogspot.gr