Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Σάρωσαν τα βραβεία ελαιολάδου Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ. Ουραγός η Ελλάδα.

Τα ελαιόλαδα που απέσπασαν βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό ποιότητας 2013 που οργανώθηκε στην Νεα Υορκη ανακοινώθηκαν στις 18 Απριλίου σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Διεθνές Κέντρο Κουζίνας (International Culinary Center) της Νέας Υόρκης.
Πρώτες σε βραβεία αναδείχτηκαν η Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ ενώ μεταξύ των ουραγών βρέθηκε η Ελλάδα, προκαλώντας εύλογους προβληματισμούς.

Η παρουσίαση των βραβείων έγινε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Διεθνές Κεντρο Κουζίνας (Culinary Center) της Νέας Υόρκης σε μια αίθουσα κατάμεστη απο εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης από όλο τον κόσμο. Η ανακοίνωση έγινε από τον κ. Curtis Cord διοργανωτή του διαγωνισμού και εκδότη των "Olive Oil Times", τον κ. Steve Jenkins εκπρόσωπο των Σούπερ Μάρκετ "Fairway", τον κ. Dorothy Hamilton ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Culinary Center, και τον κ. Gino Celletti επικεφαλής των Κριτών του διαγωνισμού από όλο τον κόσμο.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος τελικά 653 ελαιόλαδα προερχόμενα απο 22 χώρες στα οποία απονεμήθηκαν 260 συνολικά βραβεία που ανήκαν στις κατηγορίες "Best of Class (Καλύτερο κατηγορίας) , Χρυσό και Αργυρό.
Οι χώρες με τα περισσότερα βραβεία ήταν η Ιταλία με 83, η Ισπανία με 51, και οι Ηνωμένες Πολιτείες με 36.
Κατώτερη της αξίας της η γενική κατάταξη της Ελλάδας

Η Ελλάδα απέσπασε 15 συνολικά βραβεία απο τα οποία ομως μόνο 2 ηταν χρυσά και 13 αργυρά. Από τα αργυρά 3 προέρχονταν απο την Κρήτη και ανήκαν στην Οικογ. Λυράκη ( Σεισι Λασηθίου), την Ανώσκελη ΑΕ (Κολυμβαρι Χανίων) και Α.Σ. Κριτσάς (Κριτσά Λασηθίου).
Τα πλήρη στοιχεία και οι βαθμοί των Ελληνικών Ελαιολάδων φαίνονται στον αναλυτικό πίνακα που ακολουθεί στην συνέχεια φαίνονται και οι φωτό των συσκευασιών τους.
Πάντως η θέση της Ελλάδας στην γενική κατάταξη, δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι είναι η τρίτη στο Κόσμο ελαιοπαραγωγός χώρα και μάλιστα με πολύ υψηλό μέσο ποιοτικό επίπεδο αφού το παραγόμενο προϊόν κατά 95% και άνω ανήκει στην υψηλότερη ποιοτική κατηγορία του έξτρα παρθένου με οξύτητα χαμηλότερη απο 0,5 βαθμούς, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 50% για την Ιταλία και μόνο 30% για την Ισπανία.
Βέβαια, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ό,τι καλύτερο από πλευράς ασφαλείας της διαδικασίας αφού βασίζεται σε μόλις τρεις συσκευασίες των 0,5 λίτρων, που οι ενδιαφερόμενοι, είναι σαφές ότι, μπορούν να βρούν πολύ εύκολα ακόμη και απο τρίτους. Ωστόσο η σημασία του για την αγορά των ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη εισαγωγός χώρα στον κόσμο με πάνω απο 260.000 τόνους τον χρόνο, είναι πολύ σημαντική.
Επομένως αρμόδιοι αλλά και επιχειρήσεις ελαιολάδου στην Ελλάδα πρέπει να αφήσουν τις τυμπανοκρουσίες και να προβληματιστούν σοβαρά.


Κατανομή των Βραβείων κατά Χώρα
Αναλυτικότερα απο τα βραβεία του διαγωνισμού, 

η Ιταλία κέρδισε 8 Best of Class και 51 χρυσά, 
η Ισπανία 3 Best of Class και 27 χρυσά, 
η Αυστραλία 3 Best of Class και 5 χρυσά, 
το Περού, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αφρική έλαβαν η κάθε μία από ένα Best of Class.
Οι ΗΠΑ έλαβαν συνολικά 21 χρυσά βραβεία, ακολούθησε 

η Πορτογαλία με 16 χρυσά, 
η Κροατία με 8, 
η Γαλλία, η Ουρουγουάη απο 3 τρία χρυσά και 
η Ελλάδα δύο χρυσά τα οποία πήραν η Olea Groves Ltd και η AiQ Ltd.
Οι χώρες που βραβεύτηκαν με ένα χρυσό είναι η Χιλή, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, το Περού, τη Σλοβενία, η Τυνησία και η Τουρκία.
Τα βραβεία στην Ελλάδα και στην Κρήτη
Τα βραβεία, τα στοιχεία και οι φωτο που κέρδισαν Ελληνικά ελαιόλαδα παρουσιάζονται στην συνέχεια με την επισήμανση ότι, όπως φαίνεται, κάποια από αυτά παρουσιάστηκαν με σύμπραξη διεθνών εταιρειών. 


Σχόλιο "τροφής": δρέπουμε τους καρπούς που σπέρναμε όλοι μας τόσα χρόνια κυνηγώντας μία θέση στο δημόσιο (της ευκολίας, με άλλα λόγια)... Προσωπικά αισθάνομαι πολύ άσχημα όχι μόνον για τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς μας, αλλά και για το φέρσιμό μας απέναντι σε όλα τα ιερά και όσια των προγόνων μας: Γαία, Ελιά - Ελαιόλαδο, Φύσις... Έχουμε διαπράξει Ύβρι και γι` αυτό θα υποστούμε την Νέμεσι, που ακολουθεί, μέχρι να διορθώσουμε την κατάσταση!
Στο χέρι μας είναι...

Πίνακας Βραβείων και στοιχείων Ελληνικών ελαιολάδων
Εταιρεία
Διάκριση
Βαθμ.
Άρωμα
Ποικιλία
Πόλη
AiQ 0,5 
AiQ -0,5
Χρυσό
8.30
Μέτριο
Κορωνέικη
Αθήνα
Χρυσό
8.00
Μέτριο
Μειγμα
Αθήνα
Manny's 
Rovithis Family
Αργυρό
7.80
Μέτριο
Κορωνέικη
Οικογ.ΛΥΡΑΚΗΣ .
Σίσι Λασιθίου
Jordan Olivenoel
Jordan Olivenoel
Αργυρό
7.80
Μέτριο
Μείγμα
Λέσβος
Moria Elea Deluxe 
Olive Vision
Αργυρό
7.70
Μέτριο
Μείγμα
Κρανίδι Αργολίδας
Kaldi - Pure Mediterranean Taste
Kaldes Bros Trading Co
Αργυρό
7.50
Μέτριο
Μείγμα

Mani Bläuel
Mani Bläuel
Αργυρό
7.5
Μέτριο
Κορωνέικη
Μεσσηνία
Gaea Lesvos PGI Vranas
Gaea Products S.A.
Αργυρό
7.20
Μέτριο
Αγρελιά
Λέσβος
Anoskeli PDO Kolymvari
Anoskeli Agricultural Company S.A.
Αργυρό
6.90
Μέτριο
Κορωνέικη
Κολυμπάρι
Pelion Olive Farms
Vasilis Frantzolas
Αργυρό
6.70
Μέτριο
Αμφίσσης
Αθήνα
Ktimata Kyklopas
Kyklopas S.A.
Αργυρό
6.50
Μέτριο
Makris Local
Αλεξανδρούπολη
Cat Cora's Kitchen by Gaea Kritsa Fresh
GAEA PRODUCTS S.A. Gaea Products S.A.
Αργυρό
6.40
Μέτριο
Κορωνέικη
Α.Σ. Κριτσάς
Λασίθι
Estia 05
Estia
Αργυρό
6.30
Μέτριο
Κορωνέικη
Ιωάννινα
Estia 01
Estia
Αργυρό
6.30
Λεπτό
Canino
Ιωάννινα
Olivest
Olivest
Αργυρό
5.80
Ισχυρό
Κορωνέικη
ΗΠΑ

Πηγή: www.sedik.gr