Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Πόσο μπορούν να διατηρηθούν τα τρόφιμα στο ψυγείο;




Πόσο μπορώ να φυλάξω ένα τρόφιμο στο ψυγείο μου χωρίς να χάσει τη φρεσκάδα και τα θρεπτικά συστατικά του; Ποιά τρόφιμα είναι πιο ευαίσθητα και χαλάνε πιο γρήγορα; Πως δεν θα αλλοιωθούν και ποια είναι η καλύτερη θέση στο ψυγείο να φυλάξω το μαγειρευτό φαγητό στη συντήρηση του ψυγείου; Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο. Ιδιαίτερα όταν έχει ζέστη πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη συντήρηση των τροφίμων για να αποφύγουμε δηλητηριάσεις από τυχόν αλλοίωση τους.

Πόσες μέρες μπορείτε να τα φυλάξετε στο ψυγείο
Αυγολέμονο ή άλλα συστατικά που περιέχουν αυγό, αλλοιώνονται εύκολα και δεν είναι σωστή κίνηση να τα κρατάτε πολύ στο ψυγείο.

Γαλακτοκομικά (τυρί, γάλα, γιαούρτι): έχουν ημερομηνία λήξεως

Ζυμαρικά μαγειρεμένα: Συντηρούνται έως και 4 ημέρες

Ψάρια: Αλλοιώνονται εύκολα και δεν είναι καλό να τα κρατάτε πάνω από μια μέρα στο ψυγείο.

Όσπρια: Έως 2 ημέρες

Λαδερά: 2 ημέρες

Τα ψυγεία μας είναι γεμάτα βακτήρια. Τι πρέπει να κάνουμε;

Σαλάτες όπως είναι το τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα: Το ξύδι και το σκόρδο που περιέχει το τζατζίκι βοηθούν ώστε να έχει μεγαλύτερο χρόνο συντήρησής στο ψυγείο δηλαδή έως και 5 μέρες. 4 με 5 ημέρες κρατάει και η μελιτζανοσαλάτα

Η σάλτσα ντομάτας διατηρείται 5- 6 μέρες. Βάλτε λίγο ελαιόλαδο από πάνω καθώς βοηθά στη συντήρησή της

Τα κομμένα λαχανικά λ.χ. για να φτιάξετε σαλάτα δεν διατηρούνται για πολύ καθώς μαλακώνουν εύκολα

Οι βραστές πατάτες μπορεί να σκληρύνουν, επομένως δεν μπορείτε να τις κρατήσετε πάνω από μια δύο μέρες

Ο πουρές διατηρείται γι' αρκετές ημέρες στο ψυγείο.

Ψωμί: 1,5 μήνα στο ψυγείο, 3 μήνες στην κατάψυξη

Βούτυρο: 2-3 μήνες στο ψυγείο

Τυρί: 15 μέρες στο ψυγείο

Αυγά: Περίπου 20 μέρες στο ψυγείο και 7 μέρες αν τα έχετε βράσει (με το τσόφλι, δηλαδή)

Κοτόπουλο: 1-2 μέρες στο ψυγείο, 8-10 μήνες στην κατάψυξη

Κιμάς: 1 μέρα στο ψυγείο, 4 μήνες στην κατάψυξη

Μπέικον: 15 μέρες στο ψυγείο, 3 μήνες στην κατάψυξη,

Ζαμπόν: 7-8 μέρες στο ψυγείο

Μοσχάρι: 4 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη

Ψάρι: Έως 1 μέρα στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη

Μουστάρδα: 5-7 μήνες στο ψυγείο

Κέτσαπ: Περίπου 2 μήνες αφού ανοιχτεί

Πίτσα: 3 μέρες στο ψυγείο, 1-2 μήνες στην κατάψυξη

Λαχανικά: 5 –7 μέρες στο ψυγείο

Φρούτα: Περίπου 5 μέρες

Μαρμελάδα: 5-8 μήνες στο ψυγείο

Γλυκά με κρέμα: Έως 7 μέρες στο ψυγείο

Να διαβάζετε την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης στα προϊόντα αλλά και την διάρκεια ζωής τους μετά από το άνοιγμα τους. Προϊόντα που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά ή έχουν λήξει δεν έχουν καμία θέση στο τραπέζι σας και για αυτό θα πρέπει να τα πετάξετε στα σκουπίδια.

Χρήσιμες συμβουλές

*Αν θέλετε να φυλάξετε μαγειρευτό φαγητό αφήστε το πρώτα να κρυώσει και μετά βάλτε το στη συντήρηση

*Τοποθετήστε το μαγειρευτό φαγητό κατά προτίμηση στη μέση του ψυγείου.

*Διαβάζετε τις οδηγίες στη συσκευασία που έχουν πληροφορίες για το χρόνο που μπορείτε να διατηρείτε τα τρόφιμα στην ψύξη

*Για να συντηρήσετε τα τρόφιμα στο ψυγείο, καλλίτερα να χρησιμοποιήσετε γυάλινα δοχεία.

Αν γίνει διακοπή ρεύματος;
Αν γίνει διακοπή για πολλές ώρες υπάρχει ο κίνδυνος τα τρόφιμα που είχατε στο ψυγείο να αλλοιωθούν. Στην περίπτωση αυτή τα τρόφιμα που βρίσκονται στην κατάψυξη μπορούν να διατηρηθούν χωρίς κίνδυνο για μια ημέρα περίπου χωρίς όμως να ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου γιατί έτσι θα φεύγει η ψύξη. Για τη συντήρηση η θερμοκρασία διατηρείται σε επίπεδα που δεν είναι «απειλητική» για τα τρόφιμα για 4 έως 8 ώρες. Τα αλλοιωμένα τρόφιμα δείχνουν αφυδατωμένα και έχουν αλλοιώσεις στην επιφάνεια τους. Τα πιο ευπαθή τρόφιμα είναι τα ψάρια και το κρέας.

Το είδα: lifezone.gr