Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Θεραπευτικοί θησαυροί στην κουζίνα μας και πως τους χρησιμοποιούμε!

Μπανάνα για τα τσιμπήματα, σκόρδο για τον πονόδοντο και κρεμμύδι για τις ιώσεις των αυτιών είναι μερικά από τα θεραπευτικά μυστικά της κουζίνας!
Η κουζίνα δεν είναι μόνο ένα ζεστό δωμάτιο του σπιτιού, όπου ετοιμάζονται όλοι οι γευστικοί πειρασμοί. Είναι επίσης, κι ένα δωμάτιο με πολλά μυστικά. Το ψυγείο και τα ντουλάπια μας κρύβουν όχι μόνο γευστικούς, αλλά και θεραπευτικούς θησαυρούς.


Τα φάρμακα είναι πανάκριβα και φυσικά, φαρμάκια για τον άνθρωπο που θέλει να είναι υγιής. Η Φύση από την άλλη απλόχερα και δωρεάν διαθέτει ό,τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να είναι γερός και δυνατός αλλά και να ανανήψει από μια ασθένεια που θα προκύψει. Φυσικά και οι φαρμακοβιομηχανίες που μας διαφεντεύουν δεν θέλουν να χάσουν τον έλεγχο του κοπαδιού και φροντίζουν ώστε οι κάτοικοι του μαντριού να μην έχουν πρόσβαση στην γνώση της φύσης. Εσύ από την άλλη φρόντισε ΜΟΝΟΣ σου να αναλάβεις δράση για να παραμείνεις υγιής και γεμάτος ενέργεια, που τόσο φοβούνται. Μάθε λοιπόν και ανέλαβε ΔΡΑΣΗ, ΤΩΡΑ.

Έρευνα του αμερικανικού περιοδικού Whole Living, μας δίνει ιδέες για τις απλές φυσικές θεραπείες που βρίσκουμε στην κουζίνα μας. Ανοίξτε τα ντουλάπια και τα κελάρια σας κι ανακαλύψτε την δύναμη των θεραπευτικών τροφών.

Μέλι, λεμόνι και πιπέρι καγιέν για τον πονόλαιμο
Αν δεν μπορείτε να καταπιείτε, βάλτε μισό κουτάλι της σούπας μέλι, γεμίστε το υπόλοιπο με χυμό λεμονιού και πασπαλίστε το με 1/8 ή ¼ του κουταλιού πιπέρι καγιέν. Στην συνέχεια πιπιλίστε το αργά κι αν χρειαστεί επαναλάβετε.
Το λεμόνι έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, ενώ το μέλι μαλακώνει και απολυμαίνει και το πιπέρι καγιέν διεγείρει την κυκλοφορία και διευκολύνει την επούλωση.

Σκορδόπαστα εναντίον πονόδοντου
Αν έχετε πονόδοντο και ο οδοντίατρος είναι μακριά, φτιάξτε μια πάστα από μια σκελίδα σκόρδο και θα ανακουφιστείτε. Βάλτε σε ένα κουτάλι του τσαγιού 1/8 νερό και λιωμένο σκόρδο και κάντε ένα παχύ μείγμα. Βάλτε το επάνω στην τρύπα για 5 με 10 λεπτά και φτύστε το. Αν χρειαστεί επαναλάβετε. Δεν είναι κατάλληλο για μωρά.

Φασκόμηλο για το πρήξιμο της περιόδου
Εάν υποφέρεται από το πρήξιμο της περιόδου, τότε 3 με 4 φλυτζάνια φασκόμηλο την ημέρα, θα σας ανακουφίσουν. Εκτός από τις μέτριες διουρητικές του ικανότητες, χάρη στις οποίες αποβάλλονται τα κατακρατούμενα υγρά, φαίνεται ότι έχει ευεργετική επίδραση και στην διάθεσή μας πριν και κατά την διάρκεια της περιόδου. Η λαϊκή μάλιστα, σοφία λέει ότι «ελαφραίνει το πνεύμα», χαλαρώνοντάς μας.

Φύλλα μαρουλιού για το στραμπούληγμα
Στραμπουλίξατε το πόδι σας; Πάθατε διάστρεμμα και δεν μπορείτε να σταθείτε από τον πόνο; Μέχρι να πάτε στον γιατρό, απλώστε επάνω στην περιοχή φύλλα μαρουλιού. Δέστε τα απαλά με μια ελαστική γάζα και αλλάξτε το κατάπλασμα μόλις γίνει ζεστό. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε ένα αλκαλοειδές, την λακτοσίνη, που έχει κατασταλτικές ιδιότητες, το καθιστά ένα αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες για απλές περιπτώσεις.

Τζίντζερ και αλάτι για την δυσπεψία
Μασώντας μια πάστα από πιπερόριζα, γνωστή ως τζίντζερ, και αλάτι πριν το φαγητό απομακρύνετε τον κίνδυνο της δυσπεψίας. Ξύστε την επιφάνεια ενός φρέσκου τζίντζερ και ανακατέψτε μια πρέζα από αυτό με μια πρέζα χοντρό αλάτι, έως ότου φτιάξετε μια πάστα. Μασήστε την για 2 - 3 λεπτά χωρίς να την καταπιείτε και φροντίστε να ξεκινήσετε το φαγητό μέσα στα επόμενα 15 λεπτά. Αλλιώς η αίσθηση καψίματος που θα σας φέρει, θα είναι ενοχλητική.

Μέντα για τον πονοκέφαλο
Τα τελευταία χρόνια οι διάφορες μελέτες που έχουν διεξαχθεί επιβεβαιώνουν όσα οι άνθρωποι λένε για τις ιδιότητες της μέντας. Μια κρύα κομπρέσα με αιθέριο έλαιο μέντας μπορεί να μας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο. Μέσα σε ένα μπολ κρύο νερό βυθίστε 5 - 7 σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας κι έπειτα φτιάξτε μια κομπρέσα, την οποία εφαρμόζετε στο μέτωπο για 10 με 15 λεπτά.

Ρυζόνερο εναντίον διάρροιας
Αν σας ταλαιπωρεί κάποιος ιός του στομάχου ή μια τροφική δηλητηρίαση, η καλύτερη λύση για να σταματήσετε την διάρροια βρίσκεται στο ρυζόνερο. Εκτός από μαλακτικό, καταπραϋντικό και γευστικό, βοηθάει και στην σταθεροποίηση του εντέρου. Για να το παρασκευάσετε, βράστε ένα φλιτζάνι ρύζι μέσα σε διπλάσιο νερό από ότι συνήθως, δοκιμάστε μια αναλογία 1 προς 4. Σουρώστε το ζωμό και πιείτε τον ζεστό ή κρύο.

Μπανάνα για τα ενοχλητικά τσιμπήματα
Τι άλλο μπορούμε να φτιάξουμε με την μπανάνα εκτός από εξωτικούς χυμούς και γευστικούς πειρασμούς; Η φλούδα της με τις πλούσιες καταπραϋντικές ιδιότητες είναι κατάλληλη για τα ενοχλητικά τσιμπήματα, ειδικά αυτά που μας προκαλούν έντονη φαγούρα, όπως των κουνουπιών. Οπότε φάτε την μπανάνα και βάλτε επάνω στο τσίμπημα την φλούδα, από την εσωτερική πλευρά, έως ότου περάσει η φαγούρα ή το κάψιμο.

Κρεμμύδι και σκορδέλαιο για τον πόνο των αυτιών
Έχετε πόνο στα αφτιά, τότε βράστε κρεμμύδια. Τα θειούχα συστατικά τους θεραπεύουν τις φλεγμονές των αφτιών, όταν χρησιμοποιούνται τοπικά. Σοτάρετε ένα κρεμμύδι σε λίγο νερό μέχρι να γίνει ημιδιάφανο. Στην συνέχεια, βάλτε το μείγμα μέσα σε μια κάλτσα ή ένα παλιό πανί και τοποθετήστε το επάνω στο αφτί, όσο είναι ακόμη ζεστό. Κάντε το και στα δύο αφτιά, ακόμη και αν πονάει μόνο το ένα.
Αν ο πόνος δεν υποχωρήσει, τότε είναι η ώρα να φτιάξετε σκορδέλαιο. Μέσα σε ¼ της κούπας ελαιόλαδο, ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά 3 ή 4 πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδο για 20 λεπτά. Στραγγίξατε και αφήστε να κρυώσει και στην συνέχεια, στάξτε μερικές σταγόνες μέσα στο αφτί κάθε 4 ώρες, μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή.

Κανέλα για τη ναυτία
Πιείτε το ρόφημα μία μέρα πριν από το ταξίδι
Υποφέρετε κάθε φορά που πατάτε το πόδι σας σε πλεούμενο; Η ταξιδιωτική ναυτία δεν γιατρεύεται μόνον με χάπια από το φαρμακείο, «παλεύεται» και με γιατροσόφια της γιαγιάς. Μία μέρα προτού ξεκινήσετε για το ταξίδι, φτιάξτε ένα έγχυμα με ίσα μέρη κανέλας, γαρίφαλου και ξερής μέντας.
Υπολογίστε μία πρέζα για κάθε φλιτζάνι. Αφήστε τα μπαχαρικά και το βότανο στο βραστό νερό για 10-15 λεπτά. Φτιάξτε μια ποσότητα 2-3 φλιτζανιών, και πίνετε σε όλη τη διάρκεια της μέρας μερικές γουλιές. Στο ταξίδι, θα διαπιστώσετε ότι η 
ναυτία δεν είναι πρόβλημα που σας αφορά!

- Μισή ώρα πριν τον ύπνο μια μικρή κουταλιά ένα καλό μέλι, βοηθά στον ύπνο και ταΐζει τον ενεργοβόρο εγκέφαλο ενώ κοιμάστε.

- Μια κούπα χλιαρό νερό με λίγες σταγόνες λεμόνι ή πορτοκάλι όταν ξυπνάτε το πρωί και πριν βάλετε στο στόμα σας οτιδήποτε άλλο.
Δείτε: Γιατι Πρέπει να Πίνουμε το Πρωί Ζεστό Νερό με Λεμόνι!!!


- Για χτύπημα στο κεφάλι βάζουμε βούτυρο όχι πάγο.

- Βρεγμένη μπατονέτα με πιπέρι στο αυτί για τον πονόδοντο.

- Σε ένα λίτρο βραστό νερό βάζουμε 10 φακελάκια τσάι μέντα το αφήνουμε στο ψυγείο και πίνουμε ένα σφηνάκι κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για 1 εβδομάδα (μαύρα ούρα το πρωί) κάνει αποτοξίνωση στον οργανισμό.

- Βρασμένη ρίγανη και κανέλα για τον πυρετό

- Βρασμένη ρίγανη για διάρροια και γαστρεντερολογικά

- Δυο τρία κρυσταλλάκια μαστίχα στο νερό για δυσπεψία, να ρίχνει την πίεση (130 ασθένειες)

- Γλυκάνισο βρασμένο σαν τσάι για τους πόνους της περιόδου.

-Στο κρύωμα βάζουμε δίπλα στο κρεβάτι μας μια φέτα κρεμμύδι με κανέλα για να τραβάει τα μικρόβιο (ιωνιστής).

-Μισό κρεμμύδι σε μια λεκάνη ρίχνουμε βραστό νερό και κάνουμε εισπνοές ξεβουλώνει την μύτη.

- Όταν μαγειρεύουμε μοσχάρι, φακές ή σπανάκι ρίχνουμε σταγόνες πορτοκάλι για να αφομοιώνεται το σίδηρο (όχι φέτα, όχι ξύδι).

- Το κατακάθι του καφέ κάνει καλό πήλινγκ στο πρόσωπο και διώχνει την κυτταρίτιδα από το σώμα.
Δείτε: Κατακάθια από τον καφέ, δεν τα πετάμε. Χρησιμεύουν σε 10 πράγματα!

- Σε ένα μπουκάλι βάζουμε χαμομήλι βρασμένο και μια κουταλιά σόδα για φαγούρες και εκζέματα και στην ευαίσθητη περιοχή.

- Με μαύρο τσάι κάνουμε ποδόλουτρο κάθε βράδυ για 20-30 μέρες για τους μύκητες του δέρματος.

- Ποδόλουτρο με 1 κουταλιά σόδα 1 κουταλιά αλάτι χοντρό και 1 κουταλιά πράσινο σαπούνι για τους μύκητες των νυχιών.

- Σε ελληνικό καφέ στάζουμε 10 σταγόνες λεμόνι για τις ημικρανίες και τον πονοκέφαλο.

- Τσουκνίδα βρασμένη ρίχνει την πίεση.

- Χυμό από λεμόνι σκέτο ρίχνει την πίεση.

- Εχινάκια μέσα στο φαγητό σαν μπαχαρικό στο τέλος του βρασμού για να παίρνουμε βιταμίνη C (σαν 30 πορτοκάλια) και ενισχύει τον μεταβολισμό.

- Ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα δίνει διαύγεια.

- Ρόφημα κανέλας ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

- Χυμό από βρασμένο λάχανο για εντριβή σε μέση και αυχένα διώχνει τον πόνο.

- Χυμό από τρία λεμόνια και 1 κουταλιά μέλι τα βάζουμε στο ψυγείο και πίνουμε 1 κουταλιά της σούπας κάθε πρωί για απόφραξη των αρτηριών.

- Όταν πέσει κάποιος κάτω αν είναι με κλειστά μάτια είναι λιποθυμία και του σηκώνουμε τα πόδια σε ορθή γωνία για να πάει αίμα στο κεφάλι. Αν είναι με ανοιχτά μάτια είναι εγκεφαλικό χτυπάμε λίγο την μύτη για να βγει αίμα ή τρυπάμε με μια βελόνα ένα δάχτυλο του αριστερού χεριού εκτός από τον αντίχειρα (πάει κατευθείαν στην καρδιά).

- Σε έγκαυμα ρίχνουμε οινόπνευμα και μετά απλώνουμε επάνω ασπράδι αυγού δεν αφήνει κανένα σημάδι.

- Σε δηλητηρίαση από χλωρίνη ή χάπια δίνουμε να πιεις ασπράδι αυγού εγκλωβίζει τις ουσίες.

- Αν βάλει το παιδί κάτι στην μύτη του βάζουμε να εισπνεύσει πιπέρι και φτερνίζεται και το βγάζει.

- Ο καφές με το γάλα κάνει μούχλα στο στομάχι.

- Ο νεσκαφέ είναι χημικό που γίνεται σαν κόλα στο στομάχι.



Στην ενότητά μας "φτιάχνω μόνος για πρόληψη/θεραπεία", θα βρείτε βρείτε και άλλους φυσικούς τρόπους στήριξης της υγείας μας!!!


Και στην ενότητα "φτιάχνω μόνος - περιποίησις" θα δείτε πως να φροντίζετε το σώμα και τα μαλλιά σας φυσικά και ανέξοδα!!!


Πηγή: www.tovima.gr