Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Η Χημεία στο Σπίτι Μας. Χημικά απορρυπαντικά και επιπτώσεις.

Η καθαριότητα είναι κάτι που μας απασχολεί όλους μας.
Τι προϊόντα όμως χρησιμοποιούμε για την καθαριότητα του χώρου μας;
Η αγορά έχει κατακλυστεί με προϊόντα καθαρισμού και η σύγχρονη κοινωνία του καταναλωτισμού όπου ζούμε μας επιβάλλει να έχουμε στο σπίτι μας όσο πιο πολλά καθαριστικά γίνεται.
Αυτό που δεν κατάλαβαν οι περισσότεροι όμως είναι ότι όλα αυτά είναι επιβλαβή για το περιβάλλον αλλά και για την ίδια την υγεία.

Η χρήση των χημικών καθαριστικών κρύβει πολλούς κινδύνους και συνέπειες. Καταρχήν, τα χημικά καθαριστικά ήδη προκαλούν ρύπανση κατά την παραγωγή τους και πολλά αθώα ζωάκια έχουν χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωα για την παρασκευή και την παρατήρηση των ιδιοτήτων τους.
Κατά δεύτερον, μετά τη χρήση τους επιστρέφουν στο περιβάλλον ως οικιακά απόβλητα μολύνοντας το ακόμη περισσότερο, αφού διεισδύουν στο οικοσύστημα μέσα από το έδαφος, τους υδάτινους πόρους με αποτέλεσμα να αφανίζονται πολλοί μικροοργανισμοί αλλά και ζώα και πουλιά.


Και για όσους δεν δείχνουν κατανόηση στο περιβάλλον και την πανίδα, ας προσέξουν τουλάχιστον τη δική τους υγεία καθώς και των παιδιά τους αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας όπως αλλεργίες, διάφορες μορφές καρκίνου, αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις επήλθε ακόμη και θάνατος, ιδιαίτερα από την αλόγιστη χρήση τους και την πρόσμιξη διαφόρων τέτοιων προϊόντων.

Από οικολογική άποψη, η εύκολη και «απόλυτη» καθαριότητα που υποτίθεται ότι προσφέρουν τα χημικά απορρυπαντικά έχει σοβαρές συνέπειες. Τόσο κατά την παραγωγή, αλλά και μετά τη χρήση ως οικιακά απόβλητα τα χημικά απορρυπαντικά δηλητηριάζουν τους υδάτινους πόρους και σκοτώνουν ψάρια, πουλιά και ζώα.
Τα περισσότερα από τα απορρυπαντικά του εμπορίου έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, με κυριολεκτικά μαρτυρικές συνθήκες. Ακόμη όμως και για την υγεία του χρήστη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη η χρήση των χημικών απορρυπαντικών.

Η ΧΗΜΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Η χημεία "κυκλώνει" ολοένα τη ζωή μας.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια χημικές ενώσεις και ότι ο καθένας μας έρχεται σε επαφή με 60-70,000 χημικές ενώσεις, κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες εκφράζουν υπόνοιες για 22.000 χημικές -σε ότι αφορά την καρκινογόνο δράση τους-, ενώ για περίπου 2.000 έχει αποδειχθεί η φονική τους δράση.
Αυτό το "χημικό πλαίσιο" αφορά την ανθρωπότητα.

Στο μικρόκοσμο του σπιτιού μας, όμως, -με ελάχιστη προσπάθεια- μπορούμε να εξασφαλίζουμε ένα λιγότερο χημικό περιβάλλον


ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ

Στη δεκαετία του 1980, ανακαλύπτονται τα κατιονικά τασιενεργά, τα οποία εξασφαλίζουν την απαλότητα στα ρούχα, αλλά είναι τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς. Και ο κατάλογος συνεχίζεται...
Σύμφωνα με το νόμο, τα τασιενεργά θα πρέπει να αποικοδομούνται (δεν σημαίνει την τέλεια διάσπαση, αλλά τη μη δημιουργία αφρού στην επιφάνεια της θάλασσας) κατά 80%, μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες και το υπόλοιπο 20% μέσα στις τρεις επόμενες.
Η ίδια διάταξη περιορίζει και τη χρήση φωσφορικών αλάτων, αλλά δεν κάνει λόγο για τα προϊόντα της διάσπασης, που ενεργοποιούν τα βαρέα μέταλλα, που βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας.
Θα πρέπει να παραδεχτούμε, πάντως, ότι αυτού του είδους η ρύπανση είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις ποσότητες των τοξικών λυμάτων και των πετρελαιοειδών, που ρίχνονται-χωρίς επεξεργασία-στο υγρό στοιχείο.




Χημικός πόλεμος... μέσα στο σπίτι!
Η οικολογία είναι στάση ζωής και δεν είναι λογικό από τη μία να διαδηλώνουμε για να κλείσει ένα εργοστάσιο, που εκλύει "φονικά" αέρια για το όζον της ατμόσφαιρας και από την άλλη να κηρύττουμε "χημικό πόλεμο" - μέσα στο σπίτι μας - στο όνομα της καθαριότητας ή να ρυπαίνουμε τις θάλασσες μας στο όνομα μίας αστραφτερής πλύσης.

Τα απορρυπαντικά
Η εποχή του σαπουνιού και του ενεργού άνθρακα, από τη στάχτη του τζακιού, αποτελεί παρελθόν. Σήμερα, τα απορρυπαντικά - σκόνες και υγρά - συντροφεύουν τη νοικοκυρά, στο έργο της πλύσης.
Είναι ενδεικτικό, ότι περισσότερα από χίλια ευρώ που πληρώνει - ετησίως - κάθε ελληνικό νοικοκυριό μόνον για τα απορρυπαντικά ρούχων, συντηρώντας έτσι μία ανθηρή βιομηχανία, με πάνω από 22 επώνυμες μάρκες των οποίων ο διαφημιστικός τζίρος - κάθε χρόνο - φθάνει τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
(Οι πωλήσεις απορρυπαντικών ρούχων στην Ελλάδα, υπολογίζεται: το 1981 σε 19.000 τόνους, το 1991 σε 49.700 τόνους και το 2001 σε 74.300 τόνους). Όλα τα συμβατικά απορρυπαντικά βασίζουν τη σύνθεσή τους στα παράγωγα πετρελαίου και στα φωσφορικά άλατα.
Αποτέλεσμα, η ρύπανση των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών, που δέχονται - εκτός των άλλων - και τα απόνερα της πλύσης.
Έτσι, - και στο βαθμό που η απόπειρα των επιστημόνων, από τη μακρινή.η Ιαπωνία, να "πλύνουν" με υπερήχους, απέτυχε - η μόνη λύση για την προστασία του υγρού περιβάλλοντος είναι τα οικολογικά απορρυπαντικά.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΖΑΜΙΩΝ: ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ
Περιέχουν, μέχρι 40% οινόπνευμα, επιφανειοδραστικές ουσίες - κυρίως αμμωνία, που είναι επικίνδυνη για τα μάτια.
Άλλα καθαριστικά, για τα τζάμια, περιέχουν υδροξείδιο του καλίου θειικό ή φωσφορικό νάτριο και οξικό οξύ.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΟΥ: ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ
Τα καθαριστικά αυτά έχουν ως βάση αποκλειστικά το χλώριο.
Όταν η χλωρίνη αναμιχθεί με άλλα καθαριστικά δημιουργούνται αέρια, όπως το φωσγένιο (χρησιμοποιείται ως χημικό όπλο), χλωροφόρμιο, τετραχλωράνθρακας (τοξικό) και χλωροαιθυλένιο (καρκινογόνο).
Συχνά, οι νοικοκυρές, που κάνουν αυτές τις μίξεις παθαίνουν "χλωριοακμή", που εκδηλώνεται με κοκκίνισμα του δέρματος, έντονη φαγούρα και πυώδη σπυράκια.
(Σχόλιο τροφής: εγώ όταν χρησιμοποιούσα τα καθαριστικά του εμπορίου, σχεδόν με όλα, μετά είχα προβλήματα με το στομάχι και το αναπνευστικό μου)

ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ: ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ
Περιέχουν ισχυρά αλκαλικά (30-100% υδροξείδιο του καλίου ή του νατρίου) με ρινίσματα αλουμινίου ή μαγνησίου για να αναπτύσσεται θερμότητα, μέχρι 80 βαθμούς Κελσίου.
Τα αλκαλικά είναι πολύ καυστικά για το δέρμα και τα παραγόμενα αέρια, από την απόφραξη είναι ιδιαίτερα τοξικά.


ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ: ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ
Είναι από τα πλέον τοξικά καθαριστικά, καθώς περιέχουν από τις πλέον δραστικές ενώσεις.
Συνήθως, περιέχουν σκόνη μαρμάρου ή άμμο και σκόνη ελαφρόπετρας ή κιμωλία. Για να λευκαίνουν περιέχουν χημικά υπερλευκαντικά, υποχλωρικό κάλλιο ή νάτριο.
Για να απολυμαίνουν περιέχουν χλώριο, φορμαλδεϋδη ή φαινόλη, αλλά και χημικές αρωματικές ουσίες, για καλή οσμή -το υπόλοιπο, περίπου 35%, είναι νερό.
Η ταυτόχρονη "απελευθέρωση" του χλωρίου με τη φορμαλδεϋδη και τις χημικές αρωματικές ουσίες δημιουργεί τοξικότατα αέρια.


(Το 1918, στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο πέθαναν 85,000 στρατιώτες από χημικά αέρια, που ως βάση είχαν το χλώριο).

Εξάλλου, "γνωστός" είναι ο βήχας και το άσθμα των καθαριστριών.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ
Υπολογίζεται, ότι για κάθε κάτοικο της Αθήνας αντιστοιχούν, περίπου, 4-5 κιλά απορρυπαντικού, σε ετήσια βάση.
Αυτό σημαίνει, ότι ο Σαρωνικός κάθε χρόνο δέχεται περίπου 200.000 τόνους από απόνερα, με απορρυπαντικά που δεν διασπώνται.
Αποτέλεσμα, είναι το φαινόμενο του "ευτροφισμού", κατά τη διαδικασία του οποίου επικρατούν κάποια μόνο είδη, της θαλάσσιας χλωρίδας, τα οποία "τρέφονται" με τα φωσφορικά άλατα των συμβατικών απορρυπαντικών και κατά τον "γιγαντισμό" τους απορροφούν τεράστιες ποσότητες οξυγόνου, "κλέβοντας" - μ' αυτόν τον τρόπο - την ανάσα από τα ψάρια και από τα άλλα θαλάσσια φυτά.
Η σύνθεση των συμβατικών απορρυπαντικών αποτελείται κατά 10-15% από αποσκληρυντικά, 30-40% από λευκαντικά, κατά 20-30% από αντιοξειδωτικά του πλυντηρίου, κατά 3-5% από οπτικά λευκαντικά και κατά 0,1-1% από αρώματα και χρωστικές ουσίες.
Βέβαια, η ποσοστιαία σύνθεση παραλλάζει ανάλογα με τη μάρκα και τη γενιά του απορρυπαντικού.
Το 1960, για παράδειγμα, η γερμανική εταιρία HENKELS εισάγει τη χρήση φωσφορικών αλάτων στις σκόνες πλυντηρίων.
Τις δύο επόμενες δεκαετίες, εγκαταλείπει το φυσικό τασιενεργό, που είναι το σαπούνι και επιλέγονται τα συνθετικά.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
1. Να κάνουμε το σπίτι μας πιο υγιεινό & να μειώσουμε την ανάγκη για καθαρισμό.
Καλός καθημερινός αερισμός του σπιτιού, λιγότερη σκόνη, μη φοράτε τα παπούτσια μέσα στο σπίτι, κρατείστε καθαρά τα υπνοδωμάτια γιατί εκεί περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας στο σπίτι
2. Αντί για τα τοξικά αποσμητικά χώρου, χρησιμοποιούμε φύλλα λεβάντας ή μέντας ή αιθέρια έλαια.
Η προσπάθεια για φυσικότερο καθαρισμό ωφελεί την υγεία της οικογένειάς μας, ιδιαίτερα μάλιστα των παιδιών που η ανάπτυξή τους βλάπτεται από την επαφή με χημικές ουσίες.
3. Να αγοράζουμε απορρυπαντικά μη τοξικά, φιλικά προς το περιβάλλον.
Υπάρχουν οικολογικά προϊόντα καθαρισμού της τα οποία είναι βιοδιασπώμενα, μικροβιοκτόνα και μυκητοκτόνα, μη τοξικά, χωρίς χλώριο, αμμωνία ή φώσφορο.

Απλοποιήστε την ζωή σας & βοηθείστε το περιβάλλον. Τα ποτάμια και τα υπόγεια νερά καθώς και η άγρια ζωή ωφελούνται από τη μείωση των χημικών αποβλήτων. (Σχόλιο "τροφής": Να θυμάστε πως δεν υπάρχει κάποια δεξαμενή νερού εκτός γης που να ανανεώνει το νερό που χρησιμοποιούμε... Το νερό που καταναλώνουμε είναι αυτό που έχει ανακυκλωθεί μέσω φυσικών διαδικασιών! (θάλασσες/λίμνες/ποτάμια --> ατμός --> βροχή/χιόνι --> αποθήκευση σε δεξαμενές για οικιακή χρήση --> 
θάλασσες/λίμνες/ποτάμια και ούτω καθ` εξής.) Άρα τα χημικά που τόσο αλόγιστα χρησιμοποιούμε για δήθεν καθαριότητα, αργά ή γρήγορα καταλήγουν στο ποτήρι μας!

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
Για την καθαριότητα του σπιτιού:
Να αποφεύγεται αυστηρά η χρήση καθαριστικών, που περιέχουν χλώριο.
Τα μικρόβια και οι μύκητες, που θα έρθουν σε επαφή μαζί του δεν σκοτώνονται ακαριαία -απαιτείται χρόνος και μεγάλη ποσότητα.
Εάν η ποσότητα του χλωρίου είναι μικρή τότε οι μικροοργανισμοί σταματούν την ανάπτυξη τους, αλλά δεν πεθαίνουν.
Εάν πάλι είναι αρκετή για να τα εξοντώσει, τότε όσα προλαβαίνουν να γεννήσουν δημιουργούν ανθεκτικότερες γενιές μικροβίων.

Υπάρχουν στην αγορά σκόνες και υγρά καθαρισμού, που δεν περιέχουν χλώριο.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα σπίτι, που έχει απολυμανθεί με "βαριά" υλικά, κινδυνεύουν όταν βρεθούν στο εξωτερικό περιβάλλον, καθώς το ανοσοποιητικό τους είναι "αθώο" από ιούς, μικρόβια και μικροοργανισμούς.


Εμείς βέβαια εδώ, στην ενότητά "φτιάχνω μόνος - για το σπίτι", έχουμε δει αρκετούς τρόπους ώστε και να έχουμε όσο το δυνατόν φυσικά, αλλά και οικονομικά καθαριστικά!!

Πηγή: www.vitamelia.gr