Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Μαρούλι - θρεπτική αξία!

Eνα λαχανικό που ίσως έχει τη μεγαλύτερη ιστορία σε πολλά μέρη της γης. Έχει βρεθεί σε αιγυπτιακούς τάφους που χρονολογούνται από το 4500 π.Χ., ενώ οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το είχαν σε ιδιαίτερη εκτίμηση για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στην Κίνα αντιπροσωπεύει ακόμη και σήμερα την καλή τύχη και προσφέρεται την Πρωτοχρονιά, σε γενέθλια και σημαντικές επετείους. Επίσης, λέγεται ότι την καλλιέργεια του μαρουλιού μετέφερε στη Βόρεια Αμερική ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Με αφορμή την πολύ χαμηλή θερμιδική του αξία και την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, δεν εκτιμάται η αξία του στο καθημερινό διαιτολόγιο παρόλο που είναι ιδιαίτερα θρεπτικό. Τρώγεται ωμό, σκέτο ή σε σαλάτες αλλά και μαγειρεμένο με κρέας (φρικασέ). Αν μάλιστα ξεκινήσετε το γεύμα σας με μια σαλάτα μαρουλιού, σίγουρα θα απολαύσετε ποικιλία στη γεύση και θα έχετε πολλά διατροφικά οφέλη.

Διατροφική αξία
Ένα απο τα σαλατικά που έχουν τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία είναι το μαρούλι. Περιέχει βιταμίνες A, B, C, D και E, Ασβέστιο, Φώσφορο, Κάλιο, Κοβάλτιο Χαλκό, Χλώριο, Ιώδιο, Σίδηρο, Ψευδάργυρο, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο και άλλα μεταλλικά άλατα.
Γι' αυτό οι ειδικοί συνιστούν σε όσους πάσχουν απο πέτρες στα νεφρά (είναι διουρητικό) αλλά και απο νευρασθένειες ή αϋπνίες, νευρικό βήχα, βρογχικό άσθμα, δυσμηνόρροια, να τρώνε κάθε μέρα μια μαρουλοσαλάτα. Οι καθημερινές σαλάτες με μαρούλι ωφελούν ιδιαίτερα και όσους πάσχουν απο δυσπεψίες, ρευματισμούς, αρθριτικά, η ακμή, ενώ βοηθούν και να ελαττωθεί η πίεση του αίματος.

Πού κάνει καλό

  • Είναι πολύ καλό για την καρδιά, δρα ενάντια στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και κατά συνέπεια και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Λόγω του καλίου που περιέχει, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.
  • Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες δρουν προληπτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Ακόμη, οι φυτικές ίνες είναι δυνατόν να ελαττώσουν την απορρόφηση της γλυκόζης και τα επίπεδα των μεταγευματικών επιπέδων ινσουλίνης.
  • Το μείγμα των τονωτικών και ηρεμιστικών συστατικών που έχουν τα μαρούλια έχει ηρεμιστική δράση στο νευρικό σύστημα και στα πεπτικά όργανα, ενώ συνδυάζεται και με μια τονωτική επίδραση πάνω στους αδένες. 
Η μαρουλοσαλάτα συνοδεύει στους οχτώ απο τους 12 μήνες του χρόνου όλα τα φαγητά, όπως κρέας, ψάρι, τυρί, αυγά, όσπρια. Βραστά, τα μαρούλια χάνουν τις περισσότερες θρεπτικές τους ουσίες και ιδιαίτερα τη βιταμίνη C και μένει μόνο η νοστιμιά τους. Μία σαλάτα, μαζί με κρεμμυδάκια, άνηθο, μαϊντανό, σκόρδο και λαδολέμονο και προαιρετικά ελιές, το μαρούλι αποτελεί ένα ωραίο γεύμα (μαζί με μαύρο ψωμί). 



100 γραμμάρια μαρούλι περιέχουν: 
  • Θερμίδες 18, 
  • πρωτείνες 1,3 γρ., 
  • Υδατάνθρακες 3,5 γρ. 
  • Χοληστερίνη 0, 
  • Λιπαρά 0, 
  • Βιταμίνες: Α 1.900 Δ.Μ., Β1 0,06 mg, Β2 0,06 mg, B3 0,3 mg, B6 0,005 mg, Φολικό οξύ 10,3 μικρομίλ, C 10 mg, E 0,5 mg, 
  • Βασικά μέταλλα: Ασβέστιο 68 mg, Φώσφορος 25 mg, Σίδηρος 1,4 mg, Νάτριο 9 mg, Μαγνήσιο 11 mg, Κάλιο 264 mg.
Το είδα: www.inews.gr