Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

05. Αντιστρές: Το πρώτο θεμέλιο της υγείας


Το αντιστρές και η ορμονικά έξυπνη διατροφή και άσκηση αποτελούν τα δύο θεμέλια της υγείας μας. Είδαμε στα προηγούμενα άρθρα ποιες είναι οι επτά σπουδαιότερες αιτίες της γήρανσης και πως μπορούμε να τις βρούμε έγκαιρα με έξυπνες εξετάσεις και να τις αντιμετωπίσουμε με τα φυσικά όπλα αντιγήρανσης, δηλαδή τις βελτιώσεις στον τρόπο ζωής, σκέψης, διατροφής και τα φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά.

Έτσι θα διορθωθούν οι συσσωρευμένες ελλείψεις μας σε θρεπτικά στοιχεία, κορυφαία από τα οποία είναι οι ορμόνες μας. Μόλις ανακτήσουμε τα θρεπτικά στοιχεία που μας «κλάπηκαν», ξαναρυθμιστεί το αμυντικό σύστημα και ισορροπήσουν οι ορμόνες μας, θα πάψουμε να γερνάμε πρόωρα και παθολογικά, θα μειώσουμε την πραγματική μας ηλικία και θα γερνάμε πλέον ιδανικά.

Πριν όμως αρχίσουμε όλα αυτά τα ποιοτικά άλματα για την υγεία μας, θα πρέπει πρώτα να μπουν τα δύο θεμέλια της υγείας, το αντιστρες και η ορμονικά έξυπνη διατροφή και άσκηση. Ας μιλήσουμε πρώτα για το στρες και το αντιστρες. Αν ψάχνετε να βρείτε έναν ιδανικό τρόπο για να φθείρετε τη σωματική, ψυχική και διανοητική υγεία κάποιου, αυξήστε του το στρες!

Δείτε: Υγεία, Νόσος και Στρες. Γιατί αρρωσταίνουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να παραμείνουμε υγιείς.

10 τρομακτικές επιπτώσεις του στρες στον οργανισμό


Τι είναι στρες; 
Οποιαδήποτε απότομη αλλαγή της ισορροπίας μέσα μας, οποιαδήποτε καταπόνηση. Δεν αφορά μόνο την ψυχή: αλλαγές στη χημεία ή στους όγκους των νερών μέσα μας προκαλούν χημικό και ωσμωτικό στρες αντίστοιχα, όμως για χάρη της απλοποίησης ας συμφωνήσουμε ότι όταν θα αναφερόμαστε στο στρες θα εννοούμε την ψυχική-ορμονική καταπόνηση.

Γιατί έβαλα μαζί ψυχή και ορμόνες; Μα, επειδή η ψυχή και το σώμα μιλάνε μεταξύ τους με τη γλώσσα των ορμονών. Δεν υπάρχει κάτι που να συμβαίνει στην ψυχική σφαίρα και να μην επηρεάζει τις ορμόνες μας. Από την άλλη, κάθε ορμονική αλλαγή έχει άμεσες συνέπειες στον ψυχισμό μας. Μπορεί οι αξίες της ζωής μας να είναι κάτι που το επιλέγουμε απόλυτα, αλλά η διάθεση, η ζωτικότητα και η ψυχική αντοχή μας καθορίζονται από τις ορμόνες μας.


Δείτε: Ψυχοσωματικά: Πονάει η ψυχή, νοσεί το σώμα!

Κάθε φορά που υποβαλλόμαστε σε στρες (κάτι που συμβαίνει και όταν στερούμαστε γεύματα), αρχίζουμε πολύ γρήγορα να παράγουμε από κάτι μικρούς αδένες πάνω από τους νεφρούς, τα επινεφρίδια, ορμόνες που λειτουργούν ως δυνάμεις αντιστρες. Οι δύο σπουδαιότερες από αυτές είναι η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη.

Υπερβολικό στρες οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή ορμονών αντιστρες. 
Τότε συμβαίνουν τα εξής: 
Η πολλή κορτιζόλη καταστρέφει τα κύτταρα της μνήμης και προκαλεί πολλαπλή αντίσταση σε όλους τους ορμονικούς υποδοχείς. Έτσι εξασθενίζεται όλη η ορμονική επικοινωνία. Επίσης, η πολλή κορτιζόλη καταστέλλει το αμυντικό μας σύστημα (κάνοντάς μας ευάλωτους στα μικρόβια και τον καρκίνο) και ωθεί προς το σακχαρώδη διαβήτη, την ινσουλινοαντίσταση, την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά.
Επειδή τα επινεφρίδια δουλεύουν υπερωριακά για να φτιάχνουν κορτιζόλη, δεν καταφέρνουν να παράγουν τις υπόλοιπες στεροειδείς ορμόνες της ζωής, οπότε όλες αυτές οι «καλές» ορμόνες αρχίζουν να απουσιάζουν. Ο θυρεοειδής καταστέλλεται επίσης, η αυξητική ορμόνη δεν εκκρίνεται.

Αν το στρες είναι συνεχές, στο τέλος τα επινεφρίδια εξαντλούνται και δεν μπορούν πλέον να παράγουν κορτιζόλη. Χωρίς κορτιζόλη δεν υπάρχει ενέργεια στις μπαταρίες μας. Δεν έχουμε δύναμη σωματικά και ψυχικά να χειριζόμαστε όμορφα και ωραία το στρες. Γινόμαστε υποτασικοί και υπογλυκαιμικοί. Θέλουμε συνεχώς να τρώμε, κυρίως γλυκά και αλμυρά. Το αμυντικό μας σύστημα γίνεται ανεπαρκές και υπεραντιδραστικό. Αρχίζει να βλέπει τα πάντα σαν εχθρούς, ακόμα και το ίδιο το σώμα μας. Εμφανίζονται αλλεργίες, λοιμώξεις, αυτοάνοσες νόσοι (αυτοκαταστροφή), καρκίνος. Ακόμα και το δέρμα μας γεμίζει κηλίδες, ραγάδες και αποχρωματίζεται κατά τόπους. Τα μαλλιά μας πέφτουν κατά εστίες. Αποκτούμε μαύρους κύκλους στα μάτια.

Όταν εξαντληθεί η κορτιζόλη, κινητοποιείται από τα μετόπισθεν η αδρεναλίνη. Αυτήν όμως καθώς και τους φυσικούς τρόπους αντιστρές θα πραγματευτούμε στο επόμενο μέρος.

Το είδα: sites.google.com/a/drfilimon.gr