Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

11 άγνωστες αιτίες της δυσκοιλιότητας και εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης!


Οι βασικοί ύποπτοι της δυσκοιλιότητας είναι συνήθως οι δίαιτες χαμηλές σε φυτικές ίνες, η έλλειψη άσκησης και νερού. Ποιες είναι όμως, σύμφωνα με το health.com, οι πιθανές αιτίες της δυσκοιλιότητας, που μπορεί να μη γνωρίζετε; 


Διαβήτης και νευρολογικά προβλήματα
Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα, οι οποίες με τη σειρά τους ενδεχομένως να επηρεάσουν τη διαδικασία πέψης. Οι περισσότεροι άνθρωποι με προχωρημένο διαβήτη το γνωρίζουν αυτό, ωστόσο όσοι υποφέρουν από συχνή δυσκοιλιότητα πρέπει να φροντίσουν να κάνουν έναν έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους.
Παράλληλα, οι νευρολογικές καταστάσεις, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση ή η νόσος του Parkinson μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Συνήθως, όμως, μία τέτοια κατάσταση συνοδεύεται από δυσκολία στην ούρηση, στο βάδισμα κλπ.

Υποθυρεοειδισμός
Ο υποθυρεοειδισμός, η υπολειτουργία δηλαδή του θυρεοειδούς αδένα, επιβραδύνει τις μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και τη λειτουργία του εντέρου.
Αυτό δε σημαίνει βέβαια, ότι όποιος πάσχει από υποθυρεοειδισμό έχει απαραίτητα δυσκοιλιότητας ή αντίθετα όποιος έχει δυσκοιλιότητα, ότι πάσχει από υποθυρεοειδισμό. Παρόλα αυτά, είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά σε νεαρά άτομα, η δυσκοιλιότητα να συνδέεται με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Πίεση και αντιαλλεργικά φάρμακα
Η δυσκοιλιότητα ενδεχομένως να είναι μία παρενέργεια κοινών φαρμάκων, που χορηγούνται για τη ρύθμιση της υψηλής πίεσης, όπως είναι για παράδειγμα τα διουρητικά χάπια.
Τα συγκεκριμένα μάλιστα, αυξάνουν την παραγωγή ούρων, «ξεπλένοντας» στην ουσία το νερό από τον οργανισμό. Ωστόσο, το νερό είναι απαραίτητο για να διατηρεί τα κόπρανα μαλακά και να τα αποβάλλει από τον οργανισμό.
Παρόμοια προβλήματα δυσκοιλιότητας προκαλούν και τα αντιισταμινικά φάρμακα, που χορηγούνται για τη θεραπεία των αλλεργιών.

Παυσίπονα
Τα παυσίπονα χάπια είναι συχνοί «ένοχοι» της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Μάλιστα, μερικές έρευνες (αλλά όχι όλες) αναφέρουν, ότι όσοι είναι χρόνια χρήστες παυσίπονων φαρμάκων, όπως είναι η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα.

Σοκολάτα
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, που αναφέρουν ότι η σοκολάτα σε αρκετές περιπτώσεις προκαλεί δυσκοιλιότητα, αν και άλλες μελέτες θεωρούν, ότι βοηθά τους ανθρώπους με πεπτικά προβλήματα. Σε μελέτη του 2005, αποκαλύφθηκε, ότι άτομα που έπασχαν από χρόνια δυσκοιλιότητα ή από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα. Μία καλή τακτική, είναι να περιορίσετε την κατανάλωση σοκολάτας, αν θεωρείτε, ότι αυτό σας προκαλεί δυσκοιλιότητα.

Βιταμίνες
Σε γενικές γραμμές, οι βιταμίνες δεν προκαλούν δυσκοιλιότητα, αλλά ορισμένα συγκεκριμένα συστατικά τους, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος, ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Κατάχρηση καθαρτικού
Μερικά από τα καθαρτικά λειτουργούν για την τόνωση της δραστηριότητας του εντέρου, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Αν χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση, άρα και δυσλειτουργία στο έντερο.
Προσοχή βέβαια, γιατί δεν κάνει να λαμβάνετε οποιοδήποτε φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των καθαρτικών, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο αναφέρουν οι συστάσεις του γιατρού σας και οι οδηγίες του φαρμάκου.

Αντιόξινα
Τα αντιόξινα είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της καούρας, αλλά ιδιαίτερα όσα περιέχουν ασβέστιο ή αργίλιο, προκαλούν δυσκοιλιότητα. Για να μειώσετε την καούρα αλλά και τις πιθανότητες δυσκοιλιότητας, καταναλώστε λιγότερα λιπαρά τρόφιμα και περισσότερες φυτικές ίνες.

Κατάθλιψη και αντικαταθλιπτικά
Όπως και ο υποθυρεοειδισμός, έτσι και η κατάθλιψη προκαλεί μια γενική επιβράδυνση των ομαλών λειτουργιών του σώματος, η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει το έντερο.
Άτομα με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, το οποίο μπορεί να συνδέεται στενά με την κατάθλιψη, είναι επίσης επιρρεπείς στη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, η δυσκοιλιότητα μπορεί να συσχετιστεί με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αν και δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς αποδείξεις, που να αιτιολογούν γιατί συμβαίνει αυτό.

Γαλακτοκομικά
Μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά χαμηλή σε φυτικές ίνες, μπορεί να επιβραδύνει την πέψη. Η προφανής λύση είναι να μειώστε την πρόσληψη αυτών των τροφίμων και να αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών σε 20 με 35 γραμμάρια την ημέρα.


Επιπλέον, για να μειώσετε τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας, αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι γενικά χαμηλά σε φυτικές ίνες.

Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου
Οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ), περιλαμβάνουν δυο νοσήματα: την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn. Πρόκειται για χρόνιες φλεγμονές του εντέρου, που προσβάλλουν συνήθως άτομα νεαρής ηλικίας και των δύο φύλων.
Και οι δύο ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν κράμπες, απώλεια βάρους, αιματηρές κενώσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Η χρόνια διάρροια είναι ένα κοινό σύμπτωμα των δύο, ωστόσο, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.
Στην ελκώδη κολίτιδα, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα σημάδι της φλεγμονής στο ορθό, ενώ στη νόσο του Crohn μπορεί να είναι ένα σημάδι κάποιας απόφραξης στο λεπτό έντερο.

Συμβουλές διατροφής
Τρώτε καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ενώ προτιμήστε να καταναλώνετε ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης, πολλά όσπρια και σκούρο ρύζι.
Τα καθαρτικά θα μπορούσαν να σας φανούν τελείως περιττά αν μπορείτε να τρώτε πολλές φυτικές ίνες και να πίνετε πολύ νερό. Ο φυσικός τρόπος για να ξεπεράσετε το πρόβλημα είναι να τρώτε τροφές που έχουν εκ φύσεως καθαρτική ενέργεια όπως αχλάδια, δαμάσκηνα, κρεμμυδόσουπα, λινέλαιο, πράσινα λαχανικά και μεταλλικά στοιχεία καθώς και να αποφεύγετε τις αμυλούχες τροφές και τα προϊόντα από λευκό αλεύρι.

Δοκιμάστε να παρασκευάσετε ένα φυσικό χυμό από φρέσκα φρούτα και λαχανικά που θα μπορούσε να βοηθήσει στη φυσιολογικότερη λειτουργία του εντέρου σας:
Φτιαξτε μισό λίτρο από ίσες ποσότητες από τα εξής: Καρότο, σπανάκι, μήλο, σταφύλι. Πιείτε το χυμό αυτό χωρίς να τον αραιώσετε και με άδειο στομάχι. 

Στην ενότητά μας "χυμοί", θα βρείτε πληροφορίες και ιδιότητες άλλων χυμών και αρκετές συνταγές που προασπίζουν την υγιεία μας!

Γενικότερα, προσπαθήστε να πίνετε πολλά υγρά (τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα) και να γυμνάζεστε με κάποιο τρόπο τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα για μισή ώρα, αφού η ανεπαρκής άσκηση σε συνδυασμό με μεγάλες περιόδους καθιστικής ζωής μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα λόγω ελλείψεως κίνησης. Αν κάνετε καθιστική εργασία μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας κάνοντας τακτικές κοιλιακές ασκήσεις.


Εναλλακτικές θεραπείες
-Ομοιοπαθητική: είναι μια επιστήμη που κερδίζει έδαφος παγκόσμια και είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθήσεων, λόγω του γεγονότος ότι δεν παρουσιάζει καμιά παρενέργεια (σε αντίθεση με την κλασσική ιατρική). Συμβουλευτείτε τον κατάλληλο γιατρό προκειμένου να σας συστήσει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα, αλλά σιγουρευτείτε για τις ιατρικές του γνώσεις προτού τον επισκεφθείτε.

-Βότανα: Προτιμήστε εκείνα που διεγείρουν τη φυσική έκκριση των πεπτικών υγρών όπως τη χολή βοηθώντας έτσι την κένωση. Τέτοια βότανα είναι τα εξής:
Ταραξακο (ρίζα), Γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra). Tα βότανα αυτά δρουν ως ήπια καθαρτικά, ενώ άλλα όπως η σέννα (Cassia), η κασκάρα (Cascara sagrada) και η αλόη δρουν μέσω χημικής ή νευρολογικής διέγερσης, ερεθίζοντας τα τοιχώματα του εντέρου και προκαλώντας δραστική κένωση του περιεχομένου του, γι’αυτό το λόγο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ενόχληση στην κοιλιακή χώρα αλλά και παρενέργειες.
Τέλος, ιδιαίτερα αποτελεσματικό και χωρίς παρενέργειες είναι το μείγμα βοτάνων που διατίθεται με μορφή βάμματος και πίνεται διαλυμένο στο νερό.

Δείτε ακόμη: Βότανα και δυσκοιλιότητα.


-Αρωματοθεραπεία: εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων, τα οποία μπορούν με πολλούς τρόπους να βοηθήσουν φυσικά στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Συγκεκριμένα: Τα αιθέρια έλαια κανέλας και κίτρου όταν λαμβάνονται εσωτερικά έχουν αποτελεσματική δράση στην ισορροπημένη διαδικασία της κένωσης ενώ τα αιθέρια έλαια δεντρολίβανου και μαντζουράνας μπορούν να βοηθήσουν χρησιμοποιούμενα εξωτερικά με τον εξής τρόπο:
Αναμίξτε 3 σταγόνες αιθερίου ελαίου δεντρολίβανου και μαντζουράνας και 2 σταγόνες ελαίου χαμομηλιού σε 30ml (6 κουταλάκια γλυκού) αμυγδαλέλαιο. Καντε απαλό μασάζ στην περιοχή γύρω από τον αφαλό με κυκλικές κινήσεις.

-Γεμμοθεραπεία: αποτελεί εξελιγμένο κλάδο της φυτοθεραπείας (μέρος της οποίας είναι και η χορήγηση βοτάνων και φυτών είτε ως αποξηραμένο φυτό, δηλαδή με μορφή τσαγιού είτε ως βάμμα, με τη διαφορά ότι στη γεμμοθεραπεία τα χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι τα εμβρυικά του κύτταρα, για παράδειγμα τα φρέσκια μπουμπούκια. Τα γεμμοθεραπευτικά σκευάσματα χορηγούνται με τη μορφή πόσιμου διαλύματος. Σε αυτήν την περίπτωση χορηγείται δυναμοποιημένο διάλυμα του φυτού ταραξάκο.

-Λιθοθεραπεία: είναι μέθοδος που χρησιμοποιεί διαλύματα και δυναμοποιημένα ορυκτά με θεραπευτικό σκοπό. Σκοπεύει στην ανακούφιση του σώματος από ορισμένα μεταλλικά ιόντα όταν το «μπλοκάρισμα» οδηγεί σε παθολογικά συμπτώματα και σημάδια που απαιτούν θεραπεία και η δράση της γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της αναλογίας. Τα σκευάσματα αυτά διατίθενται με τη μορφή υπογλώσσιας αμπούλας.

-Ρεφλεξολογία: απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που μπορεί να σας βοηθήσει χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αυτή που συνίσταται στην πίεση κατάλληλων σημείων στα άκρα, γεγονός που ενεργοποιεί κάποια αντανακλαστικά στο σώμα μας. Το αποτέλεσμα μπορεί να σας εκπλήξει.

-Βελονισμός: πανάρχαιη μέθοδος ανατολικής προέλευσης (η μέθοδος είναι γνωστή εδώ και 4000 χρόνια), με άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα, μόνη η σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. Και αυτή η μέθοδος στερείται παρενεργειών, είναι εντελώς ακίνδυνη ενώ αφορά σε μια μεγάλη γκάμα παθήσεων στα πεδία της Παθολογίας, Γυναικολογίας, Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής, Δερματολογίας, κτλ.

Δοκιμάστε να πιέσετε με το δάκτυλό σας στο πίσω μέρος του χεριού, σε απόσταση περίπου 4 δακτύλων από τον καρπό και κάντε μασάζ ακολουθώντας κυκλικές κινήσεις.

Λυγίστε το χέρι σας στηρίζοντάς το στον άλλο ώμο. Πιέστε τον αντίχειρα του άλλου σας χεριού βαθιά στην εξωτερική άκρη του αγκώνα του λυγισμένου χεριού και κρατήστε το για 1 λεπτό. Επαναλάβετε και στο άλλο χέρι. 


Δείτε ακόμη: Βότανα και τροφές για την σωστή λειτουργία του εντέρου, κατά της δυσκοιλιότητας!

Το είδα: enallaktikidrasi.gr